ĽADOVÝ DOM A ĽADOVÉ SOCHY
VYSOKÉ TATRY - HREBIENOK
Cestopis z roku 2025 napsal Pavel _38
Ak sa vyberiete do Vysokých Tatier ( v tieto dni sú na Slovensku jarné prázdniny ) a tak aspoň podľa mňa budú naše veľhory plné turistov. Zažil som náprask turistov ako koncom decembra tak aj začiatkom februára a to som si myslel, že tu nebudú turisti, ale boli a to v hojnom počte. Stretnete tu ako domácich tak aj Poliakov, Čechov, Maďarov, Nemcov, Angličanov ale aj turistov z exotických krajín ako Japonska, Číny, Indie a podobne. Preto sa treba obrniť trpezlivosťou. Cestoval som do Tatier ako senior a tak som využil cestovanie vlakom zadarmo . Občania Slovenska nad 62 rokov majú možnosť cestovať zadarmo v rámci celej krajiny. Ale od apríla 2025 sa podmienky zmenia a bude sa už ťažšie dostať na vlak zadarmo. https://www.zssk.sk/bezplatna-pr...-62-rokov/ lístky si môžete objednať a zaplatiť cez web stránku, cez aplikáciu a priamo na pokladni , ale tu je riziko aj si neobjednáte lístky v predstihu tak Vám ZSSK nemusí ponúknuť bezplatnú dopravu. Ak máte lístok zadarmo, tak zaplatíte len za miestenku. Z Bratislavy od 15.12.2024 chodia v smere Bratislava - Žilina - Ružomberok - Poprad Tatry - Košice jazdia vlaky každú hodinu. Čo je príjemná a dobrá novinka.
Začiatkom februára som sa vybral na druhý pokus, ako sa dostať na Hrebienok a pozrieť Ľadový dom a Ľadové sochy, čo je neskutočná krása a stojí za to vidieť túto atrakciu, ktorá by mala byť k dispozícii do apríla 2025.
Najnavštevovanejšia zimná atrakcia, nachádzajúca sa na Hrebienku vo výške 1 285 m n. m., otvorila svoje brány pre verejnosť 15. novembra 2024 a bude prístupná až do 21. apríla 2025. Vstup je zdarma.
Ako každý rok, téma bola do poslednej chvíle tajomstvom. Teraz ju však už môžeme prezradiť. 12. ročník Tatranského dómu je venovaný pápežovi Jánovi Pavlovi II. V ľadovej bazilike je zobrazená Wawelská katedrála a kostol sv. Vojtecha v Krakove. Tému sme zvolili pri príležitosti 30. výročia návštevy Jána Pavla II. vo Vysokých Tatrách. Posolstvo jeho výroku pri tatranskej návšteve: „Tatry nerozdeľujú, ale spájajú!“ si dnes určite uvedomujeme viac ako kedykoľvek predtým...
Ak nechcete absolvovať dlhé čakanie na kúpu lístka na lanovku Starý Smokovec - Hriebienok je dobre mať aktivovanú aplikáciu https://gopass.travel/?originalr...1740082143 cez túto aplikáciu si viete kúpiť lístky na lanovky , ale nielen na ne.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto lokalite tak si prečítajte : https://www.nostalgicketatry.sk/...-hrebienok sami budete prekvapený históriou nielen tejto lokality ale ceľkove Vysokých Tatier.

Pavel _38 procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 36 úžasných cestopisů.