Mallorca | autem za 7 dní
Jeden týden autem podzimní Mallorcou.
Cestopis z roku 2019 napsal Zdeněk Mráz
Druhý týden v říjnu se již tradičně účastníme veletrhu Bar Convent v Berlíně. Říkali jsme si, co si předtím naplánovat ještě malou dovolenou. Koukni jsme na různé zpáteční letenky z Berlína a Mallorca byla za 40€, takže nebylo co řešit a poprvé jsme letěli do Španělska. Termín 29.9.-7.10.
Před odletem jsme si zařídili jen půjčení auta na týden a bydlení na první a poslední noc. Další spaní jsme chtěli řešit průběžně podle toho, kam zrovna plánujeme ten další den dojet. Ubytování jsme řešili vždy přes Ainbnb.
Na autopůjčovnu jsme měli tip od kamaráda. Jedná se o společnost Wiber. Většinu věcí zařídíte online. Máte na výběr levnější verzi, kde ale není pojištění. My dali přednost dražší verzi a kde je pojištění a také možnost si udělat Check in předem a poté si jen v centrále zajdete k automatu, kde zadáte svoji rezervaci, vypadnou vám klíčky a vy můžete jít pro auto. Já to bohužel nestihl a minimální limitu 24 hodin před příjezdem, ale i tak bylo vyřízení velice rychlé. Půjčovna není na letišti, ale na letištním parkovišti čeká jejich barevná dodávka, která pravidelně pendluje mezi letištěm a půjčovnou, které je asi 10 minut jízdy.
Do Berlína vyrážíme ráno busem Regiojet, raději dříve, abychom měli případnou rezervu, která se nám nakonec hodila. Cesta byla bez problémů, jen v Berlíně byl maraton, o kterém nikdo z posádky nevěděl a řidič se poté ještě zamotal do úzkých berlínských uliček. Nejspíše si myslel, že to nějak objedete. No zpoždění bylo nakonec hodinu.
Z berlínského ZOB Funkturm jsme se dopravili na letiště Tegel asi do půl hodiny. Po půl páté odlétáme směr Mallorca.
Po třech hodinách dosedáme na horkou španělskou půdu. Letiště je třetí největší ve Španělsku, tak chvíli trvá, než se dostaneme ven a najdeme dodávku naší půjčovny. Řidič nás zavezl do půjčovny, kde nám předali klíčky od našeho malého Fiata 500. Za chvíli jsme před domem našeho prvního ubytování ve čtvrti Les Meravelles. Pan domácí neumí vůbec anglicky, ale dovede nás do svého sklepa, který má zařízený na bydlení. Byt sdílíme ještě někým cizím. Škoda že pokoje nemají dveře, ale jen závěsy… Ubytování nic extra, ale tohle jsme brali spíše podle polohy a ceny. A za 40€ na noc cca 30 metrů od pláže a od promenády celkem jde. Večer ještě jdeme na malou večeři a spát po procestovaném dnu.
Ráno se jdeme vykoupat na pláž u našeho ubytování. Voda teplá úplně není, ale dá se to. Poté vyrážíme směrem na jih kolem pobřeží. První zastávkou je městečko Cala Pí s krásnou zátokou s pláží. Pokračujeme městečky na jihu, ale je vidět, že je jich po sezoně a málokdy někoho potkáme.
Lepší je to až v městečku Colónia de Sant Jordi.
Je tu krásný přístav a několik restaurací. Podle Googlu a našich sympatií si vybíráme restauraci La Mallorquina. Mají toho v nabídce moc, ale jejich jídla z ryb jsou moc dobrá.
Cestou zpět na hlavní silnici objevujeme odbočku k "továrně" na sůl Flor de sal d'es Trenc. Věnují se zde výrobě jak klasické mořské soli, tak i soli flor de sal, která se česky nazývá solným květem. Proces výroby je velmi složitý a tomu odpovídá i cena. Je zde možnost prohlídky za 8€, kterou jsme využili. Přihlásili jsme se jen my dva, tak jsme měli průvodkyni jen sami pro sebe a dozvěděli se plno zajímavých informací. Mají tam také malou prodejnu, kde nabízí různé výrobky z jejich soli, olivové oleje nebo mallorské víno. Nebo si tu můžete dát kávu a něco malého k jídlu.
Na mapě jsme náhodou našli, že naše další cesta vede kolem farmy, která prodává svůj vlastní sýr. V tom teplu to tam sice moc nevonělo, ale sýr měli moc dobrý.
Dále už jsme pokračovali přímo do našeho dalšího ubytování, které bylo v městečku Canyamel na východním pobřeží. Tady se tentokrát zdržíme dvě noci.
Ráno vyrážíme do historického města Artá. Je to kousek, ale v městečku jsou velké kolony, tak chvíli trvá, než najdeme parkování. Vyrážíme na místní dominantu Santuari de Sant Salvador. Je odsud pěkný výhled na celé městečko a okolí. Poté jdeme dolů do městečka, které se zdá liduprázdné, ale jen do té doby, než vejdeme do jedné z ulic, kde probíhají trhy. Pak je to tam hlava na hlavě. Trhy jsou hlavně o oblečení, dále o výrobcích z kůže, můžete zde koupit i nějaké místní jídlo jako olivy, kapary, víno, jamón nebo čerstvý fresh z místních pomerančů. Případně místní verzi trdelníku nebo grilované kuře.
Pokračujeme nedalekého městečka Capdepera, kde má být největší hrad na Mallorce. K hradu vedou docela dlouhé schody a dovnitř je vstup 3€. Sice se nám moc nechce, ale cena je celkem dobrá, tak se jdeme podívat. Je vidět, že je hrad v rekonstrukci, takže jsou některé části uzavřené. Dá se ale chodit po většině hradeb, odkud je krásný výhled na okolí a také na moře.
Je čas se vykoupat, tak míříme do nedalekého Cala Ratjada a na malou pláž Cala Gat. Místa tu moc není, trochu to fouká, ale voda je krásně čistá. Když nám vyhládne, tak nám Google radí, že v městečku je dobrá restaurace s tapas. A rádi moc dobře. Restaurace Euforia Tapas se zaměřuje čistě na tapas, což jsou takové miniporce jídla. Dostanete jídelní lístek, kde jsou jídla s fotografiemi a číslem. Dále dostanete papírek a číslami a na něj zaškrtnete, jaké číslo chcete. Je na vás kolik jich zvládnete. My měli celkem 10 a bylo to na nás docela dost. Pak už se vracíme do našeho ubytování v Canyamel.
Ráno balíme a pokračujeme dále. Cestou se stavíme na Aloe Vera Farm. Dáme si krátkou procházku velkými polemi s aloe. Součástí je i zpracovatelna a prodejna s výrobky. Všude je němčina a je vidět, na koho je to tu zaměřené. Počasí dnes nic moc, občas i prší. Projíždíme městem Petra a stavíme až v Sineu. Zrovna zde probíhá trh podobný tomu včerejšímu v Artà. Navíc je zde možné koupit živá zvířata jako slepice nebo i psy. Opět začíná pršet, tak trh rychle projdeme a pokračujeme dále. Dnes už to vzhledem k počasí na další objevování nevypadá, tak jedeme do našeho dnešního ubytování v Can Picafort. Bydlíme u jednoho staršího pána a zbytek dne trávíme odpočinkem, jen večer jdeme na krátkou procházku po pláži.
Další den opět pokračujeme dále. Naším dnešním cíle je poloostrov Formentor, na jehož konci je maják s krásným výhledem. Cesta sice není dlouhá, ale je velmi úzká a klikatá. Navíc ji stěžují všudypřítomní otravní cyklisté. Přes letní sezónu se tam vůbec autem nedá dojet. Musíte zaatavit cca 15km před cílem a dále vás doveze autobus. Na místě chápeme proč. Vyjeli jsme kolem 10 hodiny, ale i tak nás neminula kolona auta, která vedla k parkovišti u majáku. Parkoviště má kapacitu cca 20 aut, takže to podle toho vypadá. My čekali na místo cca půl hodiny. Rozhlédli jsme se, dali jsme si ledovou kávu a pokračovali na zpáteční cestu. Kolona se mezitím velmi rozrostla a právě přijíždějící auta si tu musela tak dvě hodinky počkat. Příště bychom sem vyrazili raději na východ slunce a užili si cestu (snad) bez cyklistů. Zhruba v půlce poloostrova je pláž Platja de Formentor, kde jsme se na chvíli zastavili. Je zde placené parkoviště, které je na minuty a ne na hodiny. Lehce přes hodinu nás to stálo cca 4 eura.
Pokračovali jsme na nějakou další pláž, kde nemusíme platit za parkování. Vyhlédli jsme si Cala Sant Vincenc. Moře tu bylo ale příliš rozbouřené, tak jsme jeli jinam a to do nedalekého Port De Pollenca.
Tam bylo moře klidné a ideální na koupání. Na pláži byl velký klid, bylo vidět, že tu jsou spíše místní a ne moc turistů. Jen tedy na pláži ani v okolí nebyl žádný záchod. Vůbec nevíme, jak to tady řeší, jestli chodí do restaurací nebo do moře?
Na večer míříme do městečka Sa Pobla, kde máme rezervaci na večeři v jedné z nejlepších restaurací Mare Nostrum Rest. Alespoň podle hodnocení. Restaurace měla moc krásnou atmosféru. Každý den nabízí jen 7 chodové menu ze surovin, které zrovna mají. Většina jich pochází z Mallorky a nabízí i mallorská vína. Vše za celkem dobré ceny. Menu stojí 29 euro a láhev vína kolem 20 euro. Celá večeře trvá přes 3 hodiny.
Po večeři jsme museli hned vyrazit do Palma De Mallorca, kde jsme měli ubytování na další tři dny a měli jsme tam dorazit před půlnocí.
Podle mapy jsme vybrali ubytování ideálně, vypadalo celkem kousek od centra. Bylo to ve čtvrti El Terreno. Ale najít tu v noci volně místo na parkování byl docela oříšek. Na cestou čtvrt jsme našli jen dvě mini parkoviště. Na ulici parkovat nešlo, protože tam bylo místo maximálně pro jedno auto. Nakonec jsme malé místečko našli a šli se ubytovat k místnímu, který se jmenoval Germán. Byt vypadal krásně, ale nám byl určený pokoj bez oken. Nebo jedno okénko tam bylo, ale vedlo do výtahové šachty, takže jsme slyšeli zvuky z celého domu.
Ráno jsme vyrazili na západní pobřeží. První cílem bylo horské městečko Valldemossa. Krásné místo uprostřed hor jsme si celé prošli a nakoupili ještě nějaké suvenýry. Je tu několik památek a například muzeum Frederika Chopina, který tu také nějakou dobu žil. Dále jsme pokračovali směrem k pobřeží a našemu cíli Port de Sóller. Cestou ještě stojí za zmínku další horské městečko Deiá. Port de Sóller vypadalo na velmi turistické letovisko s mnoha hotely. Zátoka byla krásná, ale voda celkem špinavá. Přímo od pláže jezdí pravidelná tramvaj do nedalekého městečka Sóller. Po koupačce ještě vyjíždíme na kopec, kde je maják a nádherný výhled na moře. Vracíme se směrem do Palmy, kde cesta vede kousek tunelem. Hledali jsme, jestli je na Mallorce také nějaký minipivovar a jeden máme mít skoro cestou, tak si pár kilometrů zajíždíme do městečka Alaró, kde má být pivovar Forestera. Má otvírat v 19:00. Čekáme před vchodem, ale nevypadá to že by se měl otvírát. Už se chceme pomalu vzdát, ale po 15 minutách přichází paní s dětmi, že se omlouvá, ale musela hlídat děti. Později přichází i její muž. Jsou to majitelé a pocházení z Německa. Je to takový opravdu "punkový" podnik. Vše si dělají sami včetně obsluhy. Dostáváme ochutnávat i nějaká piva, která nemají ještě v nabídce. Po pivovaru už míříme domů do Palmy. Opět už večer, takže zase problém s parkováním. Včera jsme stáli asi blbě, protože jsme měli ulomený zadní stěrač, ale naštěstí máme auto pojištěné.
Ráno jedeme na jihozápad od Palmy, podívat se po nějaké pěkné pláži, kde bychom strávili dnešní den. Nakonec jsme našli Playa del Mago. Ale byla to nejspíše nudistická nebo polonudistická pláž, podle množství lidí bez plavek. Ale pár lidí i s plavkami, tak jsme tu pár hodin strávili a poté přejeli o kousek dále na Playa Santa Ponsa. Ta byla rozlehlejší a ideálnější pro nás bez lehátek. Pak ještě cestou na zmrzlinu a tentokrát se vracíme dříve, aby nebyl problém s hledáním parkovacího místa.
Poslední den si necháváme jen na hlavní město Palma de Mallorca. Procházíme si přístav a ulice Starého města. Odpoledne se ještě stavíme na pláži blízko letiště, která je nedaleko našeho posledního ubytování přes Airbnb. Pak jsem jdeme ubytovat, náš hostitel sice neumí vůbec anglicky, ale nějak se domluvíme. Ještě musíme vrátit auto, protože letíme brzy ráno. Vrácení trvá asi 2 minuty a ani ulomený stěrač není žádný problém, protože máme plné pojištění. Z půjčovny nás dovezou zpět na letiště, odkud si alespoň můžeme vyzkoušet, jak dlouho nám bude trvat ranní cesta. Protože musíme být na letišti, ještě než jedou první autobusy, tak se rozhodujeme, že to zvládneme pěšky, případně zkusíme cestou chytit taxíka, ale jsou to 2 kilometry, tak se to dá zvládnou. Jen v našem ubytování klimatizace ani větrák, takže musíme mít otevřená okna. Ale jsme skoro pod vzletovou drahou letiště, takže jsme se moc nevyspali. Možná bychom udělali lépe přespat na letišti, které je opravdu pěkné a moderní. A hodně restaurací otvírá třeba už v 5 hodin ráno. Loučíme se s Mallorcou a v 6:30 letíme směr Berlín.
Zdeněk Mráz procestoval 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.