Madeira - za evropskou exotikou
Rozlehlé banánové plantáže připomínají Jižní Ameriku a zelené útesy si nezadají s Havajskými ostrovy. Na Madeiře jsme strávili měsíc a vrátili se totálně nadšení! Co se dá na ostrově vidět a zažít?
Cestopis z roku 2019 napsala Jana _30
Taky ti někdy připadá, že už tě během cestování jen tak něco neohromí? Na facebooku a instagramu jsme neustále zavalení nádhernými fotkami z celého světa, a tak když na místo přijedeme, už to nadšení není takové. Navíc čím víc toho člověk procestuje, tím víc má pocit, že už něco podobného viděl... Ale z Madeiry jsem i přes to všechno byla absolutně nadšená! :)
O Madeiře jsem snila dlouhé roky, ale cesta na ostrov nám pořád nějak nevycházela. Pak se nám najednou naskytla příležitost, která se neodmítá - strávit na Madeiře téměř měsíc na house sittingu. A tak jsme na začátku září sbalili kufr a vyrazili.
Madeiře se říká ostrov věčného jara, ale pro mě představuje kousek exotiky v Evropské unii. Rozlehlé banánové plantáže připomínají Jižní Ameriku a zelené útesy si nezadají s Havajskými ostrovy. Tohle všechno jen 4 hodiny letu z Prahy.
Hned po příletu jsem hltala každý kousek ostrova. Madeira jednoznačně překonala moje očekávání a po měsíci tady se dokonce posunula na druhou příčku v mém osobním seznamu, kde bych si dokázala představit žít. A to už je u mě co říct! :)
Za měsíc jsme ostrov procestovali křížem krážem, a tak jsem si připravila seznam top 5 míst, na která by se měl podívat každý i během krátké návštěvy.
Seixal
Tohle městečko na severu není moc známé, ale do mého srdce se zapsalo asi nejvíc. Objevili jsme tu nádhernou písečnou pláž, která s pozadím zelených kopců vypadá jako někde v Thajsku. A hned kousek od ní se nachází přírodní lávové bazény. Na rozdíl od těch známějších v Porto Moniz jsou zadarmo a podle mě o moc hezčí. Koupání s výhledem na divoký oceán jen tak nikde nezažiješ.
Říká se, že Madeira není na koupání. Nesouhlasím - plavky ber určitě s sebou! :)
Ponta de Sao Lourenco
Nejvýchodnější cíp ostrova nás zavedl na jinou planetu. V létě je půda vyschlá a neuvěřitelně kontrastuje se zeleným severem ostrova, odkud sem cesta trvá pouhých 10 minut. Všude jen skály a písek, cestou s námi cloumaly poryvy větru, ale to nám nemohlo zabránit užít si výhledy na úchvatné útesy, které bičuje ten nejmodřejší oceán, jaký jsem kdy viděla.
Cabo Girao
Výhled z druhého nejvyššího útesu Evropy je jen pro ty, kteří se nebojí výšek. Nejspíš aby byla závrať turistů ještě větší, vybudovali tu prosklený chodník, přes který je vidět na pláž a oceán pod nohama. Pláž a několik políček na pobřeží jsou přístupné pouze lanovkou nebo lodí. My jsme se k útesu vydali i lodí, bohužel jsme neměli štěstí a nepotkali delfíny ani velryby, kterých jinak v okolí Madeiry žije spoustu.
Levada Caldeirao Verde
Letět na Madeiru a neprojít si ani jednu levádu by byl hřích! Levády jsou vodní kanály, které přivádí vodu z hor do údolí a na ostrově jich vznikly stovky kilometrů. Caldeirao Verde je nádherná leváda, která vede k vodopádu uprostřed vavřínového pralesa. Nejvíc se nám líbily úžasné výhledy cestou a trocha dobrodružství při průchodu několika tunely.
Silnice mezi Pico do Areeiro a Eira do Serrado
Pico do Areeiro je třetí nejvyšší hora Madeiry a dá se na ní vyjet autem. Odtud jsme se vydali úzkou silnicí směrem na vyhlídku Eira do Serrado. Ta shlíží na tzv. údolí jeptišek, ale výhledů jsme si užili spoustu už po cestě. Touhle silnicí se nejspíš nechce nikdo trmácet, a tak je tu liduprázdno, cestou jsme se zastavili ještě na krásné vyhlídce Miradouro do Paredão.
Kompletní průvodce
Kompletního průvodce "Madeira: užijte si kousek exotiky v Evropě. Podrobný průvodce ostrovem" najdeš na mém blogu: https://mywandertime.com/portugalsko/madeira/
Podrobný průvodce obsahuje tipy na:
- počasí a termín, kdy vyrazit,
- letenky,
- půjčení auta a proč se nebát na Madeiře řídit,
- ubytování,
- kde se najíst a co ochutnat,
- nejkrásnější pláže na Madeiře,
- co vidět, jaké aktivity nevynechat a itinerář na 5 dnů,
- ceny na Madeiře.
Průvodce Madeirou: https://mywandertime.com/portugalsko/madeira/
Pokud by tě zajímalo, co je house sitting: https://mywandertime.com/house-s...e-zadarmo/
Jana _30 procestovala 42 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Zdravím, chci se zetptat jestli má cenu Madeira v Lednu? rád bych se tam podíval a mám v lednu 3 týdny volno.
děkuji za odpověď
děkuji za odpověď
Ahoj, záleží, co od toho čekáš. :) Počasí může být divoký, na druhou stranu by se snad nemělo stát, že bude pršet celou dobu. U pobřeží se teplota pohybuje mezi 15-20 stupni, na koupání to teda spíš není :)
Zkrátka je potřeba počítat s tím, že to může být dost proměnlivé.
My letíme v lednu na Azory a tam je ještě chladněji a víc prší, ale doufám, že to klapne nějak v pohodě :D
Zkrátka je potřeba počítat s tím, že to může být dost proměnlivé.
Hezky napsáno :) Na Madeiře jsme byli letos v srpnu, sice jen na týden, ale taky je to pro nás místo, odkud jsme se vraceli nejvíce nadšení :)
Do výběru toho nejlepšího bych pak za sebe propašovala kromě výše uvedeného ještě lanovku v Achadas da Cruz, východ slunce na Pico Ariero + hřebenovku z Ariera na Pico Ruivo a starou pobřežní cestu v Sao Jorge.
zrovna Levada Caldeirao Verde, Cabo Girao a Ponta de Sao Lourenco jsou ty nejvíce turistama přeplňená místa na celém ostrově. Jinak ale teda souhlas, že Madeira je dechberoucí a jak z jiného světa.
To tak bývá u těch nejhezčích míst ;) Když jsme na levády po osmé ráno, což za mě není zas tak ultra brzy, byli jsme tam tak třetí auto a na Cabo Girao taky moc turistů nebylo a dole na pláži ani noha :) ale jasně, ostrov je malinký, takže turistů je dost, i když bych to neviděla tak dramaticky. V horách člověk skoro nepotká ani auto :)