Londýn v květnu 2023 s návštěvou studií Harryho Pottrera
Cestopis z roku 2023 napsal phetflajs
V květnu 2023 jsme se s manželkou a dvěma dětmi vydali do Londýna. Pro mě to byla po 3 letech druhá návštěva a pro manželku již čtvrtá. S dětmi jsme jeli poprvé a chtěli jsme jim ukázat především Warner Bros studia Harryho Pottera. Po minulé zkušenosti, kdy jsme měli malý hotel v Hammersmithu za poměrně dost peněz jsme se rozhodli pro dražší ubytování v centru a zvolili jsme Novotel hotel Tower Bridge, který je jen 200 metrů od zastávky metra Tower Hill. Za tři noci ze snídaní jsme platili 24 000 Kč. Musím říct, že naše dcery už si počítají jako dospělí. Ubytování v Londýně není levná záležitost a když si vezmu, že před třemi lety jsme za mnohem horší ubytování platili za tři noci pro dva 9 000 Kč daleko od centra, tak Novotel byla skvělá volba. Samotný hotel je na skvělém místě, čistý, pěkný a s výbornými snídaněmi. V nabídce byly i bezlepkové potraviny, což pro dceru s Celiakií bylo super. Letenky jsme koupili od British Airways a byli z Prahy na Heathrow airport a zpět. Letenky vyšly celkově pro 4 na přibližně 14 000 Kč, ale i s výběrem míst. British Airways má v ceně automaticky příruční zavazadlo a odbavený kufr, což je výhodou. Další výhoda byla časy letů. Z Prahy se letělo v 10:20 hodin a zpět ve 20:00 hodin. U nízkonákladovek, jako např. Ryan air by letenky vyšly o trochu méně, ale nevýhoda byly špatné časy letů, takže bychom buď měli méně času v Londýně, nebo bychom si připlatili další noc. Další nevýhodou je jen příruční zavazadlo a přistání na Stansted, ze kterého když jsem připočetl zpáteční dopravu za vlak pro 4 osoby, tak jsme se skoro dostal na cenu od British Airways. Výhoda přistání na Heathrow je, že z letiště do centra jede přímo metro a bez přestupu jste v centru za cca 40 minut. Doporučení pro cestování v Londýně je platit MHD kartou. Pípnete při vstupu a zase při výstupu. Každá osoba však musí mít svojí kartu, takže i dětem jsme pípali jinou platebkou. Výhoda spočívá v tom, že když platíte za MHD v Londýně kartou, tak je denní limit 8,4 libry na osobu a více vám neodečtou. Jen cesta z letiště je na normální jízdenku dražší, takže placení MHD kartou už nyní vyjde výhodněji. Můžete tedy poté jezdit po Londýně, jak se vám chce.
Tipy pro návštěvy:
Garden at 120
Přibližně 10 minut chůze od Toweru se na adrese 120 Fenchurch St, London nachází krásná vyhlídka na mrakodrapu, která je zcela zdarma. Vyhlídka na střeše je udělaná formou střešní zahrady.
Borough market
Skvělý trh v centru. Doporučuji k návštěvě, jedno z nejlepších míst v Londýně. Nepřeberné množství různých street food a kuchyní z celého světa. Místo, které žije každý den.
River cruise po Temži
My jsme zvolili jízdu po Temži od Toweru na Greenwich a zpět. Plavba lodí po Temži je skvělá. Sedíte na horní palubě a kocháte se Londýnem. Greenwich je skvělé místo na procházku. Jak samotné město, tak park s vyhlídkou zdarma na celé město.
Za návštěvu samozřejmě stojí další známá místa jako např. Piccadilly circus, Trafalgar square, China Town, Tower Bridge a další. Za mě mám nejoblíbenější část v okolí parlamentu a hlavní cestu k Trafalgar. Za návštěvu rozhodně stojí parky v centru a okolí Kensingtonského paláce. Státní muzea v Londýně jsou zdarma a pokud máte dostatek času, tak stojí na návštěvy. Přírodopisné muzeum je nádherná budova a zajímavými exponáty. Také doporučuji Imperial War Muzeum. Po centru si většinou vystačíte pěšky, ale pár kilometrů denně nachodíte. Průměrně jsme měli 15 km denně s tím, že delší přesuny např. od hotelu k Big Ben (5 km) jsme využili metro. Linky metra jsou všude.
Warner Bros studia Harryho Pottera
Vstupenky do studií jsme kupovali tři měsíce předem online. Rodinná vstupenka náš vyšla na 140 liber. Studia stojí určitě za návštěvu. Pro fanoušky Harryho Pottera, ale i pro jiné filmové nadšence je to skvělý zážitek. Nám prohlídka zabrala cca 4 hodiny. Vidět všechny reálně kulisy, masky atd. je bomba. Po celou dobu na vás dýchá jedinečná atmosféra. Studia jsou severně od Londýna. Tip při zakoupení vstupenek je koupit si vstupenky na první možný čas. My jsme měli vstupenky na 10:00 hodin a byli jsme mezi prvními návštěvníky. V té době ve studií je pár lidí a máte klid a čas na prohlídku. Na samotné prohlídky pouští po větších skupinách s časovými rozestupy, takže uvnitř se návštěvníci docela rozptýlí, ale s postupem času se do studií nahrnou zájezdy především školáků a uvnitř to vypadá jak v mraveništi. Doprava z centra je možná MHD. My zvolili cestu vlakem. Metrem jsme se dostali na zastávku Euston. Z metra vyjdete na ulici, dáte se doleva a po cca 500 metrech je vlakové nádraží Euston. Po vstupu do nádraží se vlevo nachází samoobslužné terminály pro koupi jízdenek. Koupili jsme zpáteční jízdenky pro 4 do Watford Junction. Zpáteční jízdenky vyšly přepočtu na 2 000 Kč. Jízdenky nejsou vázané časem odjezdu vlaku. Vlaky do Watford Junction jezdí každých zhruba 20 minut. Jezdí vždy dva typy vlaků, které mají odjezdy jen pár minut po sobě. Jeden vlak je express a staví asi jen ve 3 zastávkách. Cesta s ním trvala 3O minut. Druhý vlak je osobák a staví v každé zastávce. Cesta trvá přes hodinu. Na informační tabuli je dobré se podívat odkud jede rychlík a jet s ním. Vlaky stojí na jednom nástupišti, akorát každý na jiné koleji. Vše je přehledné a rychle se člověk zorientuje. Po příjezdu na Watford Junction jsou před nádražím autobusové zastávky, za kterých jezdí kyvadlově autobus do studií. Zastávka autobusu do studií je 200 metrů od nádraží vlevo u hlavní silnice. Je to první zastávka a poznáte jí podle průvodkyně, která je na místě. Autobusy do studií jsou zdarma v rámci vstupenky. Jezdí každých 20 minut. První autobus nám jel v 09:20 a cesta trvá 15 minut. Výlet do studií nám zabral půl dne, ale stojí rozhodně za to. Ve studiích jsou dvě jídelny a kavárna. V nabídce měli i bezlepková jídla.
Tipy na závěr:
Londýn není levné město. Jídlo je zde drahé. Pokud se nechcete stravovat jen ve fast foodech, tak doporučuji síť prodejen Pret a Manger, kde se dobře a celkem levně najíte. Pobočky jsou na každém rohu. Překvapení bylo všude při placení v Londýně. Od poslední návštěvy se změnil styl placení. Po celou dobu jsme měli problém udat hotovost a opravdu všude se dá platit kartou. My jsme zvyklý, že používáme k placení jen platební karty, ale do Londýna jsme si vzali i hotovost, kdyby karty někde nebrali, ale setkali jsme se s opakem a to, že nepřijímali hotovost a šlo platit pouze kartou. Překvapení bylo, že hotovost nebrali např. ve stánku v parku nebo na veřejných toaletách. Pokud máte rádi mrakodrapy a vyhlídky, tak můžete navštívit nejvyšší budovu v Londýně, The Shard. Vstupenky jsme zakoupili online na cenu 32 liber na osobu. Mám rád mrakodrapy, ale pokud sem vysloveně nechcete, tak ušetříte peníze a mnohem hezčí je zmíněná Garden at 120. Počasí v květnu bylo nádherné, bez deště, příjemných 18 ° C po celou dobu a slunečno. Pouze večer bylo chladněji a foukal studenější vítr.
phetflajs procestoval 11 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.