Na krásnom modrom Dunaji
To by sa ti v Rakúsku nestalo
Cestopis z roku 2023 napsal Matěj Stošek
Mesto vzdialené len 60 kilometrov od Bratislavy, teda bližšie ako väčšina slovenských krajských sídel. V dejinách centrum stáročnej monarchie ovládajúcej skoro celé povodie Dunaja. Reč je samozrejme o Viedni, metropole, na ktorú pozeráme s rešpektom a za minulého režimu bola jej návšteva zážitkom na celý život.
Das international Regionalexpress Zug...
Do Viedne sa vydávame vlakom, na bratislavskej stanici si kupujeme Regional Wien Ticket za 18 EUR. Lístok je spiatočný a platí 16 dní, na cestu tam sa musíme vydať v deň nákupu. Cesta cez Marchegg trvá približne hodinku, takže sa ani nenazdáme a už vystupujeme na krásnej a modernej vlakovej stanici. Možno sa jedného krásneho dňa dočká aj Bratislava.
Hor sa do mesta
Po príchode si kupujeme cestovný lístok na viedenskú hromadnú dopravu, tá je o poznanie drahšia ako u nás. Jedna cesta tu vyjde na 2,40 EUR. My volíme 48hodinový lístok za 14,10 EUR. Metóda "pay as you go", ktorú poznáme u nás ako "Kartuj" sem bohužiaľ ešte nedorazila.
Zastavujeme sa na hoteli uložiť si veci na recepcii, keďže izby sú dostupné až od 15:00 a vydávame sa do centra. Presnejšie povedané na Westbahnhof, kde začína slávna nákupná ulica Mariahilfer Straße. Po nej sa dostaneme k Burgring, mestskému okruhu, kde sa nachádza množstvo pamiatok. Táto lokalita je známa ako štvrť múzeí, nájdeme tu múzeum umenia, prírodovedecké múzeum, múzeum histórie a ďalšie. Po okruhu sa dostávame k rakúskemu parlamentu. Budova prešla nedávno rekonštrukciou a je postavená v antickom štýle. Hneď vedľa stojí iná administratívna stavba, Rathaus. Viedenská radnica patrí neodmysliteľne medzi dominanty mesta, námestie pred ňou je častým dejiskom kultúrnych podujatí. Každý rok v decembri sa práve tu konajú jedny z najkrajších vianočných trhov v Európe. Stánky tu stavajú aj pri príležitosti májového sviatku. Priestor je zatarasený lešením, a tak môžeme majestátnosť neogotickej budovy obdivovať len z diaľky.
Pokračujeme do jadra Innere Stadt, ako Viedenčania hovoria najstaršiemu centru svojho mesta. Prichádzame k Hofburgu. Bývalé sídlo kedysi mocnej dynastie Habsburgovcov, ktorej patrili územia od Milána po Krakov a ako vládcovia Rakúsko-uhorskej monarchie mali po skoro 500 rokov moc aj nad Slovenskom. Okrem toho bol rezidenciou cisára Svätej ríše rímskej. Hodnosť štátnej inštitúcie mu ostala a dnes má na mieste kanceláriu rakúsky prezident. V priestoroch nájdeme aj Cisársku klenotnicu, kde sú uložené korunovačné klenoty. My prechádzame do kráľovských záhrad, pri ktorých stojí Ľudové a Hradné divadlo. Tieto dve umelecké budovy patria k najslávnejším v krajine. Pôsobia v nich tí najlepší rakúski herci a vstupenky na predstavenia je potrebné kupovať s veľkým predstihom.
Viedeň ako na dlani
Na druhý deň ráno sa vydávame ku katedrále svätého Štefana, ďalšej z mestských dominánt. Vystupujeme z metra o stanicu skôr, pretože sa chceme prejsť po Grabene. Širokom bulváre pre peších v centre mesta. Chrám je prístupný širokej verejnosti, ideme teda aj do vnútra. Hneď po vstupe na nás dýchne vôňa kadidla a ohromí obrovský organ. Mesto si chceme pozrieť aj z výšky, a tak si kupujeme vstupenku do južnej veže. Stojí 5,50 EUR a platiť sa dá iba v hotovosti. Pri ceste do Rakúska sa len na platobnú kartu spoliehať nemôžete, je veľa miest, ktoré sú "cash only". Po ceste hore musíme zdolať 343 točitých schodov a vyhýbať sa pri tom ľuďom idúcim dole. Po výhľade z okien ale musíme zhodnotiť, že tá fyzická námaha stála za to. Vidieť je nielen celé mesto, ale aj vrcholky Álp. Vyhliadku sme si obišli celú a tak ideme dole.
Naším ďalším cieľom je Karlsplatz, ktorému dominuje kostol svätého Karola. S katedrálou ho spája Kärtner Straße, ulica, kde majú svoje obchody tie luxusnejšie značky. Je ale nedeľa a vtedy je v Rakúsku všetko zavreté, nekúpime si teda nič. Po ceste sa zastavujeme na pohárik vína, zákaz nedeľňajšieho predaja sa nevzťahuje na gastronomické prevádzky. Vináreň je na streche obchodného domu Steffl. Budova má sedem poschodí, zhora je tak pekný výhľad na okolie.
V rytmu valčíku
Pri námestí Karlsplatz je budova viedenskej opery. V histórii tu vystupovali osobnosti ako Mozart, Strauss, alebo Bach. Za návštevu tak určite stojí a dodnes patrí medzi najslávnejšie na svete. Svojím programom sa môže rovnať s operou La Scalla v Miláne, alebo divadlám na newyorskom Broadwayi. Hneď vedľa nájdeme Albertinu, obrazáreň, ktorá v sebe ukrýva poklady od Moneta, Michelangela, alebo Da Vinciho.
Za gastronómiou
Bol by hriech byť vo Viedni a nezastaviť sa na pravý viedenský "šnicel". Naklepaný tenký rezeň z teľacieho mäsa podávaný so zemiakovým šalátom. V centre mesta je len málo reštaurácií, ktoré by nemali tento pokrm na svojom lístku. My sme sa posadili v podniku ďalej od hlavnej triedy, kde sú priaznivejšie aj ceny. Okrem rezne si dávame rakúske pivo, ktoré vôbec nie je zlé.
Metro a galéria v jednom
Nadišiel čas a musíme z mesta odísť. Najskôr si ale ideme po veci, ktoré sme si ráno nechali opäť na recepcii. Cesta vedie cez hnedú linku metra U6. Pôvodne slúžila ako mestská dráha a najstaršie stanice boli postavené už v 19. storočí. Tomu odpovedá aj architektúra, vtedy vo svete prevládal štýl "art nouveau". Vyznačoval sa rastlinnými motívmi a detailmi. Trať vedie nad zemským povrchom a neobsluhujú ju klasické vlaky, ako ostatné trasy metra. Cesta U6 je krásnou čerešničkou na torte za našou návštevou a ukážka, že aj mestská doprava môže byť atrakcia.
Matěj Stošek procestoval 24 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.
Vídeňské valčíky, káva a Schnitzel od Iva Jahelky nebo snad Plesový marš od Richarda Müllera? Samozřejmě k Vídni patří jak Radetzkého marš, tak i Valčík na krásném modrém Dunaji od Johanna Strausse.
Dvoudenní výlet do Vídně se vám tedy jistě vyvedl dle vašich představ. Kdyby bylo k dispozici více dní, šly by tam zařadit i návštěvy zámků Belvedere a Schönbrunn, stejně jako vyhlídky z Leopoldsbergu a Kahlenbergu ve Vídeňském lese, atd.
Právě při procházce centrem Vídně nebo parkem zámku Schönbrunn mě nově napadá si zapnout navigaci v aplikaci od ČD (Vlakem na výlet) a třeba si tak nasbírat dalších 25 + 25 věrnostních ČD bodů. I v rámci ŽSSK existuje něco podobného? Zatím se mi to nepodařilo objevit ...
Samozrejme, že sa k tomuto mestu vzťahuje oveľa viacej skladieb a dalo by sa tu stráviť aj o deň, dva navyše. No písal som len o tom, čo sme stihli prejsť :). ZSSK vernostné body za tieto aktivity neponúka. Zato spolupracuje s viedenským dopravným podnikom a lístok na vlak si viete s príplatkom 5,80€ kúpiť aj ako denný lístok na viedenskú MHD. Dvojdňový sa - zatiaľ - nedá, preto sme si kúpili až na mieste.