Malajsie: Co dělat v Cameron Highlands
Cameron Highlands figurují snad ve všech článcích o místech, která stojí za to v Malajsii navštívit. A nutno říci, že právem. Přečtěte si podrobného průvodce po kopcích, lesích a čajových plantážích.
Cestopis z roku 2019 napsal Martin Tulka
Náhorní plošina Cameron Highlands skýtá příjemné podnebí, nádherné mechové lesy a voňavé čajové plantáže. Nelze se divit, že se toto místo setalo vyhledávanou destinací už v dobách britského impéria. William Cameron, po němž je celá vysočina pojmenována, ji objevil v roce 1885 a netrvalo dlouho, než se dostala do hledáčku veřejnosti. Oblíbili si ji zejména Britové, kteří sem utíkali před horkým a vlhkým podnebím zbytku Malajsie. A dnes sem utíkají místní i turisté.
Ubytování
Celá oblast je značně turistická a najít hotel, hostel či guest house tu není žádný problém. Většina turistů míří do městeček Tanah Rata nebo Brinchang, ale pro výlety po okolí lze doporučit spíše Tanah Rata, odkud začíná většina turistických stezek. Najdete zde také spoustu restaurací, obchody, bankomaty či směnárnu.
Pokud hledáte levné, klidné ubytování a nevadí vám bydlet stranou centra, podívejte se na hostel The Cave Guesthouse, kde vás majitelka každé ráno pohostí domácím chlebem a marmeládou. Pro ty, kteří se na cestě rádi seznamují, doporučuji Map Travelodge (Traveller Bunker). V nově zařízeném a čistém hostelu pořádají spoustu aktivit od společných tůr po pub kvízy a určitě zde najdete někoho, kdo s vámi vyrazí po zdejších kopcích.
Doprava
Mezi městy Tanah Rata a Kampung Raja jezdí zhruba každou hodinu autobus, který vám zastaví, kde potřebujete. Velmi rozšířené je v této oblasti stopování, které je zřejmě nejrychlejším způsobem, jak se zde dopravovat. Místní jsou zvyklí zastavovat a při stopování se mi nikdy nestalo, že bych čekal více než deset minut. Další variantou je půjčení skůtru, které je zde bohužel ve srovnání se zbytkem země poměrně drahé.
Čajové plantáže
Hlavním lákadlem jsou bezesporu čajové plantáže, kterých je zde hned několik. Nejnavštěvovanější je plantáž Sungei Palas, kde kromě samotných plantáží najdete i továrnu na čaj. Zhruba každých patnáct minut tu probíhají zdarma probíhají prohlídky, na kterých uvidíte, jak se čajové lístky zpracovávají. Součástí komplexu je i čajovna, kde si můžete vychutnat čerstvý čaj s výhledem na okolní plantáže. Mezi další méně turistické patří plantáž BOH Estate či Cameron Valley Tea House 1 a 2.
Mossy Forest
Vyhledávanou atrakcí je Mossy Forest, kde můžete obdivovat spleť lián, stromů a rostlin, kterou pokrývá mechový koberec. Nejznámnější a také nejturističtější les se nachází kousek za čajovou plantáží Sungai Palas. Nově od 1. března 2019 se zde platí vstupné 30 ringgitů, což je na místní poměry docela dost. Je třeba dodat, že celá oblast Cameron Highlands je pokrytá mechovými lesy, takže pokud se vydáte na některou ze stezek popsaných níže, Mossy Forest také uvidíte.
Turistika
V Cameron Highlands najdete asi deset stezek (očíslovaných 1-10), které jsou různě dlouhé a náročné. Ať už vlivem sesuvů půdy, pádů stromů či oprav, občas jsou některé stezky uzavřené a je dobré se před tůrou informovat. Takřka nutností je aplikace MAPS.ME, která funguje offline a pomůže vám najít cestu v případě, že se ztratíte.
Jedna z nejhezčích je zcela jistě Path 1 vedoucí mechovým lesem na jeden z nejvyšších kopců v okolí, Gunung Brinchang (2032 m. n. m.). Začátek trasy je docela obtížné najít. Začněte u policejní stanice v Brinchangu, odkud se dejte nahoru po asfaltové cestě. Po chvíli dojdete na křížovatku a pokračujte dále po asfaltu vpravo do kopce. Po pár stech metrech odbočte vlevo na polní cestu. Pokud jste došli až k bráně, zašli jste příliš daleko. Pak pokračujte okolo plotu až k potoku, kde začíná stezka. V době naší návštěvy byl začátek značen růžovými fáborky. Cesta nahoru zabere necelé 2 hodiny. Zpět se vraťte okolo Mossy Forest a čajové plantáže. Lze si domluvit taxi, které na vás bude nahoře čekat, nebo stopovat.
Další doporučovanou trasou je kombinace Path 10 a Path 6. Trasy jsou dobře značené, možná jen na vrcholku Gunung Jasar, odkud je nádherný výled po okolí, využijte MAPS.ME, abyste sešli po správné cestě. Cesta dolů po stezce 6 vede skrze čajové plantáže, takže si nechte dostatek času na fotografování a návštěvu čajovny na konci stezky. Zpět do Tanah Rata se můžete dostat pěšky (necelých 5 km), taxíkem nebo stopem.
Pokud máte dostatek času, můžete vyzkoušet kombinaci stezek 8, 6 a 4, které vedou přes vrcholek Gunung Berembun, případně kratší variantu 7 a 5. Pro krátkou vycházku doporučuji návštěvu vodopádů Parit (stezka 4) nebo Robinson, kam se dostanete po stezce 9. Není doporučeno po stezce pokračovat dále, podle místních zde občas dochází k přepadávání turistů.
Jahody, růže a motýli
V Cameron Highlands můžete též navštívit nejrůžnější farmy, kde chovají motýli, pěstují kaktusy, růže či jahody, které si můžete sami nasbírat. Poměrně známou atrakcí je také Time Tunnel Museum, kde najdete roztodivnou sbírku předmětů více či méně související s Malajsií, dozvíte se něco z historie Cameron Highlands a na všechno si budete moci sáhnout. O pátcích a sobotách v Brinchangu probíhá noční market, kde můžete ochutnat lokální jídlo a ovoce nebo nakoupit suvenýry.
Pokud máte málo času doporučuji využít služeb turistických agentur, které nabízí celou řadu okruhů. Osobně mohu doporučit agenturu Discover Cameron a jejich půldenní tůru, případně agenturu Hill Top, která pořádá výlety za největší květinou na světě, Rafflesií.
Pokud se mnou chcete objevovat další části světa, sledujte mě na Instagramu @martintulka.
Martin Tulka procestoval 18 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Jižní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Zdravím, měla bych dotaz ohledně dopravy do CH. Neměl by někdo radu, jak se co nejsnadněji dostat z Kota Bharu nebo Kuala Besut do CH? Nemůžu na netu najít nic pořádného, tak jestli někdo nemá zkušenost. Díky moc, Marťa
Byli jsme tam v listopadu a zavřené to bylo už dole nad vyhlídkou, než se vůbec dostane člověk k tomu Mossy a už dole u rozcestníku k BOH a k Mossy byla cedule, že zavřeno, tak bacha na sezónnost :D
Hezky zpracováno. Cesta 1 na Gunung Brinchang tedy není oficiálně zavřená kvůli vojenským zařízením na vrcholu, jak mi říkal v dubnu 2017 jeden průvodce u Mossy Forest? Na starou rozhlednu se dá vylézt? Cestou po hřebeni před parkovištěm u Mossy Forest byla taky brána, ale asi nebývá zamčená. Výlet na raflézie zrovna nenabízeli?
Řekl bych, že kvůli vojákům ne. Je sice pravda, že nahoře jsou vysílače, které ale nevypadají na vojenská zařízení a stezka vede okolo.
Během našeho pobytu (14 dní na přelomu února a března 2019) jsme slyšeli spoustu protichůdných informací, nejčastěji, že je stezka zavřená kvůli sesuvu půdy. Ten jsme ale na cestě nepotkali. Mnohem složitější nám přišlo najít začátek stezky.
Měli jsme pocit, že tyhle informace šíří průvodci v domění, že to přinese víc turistů jim.
Rozhledna nahoře je zbourána, ale na místo, kde stála se dojít dá.
Dolů jsme se vraceli právě okolo Mossy Forest a brána byla otevřená dokořán.
Co se týče raflesií, tak je nabízelo víc společnosti. Nám se nejvíc líbila půldenní s Hill Top. Do průvodce jsem to neuváděl, protože raflesie nejsou úplně typické pro oblast CH a musí se sjet dolů do nížin. Lepší místo na raflesie je určitě Taman Negara.
Rozhledna nahoře je zbourána, ale na místo, kde stála se dojít dá.
Dolů jsme se vraceli právě okolo Mossy Forest a brána byla otevřená dokořán.
Já jsem měl zrovna tu bránu před začátkem treku otevřenou a nikdo tam nebyl, tak jsem prošel přes tu vodárnu nebo co to je a cestu našel snadno po projití přes rozbitý plot a překročení potůčku. Jinak se asi musí jít proti proudu toho potůčku a obcházet ten oplocený pozemek zleva.
Raflézie kvetou na různých místech. Četl jsem, že na ně šli i po vyšších kopcích. Já je měl po sjezdu na úpatí hor a pak se šlo údolím mezi strmými svahy. Pochybuju, že by rostly v nížinách, protože tam už není původní prales, který vyžadují. Nikdy jsem nečetl a ani teď jsem v rychlosti nic nevygoogloval o tom, že by se jezdilo na raflézie do Taman Negara. Jistě tam jsou, ale to musel mít spíš někdo velké štěstí, že je zrovna viděl.
No nevim Libore.Kdyz jsem to studoval před 5 lety před cestou do Malajsie, tak jsem několik cestopisu četl, ze v Taman Negara raflezie jsou.
Ano, přesně tak. My šli právě zleva okolo plotu, přes plot, ale potok jsme nepřekročili a zamířili rovně do lesa.
I teď, když jsme v Taman Negara byli, spousta agentur nabízela výlety za raflesiemi.
CH lze opravdu doporučit!
Mě se na ubytování zdál lepší tedy Brinchang (taky jsem tam bydlel),ale to už je věc názoru ..
Asi nejlepší byl výstup z Brinchangu ( Jungle Trail No. 1) na mt.Brinchang (2032m) přes Mossy Forest a čajové plantáže k Mountain Strawberry Farm o odtud zpět do Brinchangu.
Je tedy pravda,že je docela problematické trefit směr na mt.Brinchang (velmi špatně značeno) a úsek k vrcholu je náročnější,ale zase jsem tam nepotkal ani nohu ..
CH lze opravdu doporučit!