Lednový Londýn
Výlet do Londýna na tři dny, který Vám nemusí udělat díru do kapsy...
Cestopis z roku 2019 napsala Aralk
Londýn nás nikdy k návštěvě nelákal, ostatně to ani Paříž, která se nakonec zařadila k nejhezčím městům které jsme doposud navštívili, a tak když se v říjnu objevila akce zpátečních letenek z Pardubic do Londýna za 500 Kč, usoudili jsme, že za takové peníze by bylo dobré dát Londýnu přeci jen šanci. Od koupě letenek jakoby neuběhlo ani pár dnů a už jsme stáli s příručním batůžkem na letišti v Pardubicích.
Z letiště Stansted se lze do města dostat několika způsoby. My jsme zvolili cestu autobusem, protože jsme nákup jízdenek nechali až na poslední chvíli a tak autobus vycházel levněji než vlak. Za zpáteční jízdenku s easyBus jsme zaplatili zhruba 840 Kč. Jízda vlakem do centra města je sice rychlejší, díky autobusu, který projížděl celé město jsme ale tak měli částečnou vyhlídkovou jízdu Londýnem v ceně. Už při výjezdu z letiště na dálnici nás okolní krajina uchvátila. Ne že by okolo dálnice po cestě do města bylo něco zajímavého, ale všudezelená krajina pro nás v lednu působila jako pěst na oko. Autobus nás zavezl na Victoria Coach Station odkud jsme to měli jen pár metrů na ubytování. Na dvě noci jsme zvolili OYO Vegas Hotel, který nás vyšel na 2 400 Kč i se snídaní. Byl to asi ten nejmenší pokojíček v jakém jsme kdy byli ubytovaní, ale na přespání to bohatě stačilo.
Po rychlém vybalení pár věcí, které máme s sebou vyrážíme do města. Procházíme kolem Westminster Abbey, k jehož návštěvě nás odradí příliš vysoká částka za vstupné. Prohlížíme si tak budovu okolo zvenku a míříme k Palace of Westminster. Bohužel, Big Ben je dlouhodobě zakryt lešením, ale s tím jsme před cestou do Londýna počítali.
Z dálky pozorujeme London Eye a dohadujeme se, zda se točí nebo ne. Vzhledem k tomu, že se nedokážeme shodnout, přecházíme přes most a míříme k němu. Zjišťujeme, že má zrovna technickou přestávku, takže během našeho pobytu v Londýně jsme jej ani nemohli navštívit. Vracíme se dalším mostem přes řeku zpět a míříme k Trafalgar Square. Jedná se o docela malé náměstí, jehož sochy jsou místy až kýčovité, ale místní pouliční umělci mu dodávají jistou atmosféru.
Protože se den chýlí ke konci, míříme směr hotel. Procházáme přes královský park St. James's Park, který určitě stojí za návštěvu. Rychle zkoukneme Buckingham Palace a střídání stráží a bereme se do sámošky na nákup večeře a plechovkových pivek s sebou na hotel.
Druhý den vyrážíme brzo ráno po snídani prozkoumat Hyde Park. Jedná se o rozhlehlý park na jehož kraji se nachází Kensington Palace. Budova nám nepřijde moc zajímavá a tak míříme směrem na jih.
Míjíme Royal Albert Hall, která je z poloviny zakrytá lešením a směřujeme k muzeím, do kterých je v Londýně vstup zdarma. Nejdříve zkoušíme Science museum, ale po chvíli zjišťujeme, že to není náš šálek čaje a tak raději volíme Natural History museum, kde se nachází úchvatná hlavní chodba připomínající architekturu z Harryho Pottera.
Po prohlídce muzea míříme do Greenwich. U muzea kupujeme lístek na metro, který jen do North Greenwich vyhází na zhruba 300 Kč. Z North Greenwich se rozhodneme jít pěšky. Po cestě míjíme místní pivovar, kde se na chvíli zdržíme na oběd a míříme dál k observatoři. Z kopce fotíme hezký výhled na Londýn a když zjišťujeme cenu za vstupné do areálu, otáčíme se a míříme zpět do městečka na autobusovou zastávku.
Poprvé zkoušíme jízdu londýnským dvoupatrovým autobusem, který je mnohem levnější než metro. Znovu projíždíme kus města a tak máme vyhlídkovou jízdu v ceně jízdenky. Cenu jízdenky můžete zaplatit kartou u řidiče. V centru vystupujeme a náhodně narážíme na Borough Market Hall, kde se díky skvělé vůni a atmosféře na chvíli zdržíme.
Když vycházíme z tržnice, tak zjišťujeme že je venku už tma. Míříme pěšky k Tower Bridge, který jsme za světla nestihli vyfotit a tak to doháníme alespoň za tmy. Nasedáme na metro a míříme k našemu hotelu v blízkosti kterého máme v plánu najít hospodu a ochutnat místní pivo. Po pár minutách nás ale čeká nepříjemné zjištění. Všechny hospody praskají ve švech a po několika marných pokusech to vzdáváme a nakonec znovu končíme večer na hotelu s plechovkovým pivem ze sámošky.
Poslední den se probouzíme do oblačné oblohy, což nám nevadí, protože jen doháníme pár zbylých "restů" co vidět. Hned ráno míříme metrem na King’s Cross station, aby jsme si udělali fotku u nástupiště 9¾. Když vidíme frontu lidí, která je dle našeho odhadu tak na hodinu čekání, fotím jen samotné nástupiště v momentě, kdy se u něj střídají lidé a mizíme rychle pryč. Protože máme čas, míříme procházkou do centra, odkud nám jede autobus na letiště.
Po cestě míjíme Katedrálu Sv. Pavla. Usuzujeme, že dávat tak vysoké vstupné za něco, co snad ani neoceníme se nám nechce a tak míříme přes Temži k Tate Modern.
Jelikož jde na počtu turistů ve městě hodně znát, že je sobota, jen rychle proběhneme okolo Downing Street a míříme k Victoria Coach Station. Jelikož máme půl hodiny čas, usedáme do blízké restaurace, kde se loučíme s Londýnem s "fish and chips" a italským pivem.
Náklady na výlet do Londýna na tři dny pro dva:
- Letenky: 1 000 Kč (měsíc před odletem byly za polovinu :)
- Zpáteční jízdenka letiště-centrum: 840 Kč
- Ubytování na dvě noci se snídaní: 2 400 Kč
- MHD: 1 200 Kč
- Jídlo a pití: 2 500Kč
- Ostatní: 200 Kč
Celkem: 8 140 Kč
Aralk procestovala 42 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.