Mauricius po vlastní ose
Mauricius s dětmi bez cestovky
Cestopis z roku 2020 napsala Jana _38
Termín: 29.2.-16.3.2020
Ubytování: Black River - dům s bazénem
Letenky: Air France
Vydali jsme se na Mauricius se 2 dětmi a babičkou. Letenky jsme koupili cca 4 měs. předem za necelých 15tis. Volili jsme odlet z Prahy, přestup v CDG (tam čekání cca 6hodin, bylo na výběr buď 1h20min nebo 6 - jelikož jsme letěli přes CDG poprvé, tak jsme raději zvolili více času na přestup). Let z CDG - MRU 11hod.
Po příletu do MRU jsme si šli vyzvednout předem zamluvené auto v půjčovně. Perodua Axia - 5 osob + 3 kufry. Zavazadlový prostor tak tak, uvnitř auta pohoda, na Mauriciu dětské sedačky nikdo neřeší (naše děti 6 a 9let).
Ubytování proběhlo naprosto v pořádku, dům jsme našli bez problémů, byl přesně podle fotek na netu. Náš požadavek byl bazén a vřele to doporučuji.
Počasí bylo stále teplé, kolem 29 stupňů, často pod mrakem. Díky tomu jsme podnikli hodně výletů, když by do toho stále pražilo slunce, tak by se nedalo, krom koupání, podnikat asi vůbec nic. Pršelo občas a spíše večer. Za celou dobu nás déšť limitoval jen jednou, pršelo celý den a na procházku jsme se vydali až večer kdy přestalo. Stmívalo se poměrně brzo, cca kolem 18:30 jestli si to dobře pamatuji. Časový posun byl +3hod tuším.
Jídlo: jedli jsme hodně ve stáncích na pláži, příp. Le Kiosk v nákupním centru Black River (výborné palačinky, Pina Colada apod. :-) V restauraci cca 3x na výletě.
Chodili jsme na běžné nákupy do místního supermarketu.
Výlety:
Port Louis - procházka po centru, prohlídka známky Modrý Mauricius, návštěva nákupní čtvrti Waterfront - krása. Jinak město hodně zalidněné, prašné, rozbagrované, jednou stačilo.
Vyhlídka Baie du Cap - skalní vyhlídka v zatáčce, parkovat se dá přímo u vyhlídky.
Grand Bassin - jezero, sochy
Pont Naturel - velký skalní most, cesta k němu vede skrz třtinová pole
Sedmibarevná země
Bois Cheri - čajové plantáže s ochutnávkou čajů a jídlo v místní restauraci
Rhumerie Chamarel - exkurze do rumerie s ochutnávkou rumů a jídlem v místní restauraci
Troux aux Cerfs - vyhaslý kráter sopky porostlý vegetací
Botanická zahrada Seewoosagur Ramgoolam - doporučuji, v tu dobu ale Talipot nekvetla (hůře se hledala, plánek u vstupu je spíše orientační :-))
Ile aux Cerfs - výlet lodí na ostrov (plavba trvala asi 10min), o ceně za plavbu jsme smlouvali
Le Morne Brabant - na horu jsme mohli vylézt až pár hodin před odletem, bylo stále zavřeno kvůli dešťům a mokru. I tak byla cesta místy blátivá a cca posledních pár stovek metrů jsme nevyšplhali, protože jsme to v tom vlhku vyhodnotili jako velký risk. Nahoru vylezli pouze skupiny s průvodcem nebo profi lezci. My jsme na nějaký terén zvyklí, ale tohle bylo i na nás moc. Výstup určitě bez dětí a s sebou hodně vody do batohu. A pevnou obuv.
Pláže:
Black River - nic moc, místními oblíbená
Flic En Flac - hodně lidí, nenadchla
Trou aux Biches - hodně lidí, nenadchla
Mont Choisy - nic moc
Le Morne - nejkrásnější, po shlédnutí ostatních jsme jezdili už jen tam, byla navíc nejblíž. Nejkrásnější voda, nejhezčí pláž, nejméně lidí, nádhera. Počítejte pouze s 2 stánky. V jednom bagety+nudle a ve druhém kokos+ananas. Ale nám to stačilo.
Shrnutí:
Lidé na Mauriciu jsou milí a usměvaví. Tak ochotné a příjemné lidi jsem nikde na světě ještě neviděla. Vůbec nejsou vlezlí. Ovšem i s úsměvem na tváři Vám rádi nabídnou radu, průvodcovství nebo jakékoliv jiné služby - za úplatu.
Buď jsme slušně odmítli, nebo jsme to brali tak, že z něčeho tam ti lidé žít musí.
Co se týče kuchyně - vévodí tam kari a koriandr. To zabije snad všechny chutě :-) Párkrát se to dá, ale denně ne :-) Ochutnali jsme tam vynikající ananas i mučenku. Pili jsme Pina Colady s jejich místním rumem. Pivo Phoenix super, i citronová verze. Flying Dodo taky dobrý. Zmrzlina ve stánku na pláži hnus. V restauraci výborné krevety, langusty apod.
Ubytování super. Ceny v obchodě trošku vyšší než u nás nebo stejné. Dražší mléčné výrobky - ty se na ostrov dováží.
Po návratu do ČR začal nouzový režim, takže bychom se s radostí okamžitě vrátili :-) Člověk tam byl mimo dění, i když i tam o pár dní později zaznamenali ofi výskyt. Ovšem kolik lidí se tam vůbec šlo dát otestovat, když jsme viděli v jakých podmínkách mnozí žijí.... Klidně bych se tam někdy podívala znovu a navštívila co jsme nestihli. Víc přírodních parků, vodopádů a lagun například.
Jana _38 procestovala 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Jižní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 6 úžasných cestopisů.
Auto na 14dní za 11tis, benzín podobně jak tu, restaurace - my spíš využívali stánky u pláže a ty byly cenově jak tady, možná trochu víc. V restauraci trochu dráž než tady, záleží v jaké (my využili jen pár na profláklých místech, takže za víc). Vstupy jak kde. Obyvatelé jsou strašně milí, ale skoro za vše natahují ruku :-) Vstup skoro u všeho (krom pláží). Např. 7barevná země drahá dost, chtěli jsme i do ebenového lesa a to bylo v 5 lidech dost drahý. Víc info klidně do SZ.