Maledivy na vlastní pěst
15 dní, 7 speedboatů, 6 letadel, 3 výlety, 3 ostrovy a nespočet zážitků...
Cestopis z roku 2018 napsala Mája
Maledivy jsem nikdy neměla na vrcholu svého cestovatelského bucket listu, nikdy nepatřily mezi země, které musím za každou cenu vidět, jako třeba Thajsko, Bali, Seychely.. Ale poprvé v životě jsem dostala od Ježíška dárek, který pro mě má mnohem větší hodnotu, než všechny ty materiální.. A to letenku právě na Maledivy.
A tak s postupným plánováním pomalu začínám odsouvat předsudky o tom, co tam proboha budu dělat, na pidi ostrůvku, kde přece nic neni, vždyť se tam ukopeme nudou.. A začínám plánovat s větším a větším nadšením a hledat ostrovy, které bychom chtěli vidět. No, trvalo mi to minimálně 3 měsíce, než jsem cestu dala do kupy, aby dávaly smysl přejezdy a abych si byla jistá, že přesně sem chci a proč a nakonec jsem se neskutečně těšila a nemohla se dočkat.. A Maledivy jsou místo, které předčilo moje očekávání a byla to nakonec ta nejlepší cesta a dovolená.
Pokud by někdo chtěl mrknout na naši sestříhanou cestu, přikládám odkaz na video. Má tedy 15min, takže popcorn a Cola téměř nutností a kdo dokouká do konce, klobouk dolů :D Ale snad bude pro někoho alespoň malou motivací nebo inspirací :
A konečně je 19.4.2018 a naše cesta může začít :) Odlítáme z pražského letiště s Qatarem, se kterým jsem už letěla a tak vím, že cesta bude super. Letenku jsme kupovali přibližně za 13.600,- takže i z Prahy se dá letět s jednou z nejlepších aerolinek za rozumné peníze.
Po překonání asi 5.500km a 6 hodin letu, nás čeká první zastávka v Dauhá. A protože máme možnost jít do salonku, rozhodli jsme se strávit 6ti hodinový layover v něm. Samozřejmě hned po tom, co jsem prošmejdila téměř všechny krámy na letiště. Letiště miluju tak nějak obecně, takže strávit tu nějaký čas mi vůbec nevadí, miluju tu atmosféru letišť. A v salonku to začalo docela příjemně, byl plný a tak nás zdarma upgradovali do lepšího. Tak jsme si spokojení mnuli ruce, jak nám ta cesta hezky začíná a nadšeně jsme odpochodovali tuším o patro výš. Tím ale naše radost skončila.. Při mých průběžných kontrolách odletových tabulí jsem už z dálky viděla svítit jeden let červeně a už v tu chvíli mi bylo naprosto jasný, že je to ten náš. No a byl.. Zpoždění 2h by samo o sobě nebylo nic tak strašného, kdyby nám tím pádem neuletělo letadlo z Colomba na Male a tím pádem nestihnem ani loď na Maafushi, přijdeme o jeden den na ostrově.. No co se dá dělat, to se prostě stává. A tak jsme se na cestu náležitě posilnili a vyrazili do Colomba smíření s osudem. Netuším, jak to dokázali zvládnout, ale letadlo v Colombu na nás čekalo, náš let nasměrovali hned do vedlejšího Gatu, hned u výlezu z letadla stál pán s novými letenkami pro ty z nás, co pokračovali do Male, zuřivě s nim mával na všechny strany a halekal Maldives, Male a zkomoleniny našich jmen :) A tak jsme zdárně odletěli jen se zpožděním a stihli i naši loďku na Maafushi, kam směřovala naše první cesta na Maledivách. Ono by to vlastně asi ani nebylo ono, kdyby všechno šlo jako másle :)
Maafushi
Konečně vystupujeme na letišti v Male a vydáváme se hledat ten správný ministánek icom, kteří by nás měli přepravit na náš první ostrov. Musím říct, že jsem měla trošku obavy, jestli bude opravdu vše tak, jak jsem našla na internetu. Nicméně icom opravdu jízdní řád dodržel, stánek jsme našli i pod stejným číslem, lístek jsme si bez problémů koupili až přímo na místě a během cca půl hodinky už vystupujeme na Maafushi, kde už na nás čekají chlapci z hotelu Salt beach.
Maafushi je lokální ostrov, kde žijí i místní a já ráda poznávám i místní, jejich kulturu, život.. A přesto, že pivo si tu k večeři nedáte, jsme se rozhodli zůstat prvních 5 dní tady a prošmejdit okolní ostrůvky a výletit. Cenově je Maafushi z těch nejlevnějších míst na Maledivách, ubytování pro dva na 5 nocí se dalo sehnat i pod 5tis, což je i míň než u nás. My se rozhodli pro Salt beach hotel, který je blízko k Bikini pláži, k přístavu i všemu dění na ostrově. Ten stál na 5 nocí se snídaní cca 8.400,- za dvoulůžkový pokoj. Ceny výletů jsou z Maafushi také podstatně nižší, než když budete chtít výletit z resortů. A tak toho chceme využít. Na první výlet se domlouváme s naším hotelem, který výlety také pořádá. A tak si na začátek a to hned druhý den po příletu, vybíráme šnorchlovací výlet na Turtle reef a za delfíny s obědem na sandbank. Výlet byl super a ti delfíni.. Doprovázeli nás kus cesty podél lodi, skákali, dělali přemety nad vodou.. Na začátek naší cesty skvělý zážitek a to jen za 25$ na osobu :)
Na druhý a třetí den si vybíráme výlety s Shadow palms. Druhý den vyrážíme na ostrov Fulidhoo se zastávkou na sandbanku, krmíme rejnoky, což je pro mě neuvěřitelné zvíře, miluju je a sáhnout si na ně a krmit je z ruky, bylo naprosto super. Relaxujeme na pláži, obědváme na pláži s úžasným výhledem na tyrkysové moře, pozorujeme želvy, delfíny a to nejlepší nás teprve čeká - plavání se žraloky! Dobře, jsou to žraloci vouskatí a asi by si nás k večeři úplně nedali.. ale! Ten pocit, že prostě plavete vedle žraloka, poměrně velikého žraloka a je jedno, jestli má plnou pusu zubů nebo ne.. Pro mě to je neskutečný zážitek. Tenhle výlet se nám líbíl jednoznačně nejvíc, strašně moc zážitků v jednom dni a vlastně na něj vzpomínám ještě dnes. Vyšel na 50$ na osobu a kdo cestu na Maledivy plánujete, určitě tento výlet nevynechte.
Na poslední výlet se vydáváme za žraloky velrybími, které mám na svém wishlistu už dlouho. A už téměř propadáme zoufalství, že je neuvidíme, samozřejmě je to příroda a tak se prostě ukázat nemusí. A když už to všichni pomalu vzdáváme i proto, že moře je pěkně divoký, protože jsme přejížděli i mezi atoly, tak se najednou začaly sjíždět lodě a žralok je přímo pod námi.. A tak začíná zuřivé nazouvání ploutví, masek a šup do vody. No.. Asi jsem si tuhle svoji posvátnou chvíli se žralokem velrybím představovala jinak, několikrát jsem dostala ploutví po hlavě, přes bublinky od zuřivě kopajících šnorchlistů přede mnou jsem byla během chvilky dezorientovaná, chvílema jsem myslela, že mě tam utopí, fotky máme na prd, ale prostě jsme ho viděli :) A tak se spokojeně a plni dalších dojmů rozbouřeným mořem, nadskakujíce na lodi půl metru vysoko, vracíme užít si předposlední večer do naší oblíbené plážové restaurace zpět na Maafushi :)
Maafushi bych asi doporučila všem, kteří jsou ok s tim, že musí respektovat nějaká pravidla, že se smí do plavek svléknout jen na Bikini pláži, že si nedají pivo, ale za to poznají i život místních a vyrazí na výlety za pár kaček oproti resortům. Navíc mě překvapilo, že restaurace zde určitě nejsou dražší než u nás, to samé v krámcích, vše se dá koupit minimálně za stejnou cenu, lecos i levněji.
Biyadhoo island
Je 25.4.2018 a my se domlouváme s naším hotelem na transferu na Biyadhoo. Ušetřili nám spoustu peněz a tak jsme spokojení a na Biyadhoo nás vezou místní za 25$. Další zastávkou je tedy Biyadhoo island. Tenhle zelený tropický ostrov se mi líbil hned, jak jsem na něj narazila. Je to místo, kam bych se určitě ráda vrátila.
Určitě neuspokojí náročné cestovatele, co se ubytování týče. Pokoj byl jednoduše, ale pro nás naprosto uspokojivě zařízený, vše čisté, úklid dvakrát denně. Jako bonus byl na stolečku nějaký postřik na havěť a tak si říkam, to jsou ale hodný, nechali nám postřik na komáry... No...komáry bych asi skousla líp, než opravdu hodně velké hejno nějakých velkokřídlých much, které začaly padat a lezt všude po pokoji, včetně celé postele.. Vím, že jsem v přírodě a na tropickém ostrově.. Ale! :D Sdílet s nimi postel prostě nedam.. A tak beru sprej, zatímco partner na mě nevěřícně zírá a naprosto v klidu by si mezi tu havěť lehnul a šel spokojeně spát!! A začínam stříkat sprejem jak zuřivá do škvír u stropu, ze kterých ty můry lezly.. To mě ale nenapadlo, že tím rozpohybuju další nevítané obyvatele a to nespočet pavouků a byl na světě ještě větší problém!! Havěť jsem asi po hodině a půl zpacifikovala, další pů hodinu větráme, protože bysme se v pokoji udusili a tím si zveme do pokoje i zmiňované komáry.. No, teď už na tenhle večer vzpomínám s úsměvem a stejně tak i muj partner ho velice rád vypráví, ale v tu chvíli jsem byla připravená odletět domů. A to bych ráda řekla, že nejsem žádná cíťa, v Thajsku jsem byla půl metru od tarantule, na Ukrajině x dní v lese v horách bez elektřiny, vody atd.. Ale jakmile jde o postel.. :)
Nicméně ostrov sám o sobě je ale opravdu úžasný. Naprosto nádherná příroda, výborné jídlo, denně i steaky z tuňáka, pokaždé jinak, vlastní stůl a vlastní číšník.. Jako bonus jsou na ostrově ve vodě dvě houpačky, což je všemi velice oblíbená atrakce a upřímně i typicky kýčovitě fotogenické místo a ani nám odtud fotka nechybí :) Nádherná bílá pláž a tyrkysové moře asi ani zmiňovat nemusím. Ale to nejlepší, co Biyadhoo má, je jednoznačně podmořský život, ten nás opravdu dostal. Korály už tedy bohužel opravdu umírají, oteplování vod je asi dost znát, bělají.. ale našly jsme několik nových malých, tak snad mají ještě šanci.. Ale co se podmořského života týče, ten je díky bohu zatím ještě v pořádku a snad to tak i zůstane. Denně tu plaveme s želvama, které nezůstávaly jen u reefu, ale připlouvají až ke břehu a nechávají nás plavat s nimi. Denně v moři potkáváme rejnoky, siby, murény a nespočet menších i větších všebarevných ryb a rybek.
Můj další sen bylo vidět na Maledivách manty obrovské.. na výletě jsme bohužel měli pech a tak doufám, že bychom na ně mohli narazit tady, údajně se tu objevují.. A až po 3 dnech se vedle mě najednou zjeví u reefu jak duch, až jsem se opravdu lekla, protože kolem mě proplavaly zezadu a já měla téměř infarkt. Nebyla to tedy asi manta obrovská, možná nějaký poddruh, možná mladé manty, nevím, tím si nejsem jistá a možná mi tady někdo poradí, ale manta to byla.. A vidět tohle majestátní zvíře, jak proletí vodou kolem nás.. A asi mě vyslyšely, protože udělaly několik koleček a několikrát se k nám vrátily a tak s nimi trávíme minimálně hodinu na jednom místě, proplouvají pod námi, před námi, vedle nás.. A to je asi můj nejúžasnější zážitek. Další obyvatel reefu je žralok černocípý, který je cca metr a půl dlouhý a jak jsme hned zjistili, je celkem zvědavý, protože se hned vydal směrem k nám a ten už zuby má.. Takže oba automaticky couváme nad reef a žralok se otáčí možná metr před námi. Určitě by nám neublížil, pořád jsme větší, než on, ale můj respekt každopádně má. Poprvé v životě tu potkávám i několik docela velikých chobotnic, které během chvilky u korálu změní barvu tak, že je znovu prostě nenajdete.
Zkrátka jsme na tomto ostrově většinu času trávili hubou pod vodou a stálo to za to :) Tady jsme si zaplatili All inclusive a určitě se vyplatilo. Pro zajímavost, s all inclusive nás hotel stojí na 4 noci okolo 16tis za dvoulůžkový pokoj. Ostrov doporučuju všem milovníkům podmořského života, milovníkům dlouhých bílých pláží, tropických palem, tyrkysovémo moře plného života a milovníkům přírody.
Fihalhohi island
Jako třešničku na dortu jsme si necháváme pro nás už nepatrně luxusnější ostrov a resort Fihalhohi, kterým jsme si chtěli udělat radost. Booknutý jsem měli pokoj Comfort room na 5 nocí, ale po příjezdu se zkouším na recepci zeptat, jestli náááhodou není volná water villa a zda není možný upgrade a za kolik.. A tak se hned druhý den ráno stěhujeme do water villy, máme o dalších 400$ míň (za 4 noci) ale za to si plníme další sen. A že water villa je opravdu nádherná, přírodně vybavená, výhled z vany přímo na moře a to pohodlí toho, že když nechcete, nemusíte vůbec přijít do kontaktu s lidmi, když pominu restauraci, je super. Mít pro sebe svůj "vlastní" kousek moře a naprosté soukromí je k nezaplacení, obzvlášť, když v běžném životě pracujete s lidmi, tak tohle je absolutní relax. A ty západy slunce z terasy se skleničkou vína.. To za těch 400$ navíc prostě stojí. Pro představu nás tady 5 nocí na Fihalhohi ostrově vyšlo asi na 40tis s All inclusive.. To už každopádně není málo peněz a je to také většinová položka z naší dovolené, ale chtěli jsme si jedním ostrovem udělat radost a tak jsme si ji udělali, kdo ví, jestli se sem někdy ještě vrátíme.
Celý ostrov je opět krásně zelený, s nádhernou bílou pláží, tyrkysovým mořem, vše je udržované, čisté.. Mě nejvíc nadchla water villa, ale to už víme :) Moře stejně krásně tyrkysové jako na Biyadhoo a jinde na Maledivách, ale korály jsou tu ještě pořád v lepším stavu, než třeba u Biyadhoo, pořád je jich tu mraky krásně barevných.. Podmořský život je ale lepší na Biyadhoo, i když i tady na Fihalhohi jsme viděli rejnoky, želvy, baby žraloky, nespočet ryb a rybek, sibu..
Fihalhohi byl pro mě nejhezčí ostrov co se týče ubytování a ostrova jako celek, ale co se týče podmořského života, je to jednoznačně Biyadhoo. Maledivy předčily moje očekávání v mnoha směrech. Potkali jsme několik opravdu milých a přátelských místních. Čechy jsme potkali jen jednou a to 3 slečny asi v našem věku a o těch to bohužel říct nelze. Díky bohu, že jim na lodi na výletě nikdo jiný nerozuměl.. K jejich smůle zjistily až po nějaké době, že i my jsme Češi a tak jsme si vyslechli opravdu spoustu hodnotných informací. Ale to jen taková vsuvka.
Ani jednou jsem neměla pocit, že bych se nudila, naopak. Stále bylo co dělat, stále bylo co objevovat atd.. Takže pokud má někdo předsudek jako já, co tam asi tak budu dělat, na prťavým ostrově uprostřed ničeho.. Tak mi věřte, že tady je pořád co dělat :) Ráda bych tímto i povzbudila všechny, kteří třeba váhají s cestou na Maledivy na vlastní pěst, neřešili jsme jediný problém, vše klaplo, jak mělo. Naše 15ti denní cesta nás vyšla se vším cca na 100.000,- pro dva, tzn.50.000,- na osobu s tím, že jsme viděli 3 ostrovy, ne jen jeden s cestovkou, z toho jeden dražší.. Takže na Maledivy se dá určitě dostat i za podstatně méně peněz, pokud si vyberete cenově přijatelné ostrovy a nebudete si připlácet water villu. Ale i tu bych vám doporučila :) Maledivy jsou rozhodně místem, kde se dá ještě pořád říct, že se tu zastavil čas a to je víc než dobře. Doufám, že budu mít možnost se sem co nejdřív vrátit :)
Všem, co dočetli až sem, moc děkuju, je to můj první cestopis, možná spíš obsáhlejší recenze, a tak prosím o schovívavost :)
Mája procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
díky, tak tedy budu o Maledivách znovu přemýšlet.
nějak mě čím dál víc trápí, že spousta věcí se děje jen kvůli turistům a jejich touhám mít co nejhezčí foto na Instagramu - krmení ryb, produkce odpadků z balených vod a tak dále. To byl důvod, proč jsem si dosud Maledivy rozmlouvala.
Ty vaše zkušenosti s mantami mě lákají.
díky, tak tedy budu o Maledivách znovu přemýšlet.
Ty vaše zkušenosti s mantami mě lákají.
All inklusive na Maledivach se ridi podle ceny a hvezdicek ostrova. 5resort=vynikajici jidlo, grilovane pochoutky, vyborne koktejly, kvalitni piti
3,5 resort=najis se dobre, ale ne luxusne, napijes se, ale chutnat to nebude.
Obsluha a ochota personalu vsude dokonala.
Min *jsme si netroufli...
Kazdopadne varuji:Jednou Maledivy, vzdy uz jen Maledivy... Jina dovolena je uz JEN kompromis.
3,5 resort=najis se dobre, ale ne luxusne, napijes se, ale chutnat to nebude.
Obsluha a ochota personalu vsude dokonala.
Min *jsme si netroufli...
Moc pěkný cestopis, jen musím zareagovat na nepřesnost hned v úvodu. Do Dauhá je to z Prahy cca 4200 km a ne 5500 km :-) Tos přestřelila o vzdálenost zhruba mezi Prahou a Barcelonou.
Samozřejmě jsem to sama neměřila, ale věřila jsem googlu a ten mi ukázal tuhle vzdálenost..
ale to na tom naštěstí neni až tak podstatný :)
ale to na tom naštěstí neni až tak podstatný :)
No jo, ale to je vzdálenost po silnici :)) Ale jak říkáš, není to podstatné ;-)
No jo, ale to je vzdálenost po silnici :)) Ale jak říkáš, není to podstatné ;-)
Super počtení, díky! A přesně jak říkáš, trochu, tedy úplně jsi u mě odbourala ten nezájem okolo Malediv kvůli předsudkům. A super fotky! :)
Jen by mě zajímalo, jak vypadá takové all–inclusive na Maledivách? Nemohla bys hodit foto restaurace, třeba z posledního resortu Fihalhohi? Díky.
Predsudky jsou postaveny zejmena na tom, ze spousta lidi vyrazila na Maledivy a po zaplaceni nejlevnejsiho ubytka na bookingu jsou prekvapeni ze travi dovolenou na skladce na lokalnim ostrove, misto overwater bungalovu za 10k, ktery znaji z fotek a z cestomanie :).. Lidi co tam bud utraceji za drahe hotely, nebo jezdi na jachty, si stezuji malokdy.. :)
Jinak clanek moc hezky, myslim ze z nej jasne vyplyva, ze kdo si dobre vybere ostrov a priplati si, urcite nebude zklamany..
Davide, fotky all inc.zkusím vyštrachat, každopádně mě all inc.překvapilo, jídla bylo mraky, na výběr pokaždé z x jídel, včetně vegetariánského, vždycky ryby, dvě masa, těstoviny, x příloh, salátů, dortů.. tohle bylo moje první all inc.mimo Egypt a super :)
kickass1- neměla jsem na mysli předsudky co se týče toho, že by se mi tam nelíbilo, bála bych se ubytování atd.. nám se líbilo i na lokálním Maafushi v obyč.hotelu a tam jsme toho paradoxně zažili nejvíc, takže to není uplně o tom si připlatit za lepší hotel :) Myslela jsem hlavně předsudky ohledně toho, že se tam budu nudit, protože jsem zvyklá na akčnější a aktivnější cesty a znám spoustu lidí, co to má tak stejně a tak jsem si řekla, že to třeba někomu pomůže, že i na Maledivách se dá být aktivnějš a bez nudy a i za rozumný peníze :)
No přesně, to je můj případ, taky se děsím, že bych tam snad musel jen ležet na pláži... takže tímto jsem si trochu poupravil představu, díky, vypadá to dobře. :-)
Ahoj Májo,
super cestopis, díky!
Jak jste řešili přejezd z Biyadhoo na Fihalhohi ? A jak to vyšlo cenově?
Standardně je to myslím tak, že každý resort nabídne (dnes kolem 180 USD / osobu) zpáteční svezení z Malé letiště do hotelu a zpět . Museli jste to tedy platit 2x a jet přes letiště nebo se to dalo vyřešit nějak lépe? Děkuju
Ahoj Májo,
super cestopis, díky!
Jak jste řešili přejezd z Biyadhoo na Fihalhohi ? A jak to vyšlo cenově?