Low cost Island za týden
Low cost výlet po Islandu za 7 dní
Cestopis z roku 2022 napsal Vesawor
Zdravím, po skoro 30 navštívených zemích světa, jsem se rozhodl napsat svůj první cestopis. Nečekám od toho mnoho ale doufám, že to třeba někomu pomůže, při cestě na Island. Pokusím se uvést co nejvíce tipů, triků a popsat vám co nejlépe náš úžasný trip.
Den první
Z pěti hodinové cesty vlakem jsme měl celkem obavy ale nakonec se ukázalo, že to byla ta nejlepší část cesty. RegioJet nabízí opravdu pohodlné sedačky, obrazovky na sedačkách, občerstvení za pár korun (Pivo za 19kč, dort za 10,-) a to vše za 380kč Praha - Vídeň, naprostá bomba... vypadalo to až moc dobře.
Usedli jsme si na naše sedadla a pak to začalo - zjistil sem, že sem si nevzal BUNDU, letěl sem na island jen s mikinou a pláštěnkou.. dobře já. A pak začali chodit děti, hodně dětí, školní výlet do Budapešti... Celý vagon plný teenagerů, šílený šrumec a my si mysleli, že se trochu prospíme. Nasrat. Tak to nevyšlo... čas na plán B, ještě že sebou máme dvě flašky prossecca. Netrvalo dlouho a byly pryč, dali jsme si dort, croissant a najednou jsme byli ve Vídni.
Vystoupili jsme na hlavním nádraží a podle toho co sem se dočetl na netu, nejlevnější spoj na letiště byl vlakem. Ideál. Koukáme tedy na tabuli ale nikde nic, tak sem se šel zeptat na informace, vyloženě sympatického týpka, kterého ta práce hodně bavila. Dostal sem z něj, že vlakové spoje na letiště jsou zrušené a že musíme jet autobusem. Odkud jedou se ptám? Týpek se zmůže jen na ukázáním prstem na sever. Poděkuji a jdeme na autobus. Sice za jednou tolik ale jsme na letišti.
Poprvé za celou dobu co cestuji, po nás nikdo od příchodu na letiště až do odchodu z letiště v Keflavíku nikdo nechtěl ani pas nebo občanku. Divný...
Vylézáme z letiště a koukáme po cedulkách "Cheap Campervans" od kterých jsme měli objednané auto. Nikde nic samozřejmě. Volám do půjčovny, kde mě ujišťují, že jsou tam za pár minut. Po cca 20 minutách přijíždí příjemná typka a nakládá nás do dodávky. Přijíždíme do půjčovny, naše je jen taková malinká a má jen jeden druh automobilu - Dacia Dokker, žádná výbava, žádné nezávislé topení ale za cenu 33 eur na den.
Sepisujeme smlouvu a chtějí samozřejmě vidět kreditní kartu, bez které vám na Islandu nikdo auto nepůjčí. Auto pro jistotu natáčím a fotím, jednou už sem problém s půjčovnou měl a nerad bych aby se to opakovalo. Obvzlášť když sem se rozhodl nekoupit pojištění, když low cost tak low cost ! :D
Auto půjčeno a můžeme vyrazit! Naše první zastávka Gulfoss, první vodopád z mnoha. Bohužel, zavřená hlavní vyhlídka, takže jsme ho mohli vidět jen z dálky. Nevadí, pokračujeme dál ke Geysiru, nejzajímavější ale není přímo geysír s názvem Geysir, podle kterého se jím tak říká ale Strokkur, který každých 5–10 minut tryská vařící vodu do výšky více než 20 metrů.
A je čas spát :) jak sem již psal, jedeme low cost, vím, že je to na Islandu nelegální, ale rozhodli jsme se spát mimo kempy, přírodu milujeme a rozhodně jsme nikde nenechali žádný odpad a podobné věci. Další zastávka byla horká vana Hrunalaug, když jsme k ní ale dojeli, čekalo nás nepříjemné překvapení. Na parkovišti již bylo 7 aut. Rozhodli jsme se tedy, že se půjdeme vykoupat hned ráno.
Dojeli jsme tedy do blízké vesničky Flúðir, kde jsme našli opuštěný noční klub, vedle kterého jsme zastavili auto a šli jsme spát.
Den druhý
Hned ráno jsme zamířili zpět do horké vany Hrunalaug, s velkou radostí jsme zjistili, že jsme první návštěvníci a šli jsme se koupat, není nic lepšího než si dát horkou koupel ve studeném deštivém ránu. Bylo to boží, jeden z nejintenzivnějších zážitků z celého Islandu. Rozhodně doporučujeme.
Po dlouhé koupeli jsme se vydali na cestu, ten den nás čekalo spousty kilometrů ale pár zastávek jsme měli, chtěli jsme se podívat na vikingský domek Eiríksstaðir, ke kterému vedla dlouhá štěrková cesta a po příjezdu jsme zjistili, že je zavřený. No mohli jsme si to vygooglit ale co se dá dělat, to jsme celý my :D. Naštěstí byly u domku veřejné záchody a byly otevřené! Paráda, hodili jsme bobek a pokračovali, u silnice nás zaujal kráter Grábrók, na vrchol vás dostane krátký výšlap po dřevěných lávkách.
Klaudinka se těšila hlavně na divoká zvířata, kterých je na Islandu spoustu, při cestě k vodopádu Reykjafoss, jsme poprvé narazili na divoké koně, kterých je jak jsme později zjistili opravdu hodně.
Když jsme dojeli k vodopádu Reykjafoss, už byl podvečer a tak jsme po shlédnutí vodopádu pokukovali po noclehu. Dojeli jsme až do města Akureyri, kde jsme nakonec na parkovišti přespali.
Den třetí
Hned ráno jsme vyrazili k vodopádu Godafoss, vodopád bohů. Hned od rána jsme měli krásně a vodopád vypadal se sluníčkem nádherně. Obešli jsme všechny tři vyhlídky a jeli dál ke geotermální oblasti Hverir, na kterou sem se já osobně moc těšil. Slunce se nás drželo a bylo to nádherný, bublající bahno a všude vůně síry, schválně píšu vůně, protože nám to oběma opravdu vonělo :). Krajina opravdu jak na Marsu.
Pak jsme se jeli podívat na jeskyni Grjótagjá, které nás neskutečně lákala ke koupání ale jeskyně je v soukromém vlastnictví a všude byly cedule s nápisy - zákaz koupání. Tak jsme odolali, ale ta voda :O průzračná a horká. Další zastávka byla sopečná kaldera Kafla, která byla podle fotek na googlu nádherná, azurově modrá voda v kráteru. Čekali nás 2 kilometry do slušného kopce, kvůli uzavřené silnici, na kterou se sesunul sníh. Normálně je parkoviště přímo u toho. Když jsme se ale vyškrábali nahoru byly jsme slušně řečeno zklamaní :D. Voda byla zamrzlá... tak jsme jeli dál a dali si při cestě sprchu, které stojí u silnice mezi horami. Nikde nic a najednou sprcha.
Po osvěžení jsme zamířili k dvěma oblíbeným vodopádům Detifoss a Selfoss, parkoviště bylo plné a počasí pořád boží. První jsme šli na Detifoss, cesta byla totálně zasněžená a sníh byl občas opravdu hluboký, moc se nám líbil a šli jsme ještě k druhému vodopádu, který měl být menší a míň populární. Nás ale úplně ohromil, ani né tak vodopád jako cesta a přístup k němu. Žádné zábradlí, cedule, a vyšlapaná cesta. Jen kamení a přístup až tam kam vám to odvaha dovolí. Skvělý!
Byly jsme nabití energií a nadšení z počasí, jeli jsme ještě do kaňonu Stuðlagil, cesta byla hrozná, štěrková a samá díra. To se naší borůvce nelíbilo. Trvalo nám skoro hodinu než jsme ujeli 20 km a dorazili na místo. Přístup a vyhlídka do kaňonu nás docela zklamala, fotky z googlu byly určitě focené z dronu. Takový výhled tu nebyl možný. Podívali jsme se na čedičové sloupy a jeli hodinu zpět. Při cestě se nám líbilo odpočívadlo a rozhodli jsme se zde přespat. Tu noc byla opravdu zima, fakt zima. Mobil ukazoval -8 a my spali ještě u vody, takže ještě o dost míň. A v autě bez topení jen v tenkých spacákách to byl mazec.
Den čtvrtý
Den čtvrtý jsme měli také pěkně nabitý, začali jsme městečkem Egilsstaðir (největší město na východě Islandu 2332 obyvatel) :D ve kterém jsme opět pocítili jak je Island jiný - i velké obchodní domy otevírají většinou až v 10:00. Hodinku jsme si počkali, posnídali a jeli jsme dál po silnici č.1. Silnice vede po pobřeží a i za ošklivého počasí to byl krásný pohled. Užili jsme si i trošku Islandského urbexu, na pobřeží jsme našli pár opuštěných domů a trošku je prošmejdili.
Green rock, další místo u kterého jsme zastavili při cestě, zelená skála u které je pěkná pláž plná zajímavých kamínků. Pár jsme si jich nasbírali a pokračovali jsme. Viděli jsme další divokou zvěř - soby, vodopád Barkináfoss, vyfotili jsme se na Red Chair a zamířili jsme na poslední naší zastávku Diamond Beach, kde jsme si dali nejlepší Fish and Chips, co sem kdy jedli a ledovcové laguny Jökulsárlón které nás fakt nadchla.
Den pátý
Hned ráno jsme vyrazili k další ledovcové laguně Fjallsárlón, které byla o dost špinavější ale také měla své kouzlo. A hurá do kaňonu Fjaðrárgljúfur. Kousek před kaňonem jsme ještě navštívili Dverghamrar, pěkná čedičová stěna. Pak jsme dorazili do do kaňonu Fjaðrárgljúfur. Který byl prostě úžasný, dva miliony let starý kaňon si nás získal. Zírali jsme do průzračné vody snad hodinu a nechtělo se nám pryč. Následovalo městečko Vík u kterého se nachází proslulá Black Beach, na které je úžasná Hálsanefshellir cave. Další zastávkou byl ledovec Sólheimajökull, který nám tál před očima. Což nám přišlo trochu smutné. Byla tam i tabule, které ukazovala postup tání za posledních 20 let, kolik ledovce už roztálo nás zarazilo. Poslední navštívené místo byl ten den vodopád Skógafoss.
Den šestý
Místo na spaní bylo nic moc a my vstávali brzo. U vodopádu Seljalandsfoss už jsme byly v 6:30 a nikdo tu nebyl, tak jsme ani neplatili na nás dost předražené parkování za 750IS, vodopád jsme si obešli a v 7 už jsme byli na cestě do vesničky Keldur a pak rovnou na trail který vede k termální řece Reykjadalur, trail měl cca 4,5 km do slušného kopce, zapotili jsme se pěkně ale odměna byla k nezaplacení. Našli jsme si skvělé místo a v řece jsme strávili přes dvě hodiny. Varhánky na rukou mluví za vše :) Cesta dolů už byla pohoda, dojeli jsme do města Selfoss, kde jsme si dali výborný kebab za slušné peníze 1990ISK a jeli jsme do kempu Eyrarbakki tjaldsvæði , který je už nějakou dobu opuštěný a přespali jsme v něm zdarma. U kempu je krásná pláž na které nebyla ani noha. Počkali jsme do západu slunce a šli spát.
Den sedmý
Poslední den jsme si vyhranili jen na Reykjavík, pokoupili jsme suvenýry, prošli si centrum, najedli se v IKEI což doporučuju, hlavní jídlo za 1000 ISK s pitím zdarma. Spát jsme jeli opět do kempu v Eyrarbakki.
Den odletu
Ráno už jsme jeli přes Reykjavík, umyli auto a vydali se do Keflavíku auto vrátit. Ujeli jsme neuvěřitelných 2255 km za 7 dní. V půjčovně byla stejná milá slečna, které nám auto půjčovala ale jako kdybych si to trošku přivolal a byl problém. Nelíbil se jí šrám na autě a začali jsme se hádat zda tam byl či ne. Ona mi ukázala papíry, které jsme spolu vypsali a šrám tam zakreslený nebyl. Já jí ale ukázal video na kterém bylo jasně vidět, že tam šrám byl už při předávání. Takže moje největší rada na Island zní: Nafoťte, natočte si auto při půjčování! Může vám to zachránit dovolenou.
Cesta na letiště už byla pohoda, letadlo letělo na čas a dokonce mě letuška oslovila, zda bych si nechtěl sednout k nouzovému východu :O a zdarma! Což mi u nízkonákladovek typu Wizzair, Ryanair atd. přijde nemožné...
Všechno nám vycházelo perfektně, vlak do centra Vídně jsme stihli na sekundu a cesta domů už byla bez haldy dětí. Konečně jsme si mohli po týdnu dát to naše skvělé české pivo, na Islandu totiž mají v supermarketech jen 2,25% a to chutná jak naše nealko :)
Island byl boží, divoký, nehostinný, ale naprosto nádherný a čistý. Určitě bych ho doporučil každému, kdo má rád přírodní krásy naší planety.
Naše náklady:
- Auto - 7100kč
- Nafta - 6000kč
- Letenky + vlak - 3920kč
- Jídlo - ?
Dohromady tedy cca 17020 kč bez jídla.
Děkuji za pozornost a omlouvám se gramatické chyby, to opravdu není moje silná stránka.
Vesawor procestoval 35 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Krásné fotky, jsem ráda, že jste si to užili :) Co se týče pár gramatických chyb, na to se opravdu vykašlete. Doporučila bych se ale trochu víc se zastavit u konkrétních míst a trochu víc se rozepsat, jak konkrétně na vás místo působilo, na co jste u toho mysleli, co vám připomnělo atd. Skvělé jsou uvedené praktické rady, klidně ale příště rovnou uveďte třeba termín.
Super stručný cestopis. Podobný itinerář jako my na podzim, akorát naopak + my tam nabouchali trochu víc míst na východě (Djúpavogskörin, Seyðisfjörður, Stokksnes), ledovce na jihu a DC-3. Sakra taky bych to měl sepsat :D
Jo s tím kaňonem Stuðlagi a že jste neměli ty nejlepší výhledy. Neudělali jste náhodou tu chybu, že jste byli na vyhlídce, na kterou se šlo po schodech, jen z té jedné strany? Je důležitý najít most, přejet přes řeku, dojet co to jde na takový improvizovaný parkoviště a pak asi 2 km pěšky a člověk může slézt opatrně až do kaňonu k vodě.
Tak to bude tím :) cedule ukazovala dvě cesty ale my tu druhou vůbec nemohli najít. Tak víme pro příště :D díky. Viděli jsme dole lidi, ale říkali jsme si, že tam určitě došli z druhé strany a už jsme byli celkem ztahaní.
Jo a Djúpavogskörin jsme měli v plánu tak, ale bazén je vypuštěný, aspoň podle aktuálních google recenzí.
Já se vám vůbec nedivím :D My tu cestu taky absolutně nemohli najít, ta odbočka doleva je snad neviditelná a bez cedulí, teď už je to na google mapách označeno jako "Parkplatz Klaustrusel - Stuðlagil".
Tak Djúpavogskörinu je teda škoda :( ale subjektivně Reykjadalur je větší zážitek.
Paráda, kdy přesně jste tam byli? Vidím, že se na Island při nejbližší příležitosti budu muset zase vrátit, tolik dalších, mnou dosud neobjevených, krásných míst... :-)
Dobrý cestopis. Jen upřesnění k nákladům a autu. Náklady jsou za auto celkem a letenky na osobu, takže součet 15000 Kč není asi ani na osobu ani celkem. U auta píšeš "žádná výbava", ale mělo být spíš žádná nadstandardní, protože dost toho dle jejich webu ve standardu je. Jak dlouhá je postel? Jak je řešeno větrání spacího prostoru? Bez příplatku za nižší spoluúčast je to docela riziko hradit případně až 2500 eur. WWI tam neplatí a nevím, jestli je jiná možnost externího pojištění.
Ahoj, náklady opravím, to máš pravdu. Auto nemělo ani tempomat, který by se zrovna na islandskych silnicích opravdu hodil, odvětrávání nebylo vyřešeno nijak, auto bylo ráno pokaždé brutálně zapocené, a postel byla tak pro normálního průměrného smrtelníka, ale pro mě s dvěma metry výšky už nic moc. Musel sem spát se skrcenyma nohama 😅
Je to propojené s kabinou nebo je tam aspoň nějaký průduch do kabiny? Pak by se dalo trošku pootevřít okénko, i když v té zimě byste to neotvírali. Někde jsem četl, že má asi 190 cm, tak to sedí.