Londýn, Stonehenge a Cambridge s kachničkou Jarynem 🐥💛
Jak jsme se vydali na prodloužený víkend do Londýna a jeho okolí (Budget 10 000 CZK)
Cestopis z roku 2022 napsal Jaryn
Hello darling! 💂
Londýn je úžasná destinace pro víkendový výlet po Evropě.. letadlem jsem tu za chvilku, procvičím angličtinu, pokochám se památkami, ochutnám místní speciality, dám si pintu piva a letím domů 😉🌍✈️ Ale co když toho chci tentokrát stihnout více? 🤔
Přípravy, plány a rozpočet 💰
U Ryanairu se mi podařilo ulovit letenky za 2 000 Kč přímým letem Praha – Londýn Stansted (STN) na prodloužený červencový víkend. Samotný Londýn bych za tu dobu prochodil 3x 😊 takže vyrážím prozkoumávat i přilehlé okolí.. 3 dny mi na to bohatě stačí ✅
Harmonogram 🔦
Letiště Stansted leží severně od Londýna, přesně na půli cesty mezi Londýnem a Cambridge.. a toho by byla škoda nevyužít! Takže první den začínám v Cambridge, odtud na noc do Londýna a druhý den ráno vyrážím na západ směr Salisbury podívat se na Stonehenge a na třetí den mi zbývá samotný Londýn a jeho historické centrum 👍
Přílet a covidová opatření 💉
Nikde nic.. to jsem z toho kachna 🐤
Doprava po Londýně a okolí 🚌
Jsem pravotočivá kachnička, takže řízení vlevo mě vůbec neláká a od britského volantu se budu držet raději dál, proto půjčovnu aut tentokrát vyměním za pohodlné svezení zadečku hromadnou dopravou 🚍
Není čas ztrácet čas.. proto kupuji jízdenky na vlak, který je výrazně rychlejší než autobus, i když o něco málo dražší. Dostanu se s ním pohodlně všude – z letiště do Cambridge, odtud do Londýna, z Londýna do Salisbury, nazpět do Londýna a na závěr znovu na letiště 🚆
Všechny spoje se dají najít přes Google maps a jízdenky si koupit online na stránkách dopravce.. online nákup předem vyjde vždy výhodněji než na poslední chvíli u přepážky. Takže plánování dopředu se určitě vyplatí a ušetří i pár desítek liber 🤑
Po Londýně pak využiji kromě vláčku i metro a typický červený "doubledecker", abych se dostal všude tam, kam mě nohy nedonesou. V Londýně jsou všechny památky pěkně pohromadě a za den se dá bez problému obejít celé centrum pěšky. Ale sehnat tu i levné ubytování je trochu oříšek, proto je lepší zvolit bydlení někde dál od centra a ráno se jednoduše přiblížit metrem.
V takovém případě je třeba pořídit si Oyster kartičku, nabít si na ní dostatečný kredit a platit každou jízdu zvlášť, dle projetých zón. Důležité je si kartičkou pípnout při nástupu i při výstupu z autobusu/metra/apod. 💳 Říká se tomu "pay as you go" a hi-tech pokročilejší uživatelé to zvládnou i bez kartičky pomocí platbou mobilem. Alternativou, kterou jsem využil já, je celodenní jízdenka "travelcard", se kterou se dá jezdit neomezeně celý den ve vybraných zónách.. Pozor! Tato jízdenka platí pouze na vybraný kalendářní den, nikoliv 24 hod ☝️ Plus výhodou je, že se vytiskne na papírový kupónek a nemusí se kupovat Oyster kartička za 5 GBP.. i na to je třeba myslet při rozhodování, zda se celodenní jízdenka vyplatí. Nákup jízdenek a dobíjení kreditu na kartičce se provádí v automatech, které jsou dostupné v každé stanici metra 👍
1. den: Cambridge 🏰
Ráno po příletu nasedám přímo na letišti Stansted na vláček společnosti Crosscountry a frčím na sever do Cambridge. Cesta trvá necelou půlhodinku a lístek mě stál 8,20 GBP.
Cambridge je roztomilé univerzitní městečko plné starodávných domečků, romantických uliček a honosných univerzitních budov. Dopoledne navíc ještě není v ulicích příliš rušno a dá se jen tak bloumat a nasávat zdejší atmosféru. Příjemná je procházka i podél řeky Cam, na kterou vyjíždí pár prvních osamělých lodiček.. odpoledne už bude připomínat spíše hlavní tah ve špičce, než romantickou plavbu po kanálu 🚣😆
Vyjížďce na lodičce ovládané dlouhým bidlem (podobně jako v Benátkách) se říká "punting" a je to ohromná zábava. Buď si troufnete a půjčíte si lodičku samotnou, nebo se necháte povozit zkušeným puntingářem 😉
Nevím, zda za to může sobota nebo nějaká společenská událost, ale většina míst z univerzitního areálu (koleje i parky) jsou tento den veřejnosti nepřístupné a já se tak do zákulisí studia v Cambridge nepodívám, škoda.. i když zvenčí je také co obdivovat 😊 A vynahradím si to i mňamózním obědem, na který mi díky tomu zbývá spousta času!
Co doporučuji? 😋 Jednoznačně podnik Bill's.. je hned v centru, stylová výzdoba, příjemný personál, vynikající bašta. Jsem se na to tak rychle vrhnul, že ani fotku tentokrát nemám 😆
Po obědě ještě krátká procházka na příjemné zažití a vyrážím do Londýna, kde mám zajištěné ubytování na celé 3 dny. Cesta do centra (London St Pancras) trvá hodinku a 5 minut a lístek mě přišel na 19,4 GBP.
2. den: Stonehenge ⛰️
Variant, jak se dostat ke Stonehenge je hned několik.. kromě půjčení auta se dá využít služeb různých cestovních agentur, které si všechny památek chtivé ovečky posbírají pěkně v Londýně, odvezou si je na místo, dají jim svačinku, příp. obídek, a potom je zase pěkně přivezou nazpět 🐑🐑 To vše s výkladem a přesně vymezeným časem na kochání. Pohodlné, ale drahé.. half-day tour vyjde na cca 75 GBP. To už se více vyplatí investovat do nabídek celodenního výletu a při jedné cestě navštívit i Windsor Castle nebo Bath za cca 110 GBP.
Já se vydal po vlastní ose! Mezi Londýnem (London Waterloo) a Salisbury jede vláček South Western Railway, na který mě zpáteční jízdenka vyšla na 28 GBP. Cesta trvá 1,5 hod. Přímo před vlakovým nádražím v Salisbury pak staví autobus typu "hop-on hop-off" společnosti The Stonehenge Tour. Jízdenky se dají pořídit předem online nebo na místě u řidiče. Za 35,50 GBP je v ceně bus a vstupenka na Stonehenge i Old Sarum (za další příplatek pak i Salisburská katedrála). Mě stačí základní balíček a furt jsem cca 10 GBP v plusu 👍
„První zastávka.. návštěvnické centrum Stonehenge, předložte vstupenku, prosím 🎫“
Návštěvnické centrum leží od "kamenů" cca 2,5 km a v ceně vstupenky je i přibližovací "shuttlebus", který jezdí kyvadlově tam a zpět. Příznivci pěší turistiky si ke kamenům dojdou sami po asfaltové silničce za cca 30 min (jedním směrem). Obě varianty jsou stejně populární a šňůry turistů se táhnou jak ve frontě na bus, tak po celé části silnice vyhrazené pro chodce 🚶
Je to tu, ikonické místo Anglie.. možná chrám, možná astronomický kalendář, možná svatyně k uctívání bohů 🌟 Podle mě bezva místo k setkávání lidí.. pozdravit se, posedět, dát si sváču nebo být jen tak spolu. A hlavně nafotit spoustu selfíček 🤳
„Druhá zastávka.. Old Sarum, předložte vstupenku, prosím 🎫“
Po 2 hodinkách strávených ve Stonehenge, se busíkem přesouvám dál.. na archeologické naleziště a místo původního osídlení z doby železné – Old Sarum. Pozůstatky pevnosti, která zde stála jsou patrné dodnes.. jinak tu moc k vidění není. Procházka po okolí nebo slunění na lavičce je ale také příjemnou kratochvílí 🌞
Pak už jen zpět do Salisbury projít si historické městečko 🏰 Výhodou je "hop-off" v centru.. nádraží je trochu z ruky. Náměstí, kamenné uličky, katedrála a přilehlý park – to vše stojí za vidění.
3. den: Londýn 🌆
Jak si užít celý den v Londýně? Je třeba začít vydatnou snídaní! 🍽️ U mě boduje dopolední brunch u Camden Diner v Camden Town.. v nabídce mají typickou britskou snídani s párečky, vejci a fazolemi, já ale zabrousil za velkou louži a dal si snídali "po americku". Smažený francouzský toast, opečená slanina, volská oka, to vše hojně zalité javorovým sirupem.. kombinace smrtící, nicméně chuťově vynikající 🤤
Prohlídku Londýna začínám v této barevné čtvrti plné obchůdků se suvenýry a jinými bizardními věcičkami. Velmi populární je tržnice Camden Market (nejen v době oběda).. ve zdejších uličkách provoněných jídlem z celého světa se dá snadno ztratit i na pár hodin. Já ale mířím na nedaleký Primrose Hill, kopec s vyhlídkou na celé město, a následně ke studiu Abbey Road a nejznámějšímu přechodu na světě "The Beatles crosswalk" 🖤
Pokračuje Hyde Park, Buckinghamský palác, Westminsterské opatství, budovy Parlamentu a Big Ben, Londýnské oko a Trafalgarské náměstí s rychlou návštěvou Národní galerie (vstup zdarma). Dále čínská čtvrť Chinatown, Katedrála svatého Pavla, most Millennium bridge, Shakespearovo divadlo Globe, most Tower Bridge, pevnost Tower of London a finanční čtvrť "The City", kde vedle sebe na ulici stojí původní cihlové domečky a moderní skleněné mrakodrapy.
Obědovou zastávku se vyplatí naplánovat na Camden Market nebo Borough Market.. teda pokud se do toho zobáčku po ranním výkonu ještě něco vejde 😆🌭 Na obou tržištích je obrovský výběr jídel.. indické, arabské, mexické, vietnamské, středomořské a jiné speciality, plus vedle toho typické "fish and chips". Všude velmi slušné porce, průměrně za 10 GBP.
Vše se dá za den obejít pěšky.. nebo pro ucourané nožičky se mezi jednotlivými pamětihodnostmi dá přejíždět autobusem (s platnou jízdenkou) 🚌 Vstupenky jsem si žádné nepořizoval, mě stačilo vše okouknout zvenčí (kromě Národní galerie).. v opačném případě by mi nestačil ani vymezený čas, ani plánovaný rozpočet 🤷♂️
A co s načatým večerem? Slabší jedinci po denní náloži kilometrů a kalorií odpadnou.. na ty statečné čeká široká nabídka zábavy – koncerty, kluby, představení.. stačí si vybrat! 🎸 Já si zajdu na skleničku, pak se hodím do gala a vyrazím na West End – londýnskou divadelní scénu. Vstupenky na jednotlivá představení se dají koupit dopředu online, pokud chcete do představení opravdu investovat (i několik tisíc Kč) a vybrat si krásná místa k sezení.. nebo to nechat osudu a doptat se na poslední výprodejové (on-the-day) vstupenky na pobočce TKTS (https://www.visitlondon.com/thin...79315-tkts). Zážitek zaručen! 😍
Bye bye! 👋
Tak to je můj Londýn „v kostce“ sbalený na cesty 😊 Najde se tu zábava na celý týden, ale stejně tak se dá proběhnout za pár hodin při stopoveru.. a společně s Cambridge, Stonehenge a Salisbury to je velmi příjemný výlet na prodloužený víkend. Tedaa.. když vyjde počasí! 😉
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
London is always a good idea!
London is always a good idea!