Letní Lisabon a okolí s dvouletým mrňousem
12 dní rodinné poznávací dovolené
Cestopis z roku 2023 napsal Jirka K
Koncem srpna 2023 jsme se vydali s ženou a našim 2letým mrňousem do Portugalska. Byla to naše první návštěva této země, kterou jsme původně chtěli procestovat ze severu, od Porta přes Lisabon, až na jih do Fara a po cestě prozkoumat všechna zajímavá místa. Od téhle myšlenky jsme ale při plánování opustili. Nějak jsme vytušili, že s dítětem to nebude tak snadné a můj limit, 12 dní, na vše prostě nestačí. Proto jsme vybrali právě Lisabon a jeho okolí.
Našim cílem bylo vidět nějaké památky, zároveň zabavit malého a také si na pár dní odpočinout na pláži. Rozložili jsme dovču na tři části - první 4 dny strávíme v Lisabonu, 3 dny relax u oceánu na Troiském poloostrově, další 3 v historické Sintře a zbytek času zpět v Lisabonu, abychom byli blíž letišti (měli jsme ranní odlet). Auto jsme si nakonec nepůjčili, protože všechny přesuny šly zvládnout v pohodě hromadnou dopravou (která funguje opravdu skvěle) + na některé cesty stejně mají vjezd povolen jen místní a taxíky (skoro celá Sintra).
Den 1 - cesta do Lisabonu
Letenky jsem koupili s asi měsíčním předstihem a dopoledním přímým letem Praha - Lisabon jsme byli za necelé 4 a půl hodiny na místě. Letiště v Lisabonu je super přehledné a s městem je spojené metrem, takže za další půl hodinku už jsme byli v centru města a hledali náš hotel.
Metro je podobné jako v Praze, má 4 linky a lístky se kupují v automatech, které jsou snad ve všech stanicích. Mašina komunikuje i v angličtině a platit se dá kartou, ale dá se v menu celkem ztratit. Nejsnadnější způsob je koupit si žlutou kartu navegante / Viva Viagem (€0.50 za kartičku) s předplaceným kreditem (celodenní €6.80 nebo hodinu jízdy za €1.80) a pak si kredit dobíjet podle potřeby. Kartička platí na metro, busy, tramvaje a lodě po celém Lisabonu a dá se na ni dojet i do určitých předměstských oblastí vlakem. Děti do 4 let mají jízdné úplně zdarma.
Ubytovali jsme se přímo v centru u stanice metra Rossio, polohou je to super místo, protože k většině památek se to dá odsud zvládnout i pěšky a člověk tak může nasát atmosféru města. První den jsme se šli projít po okolí a místním "Václavákem" dorazili na náměstí Praça do Comércio s jezdeckou sochou krále Josefa I.
Kromě všudypřítomných barevných dlaždiček "azulejos" si můžete při pohledu shora všimnout, že většina náměstí a ulic mají neuvěřitelně zpracované dlážděné chodníky a cesty (calçada Portuguesa) - mozaiky tvoří různé obrazce a náměty spjaté s místem, například náměstí Rossio (Praça Dom Pedro IV).
Den 2 - historické centrum
Druhý den jsme vyrazili na "must-see" památky - výtahem Santa Justa na karmelitánský klášter Convento do Carmo a po obědě vlezli na turistickou tramvaj č.28E, která nás svezla do kopce, k hradu sv. Jiří (Castelo de São Jorge). Po cestě k hradu nebo z hradu se můžete kouknout i na fotogenickou katedrálu Se de Lisboa.
Chtěl bych zdůraznit, že jízda tramvají je sice pěkný zážitek, ale je to past 😅. Za prvé jsou tramvaje v sezóně neuvěřitelně narvané a za druhé člověk nemůže vystoupit, kde se mu zachce, ale pouze v určitých stanicích.
Našemu malýmu se nejvíc líbil ten výtah a hrad, je tam krásny výhled na město, hodně kašen, fontán a hlavně spousta míst, kam se dá vylézt a kde se dá schovat. Areál hradu je celkem rozlehlý, na prohlídku všeho v klidném tempu potřebuje člověk tak 3 hodiny, je tam malé bistro, a dokonce i pávi. Manželka byla zase unešená z korkového obchodu hned u výtahu Santa Justa, kde mají snad všechno, co si lze představit, z korku.
Den 3 - Belém
Belém je předměstí Lisabonu vzdálené asi 10 km západně od centra. Tato historicky významná lokalita je obklopena spoustou zajímavých míst a člověk tu může strávit klidně celý den. Jak se dostat do Belému pomocí MHD? Můžete jet buď asi 10 minut příměstským vlakem ze stanice Cais do Sodré, tramvají (15E), nebo třeba autobusem linkou 728 přímo z náměstí Praça da Figueira. My jsme si vybrali bus, protože jsme bydleli pár minut od zastávky. Výhodou je, že vám na cestu platí klasická jízdenka, nevýhoda je, že v sezóně se cesta dost vleče a může trvat i hodinu, proto bych určitě doporučil jízdu vlakem.
Vlakové nádraží i bus/tram zastávky Belém jsou hned u pěší promenády, která vás provede kolem většiny památek jako klášter sv. Jeronýma a přilehlý park, památník objevitelů, Belémská věž, muzeum současného umění, atd. Podél "náplavky" je několik restaurací a street-foodů, kde se dá dobře občerstvit, popít a odpočinout.
Po příjezdu do centra jsme šli hledat nějaké dětské hřiště a nakonec jedno našli v parku u Principe Real. Cestou k Baixa-Chiado je pak nádherná vyhlídka na hrad sv. Jiří a nezapomenutelné kavárny jako třeba A Brasileria, kde člověk může ochutnat několik variací místního dezertu Pastel de nata.
Den 4 - Almada / Cristo de Rei
Třetí den jsme se dopravili na stanici Cais do Sodré, odkud vyplouvá trajekt přes řeku směr Cacilhas. Z přístavu se pak už dá dojít na vyhlídku, kde stojí socha Ježíše Krista - Cristo de Rei. Trajekt jezdí každých 15 minut, cesta trvá asi 10 minut a platí na ni městská jízdenka (kartička Navegante / Viva Viagem).
Cesta z přístavu Cacilhas k soše se dá zvládnout pěšky, ale je to tak na dvě hodiny chůze do kopce. Přímo před přístavem je i zastávka autobusu a taky tu vyhlíží turisty taxikáři s tím, že je dovezou přímo do areálu na kopci. Po krátké úvaze jsme se nechali přesvědčit jednou paní s tuk-tukem, která nás za 15 eur vyvezla nahoru. Musím říct, že to byl super nápad, jednak měl malej zážitek, ušetřili jsme čas a energii. Na místě jsme byli mezi prvními a areál jsme si užili téměř liduprázdný. Paní z tuk-tuku nám i poradila, jak se nejlépe dostat dolů a kterou trasu vybrat s dítětem.
V areálu je kromě monumentu i krásná vyhlídka na most 25. dubna (Ponte 25 de Abril), restaurace a obchod se suvenýry. Vstup do areálu je zdarma, ale výstup na podstavec přímo pod sochu už se platí, bohužel platit kartou nelze a v areálu není žádný bankomat (v době kdy jsme tam byli my) - tak pozor na to. Nahoře může být vždy jen omezená skupinka asi 10 lidí. Výtah vás vyveze do horního patra a po úzkých točitých schodech vyjdete až na vyhlídku.
Protože památek už jsme se docela nabažili, byl na čase přesun na jih a odpočinek na pláž. Poblíž Lisabonu je spousta plážových destinací jako třeba oblíbené Cascais nebo Costa da Caparica. Po chvilce pátrání jsme ale zjistili, že tyhle pláže jsou v létě velice rušné a je tam hlava na hlavě, proto jsme radši zvolil jih, kde se rozkládá národní park Arrábida. Je to dál, ale méně lidí a hezčí pláže. Ubytování jsme si zařídili na Troiském poloostrově (Península de Troia), kde jsme strávili následující 3 dny.
Den 5 - cesta k oceánu
Z centra Lisabonu jsme se přesunuli metrem do stanice Seto-Rios, kde je i vlakové nádraží, ze kterého vyráží vlak na jih. Cílem bylo město Setúbal, odkud se dá přejet na Tróiský poloostrov trajektem. Z nádraží v Setúbalu je to pak k přístavu asi 1.5 km, pěšky s kufrem nic moc, můžete ale využít městský autobus nebo si vzít ubera / taxíka, který vás tam za pár šlupek odveze. Z přístavu pak co hodinu vyráží katamarán směr Tróia. Komu to ujede (jako nám 😅), můžete zalézt do nedaleké restaurace. Jídlo je dobré, ale připravte se na asi nejpomalejší obsluhu na světě (tak bacha, ať vám to neujede ještě jednou 😂). Loď vás asi za půl hodiny přepraví na Tróiu, kde kromě přístavu jsou i hotely, restaurace a obchody (je tu i Decathlon a lékárna) a také nějaké rezidenční projekty.
Tróiský poloostrov je asi 13 km dlouhý úsek pláží, na které se dostanete přes duny po pěkných dřevěných cestičkách. Některé pláže jsou placené - hlídané a s lehátky, slunečníky a občerstvením, některé jsou divoké, ale vždy s krásným pískem a křišťálově průzračnou a neuvěřitelně studenou oceánskou vodou. S tou teplotou to myslím velice vážně, v srpnu kolem 15 °C. Kromě toho na nich bývá občas i celkem větrno a tu a tam můžete zpozorovat silný proud, který může nepřipravené zaskočit. Je tu i velice znatelný odliv a příliv, který posouvá hranice pláže o desítky, možná i stovky metrů.
Den 6 a 7 - relax
Koho nenadchnou pláže přímo v Tróie, může se vydat přes Setúbal na západ směrem k městu Sesimbra. Pobřeží tam prý lemují nádherné pláže (např. Praia do Creiro, Praia de Galápos nebo Praia da Figueirinha), které jsou ale hůře dostupné, a to z důvodu umístění uvnitř národního parku. Na některé silnice totiž nesmí civilní auta, jen MHD a speciální vozy a kam se dojet může, tam je prý velký problém zaparkovat. My si chtěli odpočinout, takže jsme zůstali všechny 3 dny pouze na poloostrově. Ubytovaní jsme byli v hotelu Troia Design Hotel, který byl naprosto super.
Den 8 - cesta do Sintry
Cesta z Tróiského poloostrova do historické Sintry, která je vzdálená asi 30 km severozápadně od Lisabonu, nám zabrala necelé 3 hodiny. Katamaránem do Setúbalu, vlakem na Lisabonské nádraží Campolide a dalším vlakem přímo do Sintry.
Po příjezdu do Sintry jsme hned zaznamenali mírné ochlazení - je tu vždy o pár stupňů méně než v Lisabonu z důvodu určitého mikroklimatu, vyšší nadmořské výšce a umístění mezi kopci a lesy. U vlakového nádraží jsou informace, bankomat, lékárna, restaurace a autobusová zastávka. Ubytovali jsme se kousek od nádraží v hotelu Chalet Saudade a vyrazili se najíst do centra.
Od kruhového objezdu u nádraží se začíná vinout krásná cesta, po které asi po 10 minutách chůze dorazíte do historického centra, kde se nachází Palácio Nacional de Sintra. Je to asi první úchvatná památka, kterou v Sintře uvidíte. Na vrcholu kopce také můžete obdivovat hradby Maurského hradu (o tom níže). Kousek od paláce je turistické centrum, kde doporučuju navštívit interaktivní výstavu Mitos e Lendas (dospělí 4 €, děti zdarma), jde o místní legendy vykreslené pomocí různých audiovizuálních technologií (3D filmy, hologramy, živé scény, atd.), našemu malýmu se to moc líbilo. Určitě si také zajděte na jídlo nebo kávu do Café Paris, Tapas da Cris nebo třeba Paço Real.
Po obědě jsme si pohráli na dětském hřišti nad autobusovou zastávkou (Jardim do Bico, Parque Infantil) a protože jsme měli ještě dost času, tak jsme si řekli, že se zajdeme podívat na palác Quinta da Regaleira, který se nachází asi 15 minut chůzí od centra.
Dětské hřiště se nachází hned za klikatou cestičkou vedoucí z nádraží, nad autobusovou zastávkou Volta do Duche.
Komplex Quinta da Regaleira je velice rozlehlý, kromě hlavního paláce a kaple je zde velký park, jezírka, vodopády, jeskyně a podzemní chodby a, na co jsem byl asi nejvíce zvědavý, Poço Iniciático neboli obřadní studna.
Celý komplex je zapsaný v seznamu UNESCO a je velmi pěkný, atmosférický, krásně čistý a opečovávaný. Vstupné doporučuji koupit online a kdo si chce prohlídnout palác i zevnitř, doporučuji vyrazit před polednem. Člověk zde může pobýt i celý den, je tu toho k vidění opravdu hodně.
Den 9 - Sintra / Palác Pena a Maurský hrad
Recepční na našem hotelu byla velmi milá a skvěle nám poradila s památkami a programem obecně. Určitě si kupte vstupenky na palác Pena a Maurský hrad online - vyhnete se frontám. Na obě památky se dá dostat autobusem nebo dojít i pěšky, nicméně nám se nejvíc vyplatilo vzít si ubera (nejste odkázaní na spoj, nabere vás kdekoli, vyloží přímo u památky a cenově nic hrozného).
Hned po snídaní jsme si zavolali ubera a nechali se odvézt k hlavnímu vstupu do Parque da Pena. Vstupné lze koupit jak pouze na park (pozor - neplatí na terasu paláce, jen na nádvoří), tak i na komplet s prohlídkou vnitřku. Za hlavní branou naleznete záchody, informace, kiosek s pitím a pak pár klasických automatů s nápoji a tyčinkami. Po krátkém výšlapu se už ocitnete přímo před palácem, kde začínají prohlídky.
Okolní park je velmi rozlehlý (85 hektarů) a pokud byste si ho chtěli projít celý, tak si na něj vyhraďte minimálně půl dne. My si udělali menší okruh a zabralo nám to asi 4 hodiny. Kromě restaurace a kavárny uvnitř paláce se nikde moc občerstvit nedá, takže určitě doporučuju se předtím pořádně najíst nebo si zabalit svačinu.
Než jsme se nadáli, bylo pozdní odpoledne a my chtěli stihnout ještě Maurský hrad, který je rovněž zapsán v seznamu UNESCO. Vyšli jsme tedy z parku hlavní bránou a vzali si taxíka (jak vás uvidí vycházet, hned se na vás sesypou, je to boj). Ten nás za pár minut převezl na silnici před hrad, kde se nachází prodejní terminály se vstupenkami. Odtud je to asi 400 m do kopce k vstupu s turnikety.
Hradby Maurské pevnosti lze celé obejít a jsou z nich nádherné výhledy do širokého okolí. Taky tam nahoře dost fouká, tak si vezměte radši větrovku nebo něco teplejšího. U vstupu k hradu je kavárna, zavírá ale celkem brzy, už v 17:30. Také si dejte pozor na čas, protože hrad zavírá v 18:00 a poslední návštěvníky pouští dovnitř nejpozději asi půl hodiny před tím. Pevnost se dá projít za hodinu, ale dokážu si představit tam pobýt i pár hodin (hlavně pokud jste nadšení fotografové jako já).
Den 10 - Návrat do Lisabonu
Po snídani a check-outu jsme měli v plánu ještě dojet na nejzápadnější cíp pevninské Evropy - mys Cabo da Roca. Počasí nám tehdy ale moc nepřálo, začalo silně foukat a pršet. Spousta lidí nás ten den od výletu odrazovala s tím, že to na mysu opravdu fičí a my bohužel žádné teplejší oblečení neměli. Kromě toho u mysu krom majáku a památníku nic není. No trochu mě to mrzí, ale nejeli jsme - třeba příště 😄.
Sintra je opravdu nádherná a z celé naší dovolené se mi tam líbilo asi nejvíc. V celém městě panuje přátelská atmosféra a je tu nespočet dalších památek, které jsme bohužel už nestihli. Vlakem jsme dorazili zpět do Lisabonu, do stanice Oriente, kde jsme se ubytovali v hotelu Tivoli. Tato oblast Lisabonu je zajímává, protože tu v roce 1998 byla světová výstava Expo 98 a rovněž je tu jedno z největších akvárií v Evropě - Oceanário de Lisboa.
Den 11 - Lisabon / Oceanário de Lisboa.
Pár dní předem jsme koupili vstupenky do akvária na 11. hodinu, protože podle informací na internetu lze vstoupit jen na určitý čas. Po snídani jsme tedy vyrazili a zjistili, že to vlastně neplatí a se vstupenkami můžeme přijít, kdy chceme. Akvárium je rozděleno na více částí, kromě stálé exhibice (tučňáci, mořské vydry, žraloci, medúzy, atd.) jsme tu narazili i na dočasnou výstavu - Podmořský les od Japonce Takashi Amano. Hlavní nádrž se žraloky je asi nejpůsobivější, náš malej si to tam užil.
Odpoledne jsme se projeli lanovkou k mostu Vasco de Gama. Začátek lanovky je kousek od akvária a konec asi kilometr od mostu. Lanovka jede v 30metrové výšce asi 10 minut a projede úsek něco přes jeden kilometr. Vstupenky se dají koupit jednosměrné nebo i zpáteční a kupodivu zde nebyly žádné fronty. My jsme jeli jen jedním směrem od akvária, prohlídli si most a zpět k hotelu jsme se prošli promenádou.
Den 12 - odlet do Prahy
Po snídani jsme nasedli na metro a jeli směr letiště, bohužel na víc věcí nám nestačil čas.
Rozpočet
Pro představu tady jsou naše výdaje za celou dovolenou. Určitě se dá ušetřit na spoustě věcí jako třeba ubytování - my přespávali v hotelech se snídaní a v celkem atraktivních lokalitách. Letenky v akci se dají pořídit také o dost levněji. Ceny v obchodech a restauracích překvapivě docela odpovídají Česku, ale třeba portské je kvalitou a cenou někde úplně jinde (lepší a levnější než u nás).
- letenky: 18 500 Kč
- ubytování: 55 000 Kč
- jídlo: ~ 16 500 Kč
- památky: 3 300 Kč
- MHD + Uber: ~ 2 000 Kč
- suvenýry a ostatní: ~ 5 000 Kč
Závěrem bych asi napsal, že nás Portugalsko nadchlo a celá dovolená se prostě povedla. Až budeme mít příležitost, určitě bychom se sem ještě vrátili. Musíme potvrdit, že je to opravdu velice "family friendly" země - všude, kde jsme byli s malým, se k nám chovali naprosto úžasně. Jde vidět, že mají obecně velmi rádi děti a nejsou k nim lhostejní. Například ve všech podnicích se na mrňouse smáli, pokoušeli s ním komunikovat a byli nesmírně ochotní a nápomocní. Nikde se nám nestalo, že by kroutili očima nebo že by byl někdo "otrávený" přítomností dítěte v restauraci, jak je to občas u nás v ČR.
Jirka K procestoval 25 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Fargo leží v USA. Asi jste plánovali Faro...
Fargo leží v USA. Asi jste plánovali Faro...
😅 opraveno, děkuji
😅 opraveno, děkuji