Mykonos a Tinos na týden
Mykonos jako předražený party ostrov a hned vedle Tinos prakticky bez velkého západního turismu. Neskutečný kontrast na týdenní dovolené.
Cestopis z roku 2022 napsal Dovolenkář Honza
Mykonos jako předražený party ostrov a hned vedle Tinos prakticky bez velkého zájmu západního turismu. Absolutní kontrast během týdenní dovolené začátkem září.
Hledání letenek na léto 2022 bylo opravdu peklo, kdy se těžko hledalo něco dostupného. Konec rozmýšlení, v práci je potřeba naplánovat zbylé dovolené. Z nouze bereme letenky Mykonos. Není to úplně destinace snů, ani cena není vyloženě bomba, ale vzhledem k aktuálním možnostem a časové tísni, bereme. Počítáme, že rozdělíme pobyt i na další ostrovy v okolí. Po krátkém hledání vyhrává Tinos i kvůli krátké cestě trajektem a dobré ceně. Tak pojďme dovolenkovat.
Termín cesty: Září 2022
1. Den: ČR – Vídeň – Mykonos
Cesta do Vídně nám vyšla časově akorát. Máme odbavené zavazadlo, takže hurá do fronty. Až asi hodinu před boardingem se dostáváme konečně na řadu. Běžíme pak tryskem na security a prakticky rovnou můžeme jít do letadla.
Po příletu nás šokuje naprosto brutální vítr, který neustává ani další dny. Před letištěm už čeká odvoz a za chvíli jsme v našem apartmánu. Bydlíme 3 noci ve městečku Ornos, je to kousek do hlavního města i od letiště. Příjemný apartmán, na pláž kousek, stejně tak sámoška a zastávka na bus. Po zabydlení jdeme na krátkou procházku po okolí a na chvíli zůstáváme na pláži a testujeme vodu. Dozvídám se, že je prý studená :) . Večer jdeme najít restauraci, ty na pláži rovnou zavrhujeme a sedáme do Lefteris GrillHouse kousek výš po cestě. Tradiční řecké menu, ceny nejsou nijak přehnané a obsluha fajn. První dojem v milionářské destinaci není vůbec špatný.
2. Den: Mykonos
Po snídani jsme natěšení na zaplacenou cestu na vedlejší ostrov Delos, který je obřím archeologickým parkem. Máme koupeno dopředu, cena 84€ za trajekt pro dva a jednosměrný transfer. Krátce po termínu domluveného odvozu se dozvídáme smutnou zprávu – vzhledem k silnému větru je cesta zrušena. Domlouváme hned odklad na další den a jdeme místo toho na pláž. Původně jsme chtěli využít vodní taxi, které jezdí mezi nejznámějšími plážemi na jihu, ale jelikož vítr, vlny, … no dál to znáte.
Pláž Ornos má tu výhodu že jako jedna z mála v okolí má i v sezóně malý neplacený úsek (jinak ceny za set lehátek 50,60,70€, podle vzdálenosti od vody). Jsme přece jen na dovolené, tak není cílem se pořád někam hnát. Zde tak relaxujeme a užíváme si slunce a moře až do odpoledne kdy jdeme na pozdní oběd.
Odpo upravujeme plán a jedeme směr Mykonos town. Cesta busem je krátká a bez potíží. Stačí tak pár minut a už se motáme v typických úzkých uličkách. Zde je teprve ten nejšílenější turistický bzukot. Říkáme si, jak se může uživit hospoda, která nabízí Souvlaki za 40€ a to zdaleka nejsou ty nejvyhlášenější případy.
První zastávka jsou samozřejmě ikonické mlýny. Možnost se kochat nám dost kazí silný vítr. Pokračujeme dál kolem Malých Benátek, kde je minimum lidí a vrháme se skrz hromadu uliček až k přístavu. Cesta pak končí na kopci u Boni's Windmill odkud je luxusní výhled na celé město a přístav. I díky počasí vzdáváme západ slunce nad městem. Jdeme pomalu zpět k autobusu a vracíme se „domů“. Na večeři objevujeme super podnik, kam se potom opakovaně vracíme - To Apomero. Bez rezervace je večer obtížné najít místo a to právem. Rovnou se rezervujeme na další den a mizíme spát.
3. Den: Delos a Mykonos
Po snídaní pokus číslo dvě směr Delos. Vítr je teda dost pořád, ale minivan nakonec přijíždí a dopraví nás k přístavu. Jdeme na druhý konec, kde začíná ten pravý řecký bordel. Končíme u budky, která má dvě okna na různých stranách – jedno je pro lidi co mají jen voucher na cestu, u druhého okna mají čekat ti, kteří mají koupený celý výlet s průvodcem. Jenže jaksi minimum značení a dlouhá chaotická fronta dělá víc než pár lidí nešťastných. Kdybyste jeli stejně, tak si zkontrolujte, kde stojíte.
Měníme vouchery za jízdenky na loď a po hodině dost houpavé a studené plavby přistáváme na Delosu. Zde nám oznamují, že díky počasí platí jen první čas odjezdu a později že asi nic moc nebude. Jdeme tedy na to hlavní kolo, abychom stihli vidět alespoň to základní.
Delos – je na seznamu světového dědictví UNESCO. V období antiky byl náboženským a obchodním centrem. Podle řecké mytologie se zde narodili bohové Apollón a Artemis.
Začínáme Agorou u vstupu, jdeme po Svaté cestě kolem chrámu Artemis a míříme k tomu asi nejznámějšímu místu – cestě se sochami lvů. Pokračujeme kolem jezera, pak do kopce k chrámům Isis a Hery. Odsud je možné vystoupat na nejvyšší bod ostrova. Výhled je zde prý super, ale čas se krátí a ne všem členům výpravy se do těch schodů chce, tak snad někdy jindy. Mimochodem i od těch dvou chrámů vidíte hezky na velký kus areálu. Cesta nás vede zpět k přístavu kolem domů, kde jsou k vidění pěkné mozaiky. Končíme u ne moc zachovalého divadla a už jsme zpět v přístavu.
Vítr a vlny dělají z cesty zpět dost nepohodlnou plavbu, je to ještě větší houpačka než ráno. V tom vichru není ani moc teplo. Při procházce z přístavu děláme drobné nákupy a už jedeme busem zpět k Ornosu. Dáváme si pozdní oběd a zbytek odpoledne až do večera se válíme na pláži (btw. vodní taxi stále nejezdí). Poslední večer zakončujeme večeří, kdy si dopřáváme trochu víc než normálně a unaveni odpoledním odpočinkem jdeme ležet.
4. Den: Mykonos - Tinos
Poslední ráno před změnou ostrova. Po snídani jdeme ještě na rychlou procházku na vzdálenější stranu zátoky Ornos (směrem k Psarou beach). Je odsud pěkný pohled a celá zátoka je vidět zase z jiné perspektivy. Po návratu bereme kufry a odjíždíme směrem k novému přístavu. Pokud zde čekáte jakýkoliv sofistikovaný systém hlášení a vizualizace, tak smůla (nebo jsme nic smysluplného nenašli). Konečně kolem poledne přijíždí náš trajekt a asi po půl hodině cesty je tu Tinos.
Zde na nás už čekají z autopůjčovny. Půjčení jsme měli domluvené dopředu přes ubytování. Po prohlídce auta a zaplacení sedáme do líného Citigo a odjíždíme. Zastavujem v supermarketu a po krátké projížďce přijíždíme do našeho ubytování. To je naprosto super, máme pro sebe velký apartmán: dvě terasy, slušná kuchyně a je tu i dost velké parkoviště. Majitelé jsou naprosto suproví a mega ochotní. Jdeme o dům vedle na rychlý oběd a pak to zkoušíme na pláž. Nikde není ani noha, vítr je pořád naprosto šílený a to jsme na jižní straně, která má být ta klidnější. Brzy tak jdeme zpět, dáváme krátký průzkum okolí a den je u konce.
5. Den: Tinos
Počasí se konečně lepší a my ráno vyjíždíme na průzkum ostrova. Naše první zastávka vede ke známým holubníkům u města Tarampados. I dnes je vidět, že některé pořád slouží částečně (spíše divokým) holubům, jiné si lidé předělávají třeba na chatičky, obchůdky, sklady, atd. Údajně jich je na ostrově kolem 600 a ty nejstarší jsou z 18. století. Jedeme dál směrem ke Kardiani. Toto je jedna z ikonických vesniček na ostrově. Když necháte auto kousek před vesnicí směrem od jihu, naskytne se vám parádní pohled na celé městečko.
Je tu moc pěkně a i krásný výhled do celého údolí až k moři. Procházka hlavní "magistrálou" mezi dvěma výraznými kostely nezabere moc času. Potkáváme jen pár lidí, je to totálně ospalá vesnice. Vracíme se k autu a jedeme k naší poslední zastávce dnešního dne.
Pyrgos je o větší kus dál na severu ostrova. Necháváme auto u muzea mramoru a jdeme na jeho prohlídku. Muzeum není velké, ale je zde vidět to hlavní z historie i současnosti těžby a zpracování mramoru. Vstupné není nijak závratné a prohlídka je zajímavá. Od muzea to není daleko z kopce na místní hřbitov. Jaký tak asi může být, když jste v centru mramorového průmyslu - ano mramorový. Spousta náhrobků připomíná spíš umělecká díla a zastávka zde je povinnost. Smutné je zjištění, že na náhrobcích je vidět hodně úmrtí z nedávné covidové doby.
Pokračujeme dál do centra. Zde je malé náměstíčko s obřím stromem a okolo spousta bister, kaváren a restaurací. Vybíráme jednu víceméně náhodou. Až později zjišťujeme, že jde o jedno z nejlépe hodnocených míst z celého ostrova. A naprosto právem. Jídlo super, jako domácí, příjemná obsluha, craftové pivo, co si může člověk víc přát:). Hledejte bistro Athmar. Dáváme ještě krátkou procházku a takovým obloukem se vracíme k autu.
Více než hodinu nám trvá dostat se zpět domů. Míříme na pláž hned před ubytováním. Agios Ioannis je super pláž a místní "klub" má dostupné ceny za lehátko i pivo. To zvlášť oceníte potom co přijedete z Mykonosu:). Můžete si dát i místní craftový Nissos, sice jen pilsner, ale není vůbec špatný. Zbytek dne pak trávíme plážovým odpočinkem a opět výbornou večeří.
6. Den: Tinos
Tinos town / Chora má jeden z nej taháků ostrova a to známý mramorový kostel Panagia Evangelistria. Je to významné poutní místo pro Řeky. Můžete zde vidět červený koberec natažený (údajně) od přístavu až dovnitř určený pro poutníky plazící se po čtyřech. Fronta nevypadá tak dlouhá, ale prakticky vůbec se nehýbe. Po nekonečném čekání a posunu asi o 3 metry to vzdáváme, život je na tohle moc krátký. Procházíme za roh a zde náhodou narážíme na nehlídaný východ. Jak je volno, tak se nenápadně vsouváme do dveří. Uvnitř je opravdu plno a nikdo moc neodchází. Od východu je vidět většina toho podstatného i bez tlačenice a za moment jsme zase venku. Po tomto zážitku, procházíme pár okolních ulic, doplňujeme zásoby a jdeme na oběd. Máme vytipované jedno z bister nedaleko přístavu. Po obědě už jedeme zpět k naší pláži a zbytek odpoledne nás zaměstnává už jen slunce, písek, moře a pivo. Člověk si ten odpočinek musí udělat hezký.
7. Den: Tinos
Poslední celý den na Tinosu, tak hurá na další výlet. Našim cílem jsou dvě horské vesničky.
Volax je první na řadě, cesta sem zabrala se zastávkou skoro hodinu. Je to typická kykladská osada asi s 50 obyvateli. Zvláštnost najdete v jejím okolí, které je plné žulových balvanů, které dávají výhledu na okolí zvláštní ráz. Je zde několik dílen, kde si můžete koupit suvenýry domácí výroby nejrůznějšího druhu.
Agapi je druhé místo. I když to podle mapy nevypadá, cesta je docela zdlouhavá. Co je problém, najít místo na zaparkování. Je zde prakticky jen jedna pěší ulička, která nás přivádí prvně ke kostelu a pak jdeme pořád nahoru až na druhý konec s dalším prima výhledem na údolí s holubníky. Jelikož je dost brzy, restaurace mají ještě zavřeno, tak mizíme zpět do Tinosu a sedáme ve stejném bistru jako předchozí den. Cestou dokupujeme poslední tekuté suvenýry a jdeme se na poslední odpoledne rozplácnout na pláž, kde jsme až do večera. Jsme na dovolené, moře a odpočinek jsou taky potřeba.
8. Den: Tinos - Mykonos - Vídeň - ČR
To ten týden pěkně utekl. Začíná se opět zvedat vítr, ale zatím to není nic velkého. Ráno se loučíme v ubytování a jedeme do přístavu kde i vracíme auto a směřujeme zpět na Mykonos. V okolí přístavu kotvíme v jednom ze dvou taveren. Je kapku fronta a vyšší ceny, ale nakonec se dá vybrat a k žádnému problému nedošlo. Po obědě nás vyzvedává náš starý známý řidič a převáží nás na letiště. Jsme zde dřív, než se spustí ta hlavní lavina letů, takže se nám rychle daří zbavit se kufru a pak už jen zevlujeme kolem. Po 17hod nás konečně začínají boardovat. Cesta domů už je pak bez zvláštních událostí. Klasika - počkat na kufr, k Pandě pro auto a hurá zpět do ČR. Domů se dostáváme až pozdě v noci, ještě jsem si vzal na další den prozíravě volno.
A je po dovolené.
Zhodnocení dovolené:
Mykonos, vyberte si - symbol luxusu a hlavně neadekvátní drahoty nebo také romantický ostrůvek s krásnými plážemi. Záleží na vašem úhlu pohledu:). Je pravda, že pro nás byl ostrov spíš přestupní stanicí. Alespoň na chvíli se tu ale zdržet dá. Podle mě tu ale není nic extra, co by nebylo jinde na Kykládách a za lepší peníze. Mykonos má výhodu překvapivě často cenově dostupných letů a frekventovaného přístavu. Je tak díky tomu dobrá destinace pro cesty po ostrovech okolo.
Tinos, to je naprostý protiklad. Ospalá díra s minimem západních turistů, s malými vesničkami a klidnou atmosférou. Také přijatelné ceny a přátelští lidé. Je zajímavý zážitek užít si právě ten kontrast obou míst. Za mě Tinos každopádně super destinace jak pro plážové povaleče tak i výletníky. Není tak známý a možná i díky tomu je tu naprostá pohoda.
Co mají oba ostrovy společné je silný vítr (nejen ze severu), jehož síla se průběžně mění. Kombinace obou míst byla výborná a určitě nelitujeme. Tinos ale byl pro nás mnohem víc.
Základní informace k cestě:
Letenky: Ryanair z Vídně, dokoupeno 1 x priority, 1 x 20kg do podpalubí a sedadla (hlavně pro pohodlný checkin z domu)
Cesta z/na letiště: Z letiště byl transfer v ceně ubytování (což je výrazná úspora). Použili jsme stejného dopravce pro odvoz do přístavu a i poslední den z přístavu na letiště. Domlouvali jsme se pak přes booking zprávy. Dá se jet i busem, ale jako všude na řeckých ostrovech musíte přes centrální autobusové nádraží. Trmácet se k kuframa pomalu hodinu by se nám tedy nechtělo. Ta možnost tu ale každopádně je.
Trajekt: koupeno online dopředu přes letsferry.com. Na Tinos a Andros nebo zpět jede něco dost často, jen večer už to bývá slabší. Pozor – kdo nejezdíte moc trajekty. I tady je potřeba check in. Někde jde udělat online, jindy musíte do partnerské agentury ve městě nebo u přístavu a vyměnit svoje potvrzení o rezervaci za palubní vstupenky.
Doprava:
Mykonos: kombinace shuttle a veřejného busu. Neměli jsme v plánu jezdit do vzdálenějších míst. U pláží prakticky všude draze placené parkování.
Tinos : půjčené auto od Dromos. Půjčení zajištěno ubytováním za zvýhodněnou cenu. Předání i vrácení bez problémů, bez depozitu. Platba hotově i kartou, celkově výborná zkušenost. Bílé Citigo ty kopcovité silničky úplně dobře nedávalo, ale dojeli jsme všude :)
Ubytování:
Yanna luxury suites (Mykonos), jedno z mála cenově dostupných ubytování co jsme našli a bylo v dobré lokalitě. Jak jsem psal výše, poblíž je prakticky vše co potřebujete k přežití (sámoška, neplacená pláž, restaurace, bus). Před ubytováním i celkem v poho zaparkujete.
Tinos apartment Zalonis, byl jeden z favoritů od prvního koupení letenek. Hned u pláže (jedné z nej na ostrově), máte kam zajít. Majitelka je naprosto úžasná a vždy ochotně pomůže, poradí, můžete si i dobře pokecat. Apartmán byl dost velký a vše fungovalo na jedničku. Jen na nákupy si musíte kousek zajet.
Jídlo a pití: Řecká klasika - gyros, souvlaki, masové koule, stiffado je prostě všude. I pokud si dáte salát, bude toho hromada. V Řecku se prostě nehubne. Jo a taky prima víno kdy snad nemáte šanci vybrat špatně. Z piva tu byla vidět víc Alfa (ta je podle mě chuťově lepší) než ne moc dobrý Mythos. Na ostrově je taky malý pivovar Nissos a je běžně k mání.
Tip kam na jídlo a pití:
To Apomero (Mykonos, Ornos) - opravdový poklad na Mykonosu. Ceny i přistup nezkažené luxusním turismem. Personál skvělý a ochotný, vše co jsme ochutnali bylo parádní. Nakonec jsme se právem opakovaně vraceli. Je trochu mimo hlavní turistickou trasu, ale cesta sem prostě stojí za to. Večer je rezervace prakticky nutná.
Malamatenia (Tinos) - malá taverna kousek nad přístavem v boční uličce. I zde najdete super servis a chutná prakticky domácí jídla, stejně tak i výborné víno.
Rozpočet na 1 osobu:
Letenka: 4800Kč
Ubytování Mykonos: 4050Kč za 3 noci
Ubytování Tinos: 4200Kč za 4 noci
Transfery: 900Kč (1 x cesta zdarma, 2 x placeno)
Trajekty: 550Kč
Cena za zájezd: 14500Kč / os
Ostatní výdaje na 1 osobu:
Výlet Delos: 1060Kč (Getyourguide.com)
Auto Tinos: 1260Kč (Dromos rent a car)
Benzín Tinos: 270Kč
Jídlo, pití a drobné výdaje: cca 6500Kč
Cesta na letiště a parking: 1500Kč (benzín, známka, Panda parking)
Když už jste dočetli až sem, budu rád pokud i omrknete moje sociální sítě:
Dovolenkář Honza procestoval 32 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 14 úžasných cestopisů.
Pěkně sepsaný cestopis z destinací, které mě zajímají.
Je vidět, že jste si to užili na pohodu, tak to v Řecku má být. Jinak Mykonos mám zafixovaný jako turistické peklo a vidím, že na tom zatim asi nic měnit nebudu. Nicméně o Tinosu uvažuji, takže díky za doporučení.
Ještě tedy doufám, že výraz "nejsou tam západní turisté" nelze chápat tak, že jsou tam ti východní 😀
Pěkně sepsaný cestopis z destinací, které mě zajímají.
Na Tinosu jsem nebyl, ale jistě tam není příliš moc ani těch východních. Tvůj nick mi připomněl místního pelikána Petrose, kterého jsem taky v uličkách města potkal a pozoroval ho, než zašel do kuchyně jedné restaurace na pobřeží. Nebo to byl jiný z 3 následovníků původního Petrose: https://en.wikipedia.org/wiki/Pe..._(pelican)
V létě Mykonos turistické peklo asi je, i když nějaké odlehlejší pláže budou v pohodě. Já tam byl loni ve druhé půlce října a byl to už poklidný ostrov se spíše prázdnějšími ulicemi i v centru městečka. Ceny ubytování byly výrazně nižší a pro mě dokonce levnější než by byly na Tinosu. Voda měla asi 20°C a když nefoukal vítr, dalo se v pohodě koupat (s větrem jen na plážích zakrytých skalami na jižní straně ostrova). Pro mě to byl low cost prodloužený víkend (35 eur letenka, 103 eur za 4 noci ubytování - 2 noci ve vnitrozemí v penzionu a 2 noci v hostelu v hlavním městě - byl jsem sám, 30 eur výlet na Delos vč. vstupného, pár eur za autobus, chození hodně pěšky, jednou mě svezl i místní na skútru z odlehlé pláže, za jídlo asi jako doma).
Ten zmiňovaný vítr je asi v létě i příjemný, protože tam díky němu není takové horko a nebývá snad tak silný, aby běžně nejezdily trajekty, ale v říjnu i přes slunečné počasí bylo pocitově chladno během prvních 2 dnů. Trajekt na Delos mi jel, ale zpět objížděl ostrov jižně a pak se schovával za útesy Mykonosu, čímž minimalizoval jízdu ve vlnách. Jinému trajektu, který chtěl jet předchozí den z Parosu do Mykonosu, rozbily vlny přední okna, takže se vrátil a holka, která mi to vyprávěla (novozélanďanka, kterou jsem potkal v hostelu), dojela až další den výrazně větším trajektem z Naxosu. Co jsem sledoval počasí, silný vítr byl celý říjen 2022 kromě 2 dní, které jsem měl na závěr s bezvětřím nebo slabým větrem. V říjnu už by měl být podle statistik slabší: https://www.windfinder.com/winds...cs/mykonos
Jestli chceš, Pedrosi, další cestopis z těchto ostrovů (z července 2022), můžeš se podívat sem: https://www.cestujizakacku.cz/po...ka%C4%8Dku
Turisté nejsou ti východní :), je tam hlavně dost místních.
Jako decentní vítr je v létě příjemný, když je v rozumných mezích. To co jsme ale měli první dny my bylo až moc. Na plážích na jihu to nebylo tolik poznat, ale jak byl někde otevřený prostor, tak to byla dost síla. Bohužel nejhorší je to asi přes léto, když je sezóna.
Delos jsme cestou zpět objížděli přes jižní stranu taky, ale i tak byla horská dráha a studená sprcha v ceně.
Turisté nejsou ti východní :), je tam hlavně dost místních.
Díky oběma za další postřehy. Zda se, že mimo sezónu by asi šel i ten Mykonos, byť se stále klonim k Tinosu. Anebo to zkombinovat jako Honza.
Pokud jde o vítr, mám osobni zkušenosti s Karpathosem, Samosem a Krétou, odkud vím, co ten jejich meltemi dokáže (vichr takovy, ze neotevrete dvere od auta). S tím se holt na těch reckych (zvlast egejskych) ostrovech musí počítat.
@Dovolenkář Honza: Pěkný cestopis, byli jsme v podstatě stejném termínu, museli jsme se někde minout/potkat. Mykonos pro nás byl jen přestupní stanicí po příletu a před odletem vždy na jednu noc.
@Libor_S: Vítr to právě přijemný fakt není, to můžu dosvědčit. Jednak několik dní nejezdily ani ty největší trajekty (například na Tinosu jsme kvůli tomu měli jiné ubytování, protože někteří z ostrova v předchozích dnech nemohli odjet).
V důsledku toho, ale k Mykonu nepřiplouvaly výletní lodě - proto některé dny vypadal přijatelně. My jsme měli možnost porovnat v den, kdy lodě nejezdili a kdy ano. Když přijeli výletní lodě, tak Malé Benátky byly klaustrofobčtějším zážitkem než Bangkokský Chinatown během oslav čínského nového roku :)
@Pedros: Ještě o něco lepší než Tinos je ještě Paros. Kdybych měl 10 dní, letěl bych na Paros, 4 dny tam, trajektem na Tinos, 4 dny tam a den a půl před odletem na Mykonos "abych to viděl". Což je samozřejmě ideální případ a pravděpodobnost, že se podaří koupit slušnou open-jaw letenku s Aegeanem není tak vysoká :)
@Jakub S: To je mi jasné, že když nejezdí ani trajekty nebo jezdí jen s obtížemi a nebo jen ty největší, že je vítr velmi nepříjemný. Sám jsem to zažil 1. den na treku jihem ostrova, kdy jsem si připadal spíš jako na horách a na větších plážích se nikdo nekoupal a až na pár vyjímek v zákrytu budov ani neležel na pláži. Asi ale není vítr takto silný celé léto a pak aspoň podle nějakých článků na webu příjemný je kvůli tomu snížení horka.
@Pedros: Kdybych to měl na dýl, taky bych jel hlavně na Tinos nebo na jiné sousední ostrovy, ale jak píše Jakub, na závěr před odletem z Mykonosu stojí návštěva města (Mykonos Town či Chora) za to. V sezóně by ale bylo lepší projít se tam hlavně brzo ráno, kdy snad davy nebudou. Přes den pak doporučuju výlet na Delos (včetně výstupu na nejvyšší kopec).