Medellín Pablo Escobara (Narcos v kolumbijské realitě)
Místa v Medellínu, která jsou spjaté s Pablem Escobarem
Cestopis z roku 2019 napsal Tom_U
Slovo na úvod: Pablo Escobar byl gangster a vrah a normálně by po něm dnes neštěkl ani pes. Ale pak Netflix uvedl Narcos.
Pokud vás cesta zavede do Medellínu a viděli jste Narcos, někteří z vás tam budou chtít zajít. Mluvím o místech spojených s nechvalně proslulým Pablem Escobarem a jeho medellínském kartelu, který toto město proslavil. Při své cestě Kolumbií jsem pár z těchto míst navštívil a vy se můžete podívat na dokument, který je dostupný zde:
Barrio Pablo Escobar
Barrio Pablo Escobar je medellínská čtvrť, kterou založil Pablo Escobar v roce 1984. Nachází v horní části Comuna 9, čtvrti vévodí velké graffiti s portrétem Escobara, Monumento a Pablo Escobar (mapa: https://goo.gl/maps/dgsZSTsTkXSH4eBS9). Bylo to v době, kdy měl Escobar plné kapsy peněz z obchodování s drogami a před sebou politickou kariéru. Těm nejchudším obyvatelům Medellín nabídl domy zdarma a slogan "Medellín bez slumů". Nejdříve vybudoval 250 domů, dnes už je jich tady přes 4000. Vděčnost obyvatel této čtvrti dokázal přetavit v náborových akcích na uvolněná místa sicarios.
Ze čtvrti se zatím, především díky Narcos, stalo turistické místo. Vzhledem k tomu, že ve čtvrť Pabla Escobara dosud ovládají gangy, doporučuje se nevcházet do hloubi čtvrti a zachovávat pravidla elementární bezpečnosti.
Edificio Mónaco
Edificio Mónaco byla budova, ze které vládl celému medellínskému kartelu. Obří budova byla umístěná v exkluzivní čtvrti Medellínu.
Došlo tady k bombovému útoku kartelu z Cali (Los Pepes) pomocí bomby (80 kg dynamitu) ukryté v zaparkovaném autě Toyota. Byl to atentát na Pabla Escobara a jeho rodinu. Escobar nebyl přítomen, ale jeho manželka byla zraněna a utrpěla dlouhodobé poškození sluchu. Byl to začátek války kartelů.
V roce 2019 však došlo k demolici budovy a na místě byl vybudován vzpomínkový park na oběti teroru Pabla Escobara - Parque Inflexion.
Budovu jsem však nafilmoval na místě těsně před demolicí, dokonce jsou slyšet před-demoliční práce, video z místa je k dispozici zde: https://youtu.be/OMV_oCEBRDo?t=447
Mapa: https://goo.gl/maps/mMg6qBsk6LpwN3SJ6
La Catedral
La Catedral sloužila jako vězení, kde byl uvězněn Escobar výměnou za to, že nebyl vydán do USA. Escobar zde strávil o něco víc, než rok a zvládal odsud řídit svůj kartel. 22. července 1992 odsud Escobar a jeho muži uprchli. Místo dnes slouží benediktinské komunitě.
Místo na mapě: https://goo.gl/maps/FRQZTPp9Qs9AdpSS7
Místo, kde zastřelili Escobara
SLušná, klidná čtvrť Medellínu (Commune 12 - La América, Barrio Los Olivos). Pokud bych žil v Medellínu, chtěl bych žít tady.
2. prosince 1993 zachytila policie hovor Escobara se svým synem a okamžitě identifikoval jeho úkryt. Po razii uprchl Escobar na střechu domu, kde byl zastřelen. Tato historiská střecha dosud stojí, z ulice je dokonce vyditelné okno, odkud utíkal. Samotný dům, ve kterém se skrýval má vchod z jedné strany bloku, střecha, na které byl zastřelen se nachází z druhé strany tohoto bloku. Více ve videu z místa: https://youtu.be/OMV_oCEBRDo?t=153
Mapa: https://goo.gl/maps/GRZoMuPfi13F4tne7
Hrob Pablo Escobara
Rodinná hrobka Escobarů na hřbitové Cementerio Jardines Montesacro, čtvrť Itagüi. Místo je dobře přístupné z metra. V době, kdy jsem byl v Medellínu byl dobře k nalezení, protože k němu chodilo dost turistů. V hrobce je pochován taky Limon, osobní strážce Escobara, který s ním byl až do poslední chvíle. Jen pár metrů od něj má hrob Gustavo.
Mapa: https://goo.gl/maps/UHdvSxm9Mb7P92U57
Náš e-shop: https://591100.myshoptet.com/mos...ra_olyset/
Tom_U procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Pěkné a užitečné.
Kolumbii mám v hledáčku už opravdu dlouho a Narcos jsem viděl - všechny série. Chtělo by to letět stylově - Aviancou, jejíž letadlo nechal Pablo explodovat ve vzduchu a podívat se jak lze řídit stát jako drogový kartel.
Pěkné a užitečné.
Díky. Kolumbie je fajn, když jsem tam byl, tak začala být po dlouhé době bezpečná. Medellín doporučím, to je fajn město, Cali už míň.
Avianca - uvidíš po krizi, snad to bude možné.
Mimochodem, letos propustili Carlose Lehdera (dostal 33 knedlíků ve 4. cenové). Říkám si, jak tam asi poletí on? Že by postaru? ;)
Avianca - uvidíš po krizi, snad to bude možné.