Mauricius
Očekávala jsem Bounty a dostala malou Indii
Cestopis z roku 2020 napsala MnK International
Zcela upřímně jsem o Mauriciu před odletem moc nevěděla a dostala se k tomu tak trochu jako slepý k houslím. Představovala jsem si to tedy jako Bounty, tedy samá palma, bílé pláže, romantika jako blázen ... no ono jo i ne. Vydržte, vše vám řeknu.
Náš pobyt byl situován hlavně na severo západní straně Mauricia s krátkým pobytem na jiho východě. Mohla jsem tedy porovnat a je to opravdu rozdíl.
Západní část je co se moře týče klidnější, fouká zde méně vítr, jelikož je to strana "přilepená" k Africe. Lidí je tu však o poznání více, neboť je to strana s hlavním městem Port Louis a Grand Bay, kam se chodí (prý) pařit. Východní část ostrova se potýká s větrem, vlnama na některých místech až k surfování a silnějším proudem (hlavně více k jihu). Záleží tedy na tom, proč sem jedete a dle toho si vybrat.
Jednou z nejkrásnějích pláží je prý Trou aux Biches - kde jsme mimochodem trávili nejvíce času a pláž byla sice krásná, ale přelidněná, se spoustou lodí a korály ke šnorchlování byly až dál, kde doporučuji mít bojku, ať jste vidět a nepřejede vás nějaká loď. Na této pláži se nachází také 5* hotel Beachcomber a jako desetitisíce platícímu hostovi by se mi asi nelíbila pláž. Chvílema jsem si přišla jako v Chorvatsku. Pláže na Mauriciu totiž nejsou soukromé, vše je veřejné a tak se i před vaším hotelovým lehátkem může povalovat nějaký vorvaň.
Co se financí týče, pak je možné jíst velmi levně a to když si budete objednávat z pouličních kiosků. Většina z nich má recenze na tripadvisor (což mě pobavilo, neboť jsou to většinou lepené chýše) a hygienicky jsou na tom v pořádku. Jsem člověk s velmi citlivým zažíváním, ale tohle bylo v pohodě. Jedno jídlo tak vyjde na něco mezi 100 a 180 MUR čili nějakých 60 až 120 korun.
Řízení je tu ale trochu oříšek. Ulice jsou úzké, auta rychlá, jezdí se vlevo a do toho chodci (na chodníky si nepotrpí), kola a všudepřítomní psi. Není tedy divu, že se nám povedlo urvat zrcátko u vypůjčeného auta .. ups.
Lidé jsou zde velmi milí a ochotní, je to směska všech náboženství, která se krásně tolerují a lidí více národností a barev pleti. Jako ženská musím říct, že jsem se tu cítila dobře a neměla jsem strach jít po ulici a to ani při stmívání - naprostým opakem byla Jihoafrická republika.
Velkým wow naší cesty byl katamarán z Grand Bay na Flat Island se šnorchlováním. Rezervovali jsme na poslední chvíli s agenturou TopCats za cca 1500,- a na moři jme byli 6 hodin s malou snídaní, obědem s právě chycenou a ugrilovanou rybou, plavali jsme s želvama, potápěli se ke korálům na dvou krásných místech a měli dvě hodiny na úžasném Flat Island (viz úvodní fotka)
Rozhodně bych potřebovala více času. Třeba národní park jsme vůbec nestihli a určitě je toho ještě mnohem víc. Mám však velmi smíšené pocity. Jediné co je na tom drahé je ta letenka, ale když se vychytá, tak se dá i za cca 12.000,- jinak jídlo a ubytování případně cena potraviny jsou stejné případně levnější než v Čr. Proto jsem tu také asi slyšela docela dost češtiny.
MnK International procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Mám tam spousty přátel po celém ostrově, ale nejoblíbenější je Pereybere .
Mám tam spousty přátel po celém ostrově, ale nejoblíbenější je Pereybere .
Vrátili jsme se po 2 týdnech v únoru. A kdybych mohla tak se okamžitě vrátím. Byli jsme nadšeni, snad se brzo dokopu to sepsat. Měli jsme půjčené auto a každý den jsme výletovali. Jestli vás něco konkrétního zajímá tak pište.
Také jste to stihli tak tak :) Mě překvapila velikost, že jsme neviděli vše, ale to asi nikdy nejde.