MALEDIVY za KAČKU
Maledivy - velké překvapení...
Cestopis z roku 2017 napsala CESTUJI za KAČKU
PROČ JSEM LETĚLA NA MALEDIVY?
Maledivy byli v cestovním itineráři plánovány jako sladká tečka...
V tomto případě se nejednalo o samostatnou cestu, ale o "efektivní cestování". Rozhodla jsem se při letech mimo Evropu, které trvají deset a více hodin a které si dopřeji vždy pouze jednou za rok, vždy spojit dvě destinace. Důvod je jednoduchý - když už si na cestu nachystám tři týdny volna, tak ať jsou využité na maximum! A taky - i když žijeme relativně dlouho, život je opravdu hodně krátký na to, vidět všechna krásná místa světa. S jednou cestou ročně jich teda logicky uvidím polovinu než se dvěmi :) Rozhodla jsem se tedy cesty za oceán vždy nakombinovat s destinací, která mě táhne a láká (v tomto případě Srílanka) a doplnit zemí, která mě zas až tolik nebere, abych zde trávila tři týdny, ale určitě bych ji ráda ochutnala (v tomto případě Maledivy). Vždy se zemí, která je letecky z původní destinace dostupná (časově a cenově).
Přelet ze Srí lanky na Maledivy se tedy sám nabízel - hodina a čtvrt letu navíc a letenka zas tolik nestála. Na Male bych asi nikdy jen tak neletěla, ale spojení se Srí lankou - dokonalá kombinace.
PRVNÍ DOJEM Z MALEDIV?
První dojem byl rozpačitý. Ne, nebudu lhát - nebyl moc vlídný. Asi to bylo tím kontrastem po Srílance. Nějak jsem si za těch 18 dní na Srílance zvykla na srdečnost, úsměv od ucha k uchu, ochotu, komunikativnost... Obyvatelé Male jsou jiní. Je to jiný svět. Nejsou příjemní jak Srílančani a vůbec - celá "metropole" Male (o trošku větší Blansko) mě nijak nenadchla. Prťavé městečko plné skútrů, motorek a spěchajících lidí. Jediné, co zde stojí za zmínku je místní rybí trh. Nejen že jsou zde, na trhu, lidé docela milí, ale dozvíte se spoustu věcí. Já třeba poprvé pohladila zuby barakudy a dozvěděla se o procesu zpracování tuňáka od A až po...Konzervu :)
KONEČNÝ DOJEM Z MALEDIV?
Ostrovy jsou naprosto odříznuté od světa. Pokud není vaším cílem jen ležení u vody, pak jste v pasti. Samozřejmě nemluvím o resortech, tam vás přivítají animátoři a okamžitě jste jak v Hurgadě. Pokud ale hledáte přírodu, faunu, floru, památky...tady není nic. Nebudu se rozepisovat o ekologii, o nehorázném bordelu u domků místních obyvatel, v jejich domácnostech, na cestách, všude...ani o pro mě nepochopitelné "likvidaci" odpadu (každodenní pálení všeho na břehu oceánu, včetně PET láhví)...
Samozřejmě si odvážím i hezké vzpomínky. Třeba na večerní rybaření, na šnorchlování a jiné aktivity, ale to jsou věci, které jsou všude a není to nic, co by pro mě v budoucnu evokovalo Maledivy. Na ostrovech jsou už naštěstí lidé přátelštější a vy můžete sledovat jejich běžný život jako na dlani. Někteří vám povykládají vše do detailů, jiní vás ignorují a berou jako nezbytné zlo v jejich životech, s kterým se musí nějak popasovat. Vyloženě nepřátelství není nikde a na konci cesty jsem potkala stejně srdečné lidi, jako na Srílance ♥
„Kdybych měla říct 10 důvodů, proč jet na Maledivy, nenapadne mě ani jeden. Kdybych měla totéž udělat u Srílanky, neskončím u stovky..“
DOPRAVA
Doprava v Male pro "levnocestovatele" je možná jediná, a to veřejný trajekt (ferry). Je pomalý, možnosti přepravy omezené (trajekty jezdí na ostrovy obvykle jednou denně), ale stojí to pár šupáků a účel to splní. Opustili jsme svět srílanských rupií a vtrhli do rufií maledivských. I když už je přepočet méně příjemný, pořád místní měnu označujeme za šupáky :) Z letiště v Hulhumale stojí trajekt do Male 15 Kč a z Male na první ostrov Hurá pak asi 50 Kč. Pokud poslechnete všechny průvodce a budete platit dolarem (tj. nerozměníte si na rufie) - proděláte asi 1/3 svých nákladů. Místní lidé nejen že nevrací, ale zaokrouhlují. Cesta trajektem stojí v místní měně 15 Kč nebo - 1 dolar. U takovýchto částek je to úsměvný, ale když vám podobným způsobem zaokrouhlují celý pobyt - je to zbytečný. Navíc - místní bankovky jsou nesmírně krásné a je škoda je v rukou nedržet. Po Srílance, kde to byly opravdu nechutné ušmudlané papírky, na Maledivách je vidět neskutečná úcta k penězům. Ani jednou jsem nikde nedostala zpět jakkoli poničenou nebo ušmudlanou bankovku. Vždy papírky jak z tiskárny. Blbina, ale překvapilo mě to. Blbiny zmiňuji hlavně proto, že na Maledivách nic podstatného k vidění a vyprávění není, a tudíž každá zdánlivá blbina stojí za zmínku.
ROZPOČET
- Letenka Praha - Colombo, Maledivy - Praha: 12 400,- Kč
Jak jsem již zmínila, nejednalo se o samostatnou cestu na Male, ale kombinaci Srílanky a Malediv. Takže jsem zakoupila letenku u milované Fly Dubai (klidně mě ukamenujte, ale já opravdu nepotřebuju polštářek, klapky na oči, pantofle a vlastní telku jako u Emirates s tím, že bude stát letenka místo 12 tisíc tisíc 20 :) ...) - Letenka - přelet ze Srílanky (Colombo) na Maledivy: 3 500,- Kč s leteckou společností Srilankan
Cena 3 500,- je pro plánující, 7 tisíc pro ty, co se rozhodnou na poslední chvíli. Já naštěstí hodně plánuji ;) - Ubytování 3 000,- Kč/osoba - 6 nocí
Ubytování na Maledivách doporučuji v penzionech/homestay (tedy v soukromí místních lidí). Dají se najít a porovnat nahttp://www.booking.com. Hezké komfortní ubytko, které bych přirovnala k pražskému hotelu Crown Plaza, vyjde na 40 USD za noc a osobu. To je ale ta horní hranice, kterou jsem nezkoušela :) Výborné ubytování se dá na osobu a noc najít za 500,- Kč, a to se snídaní, velice dobrou wifi, kabelovou TV, klimatizací. Proti Srílance jsou ceny masakr, ale na Maledivy....dobrý. - Jídlo, pití 2 500,- Kč (samozřejmě místní restaurace levnějšího typu a místní sámošky: stačí 400,- Kč/osoba/den)
- Doprava mezi ostrovy - veřejné trajekty - 1 000,- Kč celkem
- Ostatní - stran běžných výdajů není třeba počítat s žádnými nestandardními výdaji. Jídlo, pití, veškerý sortiment místních sámošek - vše za stejnou cenu jako u nás. Jediné, za co si zde člověk připlatí je zábava. A to mě docela mrzelo. Bez placených "atrakcí" typu šnorchlování, rybaření,...tady není vůbec nic. A tyto aktivity jsou zde dost drahé (20 - 50 dolarů na osobu v závioslosti na typu aktivity..)
POSTŘEHY Z MALEDIV:
- I na Maledivách prší a když, tak leje 24 hodin bez přestání jako z konve :D
- Velkým zklamáním byl pro mě písek, protože ten není hebounký a bílý jak v Karibiku (a v katalozích CK), ale jsou to rozdrcené korály. Všude!
- Za sebe doporučuji mezi ostrovy putovat a nikde se nezdržet déle jak jednu noc. Je jich tam přecejen několik stovek, tak budete mít třeba větší štěstí natrefit na nějaký "Karibik" v prostřed indického oceánu. Mě se to nepovedlo.
„Cesty na Male nelituji, protože to bylo 6 dní kvalitního spánku k dobru a protože jsem měla prostor uvědomit si, že není všechno zlato, co se třpytí. Maledivy jsou pro mě, jak jsem již zmínila, kabelka Louise Vuitona. Něco prázdného, předraženého. Bez skutečného obsahu a ceny. Někomu to ke štěstí stačí, mě ne. Pro mě je a vždycky bude cennější špinavá ušmudlaná, levná, ale na zážitky a emoce nahuštěná Srí lanka, kterou můžete projet za pár šupů tam a zpět, s rizikem malárie, bez bělostných pláží, za to s metrovými vlnami...taková steřelá vybledlá a lehce ušmudlaná taška ze sekáče ♥“
ITINERÁŘ..
Den č. 1 - ostrov MALÉ (hlavní město)a přesun na HURAA
„.....od teď budu říkat Brnu velkoměsto... :D “
Přelet z Colomba do Male trval 1 hodinu a 20 minut. Než nám nanosili letadlovou krabičkovou dietu a poklidili stolečky, už jsme přistávali. Vůbec jsme si to obrovské letadlo (Airbus 330) neužili..
Vízum se narozdil od Srí lanky na Maledivy neplatí, stačí vyplnit jednoduchý vstupní formulář. Namátkově zde ale kontrolují lidem kufry a krosny. Do země je absolutní zákaz dovozu alkoholu. A mimo jiné i předmětů souvisejících s jinou vírou, než je islám. Tzn. poletíte-li do Malé, nechte Bibli doma. Velká sranda je už v dutty free v Colombu, protože po předložení pasu u nákupu vína začnou panikařit a vysvětlovat nám, že nám to víno nemohou prodat, protože na Maledivy je zákaz alkoholu a přísná prohibice. Samozřejmě jim stačí vysvětlit, že si hodláte lahvinkou spestřit čekání na boarding a trochu po měsíci pohladit svá játra a hned vám láhev s úsměvem prodají. Každopádně to ale svědčí o tom, že tu prohibici na Maledivách berou fakt vážně. Z našeho letu kontrolovali kufry tak 10 % pasažérů. Hlavně rusákům... A mají pěknej bordel v kufrech, soudruzi :D
Letiště ve skutečnosti není v Malé, ale na uměle vytvořeném ostrově Hulhumale. Zde nic zajímavého není, jen pár hotýlku na přespání pro ty, co přiletí pozdě v noci. Na Malé jedí Ferry, tzn. veřejný trajekt, a to á 15 minut. Cesta trajektem stojí na osobu 15 Kč nebo 1 $.
Malé je tedy takové předměstí Brna. No...takové Blansko co do velikosti, avšak osídlené asi 150 tisíci obyvateli. Všude jsem četla, že cesta z přístavu do dalšího, od kud nám to frčí na ostrov Huraa, je dlouhá a úmorná... Tak děcka nevím, ale v pravé poledne, v největším parnu, s narvanou krosnou a procházením všech památek ostrova...za 30 minut jsme tam. Rozhodně to není takový problém, jak popisují cestopisy.
To, co mi vadí, jsou obličeje místních lidí. Jsou jakýsi neteční, moc se neusmívají, prostě úplný opak Srí lanky. To trošku kazí první dojem...Ale jak později zjistíme, je to jen v Malé..
Ze všech památek hlavního města stojí za zmínku pouze rybí trh. Ten rozhodně doporučuji navštívit! Nekonečné množství ryb, zejména gigantických tuňáků. Dozvíte se vžde milion zajímavostí, rybky můžete fotit, točit, pohladit zoubky baracudě. Chvíli jsem koukala na všechny ty tvary a barvy a žasla, přišlo mi to opravdu jak z knížky J. Vernea - Dvacet tisíc mil pod mořem. Přesně takto jsem si to jako malá představovala!!
No a z Malé opět místním trajektem HURÁ na Huraa! Trajekt je nuda, takže jsem ho celý prospala. Někde během té hodinky a půl vystřídalo azurové nebe černo černé černo a déšť! Nikdy jsem nikde nečetla, že na Maledivách vůbec prší :D Dost mě to zaskočilo, ale beru to jako originální přivítání na Maledivách :D
Jo a když na Maledivách prší, tak leje jako z konce :D Něco jako lokální pomsta Poseidona, kdy stojíte uprostřed ostrova a čekáte na moment, kdy vám poslední kousek pevné půdy zmizí pod nohama pod vodou... :D
Západ slunce na Medivách...
Podívaná, která opravdu stojí za to. Na pláži se schází místní lidé a sledují to se stejným úžasem jako já. Zvláštní. Kolikrát se doma vyjdu podívat na západ slunce? A to mám na zahradě kopeček, který by mohl být ústřední pozorovatelnou nebeských jevů... Západ slunce, to je padesát odstínů žluté. Taky modré a rudé. Prostě paleta malířského mistra..
Stejně jako na Srí Lance, i tady nakonec s úlevou zjišťuji, že to největší penzum krásy Malediv, dělají lidé. Nic víc, nic míň. Vpadli jsme jim zde do jejich poklidných životů, na nic moc se jich při tom neptali. Chodíme si v jejich zahaleném uzavřeném světě v tílkách a minikraťasech, okupujeme zde jejich nejhezčí kousíčky pláží, které nesou název bikini beach nebo privat beach a jasně tím říkají, že je to turistické území. Přesto kolem nich projdete a pokaždé se na vás usmějí. Krásným úsměvem od srdce, kdy víte, že ten úsměv patří jenom vám. Nejvíce srdnaté jsou místní ženy mého věku. Zejména když si začnete hrát s jejich dětmi nebo jen tak rybařit při západu slunka a chytat imaginární rybky na imaginární udici (klacek, provázek, kámen..).
Usmívají se ale všichni. Muži, starší ženy. A nikdo po vás nic nechce, není v tom business. Oni ani nemají co prodat. Prostě jste pro mě host. Milý host. A to je v čistě muslimské zemi pro mě asi ten nejneuvěřitelnější zážitek. Přes všechny rozdíly, akceptují nás. Nejen hoteliéři a majitelé obchůdků, ale úplně všichni.
Den č. 2, 3, 4 - ostrov HURAA
„Ostrov Huraa, Maledivy mimo resorty - platíte především za značku, ne za kvalitu..“
Určitě se i na tomto prťavém ostrově, který má rozlohu 10ti fotbalových hřišť a který projdete asi za stejnou dobu co sousedův třešňový sad, najde spousta fotografům-lahodících záběrů, ale myslím, že ještě mnohem víc jich lze zachytit u nás na vesnici, kterou, narozdil od Malediv, většina zeměkoule nezná. Maledivy jsou pro mě značka Louse Vuitona. Bohužel nejsem typ, který se v kabelkách pana Vuitona výžívá. Nerada za značku a obaly vyhazuji penize, na to si jich, peněz, dost vážím. Je mi úplně jedno, zda přehrabuju tašku z Tesca nebo Reserverdu, stejně je to jen nosič věcí na mých cestách.
Maledivy jsou pro mě osobně obrovské zklamání. Tak, jak jsem nečekala nic od Srí lanky a byla to pro mě asi zatím největší porcí dojmů a zážitků, nadočekávání úžasných momentů, jedna neskutečná adrenalinová jízda....Maledivy jsou pro mě osobně naprosto prázdné, cestovatelský propadák. Strašně ráda se vrátím do Benátek, do Atén, do Amstru nebo do Norska, na Maledivách jsem ale naposled, to vím zcela jistě. Maledivy jsou pro mě umělé. Umelý je nejen ostrov Hulhumale, kterého se prvně dotkne vaše noha, umělá je krása fotek z katalogů cestovek i přátel, co zde byli. Bublina ničeho. Kopa opravdu skvělých fotografů zamakala a udělala během pár desítek let z těchto atolů fenomén a všichni, kdo sem přijedou a nechtějí veřejné přiznat, jaký NIC tu vlastně je, to s těmi rádoby azurovo-bělounkými fotkami jen přikrmují. Právě tito lidé tuto chiméru šíří dál. Lidé, co brblají na pláži, že čekali víc, ale co pak sednou na sociální síť a perou tam jeden Lucky a Happy moment za druhým, aby nasrali svýho souseda, kolegu, "kamaráda"...
Já se do téhle hry na ráj nezapojím a budu upřímná - tohle se mi v itineráři jako ZLATÁ TEČKA moc nepovedlo. Pro mě jsou a už navždy budou Maledivy prázdné místo. Zklamání. Neskutečná nuda. Za celou Srí lanku jsem si ani jednou neřekla "ať už je...konec a jsem na Maledivách". Naopak. Poslední den jsem měla od rána slzy na krajíčku, neskutečná nostalgie a smutek z odjezdu. Tady...? Normálně zde s nadšením pročítám a korekturuji výroční zprávu, chystám si pracovní úkoly a ...těším se domů..
Nechci být jen negativni. Jsem ráda, že tu jsem a mohu si na tu perlu sáhnout osobně. Rozhodně tu mám čas na spánek, který je zdravý, už mám okoukané základy kriketu, co místní kluci hrají kousek od ubytka a vůbec je tu i pár dalších pozitivních věcí. Západ slunce, vážně moc hodní a vstřícní lidí, zmrzlina Magnum, brambůrky Pringles a malinkatí žraloci. Ale je to zde tak na den dva. Pokud nejste milovník rezortů a nehledáte tisíce kilometrů od domova věci, na které jste doma zvyklí, pokud je pro vás cestování především o poznávání úplně nových chutí a vjemů... tady není vážně vůbec nic. Žádný můj chuťový pohárek není zatím uspokojen. Ostrov si projdete pětkrát tam a zpět a křížem krážem za dvě hodinky, všechny místní krabíky znáte do hodiny křestním jménem, západ slunce je krásný, ale je všude a trvá dvacet minut, místní lidé jsou úžasní, ale nejste v safari a oni nejsou zvěř a kriket je ještě větší nuda jak šachy... Není tu opravdu nic. Navíc každodenním odlivem ráno odcestuje pár kilometrů od břehu i oceán, a to jediné, co tu za opakované podívání se stojí...50 odstínů tyrkysova - je půl dne v háji😂. Když se oceán vrátí na místo, připlave s ním i armáda brutálních komarů. A rusáků.. Muslimové nemají rádi psy, ti sem vůbec nesmí, takže ani jediný canisterapeut! Z fauny jsou zde akorát krabi, krabi, krabi, rybky, minižraloci, pár ptáků a krabi, krabi.
Chybí mi tu želvičky, sloni, milion barev a zvuků milionu ptáků, taky kočky, psi, leguáni. Sakra, nemají tu ani gekony v koupelně! Jen tech komárů je tu milion. To, co vypadá na fotkách jako bělounký písek, jsou korály. Rozdrcené a místy jen rozbité, takže mám po chvilce chůze v "písku"" pocit, že zde trénuji na fakíra. Voda je kalná. Všude jsou odpadky a bordel. Hned vedle pláže je skládka, na kterou se vše...včetně kvanta PET lahví!...denně naváží a denně "ekogicky likviduje" (vše se zapálí a doutná to zde štiplavým dýmem do nočních hodin). Proti tomu, že se ostrovy neustále zmenšují, místní bojují podle odborné literatury tím, že prý dováží písek a uměle ostrovy dospypávají... Ovšem nikde se nedočtete, že to, čím svoje ostrovy opravdu doplňují, je bordel. Umyvadla, rozbitý nábytek, kachle, suť. Když to vidíte hrnout do náruče oceánu a cítíte pet láhve ve vzduchu... sakra mě sere ta STK na mém autě, kterou jsem neprošla!! Prý špatný katalyzátor!
Místní jsou strašně milí, zametají stopadesát krát denně dva metry před svým domem, ale i když pak celý den sedí v houpacích sítích a sjíždí do noci Facebook, nikdo z nich nevezme pometlo a nejde zamést společné prostory. Prostě to mají na háku. Vztah k přírodě je tu nulový.
Přístav má pro mě kouzlo. Asi pro to, jaký tu vládne klid, přestože je to vlastně epicentrum celého ostrova. Koukám na pytle se štěrkem a uvědomuju si, že nejen dennodenní spotřeba jídla a vody pro obyvatele ostrova, ale také každý dům, každá fotbalová branka a prolézačka, každá houpačka, barva na fasádu, každý kus nábytku....prostě všechno sem muselo být dovezeno lodí...
Nejkrásnější zážitek Malediv....NOČNÍ RYBAŘENÍ... ♥
Myslela jsem si, že to nej Malediv je nějaká privátní beach dokonalého rájového charakteru, ale podvečerní výlet na lodi s rybařením a následně grilováním VLASTNORUČNĚ👌chycených úlovků - to byla naprostá TOPka! To nej z Malediv :)
Večerní rybaření je v prvé řadě chystání plné polní a pak cesta k vysněným rybkám. Po ukotvení lodi neuvěřitelně fascinující pohled na "udice!" (PET láhve omotané silonem s háčkem)..Celý výlet zahrál asi 4 hodinky. Strašně milí průvodci, kvantum informací. K tomu výhled na západ sluníčka a o hodinku později dokonale temné nebe plné hvězd. Nejkrásnější hvězdná obloha, jako jsem kdy viděla! Nevěděla jsem, zda sledovat dění na lodi, záběr na silonu v mé ruce, nebo hledět na ty hvězdy ze zakloněnou hlavou a pusou dokořán. Zvládla jsem všechno. Samotné rybaření pomocí prazvláštních udic a kýblu s mrtvými rybami přineslo své ovoce! Chytli jsem plný kýbl všelijakých ryb. Já osobně dvě, ale i tak jsem si přidala jak rybář roku..
Celou dobu si říkám, proč kluci nemají na lodi žádné světlo a jak jsem šikovná, že mám baterku s sebou. Na převazování utržených háčků i na signalizaci jiným lodím a skůtrům, které jezdí taky neosvětlené!!!...Ještě že jsem ji měla! Jako by mi četl kapitán myšlenky, zastavil motor a posvítil do vody. Kvantum Barakud nad vodní hladinou! Když vidí světlo, jdou za ním. Skáčou a způsobují velmi vážná zranění, v tom lepším případě. Proto se jezdí bez světel...
Celé rybaření bylo nejkrásnějším zážitkem Malediv. Ani noční čištění nachytaných ryb u břehu a poté i jejich BBQ příprava a společná večeře s milionem informací o životě na Maledivách... nemělo chybu... Vše TOP! Rozhodně doporučuji.
Den č. 5 - ostrov HIMMAFUSHI
Himmafushi je prý ráj surfařů... Nevim kde teda berou vlny, ale místní "bary" tomu nasvědčují...
Himmafushi. Milé překvapení! Ostrov plný továren na zpracování ryb a výrobu lodí, ještě větší smeťák než Huraa...ale objev té nejkrásnější a po celý den naprosto "privátní" pláže!💙Ani jedna ruská noha (ani žádná jiná😂), dokonalý ráj! Vůbec by mě nenapadlo, že se dá na Maledivách, v muslimské zemi, opalovat nahoře bez.. A dá!
Pokud se sem vydáte, plážička jak z katalogů Čedok leží za všemi těmi výrobními halami za místem, kde se uměle rozšiřuje ostrov (naváží odpadky). Pláž je privátní nejen pro svou turisticky asi neatraktivní lokalitu, ale také proto, že se během dne zvedá přílivem hladina a kolem třetí hodiny odpolední (akorát když je nejvyšší čas fičet na jedinou Ferry za den zpět do Huraa), pláž celá zmizí pod vodou.
Pro mě nejkrásnější den Malediv, opravdický ráj. 50 odstínů tyrkysové, opravdu jemňounký bílý píseček, spousta ryb, průzračně čistá voda a uklidňující výhled do nekonečna.
Pozitivně nakopnutí jsem měla ale už od rána, protože cestou trajektem na Himmafushi jsem viděla spoustu karet! Konečně želvičky🐢🐢💙! A v přírodním prostředí oceánu ...Neskutečný pohled!Taky byli vidět takové ty skákací ryby, jejichž název neznám (nemyslím delfíny!😂) a mraky jiných barevných krásek. Takový doprovod na ostrov - k nezaplacení..
Den č. 6 - zpátky na HURAA
Mikrokosmos... rekonvalescence sebe sama......podvodní svět 💙
Šnorchlovat se dá i u ostrova, ale korálový útes kolem celého ostrova moc zajímavých a větších ryb k břehům nepustí. Zato odpadků je zde dost. Určitě je lepší domluvit se na loďku a nechat se zavézt na prověřené místečko. Ryby jsou jak houby... ty taky rostou rostou, všichni mají plné košíky a vy nic. Je potřeba vědět, kde jsou..🐡🐠
Asi to nebude jen na Maledivách, věřím tomu, že dokonalý tichý svět je i pod hladinou Křetínky, ale tady jsem si opravdu připadala jak v ráji. Po půl hodině pod vodou zmizel všechen strach, před očima už se nemíhaly záběry filmových Čelistí, žíravinu v krku (sůl) přestalo mé tělo vnímat, stejně jako průvodce ponořené někde vedle mě... Nepopsatelné hučení v hlavě, zvláštně hlučné ticho plně bušení mého srdce.. Jen já a všechna ta krása kolem! A že jí tam bylo!! Sice jsem neviděla želvičky ani mini žraloky, kterých je u pláže mraky, ale ani jediná z ryb ve třech navštívených korálových zahradách nebyla jiná, než nádherná a jedinečná👌 Tolik barev a tvarů! Tohle bude jednou z věcí, na které budu vždy vzpomínat. Tak jak když někdo poprvé sjede úspěšně na lyžích svah a přeblikne to u nej v hlavě...lyže si zamiluje a doživotně je každou v sezónu "venčí", u mě přeblikl šnorchl a podvodní svět. Od teď každá cesta k moři nebo oceánu bude mít v itineráři šnorchlovací oblasti! Tohle je něco něco!👌
VELKÉ DIVY NA MALEDIVÁCH...
Možná si říkáte, že je tenhle cestopis hodně negativní a depresivní.. Třeba si i říkáte, co mi sakra ty Maledivy provedly... Takže děcka - narovinu: 80 % ostrůvků, které jsem viděla, vypadá takto...
Kdo chce, přehlíží to. Mě to nejde. Přijde mi pokrytecké psát, jaký je to zde ráj, přitom denodenně vdechovat PET láhve a sem tam mezi nimi i plavat. Odpadky jsou zde opravdu velký problém. Na atolech je pár stovek obydlených ostrovů, jeden z nich funguje jako skládka odpadu. Bohužel to nestačí a místní musí svůj odpad "recyklovat" sami.... Maledivy jsou nádherné, to určitě ano, ale na příliv turistů a všeho s nimi spojeného nejsou vůbec připravené. Kdysi jsem četla, že jsou Maledivy svědomím naší planety... Pokud ano, je to velmi černé svědomí :(
Postupně ubývá centimetr za centimetrem jejich země, ale s tím místní bojují. Denně naváží tuny písku a suti a ostrovy uměle nastavují... Odpadky ale tak elegantně řešit nejde. Dříve místní prosili turisty, aby sem PET láhve nevozili, dnes bez nich sami neumí žít. Osobně si myslím, že i kdybyste sebevíc chtěli toto nevidět, nejde necítít to v každém nádechu. Navíc, pokud se tyto odpadky trošku špatně vyvezou, při přílivu je máte přímo na své privat beach...
„Poučení, které si z Malediv odvážím: Není všechno zlato, co se třpytí. Všechno je jen o úhlu pohledu. Chceme-li vidět dokonalý ráj, vidíme ho. Chceme-li vidět skutečnost - drsné "svědomí planety", zakopáváme tu o něj denně..“
Nikdy to nebyl můj cestovatelský sen, ale jsou poblíž Srí lanky a tak byla škoda neochutnat ráj... I teď, v cílové rovince cesty, můžu říct, že jsem ten "ráj na zemi" viděla ráda. Ale jednou bohaté stačilo.
Maledivy jsou pro mě obdoba dokumentu Český sen... Nevím, kdo z vás to viděl, ale toto je to samé. Masírováni cestovním ruchem a reklamou, čekali jsme něco úplně jiného. Vysledek je, že Maledivy jsou úplně stejné jako jakékoli přímořské letovisko a podle mě nepoznáte rozdíl od zapadlé vesničky v Zadaru a místních ostrovů. Pokud se sem vydáte lovcost jako já, kompletni denní útrata nepřesáhne 1000,- Kč (a i tak mi to nízkonákladových trip dost pokazí, protože Srilanka vyšla na necelou pětistovku na den👌 a narozdíl od Malediv jsem každý večer nemohla usnout pod tíhou všech dojmů, zážitků a wau), pak si můžete v klidu říct, stejně jako já, "videla jsem". Pokud ale za tento "český sen" uvalíte desetitisíce, je to špatná volba. Rozhodně to tady není žádná hitparáda a jsem si jistá, že budete chodit stejně jako všichni současní turisté zde s hlavou v dlaních a litovat.
Já na Maledivy nikdy nezapomenu, protože stejně jako v životě, i na cestách platí, že dobré i zlé vám dá stejně. Zkušenosti. Já jsem se po dlouhé době nudila a strašně mi zde chyběla knížka! Přečetla bych s chutí i Honzíkovi cestu. Na Srílance nebyl čas ani na spánek a jídlo, tady byl kvalitní půldenní odpočinek 2x denně.. :D Měla jsem prostor srovnat myšlenky a dle vlastních dřívějších příslibů....Zpomalit. Už diky tomu vím, že pomalé tempo není nic pro mě! Ale nezkusit to, pořád si to zpomalení budu ordinovat :D
Maledivy mě taky naučili nebát se ticha pod vodní hladinou, zamilovat se do barev a tvarů rozkmitaných v rytmu vašich plaveckých temp. Naučili mě nedusit se v masce se šnorchlem a přestat si myslet, že za každým rohem číhá nebezpečí. Že je potřeba vrátit se do dětských let nejen při mé další jízdě vlakem a zakřičet z okna v tunelu, ale sem tam do něčeho prostě skočit a nepřemýšlet nad možnými následky. Oni jsou ty naše strachové představy většinou jen v naší hlavě. Pokud zůstaneme sedět v lodi, nikdy se nedotkneme jiné dimenze, mikrokosmu.. Jistěže se dole můžu zranit, sakra i ten žralok tam někde může být!😁...ale ta pravděpodobnost je promilová. Pravděpodobnost, že tam dole budu žasnout až se mi brýle zamlží, že se mi srdce vší tou nádherou rozbuší na plné obrátky a já si řeknu "jo, tohle je Něco Něco!"...tato pravděpodobnost je naopak obrovská. A tak si říkám - proč v životě víc neskáčeme? Já už budu. Míň opatrnosti a víc žití. Vzpomněla jsem si na Mikiho pokusy lézt na stromy před mýma očima.... Pokaždé ho krotím, ať okamžitě sleze, že může spadnout, že se větev může zlomit, že že.. ale nikdy mě nenápadne říct mu: "ty jo, ty musíš mít úžasný výhled!" Od teď ho nechám víc "skákat do vody, lézt na stromy" ...a křičet v tunelu.
„Závěrem...Jsem člověk, který si nejvíc užije své cesty v nízkonákladovém režimu. Ne proto, že by to jinak nešlo, ale proto, že nemuset se ohlížet na ceny, užívat si mimořádných výhledů a vjemů bez kazících myšlenek na to, kolik každá zábava stojí - to je pro mě ta největší cestovatelská svoboda. Být MILIONÁŘKOU na zážitky, které nestojí nic. A přesně pro takovéto lidi Maledivy nejsou. Vlastě to já nejsem správný klient těchto rajských ostrovů. Věřím, že Maledivy mají svojí cílovou skupinu, která zde zažije nádherné chvíle v chatách na vodní hladině nebo v jakémkoli jiném luxusním rezortu. Není to ale destinace pro lidi, co cestují v režimu "za Kačku" a chtějí zemi poznat na dřeň a do morku kostí přesně takovou, jaké OPRAVDU je. “
No a to nejcennější, co si odnáším (krom dvoukilové vlastnoručně vylovené mušle, kterou jestli na letišti najdou, zavřou mě - na vývoz je zákaz!!), je uvědomění si, že věci mnohdy nejsou takové, jak se zdají a že nejlepší je nedat na řeči, ale udělat si vlastní názor....
A kdo nevěří, ať sem běží ...🏃🏃😂
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 41 úžasných cestopisů.
Krasně jemný písek existuje taky, byla jsem v resortu. Na jedné straně ostrova korály, ale druhá nejjemnější písek v životě. Odpadky tam pak samozřejmě nepálej. Odpadky mi přišly mnohem horší na Srí Lance, stačila cesta autobusem a člověk byl u okénka jak kominík.
Lepší moře jak Maledivy jsem nezažila a to mám víc než dvojnásobek procestovaných zemí. Maledivy jsou obrovské a konkrétní ostrov to chce pečlive vybrat
To jste asi nebyla na Arube, ty plaze jsou tam podle me lepsi
To jste asi nebyla na Arube, ty plaze jsou tam podle me lepsi
Ahoj, souhlasím s Lucií, tak krásné pláže ani moře jsem zatím neviděl nikde jinde. Maledivy jsou pouze pro ty, co se jen chtějí rozvalit na pláži nebo pro milovníky potápění a šnorchlování, které obtížně najde srovnání. Chce to pečlivě vybrat konkrétní místo. My procestovali 4 ostrovy během 12 dní (manty, žraloci, rejnoci, želvy atd :-) a ano, zejména pet lahve jsou problém, tím spíš na takto malinkatých ostrůvcích, ale více odpadu jsem viděl třeba na Filipínských ostrovech i jinde. Vždy ale "obětujeme" nějaký čas úklidem na místě kde jsme a třeba po odjezdu z ostrova Mathiveri zde nezůstala na pláži jediná pet lahev. Příští rok jedeme zase
byli sme na Maledivach 3x před 20-25leti byla to před svatební cesta byli sme poprve na těchto kouzelných ostrov užasný je to romantika každý ráno snorchel s malýma žraloki a manti- písek jako mouka ,čisto každý ráno uklid listi a větví z palem každý den kokos u bungalovu opravdu pro nas nadhera -je to pouze na odpočinek a klid jediný co je zaražejicí bylo drahý pití/pivo 4dc 100kč a Pet vody 1,5l 90kč ale s tím musí počítat- ostrovi se jmenovali KUREDU 1x-FINALHONI 1x- MERREFUSHI 1x
Děkuji za super cestopisy, které jsou pro mě dost inspirativní. Největší plus je info o nákladech a tak
celkově o "low cost" možnostech prožití dovolené. Přeji Ti spoustu nových cestovních zážitků ;)
Maledivy jsou typická země třetího světa se vším co to znamená, v tomto případě negativa výrazně převažují. Ovšem marketing mají chytře zaměřený nikoliv na kvantitu ale na bonitu turistů. Lowcosťáci sami raději poletí jinam. Podobné zklamání pro mě byly i prosincové SAE, letěl jsem jen proto, že letenky byly skoro zadarmo a chtěl se trochu ohřát, v TV reklama "Dubaj čeká...". Po zhlédnutí všech turistických atrakcí také nemám důvod se vracet, je to umělý svět.
Do polemiky o kabelkách a zejména o značce LV se raději už nepouštěj. Z textu je zřejmé že jsi úplně mimo. Přirovnání ti nesedí a nic tom nevíš.
padrino, ty jsi na těch Maledivách byl? Nebo taky mluvíš o něčem, o čem "nic nevíš"? To cpaní své první zkušenosti s Emiráty k cestopisu o Maledivách je taky trochu mimo, navíc, když pro spoustu lidí to není žádná novinka ty "objevné" postřehy...
Ne já tam nebyl, mici chtěla, ale četl jsem dost cestopisů abych věděl, že tam nechci. To přirovnání se vztahuje ke způsobu marketingu jakým destinace propagují.
Padrino11, děkuji za názor. Máš pravdu - o kabelkách LV moc nevím :) , ale jako přirovnání to podle mě sedí dost. i Maledivy jsou především "značka", za kterou draze platíš, ale kvalita je stejná, jako "kabelka za pár korun". Každopádně jsme různí lidé s různými názory a já ten tvůj akceptuji a do budoucna se budu snažit o kabelku LV ani nezavadit :D
Měj krásný den a hodně spokojených cest.
Měj krásný den a hodně spokojených cest.
To je zásadní nepochopení, je to globální ikona, ruční výroba v limitovaných edicích na kterou se čeká v pořadníku, kvalita je nejvyšší možná a napsat že je to jen kabelka je něco jako napsat o LaFerrari, že je to jen auto jako každé jiné, jen dražší.
Už se to tady probíralo:
Už se to tady probíralo:
Malediv je nekolik druhu. Lowcost cestovatel uvidi smradlave Male a smradlave obydlene ostrovy jak popisuje Kacka. K videni na ostrovech neni lautr nic(pamatky) . Maledivy jsou o valeni a podmorskem zivote. Pokud vas ani jedno nebavi, vyhnete se Maledivam obloukem. Pro me je to naprosto idealni destinace na tydenni valecku,kdy se tesim na spanek a snorchlovacku mezi jidly, zadna wifi, zadny mobil. Samozrejme v resortu ve vile na kulech a s all inclusive, protoze ceny alkoholu jsou silene. Ale bohuzel za takovy rozpocet v resortu na Maledivach lowcostak procestuje pulku sveta a mozna i vic. Krasnejsi barvu more jsem jinde nevidel, ale Maledivy byly a budou mastnacka destinace. Pro lowcostaky je dobra moznost cestovani a ubytovani na lokalnich obydlenych ostrovech, ale nenapada me horsi destinace pro takovy druh cestovani. Vyjma Sierry Leone a Konga asi.
Řekl jsi to naprosto přesně! Souhlasím ve všech bodech! 👏
Snažím se cestovat “za kačku”, ne proto, že by to jinak nešlo, ale proto, že by mě to jinak vnitřně neuspokojovalo a netěšilo. Možná se to časem změní. Možná i já budu ráda týden v resortu jenom tak ležet, mezi jídly šnorchlovat, spát… Ale popravdě… Moc tomu nevěřím 🙈😁😁V současné době jsem naprogramovaná tak, že nejkrásnější dojmy mám z těch nejchudších zemí, hlavně tam, kde se nemusím ohlížet na rozpočet. Mohu si dát bez problému jídlo na ulici, vybrat si ubytování né podle ceny, ale podle fotek, recenzí… Takových zemí už na světě moc není. Je to hlavně v Asii, a pak už musí člověk hodně hledat. Přesně jak jsi, Danieli, řekl, Maledivy sem nepatří. Respektive lidi jako já nepatří na Maledivy 🙈✌️
Jsem moc ráda, že jsem je viděla, ale pokud mi v hlavě brutálně nepřepne, už tam nikdy nepojedu. Moc si vážím tvého názoru. Přestože byl úplně opačný, není konfliktní. Mám z něho opravdu upřímnou radost.
Já svým cestopisem nikomu neříkám, aby na Maledivy nejezdil, jen jsem to nedokázala tak dobře popsat, vyjádřit. Až u tebe to všechno zapadlo. Na Maledivy by neměli jezdit lidé, co jsou stejné povahy jako já. Lowcosťáci 🙈
Řekl jsi to naprosto přesně! Souhlasím ve všech bodech! 👏
Vdaka za tento cestopis! Chcela som tam zobrat rodicovna dovolenku, ale asi to este prehodnotim :)
Ježkovy vočiii, tak dofám, že se to tvoji rodiče nedozví!!! Že jsem je připravila o Maledivy :D
Vem rodiče na Bali, na ostrůvky... Nusa Penida, Lembogan... Koukni na můj cestopis BALI "za Kačku".. ;)
ahoj chtel bych do Dubaje ale bez cestovky -poradis?
ahoj chtel bych do Dubaje ale bez cestovky -poradis?
Ahoj Romane. Dubaj jsem navštívila 2x během dlouhých stopů při letech do Asie. Není to pro mě destinace, kam bych jela na víc jak dva dny, takže tě asi nenadchnu...
Každopádně neměj vůbec strach, Dubaj je strašně jednoduchá. Google mapy tam fungují skvěle, najdeš si díky nim i MHD spojení. Ceny jsou normální a metro strašně jednoduché (Praha je mnohem náročnější terén). Já tam byla 2x bez ANJ a s rozpočtem cca 700 kč na den a v poho :)
Jinak letenky max za 4 tisíce! Koukni na Pelikana, teď jsem tam viděla dobré ceny.
Čtu Tvůj cestopis, chápu, že je to tam tedy asi hrozný, ale říkám si, že ta aura Malediv pro turisty je myšlena asi tak, že na pár místech, kde se dá koukat pod vodou na ryby, postavili luxusní hotely a v nich prožít deset dnů se da. Nebo je to jinak?
Ahpj. Určitě se to dá, jenom je tam ten kontrast mezi uměle vytvořeným rájem a realitou opravdu tak silný, že každého trochu citlivého člověka to prostě musí kopnout...
Na druhou stranu - jsme každej jinej - jinak vypadáme, jinak se chováme, jinak myslíme, jinak cítíme, jinak prožíváme. A to je dobře. Proto se každému může líbit něco jiného, a i to je dobře. Rozhodně neohrnuji nos nad nikým, komu přišli Maledivy jako ráj. Tento cestopis je čistě subjektivní záležitost jedné Katky :) A je jasné, že jiná Katka (nebo Adam) bude mít dojem úplně opačný.
Ahoj Katko. Trosku se divím, ze ty jako velmi aktivní cestovatelka, co prakticky neposedi 2 dny na jednom místě, jsi dobrovolně zvolila 6 dnů na Maledivach? Jako součást návštěvy Sri Lanky se to ale urcite nabízí.Sam to mam v budoucnu v plánu, ale i přesto, ze nejsem už tak akční jako ty a většinou si na tritydenni cestu zvolím jen 4-5 cílů a vyrážím pak po jejich okolí, tak na Maledivy bych si nechal jen 2 max. 3 dny. Je to destinace pro plážové poválece. Samozřejmě podmořských svět super a snorchlovani mam moc rad, ale po dvou dnech už bych nevěděl co dělat, obzvlaste za situace, ze tam alkohol buď nekoupím nebo pekne drahy :).
Taky jsem to hned v úvodu cestopisu přiznala - že to byla coby sladká tečka za Srílankou velká chyba..
Jo, ten zakopanej pes je prohibice! Kdybych byla v resortu a alkohol tam tekl proudem, asi mi to tam uteče.... :D Ale totální prohibice a totální nuda mě opravdu 6 dní postupně zabíjela... ;)
Nicméně jak jsem psala - základy kriketu mám v malíku, zvládla jsem tam odkorekturovat výroční zprávu, osobně se seznámit se všemi krabíky každého ostrova a dospat rok života zpět ;)
PS: vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu.... Znám osobně i takové, co jedou na Maledivy na 14 dní a přijde jim to tam wau :D
Jojo.Bez alkoholu je to na podobných místech těžké :). Jinak 14 dnů je i pro spousta místních přispivatelů na Maledivach super dovolená. Každý je jiný. Ja bych se i v tom super resortu ukousal nudou.
Ani nevíš, jak mi "píšeš z duše". Byl jsem na Huraa + dva okolní ostrovy a mám přesně stejný názor . Při čtení Tvých řádků se mi vynořovaly mé vlastní vzpomínky...
Srí Lanka mě teprve čeká, a už teď se moc těším. Díky za obsáhlé cestopisy, ze kterých se dá čerpat.
Moc děkuji za pochvalu cestopisů. Jsou to jen subjektivní dojmy a trochu jsem stran Malediv bojovala se zveřejněním... Přece jen dost lidí je hájí do krve. Já se vlastně moc nedivím - je těžký zaplatit mnohdy téměř statisíce "za ráj" a pak veřejně přiznat, že to za to nestálo. Nicméně hned je mi líp, když vidím, že mé smíšené a spíš negativní pocity nejsou ojedinělé.
Ja som to urobila rovnako, najskôr Sri Lanka (užila som si zákaz vychádzania a podobne, keďže som tam bola teraz počas útokov a zajtra ma opäť čaká Colombo, ale nie je to tam až také zlé...) a teraz Maldives - ostrov Dhiffushi. Pred mojím hotelom je pláž úžasná, piesok na väčšine miest ako púder. Ale zvyšok ostrova bordel, odpadky, stavebný materiál. Iná pláž presne ako píšeš, síce drobné, ale stále len rozdrvené koraly. Som tu tretí deň aj s cestou a už od obeda čakám na zajtrajší odlet :) Ale išla som do toho s tým, že raz Maldives vidieť chcem, tak tých pár dní prežijem. A gekonov mám dvoch, Fedora a toho druhého. Ja som mala aj na Malé skúsenosti s milými ľuďmi. Sami sa prihovorili a chceli pomôcť. Keďže som priletela neskoro večer, celkom dobre to padlo :)