Laos 2024
Cestopis o tom, jak jsem sama projela Laos a musela jsem se vrátit dřív kvůli začínající burning season
Cestopis z roku 2024 napsala tina.versace
Sama do Laosu? To ses zbláznila, ne?
říká můj Asií nepolíbenej táta, když mu sděluju svoje cestovatelský plány. Já jsem z doporučení kámošů a ze zkušeností s JV Asií tak nějak tušila, že Laos bude jednou z nejbezpečnějších zemí pro solo cestovatelky, které za život navštívím...
Letenky
Sedám v Budějcích na vlak se svým šestikilovým příručákem a valím směr vídeňský letiště s jedním přestupem v Linzi. Na letišti si libuju, jak cesta jde hladce nic netušíc, že koupě letenek s AirChina byla jedním z těch slabších rozhodnutí, který jsem v životě udělala. Letenky jsem kupovala přes Pelikána (vyšly na korunu stejně jako na official stránkách Air China, ale znovu bych raději koupila přímo u aerolinky kvůli komunikaci ohledně transit hotelů). Letenky s šílenýma přestupama v Pekingu (cesta tam 12h a cesta zpět 24h), který si člověk při jejich objednávání z pohodlí domova představuje o něco optimističtěji, stály 13 500 Kč.
Eskort z letiště?
Přílet do Číny probíhá na jedničku, a tak si se 12 hodinovým lay overem před sebou ustelu na pohodlný lavičce krátce po výlezu z letadla, jako spousta dalších lidí. Lepší než stát hodinovou frontu na security check, říkám si v duchu, a nasazuju špunty a masku na spaní. Asi o tři hodiny později mě probudí přísnej týpek v uniformě s nulovou znalostí angličtiny. Všimnu si, že křídlo letiště mezitím stihli zavřít a zhasnout a já jsem tam jako jedinej bezďák, kterej usnul v popelnici, kterou se právě chystaj vyvézt. Jdou ke mně další 3 týpci v uniformách a čínsky mě popoháněj směrem nevím kam. Not good, Kristino, tos moc daleko nedojela. Naštěstí mě odvedli na priorotní security check, kde mě rozespalí policajti dost nemile zkontrolovali a mohla jsem čekat na navazující let, tentokrát už na otevřeným terminálu. Žádná výhra to ale není, protože v Číně si nezkontrolujete Facebook, nepřevedete si peníze na Revolutce, nevygooglíte si vzletovou rychlost letadla, prostě nic. Doporučuju teda vyměnit Juany už v Česku nebo mít jistotu, že na Mastercard máte dostatek peněz a nespoléhat se na jejich výměnu až v Číně (VISA nefunguje!).
Pokud byste chtěli vyrazit ven z letiště, jako Češi máte nárok na 24h vízum. Vše se samozřejmě řeší na imigračním, kde vám tohle vízum dát můžou, ale nemusí.
Co dělat v Pekingu při delším přestupu s Air China:
- booknout si trip na Velkou čínskou zeď
- jet do centra
- zařídit si transit hotel od Air China, který je přímo na Terminálu 3 - tohle je upřímně docela velkej voser, a je třeba to zařídit ještě v Čechách s předstihem a s českou SIMkou v telefonu v appce Air China (pro aktivaci je nutnej kód, co přijde SMSkou; přímo na místě vás bez potvrzení z appky nepustí ani do lobby ;))
Chiang Mai, cesta do Laosu a ztracená krosna
Po příletu do Thajska koupím nelevnější SIMku v 7-eleven, koupím toustík a Singhu (to je ostatně to, proč lítáme do Thajska, ne? :D) a jdu to zalomit na hostel.
Jakožto naprosto chaoticky a punkově cestující člověk nemám kromě piva k snídani na druhej den naplánovanýho lautr nic, rozhodla jsem se netrávit v mě už dobře známý Chiang Mai víc času, a natočit to směrem do Laosu. Doma jsem si řekla, že „To vypadá kousek, to pojedu po zemi busem!". Ha, ani hovno :). Beru Bolt-skútr a jedu na autobusový nádraží pro lístek na noční vlak do Vientiane - hlavního města Laosu. „Full! Laos - Full - 2 Days - Full“ říká milá paní za přepážkou. Super, takže do Laosu se asi nedostanu. Nevzdávám se a s paní se domlouvám na tom, ať mi prodá lístek do nejbližšího města k hranici. Moje cesta do finální destinace , Vang Viengu, byla následující:
Chiang Mai -> Udon Thani -> Nong Khai -> hranice Thajská strana -> hranice Laoská strana -> Vientiane, jižní nádraží -> Vientiane, severní nádraží -> Vang Vieng
Podtrženo, sečteno - z Chiang Mai do Vang Vieng:
- 20 hodin
- 7 autobusů
- 8 slepic
- 1 zvracející dítě
Poučení pro ostatní: leťte do Bangkoku, odkud letí přímý spoj. Vypadá to kousek, ale kousek to není.
Laosko-Thajskou hranici tvoří Mekong. Autobus z Vientiane vás vyhodí na hranici, přejedete Friendship bridge autobusem za 50 THB a jste v Laosu. Víza na příjezdu (visa on arrival - 40USD) byly paradoxně nejrychlejší, protože fronta na kontrolu e-víz byla docela nekonečná. Na imigračním jsem byla jediná cizinka, proto se mnou směnil můj pas s platným vízem policajt za přepážkou pouze za můj e-mail a Facebook. Jinak to nešlo. Na papírek, kterej mi podstrčil pod okýnkem mu konsternovaně píšu lež, že Facebook nemám a e-mail si vymýšlím. Tak moc mě tohle jednání zaskočilo, že na imigračním zapomenu svoje jediný zavazadlo a vesele nastupuju do dalšího autobusu, kterej odjíždí za 15 minut. Po 5 minutách hledám batoh a zjišťuju, že jsem v pěkný prdeli a běžim zpátky přes hranici, aniž bych cokoli komukoliv řekla a nacházím svůj batoh. Dokonce stíhám i ten autobus, ve kterým jsem už jednou seděla. Uf. :)
Essentials o Laosu
Peníze:
- měna je laoský KIP - dobře se pro nás pro Čechy orientuje v penězích, protože 100 Kč = 100.000 kip
- na hranicích na Laoský straně ještě v klidu uplatníte thajské Bathy
- pro výběry hledejte bankomaty, kde se dá vybrat 4,000,000kips (většina jich dá jen 2,000,000, ale poplatek za výběr je pořád stejnej)
Víza:
- v roce 2024 je možný vyřídit e-visa, ale lze i visa on arrival (hraniční check pointy se v tom, co akceptujou, liší!)
- o vízech v určitých zemích se doporučuju zorientovat vždy aktuálně zde: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl.../visa.html
Doprava:
- minivany, autobusy, vlaky (pokud jde, tak vlakem, viz info v textu), skútr
SIMka:
- hodně levná datová SIM ke koupi v každé večerce
Pivo:
- výborný pivo Lao beer (i rejžový!) a hodně lokálních a levných piv (všechny piva stojí okolo 25Kč)
Koupání:
- Laos nemá moře, ale nebylo místo, kde by se člověk nemohl vykoupat
- koupání je možný v lagunách s průzračnou modrou vodou, vodopádech, jeskyních
Pro asijský srdcaře: v Laosu nenarazíte na 7-eleven!!! :(
Vientiane - město bez vibu
Hlavní město Vientiane neleží daleko od hranic s Thajskem. Do tohohle města můžete pohodlně doletět s Air Asia, ale jenom z Bangkoku. Obecně se o tohle městě traduje, že ztratit tu i den je hodně, a je to fakt pravda. Město, ve kterým jsem strávila pár hodin má nulovej vibe a je dobrý ho hodně rychle skipnout a pokračovat na lepší místa, který Laos nabízí. Z hranic jsem přejela minivanem do Vientiane, kde jsem zjistila, že autobus na sever do Vang Vieng jede jen ze severního nádraží.
Vang Vieng - party město se super koupačkama
V posledním autobusu z Vientiane do Vang Vieng říkám řidiči asi 2 km před cílem, ať mi zastaví, že zbytek dojdu, protože jsem už na pokraji sil. Na první pohled super nápad, ale asi po 100m chůze začínám litovat. Teploměr psal 42 stupňů a vzduch se ani nehnul. No nic, na hostelu mě čeká bazén, jídlo a snad konečně nějaký Evropani, který jsem za celou cestu z Chiang Mai neviděla ani jednou.
Po cestě jsem bookla ubytko na dvě noci v hostelu - Nana Backpackers Hostel (https://www.booking.com/Share-Wefdw6). Hostel je hodně basic, ale patří k těm lepším. Výhodou je socializace, kdy je rum a vodka každej den od 8-10pm zdarma, nekonečně balónků s rajčákem a beerpong, což přivede půlku města na zábavu. Město, jako takový, nemá žádný historický centrum. Pokud si ale půjčíte skútr (100Kč/den), je v okolí hodně co objevovat. Proto si taky prodlužuju pobyt po dvou dnech o další 4 noci.
Co teda ve Vang Vieng a jeho okolí dělat?
- notoricky známá vyhlídka s motorkou - Nam Xay view point (trek celkem cca na 1 hodinu)
- vyhlídka se stíhačkou na vrcholu - Phapoungkham cave and viewpoint (1,5h)
- koupání v Blue Lagoons - nejvíce se mi líbilo v Blue lagoon 2, 3 a 4 (vstup okolo 10 Kč)
- koupání v jeskyni s čelovkama - Nam Water Cave (vstup cca 20 Kč včetně čelovek)
- paragliding při východu slunce - za mě jeden z top zážitků - bookovala jsem přes Whatsapp +8562052499593(70 USD vč. pick upu na hostelu)
- let balonem při západu
- půjčení buggy car
- světově známý Tipsy Tubing - splavování řeky v duších od traktoru se zastávkami v barech (objednání aktivity přímo hostelu - na celý den za 150 Kč) - moc doporučuju
Kde koukat na výhledy a bavit se u toho (IYKWIM):
- Pull Mind Cafe
- Full Moon Bar*
- Jaidees Bar*
Luang Prabang - vodopády a bowling
Po dlouhým uvažování, jak se z Vang Viengu dostanu do Luang Prabang, volím zpočátku nemyslitelnou variantu - bullet train. Lístek jde koupit buď s přirážkou u překupníků a nebo v aplikaci, ale maximálně tři dny dopředu. Nákup a vlastně celej proces cesty je dost obdobnej, jako letět letadlem. Obdržíte boarding pass, na nádraží věci projedou rentgenem, vyhodí vám veškerý tekutiny a spreje. Výhoda týhle varianty cestování je ta, že ačkoliv je všechno v režii čínský dopravní společnosti, vlak jede na minutu přesně a jedete 50 minut (místo 5 hodin vanem). Jen je teda nezvyk vidět v laoských polích, kde na splachovací záchod narazíte zřídkakdy, čínský bullet train.
Appka na koupení jízdenky: (zaplatíte VISA kartou on-line)
- iOS: https://apps.apple.com/cz/app/lc...6444795307
- Android: https://play.google.com/store/ap...p;hl=en_US
Přijíždím do Luang Prabang a hned na nádraží nasedám do minivanu, kterej mě za pár korun (40 000 kip) bere do města. Vzhledem k tomu, že vlakem cestuje většina lidí, jsou na příjezd vlaku v LP připravený a není o minivany nouze. Řidiči říkám název hostelu a odváží mě přímo tam. Hostel jsem vybrala tenhle, a i když jsou pokoje hodně basic, vibe hostelu je jeden z nejlepších, co jsem zažila. Common area hostelu je hned nad řekou a vydržíte zde na futonech proležet hodiny a bejt v totálním zenu - Funny Backpackers Hostel (https://www.booking.com/Share-ocxJap).
LP je celkově hodně odpočinkový město, kde prostě chcete vypnout a jen si užívat život. Možná proto jsem tady strávila celkem 10 nocí a i to bylo málo. Noční život tu moc nefrčí a jediným podnikem, kterej má otevřeno po 10. hodině večer je Bowling Alley, kde si můžete zahrát bowling, zkusit lukostřelbu a seznámit se se spoustou lidí - tenhle meeting point je prostě must visit. Jo a stejně jako bullet train, je to hodně dobrej kontrast k vidění.
Co dělat v Luang Prabang a jeho okolí:
- UXO Lao Visitor Centre - muzeum nevybuchlých min - vstup zdarma
- Phousi Hill - chrám na kopci s výhledem (ano, čte se to pussy hill :D)
- bowling alley
- Night Food Market - moooc doporučuju
- vodopády v okolí - jde koupit jako kompletní balíček ve stáncích na ulici (cca 150 Kč); nezapomenout plavky, všude se dá koupat a je to fakt top koupání :)
- kurz řemeslné výroby šperků ze stříbra - jeden z highlightů v Luang Prabang - Garden of Eden (60USD)
Nong Khiaw - zlatý trojúhelník aka ráj opia
Další zastávkou byla vesnička na severu Laosu, kterou doporučuju neminout, ať už kvůli výhledům nebo opiu - severní Laos je součástí Zlatýho trojúhelníku (oblasti, která je proslulá celosvětovou produkcí opia). Dostanete se tam autobusem za pár hodin a místní kultura a hlavně výhledy stojí opravdu za to. Autobus jsem si zabookovala na hostelu v Luang Prabang – cena byla hodně přívětivá (150Kč). V Nong Khiaw nečekejte žádnej velkej frmol, jedná se spíše o malou zaprášenou vesničku s řekou uprostřed. Pokud byste chtěli ubytování v hostelu, není zde moc velká nabídka. Hostel bych bookovala přes http://www.hostelworld.com, a to trochu s předstihem, protože ze zkušenosti ostatních, bývá tady většinou ubytování dost plný.
Já jsem se rozhodla si dopřát po docela dlouhý době luxus v podobě soukromýho dvojlůžáku, top snídaně a vlastní koupelny tady: https://www.booking.com/Share-7OyBwFL. Krásnej guest house přímo u řeky s možností si půjčit zdarma kajak a kolo. Za mě super na dopravu do města na jídlo.
Původním plánem v Nong Khiaw bylo si zarezervovat hostel, nechat si tam věci a jít na tour džunglí s přespáním, ale bohužel viditelnost v době mýho příjezdu byla fakt špatná kvůli začínající burning season. Z tohohle důvodu bych doporučovala cestovat Laosem ideálně v době od ledna-března. Počasí je sice na jedničku až do května/června, ale je to s rizikem smogu a hořících lesů. I tak jsem si to v Nong Khiaw hodně užila. Nekonečnej relax u vody, setkání s lidma, který jsem poznala dva týdny zpět a plánování pokračování cesty. Dole píšu pár tipů, co mě zaujalo a kam se určitě při příští návštěvě Laosu vrátím. Co se týče zpáteční jízdenky do Luang Prabang, nebuďte líní a zajděte si jízdenku v Nong Khiaw koupit přímo na nádraží. Je asi o půlku levnější než na hostelech a můžete si vybrat z více časů odjezdu. V Luang Prabang jsem strávila další týden a pak jsem přeletěla s Lao Airlines na mototrip do Thajska. Letenka zpět do Thajska byla docela drahá (asi 150 USD). Další možností je tedy jet bullet trainem zpět do Vientiane, odkud letí levná Air Asia zpět do BK.
Kam v Nong Khiaw:
- kayaking na řece
- tour do džungle 2-3dny (obě tyhle aktivity jsou hojně nabízený na hlavní ulici v Nong Khiaw); vybírat můžete z hodně tras, například i z trasy, kde část jedete zip linou a na konci zip line přespíte
- must visit: restaurace Noi and Ni – nejlepší smoothies v celé JV Asii a jídlo moooc dobrý
- Hive bar* – pro fanoušky opia je tohle ideální bar :D
Závěrem k Laosu
Pokud jsi solo cestovatel, Laos je ideální volbou, kam vyrazit. Mě teda vzal hodně za srdce a věřím, že takhle nějak vypadalo Thajsko, než tam začli jezdit ožralí Němci a důchodci za ladyboyema. Je to hodně levná země s málo vytíženou turistikou, ale přesto turisticky hodně naddimenzovaná. Není teda nouze o obchody, bankomaty, party, skútry, ale zároveň jste na vyhlídce vždy úplně sami. V následujících cestách se plánuju do Laosu vrátit a podívat se ještě do Pakse, ale to třeba až s cestou do Vietnamu…
tina.versace procestovala 29 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Díky za supr cestopis, škoda že nemůžu jen tak na měsíc zmizet. Za to co je v Amstru jen turistická daň (posledně cca 23 eur za noc) se v Laosu člověk nají ubytuje na hostelu a zbyde mu i na Tipsy Tubing :D Vypadá to, že je teď asi nejlepší doba na to vyrazit, než dorazí ožralí Němci :D
Jak je to v Laosu s těma ladyboyema? A co opium, dá se tam běžně koupit a hulit veřejně?
Hihi, no tak v Laosu jsem ladyboyů moc neviděla, a když už, byli docela nepovedený. K opiu, jo, dá. Hledej hvězdičky v textu. ;)
A co si tak predstavujete pod pojmem nepovedený ladyboy slečno Versace? To je s pindikem nebo bez?
Hodně očividně s ;)
Hodně očividně s ;)
No ale zase, co by to bylo za ladyboye, kdyby vůbec žádného pindíka neměl?
No ale zase, co by to bylo za ladyboye, kdyby vůbec žádného pindíka neměl?