Menorca v pěti dnech
Různorodé pláže, majáky, větrné mlýny, prehistorické kamenné stavby i ospalá městečka. To vše najdete na Menorce.
Cestopis z roku 2022 napsal divan
Začátek října je skvělý termín na poznávání i koupačku
Za návštěvu stojí pláže, majáky, památky z období Talajotické kultury, jejíž původ sahá do konce druhého tisíciletí př. n. l. Jméno je odvozeno od talajotů - kamenných megalitů - které po sobě tato kultura zanechala. Nelze vynechat města a městečka v typicky španělském a částečně i anglickém duchu (anglickým dědictvím je i menorský gin).
Den 1
Zpožděný let Ryanairu z Vídně přistává po 21. hodině v menorském Mahonu. Letiště je malé, za pár minut už stojíme na parkovišti, kde na nás čeká Peugeot 3008 od Autos Menorca. Tentokrát jsme zvolili full pojištění a proto úřadování zabralo doslova jen pár minut. Ukázat ŘP a ID kartu, dát jeden autogram a převzít klíče. Bez kreditky/depozitu, další bonus byl 2. řidič v ceně. Bydlíme v Cala Blanca poblíž města Ciutadella, ležícím na opačném (tedy západním) konci ostrova. Cesta z letiště tam trvá asi ¾ hodiny.
Den 2
Po noční průtrži mračen a bouřce je proměnlivé počasí. Koukneme na windguru.cz. Má foukat od jihu, rozhodujeme se tedy pro výlet na sever. Jedeme k majáku Far de Cavalleria, pochodíme v okolí a pak jedeme na parkoviště k pláži Cavalleria. Tu máme prakticky jen pro sebe a koupačka je super. Následuje přejezd do ospalého přímořského mestečka Fornells, kde prohlížíme obrannou věž Fornells Tower fortress, pochodíme po útesech a nakonec projdeme samotné městečko. Protože se celkem rozprší, jedeme do Lidlu v Ciutadelle, kde za dobrý peníz nakupujeme mj. víno a sýry 😊.
Den 3
Windguru.cz ukazuje, že bude vhodnější jet opět na sever. Itinerář autem:
Na jednotlivých zastávkách itineráře pak pěšky:
- Z parkoviště Punta Nati k majáku Far Punta Nati a zpět 2 km.
- Hned u parkoviště je areál Necròpolis de Cala Morell s řadou uměle vyhloubených Talajotických pohřebních jeskyní.
- Hned u parkoviště je zátoka Mirador Cala Morell.
- Z parkoviště Aparcament de Cala Algaiarens ke skvělé pláži a zpět asi 1 km, super koupačka a jen pár lidí.
- Z parkoviště Cala Del Pilar Parking ke krásné pláži Cala Del Pilar a zpět asi 5 km, opět skvělá pláž a minimum lidí.
Den 4
Jedeme do městečka Serpentona na jižním pobřeží. Odtud jdeme po značené trase Cami de Cavalls (ta vede kolem celé Menorky) k plážím Cala Macarella a Macareletta, cestou k nim odbočíme na několik vyhlídek. Pěší trasa je na https://mapy.cz/s/fovazujaha .
Pláž Macareletta byla při našem příchodu skoro prázdná, ale během chvíle se dost zaplnila. Pak přejdeme na Macarellu, která je větší a lidí je tam málo. Zde kromě koupačky je i hospoda, kde se občerstvíme. Jdeme zpět do Serpentony, vracíme se do ubytování a k večeru jedeme prozkoumat město Ciutadella. Přístav, kostel, náměstí, malebné uličky - Ciutadella stojí za prohlídku. Je tu v podvečer docela mrtvo, až nás to překvapilo.
Den 5
První zastávkou kousek za Ciuatadellou je kamenná pohřební mohyla Naveta d'Es Tudonsc. Je to must see a jsme tam po ránu úplně sami!
Pokračujeme na východ, vyjíždíme na nejvyšší kopec ostrova, na Monte Toro. Jsou odtud panoramatické výhledy, je tam velký klášter. A les antén všeho druhu.
Cestou dolů se zastavíme v příjemném městečku Es Mercadal, jehož uličky stojí za procházku, kterou zakončujeme v kavárně. Potom přejedeme k největší písečné pláži Son Bou. Z těch, které jsme na Menorce navštívili, pro nás byla nejmíň zajímavá: do hloubky jdete desítky a desítky metrů, poblíž pláže jsou jakési bažiny a hnědá voda z nich obarvila jinak dokonale tyrkysové moře do nepěkných odstínů.
Přes ospalé městečko Alaior, na jehož prohlídku stačí půl hodiny, se vracíme na ubytování.
Den 6
Balíme svých 5 švestek, vracíme klíče od apartmánu a vyjíždíme směr Mahón.
Itinerář autem https://goo.gl/maps/hNfPmVPjQfaFQwqY8
První zastávkou je rozsáhlá Talaotická vesnice Talatí de Dalt. Platíme zde za celý náš pobyt jediné vstupné 4 €. Po půlhodinové prohlídce (po celou tu dobu jsme jediní návštěvníci!) pokračujeme autem na prohlídku Molí de Dalt, což je pěkný větrný mlýn s původním strojem z roku 1760.
Odtud jedeme do Binibèquer Vell, bělostné vesničky postavené v 50-60 letech 20. století, která napodobuje styl starých pobřežních vesnic ve Středomoří. V sezóně to musí být přelidněné peklo, v říjnu to bylo v pohodě. V těsné blízkosti jsou betonové a kamenité pláže; po zaplavání odjíždíme do hlavního města Mahon. Za zhlédnutí v něm stojí mj. rybí trh, tržnice, úzké uličky, přístav, náměstí, katedrála, … Večer odjíždíme na letiště vzdálené jen asi 15 minut. Cestou natankujeme, abychom splnili podmínku full-full. Vrácení auta na letištním parkovišti je samoobslužné, spočívá v zanechání parkovacího lístku a klíčů v autě.
Praktické informace
- Vzhledem k délce 50 km a šířce 16 km je víceméně jedno, kde se na ostrově ubytujete; všechno je blízko.
- Jezdili jsme podle Google Maps a občas i podle off-line navigace mapy.cz (někdy není v odlehlejších místech mobilní signál, nespoléhejte proto jen na on-line navigace!). Ani jednou se nám nestalo, že by nás navigace zavedla k někomu na dvorek nebo že by silnice neexistovala, jak se to občas dočtete na webu.
- Všude jsme našli parkování zdarma, nezaplatili jsme za něj za celý pobyt ani cent.
- Některé památky jsou v pondělí zdarma, mj. i Naveta d'Es Tudonsc. V ostatní dny je do ní vstupné 2 €.
- Moře mělo po celou dobu příjemných 24 °C.
- Na Menorce jsou desítky pláží. Ty nejkrásnější jsou (až na nějakou tu výjimku) dostupné jen pěšky a někdy je sestup k pláži poměrně strmý. Proto ne všechny jsou úplně vhodné pro méně pohyblivé nebo pro hodně malé děti. Na takových plážích většinou nejsou žádné služby - svačinu a pití s sebou. Na některých parkovištích, z kterých se na odlehlejší pláže jde, byl WC a/nebo bufet.
- Na pláž Macareletta je vhodné i mimo sezónu vyrazit brzy. Je malá a známá.
- Určitě ochutnejte výborný menorský sýr. Dále samozřejmě typická španělská jídla jako paella a tapas.
- Celkově se nám na Menorce hodně líbilo a itinerář bych nijak zásadně neměnil. Severní pobřeží je divočejší a drsnější, jeho pláže nás zaujaly víc.
- Kompletní náklady, tedy letenky, cesta do/z Vídně + parkování, 5 nocí v apartmánu, půjčení auta, nafta, vstupy, nákupy vesměs v Lidlu, kavárny a hospody: ~7400 Kč / osoba. Cestovali jsme ve čtyřech.
Pokud bychom se uskromnili a vypustili 2 večeře v hospodě, nestavili bychom se každý den 1-2x v kavárně, nešli občas na pivo atd., tak by to mohlo být za ~5900 Kč / osoba. - Pokud jste to dočetli až sem, těší mě to 😊.
divan procestoval 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Je skvělé, že sem přibyl cestopis právě z tohoto ostrova. Moc pěkně napsané, pokud na Menorcu někdy pojedu, určitě se jím inspiruji!
Díky. Na CL jsem o Menorce moc informací nenašel. Pokud se mé poznatky budou někomu při plánování cesty hodit, budu rád.