Low cost Itálie - 4 dny a 4 lety
Cestopis z roku 2021 napsala Denisa Nedvědová
Den 1. - Pescara
Ráno jsme odletěly z Prahy a celkem to vypadalo zatím nevinně. V dobré náladě nám pomáhala láhev bílého a vidina teplejšího počasí. Po chvíli jsme přistály v Pescaře, víno jsme měly vypité a chtěly jsme pokračovat. Hned vedle letiště byl velký obchod, kde jsme zjistily, že kvantita neznamená kvalitu, hlavně u červeného vína. (Italské neznamená hned dobré), ale to jsme zjistily až později. Vybavené jsme hledaly cestu na pláž, kde bychom červené víno otevřely.
Cestu jsme nemohly najít a doteď nevíme, jak nás to napadlo, nicméně jsme nastoupily do prvního autobusu a doufaly, že pojede směrem do centra. Asi jsme měly ovíněný mozek, ale jel do jiného města, a tak jsme na první zastávce vystoupily. Byly jsme ve městě Chieti a musely jsme na nádraží a jet zpět do Pescary. Po hodině čekání a dalších několika kilometrech jsme došly na prázdnou pláž, otevřely obrovskou láhev vína a zjistily, že ho můžeme tak akorát vylít.
Když jsme už byly docela unavené, rozhodly jsme se zamířit do ubytování, které nebylo zrovna nejblíž. Jako správné lowcost girls jsme šly tedy pěšky s plnými batohy. Já už měla vybitý telefon z věčného focení a hledání cesty na google mapách, tak jsme musely spoléhat na Ebi skoro vybitý telefon. Došly jsme do ubytování a ... nic ... Dům tam stál, ale nikde nikdo. 3% baterky na jednom telefonu a nervy v kýblu. Hodina čekání na majitele, nakonec se ale zadařilo. Usnuly jsme během nanosekundy a ráno vstávaly ve 4.
Ponaučení dne:
- Powerbanka :)
- zastávka na letišti je přímo před výstupem za plotem
Den 2. - Alghero
Na letiště jsme vzhledem k umístění ubytování došly pěšky ještě za tmy, odháněly opilé Italy a čekaly na jednom z nejmenších letišť. Po hodině jsme přistály v Algheru a dojely do centra. V Algheru se nám moc líbilo. Mimo sezónu jsou pláže prázdné, na koupání to ale už nebylo.
Z pláže jsme pokračovaly do městečka Fertilia na antický most a poté jsme zašly na jediné teplé jídlo za pobyt a samozřejmě víno. Byly jsme hrozně unavené a mně se podařilo usnout na kamenech na pláži. Samozřejmě nám ujel autobus na letiště a další jel až v dobu, kdy bychom letadlo stihly jen tak tak.. Rozhodly jsme se tedy běžet. Po asi dvou kilometrech jsme to vzdaly a poraženě šly zpět na zastávku. Letadlo jsme ale stihly, musely při nás stát všichni andělé. Večer jsme dorazily do Milána.
,,Most si stále uchovává 13 z 24 původních oblouků a v nejvyšším bodě dosahuje výšky 3 metrů. Je to velmi fascinující nález a umístění jen zvyšuje jeho atraktivitu: obklopené rákosím a bujnou jezerní vegetací je dodnes symbolem moci Římské říše."
Den 3 . - Milán
Do Milána jsem letěla jen kvůli Ebi, která tam ještě nebyla. Já to tam nemám ráda. Obětovala jsem se jako správná kamarádka. Začaly jsme u katedrály. Všude bylo moc lidí a my jakožto asociálové jsme docela trpěly.
,,Je to pátá největší katedrála na světě a druhá největší na Apeninském poloostrově"
Přesunuly jsme se na Arco della Pace a prohlídku města jsme zakončily u hradu Sforzesco. Čekal na nás přesun do Krakova.
Mírový oblouk, který vznikl na místě starověké brány Porta Semipone, jež byla součástí Římského opevnění města v dobách antiky. Ačkoliv milánský oblouk jistě nedosahuje slávy Vítězného oblouku v Paříži, i tak patří k hlavním památkám města."
Na letišti u gatu jsme si všimly dvou podezřelých muslimů, kteří se modlili, měli kompas a vypadali dost vyděšeně. Z toho jsme byly taky vyděšené a celou dobu je pozorovaly, jestli to nejsou teroristi. Potili se a když si všimli, že na ně koukáme, koukali na nás taky a byli jsme v začarovaném kruhu. Už jsem přemýšlela, že neodletíme a koupíme si nové letenky, ale už byl čas nastupovat. V rychlosti jsme projely stránky Interpolu a nakonec jsme bezpečně přistály. Sorry kluci za předsudky. :)
Den 4. - Krakov
V Krakově jsem byla několikrát a vždy se tam ráda vracím :) Na večer už naše cesty směřovaly do Prahy - tentokrát již vlakem.
Rozpočet
Tento trip se odehrál v roce 2021, kdy ceny byly ještě v pořádku. Prosím brát tento rozpočet pouze orientačně
Počítáno za osobu:
- Ubytování Milán: 650 Kč
- Letenka Milán - Krakov: 375 Kč
- Ubytování Krakov: 200 Kč
- Jízdenka Krakov - Praha: 500 Kč
Denisa Nedvědová procestovala 33 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.