Mexiko - jak přežít a užít Mayskou rivieru
Některé dovolené je lepší neplánovat, na Mexiko je rozumnější se připravit.
Cestopis z roku 2018 napsala Klaruz
Mexiko nikdy nebylo někde na vrcholu mých "must see" míst, nicméně když jsme se chystali na roční pobyt v Kanadě, letenky s 9 denní zastávkou v Cancun vyšly jen o 2 tisíce dráž, než kdybychom do Calgary letěli přímo. No, neber to. Odletěli jsme ke konci října, což znamená i ke konci hurikánové a počátku turistické sezóny. Počasí nám přálo a průměrně bylo okolo 30 stupňů, téměř bez deště.
V tomto článku se chci věnovat i tomu, na co je dobré dát si v Mexiku pozor a co bych příště udělala jinak - na konci cestopisu najdete výčet všeho, co mě na Mexiku štvalo, a možná nemuselo, kdybych byla lépe informovaná.
Playa del Carmen
Z Vídně jsme letěli s přestupem v Londýně do Cancúnu. Cancún je město hotelů plných Američanů a nemá s Mexikem nic moc společného, tak jsme se rozhodli vynechat jej úplně a nelituju. Půjčili jsme si na letišti auto od America Car Rental (zajištěné předem i s pojištěním od Rentalcars) a nepřekvapivě se nám snažili vnutit i jejich pojištění. Nedali jsme se. Proto se nám ještě zkusili prodat alespoň fakultativní výlety. Po celodenním úmorném letu jsem sebrala veškeru asertivitu a neposlala je do háje, nicméně pán očekával za snahu očividně alespoň nějaké spropitné. Vtipálek.
V rámci toho, že na plánování nebylo mnoho času, jsme se tentokrát rozhodli pro více pohodovou (tedy, mysleli jsme si to) dovolenou se základnou na jednom místě - v Playa del Carmen. Playa je menší, přesto na můj vkus dost rušná, ale najdete zde všechno od supermarketů, spousty restaurací, dlouhých písečných pláží, až po po zuby ozbrojené policisty projíždějící město v obrovských pick-upech.
Bydleli jsme přes booking.com v apartmánech Opis Haus a můžu doporučit všema deseti. (A kdo tenhle tip využije, půjde přes tenhle odkaz, že jo! https://www.booking.com/s/57_6/k0stoj84 ).
Tulum
Zhruba hodinu cesty od Playi se nachází Tulum. Menší městečko, které má rozhodně uvolněnější atmosféru než Playa a hipsterského ducha umocňuje spousta mladých lidí, kteří jezdili k moři na kole - Tulum totiž neleží přímo u moře, ale asi 4-5 kilometrů od něj. Pomohl tomu zřejmě i začátek sezony, ale i lidí tady bylo výrazně méně než v Playi. Pokud bych se rozhodovala znovu, základnu bych si udělala určitě v Tulum.
Přímo u Tulum jsou taky krásné Mayské pyramidy, sice méně ikonické než Chichen Itza, ale za návštěvu určitě stojí. Známé jsou ale dost na to, aby sem jezdily autobusy turistů až z Cancunu, vyrazte tedy ideálně už na otevíračku. Vstupné se pohybovalo v přepočtu okolo 80 Kč. Pláž v Tulum je opravdu krásná, poslední dobou ale riviéru sužují vyplavené mořské řasy, které se snaží průběžně z pláží odstraňovat.
Cenotes
Cenotes jsou neskutečně skvělý úkaz. Sladkovodní jezírka a zatopené jeskyně, které vytváří v podzemí spletitý systém, jsou po celém poloostrově. My jsme si vybrali k návštěvě tři. Suytun, Yal Ku a Gran Cenote. Vstupné se každý rok zvyšuje, počítejte s cenami zhruba od 50 do 200 Kč.
Pokud pojedete směrem na Chichen Itza, určitě nevynechejte cenote Suytun. Podívaná je to neskutečná a ochladit se ve studené vodě bylo více než vítaným zážitkem. Plovací vesty byly sice povinné, ale bez poplatku. Vstupné bylo také více než přijatelné, okolo 70 Kč. Nevím, na kolik jsme měli jen štěstí, ale byli jsme tam téměř sami.
Po cestě z Playi do Tulum narazíte na lagunu Yal Ku. Je známá pro skvělé šnorchlovací podmínky. Krom tisíců sardinek a barevných rybiček jsme viděli i leguány. Dva roky zpátky bylo vše ještě zdarma, dneska bohužel musíte projít přes turniket a nechat tam něco přes 200 Kč. Strávili jsme tam ale půl dne a nelitujeme, nicméně je nutno říct, že to pro nás bylo první pořádné šnorchlování v životě, takže nadchnout nás asi nebylo zas tak obtížné.
Kousek od Yal Kul je vesnička Akumal, která je známá výskytem mořských želv. Bohužel abyste mohli šnorchlovat v částech, kde jsou korálové útesy a tím i nejlepší místa k pozorování podvodního života, musíte se přidat k organizovaným tours, které vám za nemalý poplatek nabízí velice úporně na každém kroku, takže vám znemožní užít si i klidné posezení na pláži. Želvu jsme nakonec viděli i tak kousek od pláže, kde bylo povoleno šnorchlovat i bez průvodce za zadkem.
Grande Cenote jsou kousek od Tulum, čemuž odpovídá i množství turistů i cena (opět okolo 200 Kč), ale opět za to stojí. Parádní šnorchlování, neskutečně průzračná voda, pod vámi želvičky a nad hlavou v jeskyni netopýři. Kvalita fotek neodpovídá kvalitě místa!
Chichen Itza, Coba a Muyil pyramidy
Kdo byl na Yucatanu a nejel se podívat na novodobý div světa, Chichen Itza, jako by nebyl. A nebo možná udělal dobře. Jakkoliv neskutečné tohle místo je, davy lidí mi rozhodně zážitek neumocnily. Trocha užitečných informací: Chichen Itza otevírá v 8,00, nicméně pokud pojedete z pobřeží, nezapomeňte na to, že se změní časové pásmo (ano, je to asi 2 hodiny autem, ale pro Američany v Cancunu Mexičané posunou i hodiny,...). Tudíž pokud budete vstávat v 5 ráno, abyste v 7,50 byli nachystaní u brány, můžete si rovnou hodinku přispat. Na druhou stranu to, že my tam omylem byli už v 7, nám alespoň přineslo prvních 10 minut relativního klidu, kdy jsme neměli výhled na pyramidy zkažený davy. Krátce po osmé už totiž bylo parkoviště plné autobusů. Za další hodinu začali místní rozkládat stánky se suvenýry doslova po celém areálu, takže při nasávání Mayské kultury jste byli často přerušeni pokřikováním "One dollar, my friend!".
Jeden tip: spousta lidí měla průvodce, občas není na škodu se k nějaké skupince na chvilku připojit a něco se dozvědět.
Celkový dojem bych shrnula tak, že div světa je Chichen Itza oprávněně, jen je škoda, že jsem ho nenavštívila před deseti lety, dokud to nebyl jen magnet na turisty.
Pyramidy Coba jsou v okolí poslední, na které je povolené vyšplhat. Rozkládají se na poměrně velkém území, takže není od věci si půjčit kolo, pokud na toto místo nemáte vyhrazeného půl dne. Projíždět se hustými lesy je zážitek navíc. Coba na mě celkově působila daleko lépe než Chichen Itza.
Muyil není ve všech turistických průvodcích, ale možná o to víc stojí za návštěvu. Je to jediné místo na Mayské riviéře, kde si můžete pyramidy vychutnat (téměř) bez turistů. Pokud budete mít cestu kolem, určitě se zastavte.
Laguna Bacalar
Jestli bych měla zmínit jedno místo, kam bych se z fleku hned vrátila, byla by to Laguna Bacalar. Průzračná voda, několik odstínů modré a neskutečná pohoda. 3 hodiny cesty z Playa del Carmen za to stály, škoda jen, že jsme tu nepobyli více dní. Další škoda, že v rámci obezřetnosti jsem nechala zrcadlovku v apartmánu.
Tohle kdybych bývala věděla,... Aneb co je dobré vědět, než přistanete na letišti.
Bezpečnost
O Mexiku si občas přečtete v titulku zpráv něco příjemného o vyvražděných autobusech, střelbě v ulicích a masových hrobech. Tohle se ale netýká turistických oblastí jako je Mayská riviéra a terčem nejsou bohatí amígos (tzn. pro Mexičany každý bílý, co neumí španělsky). Všude jsme potkávali policisty a nikde jsme se necítili v nebezpečí. Samozřejmě je fajn mít rozum, nechodit s foťákem kolem krku temnou uličkou v podroušeném stavu domů, nenechávat cennosti v autě, hlídat si v kapse peněženku a podobně. I proto nemám z Mexika tolik fotek, zrcadlovka pro jistotu zůstávala často v apartmánu. Mluvím pořád o Mayské riviéře, radit jak to vypadá na severu si netroufám.
Jestli přijdete o peníze, bude to spíš jinou cestou. Ošidili nás na benzínce (týpek se otočil rozměnit a tvrdil, že jsme mu podali bankovku nižší hodnoty) a policisté nás stavili s tím, že jsme projeli stopku - podotýkám, že jsme byli na dálnici, kde moc stopek nepotkáte. I přes jazykovou bariéru jsme pochopili, že buď bude úplatek, nebo nebude řidičák. Až později jsme zjistili, že ideální je mluvit na ně česky, že nemají nekonečnou trpělivost a řidičák vám vrátí, ale lehko na internetovém fóru, těžko v noci na dálnici. Je ale rozumné nenosit u sebe větší obnos v hotovosti. Když nic nemáte, nemůžou vám nic vzít :).
Ploty, brány, vstupné a smlouvání
Jestli mě na Mexiku něco štvalo, byly to ploty. Cokoliv hezkého muselo být obehnáno plotem, u kterého hlídkovat výběrčí vstupného. V lepším případě byla cena někde napsaná, v horším jste museli smlouvat. Vstupy sice nejsou nikde extrémně vysoké, ale pokud máte platit za každé cenotes a vstup na pláž (krom veřejných ve městech), pomalu se to naskládá. A co je horší, brány se otevírají většinou v 9 a zavírají nejpozději v 5. To znamená, že se nevyhnete horku ani turistům a neuvidíte na krásných místech východy ani západy slunce. Co hůř, všechny otevírací doby musíte googlit předem. Tohle Mexiku asi odpustit neumím. Smlouvání je tu součástí života, já to zrovna nemiluju, ale kdo je na to zvyklý, může si alespoň vyhádat lepší cenu.
Silnice a provoz
Silnice jsou ve velmi dobrém stavu, ale provoz může být extrémně hustý a ve městech nepřehledný - zvlášť na trase Cancun - Tulum. Určitě si zařiďte pro jistotu pojištění auta. Nemít muže zkušeného řidiče, asi bych si v rámci šetření nervů vystačila s bydlením v Tulum, půjčením kola na cesty k okolním cenotes a plážím a na delší cesty využila autobusy (které fungují prý poměrně spolehlivě a jsou levné, ačkoliv vlastní zkušenost nemám).
Pokud vám cestopis připadal přínosný, dejte mi prosím vědět do komentářů. Děkuju!
Další fotky z Mexika a uložené stories najdete na mém instagramu: www.instagram.com/klar.stojanovic
Klaruz procestovala 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Díky za cestopis, pojedeme ve vašich stopách. Základna Tulum (4 noci), Playa del Carmen 2 noci a Cancun 3 noci. Auto jsem půjčoval také přes rentalcars vč. full insurance, přesto budou hoši mexičtí, stejně jako jiní hošíci v půjčovnách, zkoušet prodat další pojištění. Vytknul bych jen ohrazení se proti Cancunu, nemá smysl se vyjadřovat k místům která jsem osobně nenavštívil. Z fotek to vypadá opravdu odpudivě, hotel na hotelu, přemrštěné ceny, vystajlovaní turisté. Pokud ale plánuji toliko válečku, ožíračku a žrádlo vrchem spodem na konec naší 14ti denní cesty, Cancun v all inclusive pětihnězdě k tomu poslouží dokonale. A jsem si skoro jist že to bude další míst, kam se již nikdy nebudu chtít vrátit. Ale pokud nezkusím, je zbytečné dělat nějaké závěry. Pak se jen převalit na letiště a nechat se naložit jeřábem do letadla.
Ahoj, slang pre bielych co nevedia spanielsky je gringo, nie amigo :)
Inak pekne popisane a dobre tipy. Este by som dodal cenotes okolo mestecka Valladolid.
A ad bezpecnost a tie pokuty - najlepsi tip je za par kacek si urobit medzinarodny vodicak a davat iba ten - alebo davat jeho farebnu kopiu. Original nie, a uplatky uz vobec nie - tak ich iba podporujete k tomu, ze to budu skusat na dalsich. Lepsie si pockat, ak spanielsky naozaj nehovorite, tak ich to omrzi :)
Mexiko je nadherna krajina a aj cez to, ze si treba davat pozor, stoji za preskumanie. Pri zdravom rozume a zvysenej opatrnosti by sa nemalo nic zleho stat. Za 26 mesiacov v latinskej amerike mi fotak nikto neukradol . :)
Ahoj, slang pre bielych co nevedia spanielsky je gringo, nie amigo :)
Ale "hej, gringo" na tebe nikdo nekřičí :D .
No my mezinárodní řidičák měli, ale jelikož jsme odtud pokračovali na rok do Kanady, kde ho taky potřebujem, tak by nám to bylo houby platné, i kdyby nám vzali jen ten. Leda teda ta kopie, ale jelikož je v něm originál fotka, tak nevím, jak by to vypadalo :) .
Ale "hej, gringo" na tebe nikdo nekřičí :D .
Tak země,kde nemůžu(nedoporučeje se) nosit zrcadlovku volně přes rameno apod. tak pro mě bezpečná určitě není a nikdy bych ji nenavštívil!
Jistě Mexiko není úplně bezpečná země podobně jako ostatní země Střední a Jižní Ameriky (některé více, některé méně), takže klidně lma jezdi opakovaně jen do bezpečného Japonska a k tomu do poměrně bezpečné JV Asie a vyspělých zemí.
Nicméně v cestopisu se píše: "Samozřejmě je fajn mít rozum, nechodit s foťákem kolem krku temnou uličkou v podroušeném stavu domů... I proto nemám z Mexika tolik fotek, zrcadlovka pro jistotu zůstávala často v apartmánu." Toto ovšem platí ve velkých městech i ve většině bezpečných zemích.
K té předchozí zmínce, že si nevzali zrcadlovku k laguně. Já si neberu ani malý starší foťák s sebou, když se jdu koupat v moři a nechávám si věci na pláži, a to ani ve velmi bezpečných zemích, pokud jsou okolo lidi a nemá mi kdo hlídat věci. Vyfotím to jindy.
Já bych chtěla jen dodat, že kamarádovi nedávno ve Vancouveru vykradli za bílého dne na veřejném parkovišti veškerou fototechniku ze zamčeného auta. Je proto Kanada nebezpečná :) ?
Přesně jak píše Libor, radši opatrně než litovat a pro tyhle teoreticky "nebezpečné" země to platí dvojnásob.
Tak seznam nedoporučovaných věcí bude v Mexiku asi o něco delší než jenom starost o zrcadlovku. A určitě bude delší než podobný seznam pro Kanadu. Prostě jde o celkovou atmosféru, vojáci v ulicích, střelba už i v turistických oblastech, loňský incident se dvěma zavražděnými cyklisty, to je možná pro někoho adrenalin nebo nějaká hloupá "teorie", mě tyhle věci ale od Mexika zatím odrazujou.
Já jsem hlavně alergický na poznámky cestovatelů typu je tem "bezpečno"(i když statistiky a varování mzv hovoří jinak),ALE je lépe nenosit u sebe viditelně fotoaparát,neprovokovat drahýma hodinkama,nenosit značkové oblečení,držet se hlavních tříd,po setmění raději nevycházet atd. adt. s prominutím já si takto bezpečnou destinaci určitě nepředstavuji!
@lemming46: Samozřejmě je Mexiko méně bezpečné než Kanada, a to i ty turistické části (natož severní či jižní části). Kdyby se to ale posuzovalo jen podle doporučované opatrnosti s nošením zrcadlovky, musela by se vynechat celá Střední a Jižní Amerika. Já jsem moc rád, že jsem Jižní Ameriku a část SZ Mexika procestoval a zrcadlovku bych nechtěl s sebou tahat, i kdyby byla pro zloděje nezajímavá (už jen kvůli hmotnosti a objemu a pokud člověk nefotí vzdálená zvířata nebo za špatných světelných podmínek, myslím, že není ani moc potřeba pro amatéry oproti některým kvalitním malým foťákům).
@lma: Ona nepsala, že je tam bezpečno, ale "nikde jsme se necítili v nebezpečí", což je rozdíl. Jinak psala, že turistických oblastí se netýkají ty extrémní záležitosti z titulků zpráv (z toho ale nevyplývá, že by tam bylo úplně bezpečno).
Libor to za mě vysvětluje hezky, to přehánění že se nemá za tmy vycházet a nosit otrhané hadry není potřeba. Navíc tenhle cestopis nemá v titulku "nutně navštivte Mexiko, je to top bezpečná zem", ona už to je dávno velmi vyhledávaná destinace Čechy, tak jsem jen chtěla třeba někomu pomoct při plánování 😉.
Byly jsme tam teď celý Únor a nádhera, bomba, doporučuji půjčit auto, najeli jsme 4000km všude bezpečno a super lidi.
Pořád jsem nezjistila, co to bylo za zvíře. Kdo ví, napoví mi v komentářích!
No, má to dlouhý nos a bílou hubu, že by nosál bělohubý? -:)
Pořád jsem nezjistila, co to bylo za zvíře. Kdo ví, napoví mi v komentářích!
No, má to dlouhý nos a bílou hubu, že by nosál bělohubý? -:)
Ahoj,
podle Wiki by to mohl být Nosál bělohubý...https://cs.wikipedia.org/wiki/No...ohub%C3%BD
Každopádně díky, hledám inspiraci na nějaký klidný regenerační výlet a tohle by mohlo být ono...
Ahoj,
Laguna Bacalar je moc pěkná, ideální na pár dní odpočinkového lenošení. Pár fotek a poznámek zde: https://domexikaazasezpatky.word...a-bacalar/
Z historických památek se nám nejvíc líbil Calakmul - asi proto, že je daleko od resortů a jezdí tam málo lidí: https://domexikaazasezpatky.word...-calakmul/
Díky za nosála :D ! Upřimně, já to tehda vlastně ani moc nezjišťovala :D. Mexiko má určitě co nabídnout ;)
Ano Nosál, pohladil jsem si ho.
Tak jsem chtěl začít psát vlastní cestopis z Mayské Riviéry z ledna 2020 a zpětně jsem narazil na tento. Náš itinerář byl prakticky stejný, jen jsme strávili navíc 3 noci v Cancúnu a navštívili ostrovy Isla Mujeres a Cozumel, které tu nejsou zmiňovány a jejichž návštěvu mohu vřele doporučit. Jinak bych podepsal prakticky vše výše uvedené a napsal bych v podstatě totéž, i fotky mám velmi podobné (ten nosál u ruin byl určitě ten samý, co náš!) :-), takže je asi zbytečné nosit vlastní dříví do lesa... :-) Snad jen - moc se nám tam líbilo!
Edit: Přeci jen doplním něco, co Klaruz nedodala: rozpočet.
10 dnů ve dvou nás přišlo na 48 tisíc bez jídla, což činí 2400 Kč na osobu a den, a vzhledem k tomu, že letenky jsme měli za 350 EUR (z Berlína), a že na Yucatánu je v podstatě levno - ubytování není drahé, nájem auta taky v pohodě, benzín, jídlo levné... to bylo pro mě velké překvapení a vlastně to byla naše nejdražší dovolená (na stejný průměr jsme se dostali už jen na lyžích ve Sv. Mořici a v Aletsch Areně ve Švýcarsku :-) ). Je to tím - jak píše i Klaruz - že opravdu za vše se v Mexiku platí a stovka ke stovce se rychle změní v tisíce. A blbý je, že kolikrát nevíte, co za ty prachy dostanete, protože od brány k cenote, pláži nebo něčemu jinému je to ještě pár set metrů...
Edit: Přeci jen doplním něco, co Klaruz nedodala: rozpočet.
To jsem ráda, že se líbilo! Nám taky :D !
Rozpočet jsem neudávala schválně, z Mexika jsme pokračovali na rok do Kanady a letenky s tímhle "přestupem` vyšly cca o 2k Kč dráž než přímý do Kanady, airbnb/booking si každý zjistí během chvilky no a pak už hlavně záleží, jestli člověk jí a baví se v centrum Cancunu nebo okraji Bacalru :D . A taky asi i na sezoně, my jeli hned po hurikánové, přes Vánoce to budou asi jiné rakety. No a ty ostrůvky taky něco stály, ty jsme nakonec vynechali :).
Rozpočet jsme měli určitě o kus nižší, i když si přesná čísla nepamatuju (tuším tak 7-9 tis za osobu na 9 dní, bez letenky).
To jsem ráda, že se líbilo! Nám taky :D !