Narozeninová oslava v Abú Dhabí a Dubaji s kachničkou Jarynem 🐥💛
Jak jsme se projeli nejrychlejší horskou dráhou na světě a zdolali nejvyšší budovu světa, aneb výlet plný 'nej' (Budget 22 000 CZK)
Cestopis z roku 2023 napsal Jaryn
مرحبا 👳 marḥaba
Je leden 2023.. a naše plány jsou velké! Zrovna v lednu se před pár lety narodil můj "velkej brácha", který sice není kachna jako já (takže žádné pokrevní pouto), ale nanosil se mě v batohu pěknou stovku kilometrů po všech čtyřech kontinentech, které jsme spolu zatím stihli navštívit.. a aby to byla oslava ve velkém stylu, naplánovali jsme spojit naše společné dvě velké vášně! Rychlá auta a cestování! 🏎️🌍🏎️
Abú Dhabí, Yas Marina, Ferrari 🤩 Kdo je fanoušek závodění formule 1, ten ví.. a kdo není, ten se dočte níže 😜 A komu to vůbec nic neříká, ať si doroluje na "nudnou" doprovodnou část o Dubaji 😉
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Ulovit levnou letenku na konkrétní termín do Dubaje, příp. přímo do Abú Dhabí, není žádná sranda.. extra komfort během šestihodinového letu klidně oželíme, místo oběda servírovaného na palubě jsme ochotni dát si bagetu a případný několikahodinový nocleh na letišti také připadá v úvahu.. Voilà! Ještěže je tu Wizz a jeho orientální linka Vídeň - Abú Dhabí - Dubaj - Vídeň 🕌 Za cca 3 400 CZK se tak podíváme do obou měst a nemusíme se zdržovat zpátečním přejezdem do místa příletu/odletu 👍
Dostatečně dopředu (alespoň 1 měsíc) si kromě ubytování zařizujeme i vstupenky do muzea budoucnosti "Museum of the Future" v Dubaji.. to totiž bývá už několik týdnů předem vyprodané ☝️ Ostatní vstupenky stačí vyřešit až pár dnů předem, nebo dokonce až na místě.. Neprohloupili jsme ani nákupem slevového kuponu Dubai Pass - dle vybraných atrakcí se na vstupném dá ušetřit i pár stovek korun 💰
Pro opravdové fajnšmekry jsou na Yas Marina v Abú Dhabí ještě perly jako: (1) komentovaná prohlídka po okruhu formule 1 a návštěvnického centra, (2) TrainYAS, alias běžecký nebo cyklistický trénink pro všechny fyzické i věkové kategorie, kdy si zájemci mohou celý okruh obkroužit pěkně po svých nebo na kole (zapůjčení v ceně), (3) Ferrari Roof Walk, aneb procházka podél největšího loga Ferrari na světě a to přímo na střeše zábavního parku Ferrari World ❤️ Všechny tyto atrakce je třeba dopředu naplánovat, protože mají stanovené termíny a časy..
Už dopředu jsme věděli, že tentokrát to nebude low-cost zájezd 🤷 Na čem se dá ušetřit jsou letenky, ubytování, městská doprava a jídlo.. zbytek je útrata za přemrštěné peníze, kterými jsme přispěli do kasičky šejkovi Khalifovi a jeho nástupcům, aby postavili ještě větší.. ještě lesklejší.. ještě rychlejší.. ještě úchvatnější.. "něco", co zrovna nutně potřebují 😆 Ale čert to vem, aspoň to ti kluci arabský umí ve velkém stylu 👍
Náš rozpočet za dvě osoby 👩🧑 a jednu kachničku 🐥 na celou dovolenou, tj. 1,5 dne v Abú Dhabí a 2,5 dne v Dubaji (celkem 4 noci), je následující: zpáteční jízdenka Praha-Vídeň 800 CZK/os., letenka 3 400 CZK/os., ubytování se snídaní v centru města 3 800 CZK/os., jídlo cca 2 000 CZK/os., doprava (bus, metro, taxi) cca 800 CZK/os., vstupenky 11 500 CZK/os. 🤑
Sečteno podtrženo.. nejdražší narozeninová párty za celou mojí éru 😳 Aspoň mi nebylo špatně.. noo i když! 😆
Harmonogram 🔦
Zvládnout dvě obrovská města ve čtyřech dnech je trochu kvapík, ale náš plán je jasný.. zbytek počká na příště! Jeden celý den je věnovaný ostrovu Yas Marina (cca hodinu busem od Abú Dhabí) - tzn. závodní okruh formule 1, zábavní park Warner Bros Studio a Ferrari World 🎡 Na samotné Abú Dhabí nám musí stačit půlden (Velká mešita šejka Zayeda a prezidentský palác, nic víc). Dále přejezd do Dubaje (2 - 3 hodiny) a celé dva dny na dubajské "památky" 🕌
Stihli bychom to krásně.. kdybychom nepřiletěli už s půldenním zpožděním 🙈 Ok, prezidentský palác musí počkat na jindy..
Přílet, covidová a jiná opatření 💉
Za našich časů se rozvolnilo už i cestování do jednotlivých emirátů a při vstupu nebylo třeba ukazovat nic jiného než pas a milý úsměv 😊 Pro pobyt kratší než 90 dní není potřeba vízum, přesto nás průchod celní kontrolou stál cca hodinu strávenou ve frontě.. focení a sbírání otisků prstů chvíli trvá, ale přežít se to dá 😉
Co byla ale opravdová pohroma? Neustálé kontrolování, zda náš pas platí alespoň 6 měsíců po návratu.. to svět neviděl! Přestože se údaje o platnosti pasu zadávají do elektronického systému aerolinky při online check-inu, a náš pas prošel od okamžiku příjezdu na vídeňské letiště, do okamžiku, kdy jsme stáli utahaní jako koťata před hotelem v Abú Dhabí, doslova desítkami párů rukou! Stejně jsme si museli (při cestě tam i zpět) jít vystát frontu na odbavovací přepážku, aby nám platnost zkontrolovali a teprve poté vydali boarding pasy.. ty online totiž bez kontroly neplatily 😵 Obrovská otrava..
Doprava po městě a mezi městy 🚗
Co je v této destinaci bomba? 🤔 Cena veřejné dopravy.. levná nafta znamená, že se dostanete hodinovou jízdou autobusem z bodu A do bodu B klidně i za 12 CZK! A taxíkem? Za necelou stovku..
Po Abú Dhabí i Dubaji funguje hustá a spolehlivá síť veřejné dopravy.. spoje jezdí často a podle jízdních řádů (fungují i ty přes Google Maps) 🚌 Zejména v Abú Dhabí se nám občas stalo, že jsme se do autobusu nevešli kvůli plné kapacitě (pokud jede bus mimo město po dálnici, musí všichni cestující sedět).. ale to se snadno vyřeší taxíkem nebo spolujízdou minibusem, jejichž řidiči postávají poblíž takto vytížených linek a nahánějí tyto "nadlimitní" pasažéry do svých vehiklů.. samozřejmě za dobrou cenu!
Vše je skvěle značené, veškeré cedule a destinace jsou jak v arabštině tak angličtině, a poblíž automatů na lístky vždy postává (rozuměj "zevluje") někdo, kdo ochotně poradí a pomůže.. tomu říkám vyspělá civilizace! 😄
Pro využívání městské dopravy, ale i pro přejezd busem mezi oběma městy, je třeba pořídit si kartičku.. v Abú Dhabí to je Hafilat , v Dubaji pak Nol 💳 Obě fungují v principu velmi podobně - spolu s nákupem kartičky se na ní nabije dostatečný kredit, který se pak strhává dle ujeté vzdálenosti (kartička se přikládá ke čtečce při nástupu i výstupu z vozidla/přepravního prostoru). V Dubaji jsou automaty na každé zastávce metra, v Abú Dhabí se musí trochu více hledat.. bývají většinou u frekventovaných zastávek autobusů, ale dostali jsme se i do situace, že jsme automat vůbec nenašli nebo nefungoval.. proto je lepší mít na kartičce železnou zásobu a nespoléhat na dobití na každém rohu 🚍
Kartičku Hafilat jsme si zakoupili a nabili už na letišti v Abú Dhabí a pomocí ní se dostali autobusem (č. A1) z letiště až do centra města, kde jsme měli ubytování. Pro cestu z Abú Dhabí do Dubaje (příp. nazpět) se použije dubajská kartička Nol (stačí na ní mít nabitý dostatečný kredit). My jme si jí pořídili v Abú Dhabí na přepážce autobusového nádraží, odkud spoj směr Dubaj (č. E100) odjíždí 🚏
Extra jízdenku na jednokolejku (The Palm Monorail) jsme si ještě přikoupili pro cestu na palmový ostrov Palm Jumeirah v Dubaji, která jezdí napříč ostrovem a jsou z ní nádherné výhledy.. kartička Nol zde neplatí ⚠️
Abú Dhabí & ostrov Yas Marina 🏎️
Do Abú Dhabí jsme se kvůli zpožděnému letu dostali až pozdě v noci.. jediné, co jsme stihli, bylo obhlídnout pár obchůdků kolem našeho hotelu, sehnat si něco pořádného k večeři a jít srovnat záda do horizontální polohy v měkké hotelové postýlce 🛏️
Hned ráno po vydatné snídani obsahující vařená vejce, fazole, párečky, indické kuře "chicken tikka masala" a 6 indických placek, jsme se autobusem vydali směr Yas Marina.. potřebný spoj i zastávky jsme si jednoduše našli přes Google Maps 🗺️ Prvním cílem byl závodní okruh Yas Marina, který je volně přístupný a mohli jsme si jej sami procourat (v závislosti na programu, který se ten den koná).. kromě obrovského, velmi dobře udržovaného areálu a liduprázdných tribun nás nadchla tzv. Wall of Fame.. zeď slávy, na kterou otiskli ruce všichni vítězové místní Velké ceny formule 1 ✋🤚 Je vážně vtipné zjistit, že máte větší ruce než čtyřnásobný mistr světa Sebastien Vettel! Asi je to prďola 🤗
Druhým cílem na ostrově byl nedaleký zábavní park Warner Bros Studio.. domov kreslených postaviček Looney Tunes jako jsou králík Bugs Bunny a Pták Uličník, a superhrdinů od DC Comics (tj. Superman, Batman a jejich banda.. mě se to vždycky plete 😆). Na první pohled zábava pro dětičky.. na druhý pohled veselá, barevná a hlavně zaručená cesta jak si obrátit kufr vzhůru nohama.. rychle, efektivně a hlavně naprosto nevinně! 🤢 Uvnitř zastřešeného areálu s naaranžovanými roztomilými postavičkami je totiž nepočítaně druhů kolotočů, mini horských drah, houpaček, točících se lavic a jiných zvedaček, že už po druhé atrakci jsme si preventivně zobli kinedryl! Věděli jsme totiž, že to "nejhorší" nás teprve čeká..
Ferrari World.. třetí cíl a hlavně vrchol celého dne! Největší krytý zábavní park na světě.. největší logo.. nejrychlejší horská dráha.. nejvyšší smyčka hlavou dolů.. nej nej nej! 🎢🏅 Warner Bros Studio bylo jen na rozehřátí, teď teprve začne zábava 🤩
Ve Ferrari Worldu opravdu není třeba hrát si na hrdiny.. bušící srdce, strachem rozšířené zorničky, rozklepané nohy a neustálým řevem ochraptělé hlasivky všechno prozradí 🤣 Už když jsme stáli ve frontě se nám žaludky scvrkávaly nervozitou.. Formula Rossa - zrychlení z nuly na 240 km/hod za 4,9 sekundy, maximální přetížení 4,8 G a celých 92 vteřin neustálého přání, ať už je konec 🙏😅 Flying Aces - desítky metrů stoupání a klesání ve více než 50° úhlu, nepočítaně zatáček, hopů a loopů hlavou dolů, to vše v rychlosti 120 km/hod a se smrtí v očích 😱 Turbo Track - vystřelení kolmo do výšky 64 m v rychlosti 100 km/hod a pád zpět ve stavu beztíže, žaludek až v krku zaručen 👍 To je jen top trojka atrakcí, které se pod ikonickou červenou střechou skrývají..
Jaryne?! Ty ses mi vyblinkal do kabelky?
Naládovaní platíčkem kinedrylu nám špatně nebylo, přestože doby bezhlavého a hlavně bezstarostného ježdění na řetízkáči jsou už dávno za námi.. ale stává se! 🤮🤷 Je to zábavní park.. a v takovém případě nastupuje do práce pán v montérkách s výbavou tzv. emergency spill kit (volně přeloženo jako pohotovostní sada na zvratky) 🤣 Ano, viděli jsme ho v akci.. a ano, není to příjemná práce😝 Co má ten pán asi napsáno v životopisu? 🤔 Manažer pro krizové záležitosti v zábavním parku? Koordinátor úklidových prostředků pro náhlé situace? Musí to být ale sakra dobře placený job..
Jako fanoušci Ferrari jsme si samozřejmě nenechali ujít ani doprovodné akce a výstavy o samotné značce, její historii a zakladateli. Třešničkou na dortu jsou vystavené závodní vozy formule 1 🍒 ..je toho dost na celé odpoledne. Z parku jsme odcházeli téměř mezi posledními a rozhodně nelitovali investice do tzv. Quick Pass, který nám z časově úsporných důvodů vždy zkrátil čekání ve frontě až o 30 min ⏱️
Abú Dhabí & Mešita Sheikh Zayed Grand Mosque 🕌
Po dnu plném rychlosti to chtělo zařadit nějaké odlehčení.. pro srovnání tepovky 😄 Velkou mešitu šejka Zayeda jsme plánovali navštívit pro její úchvatnou architekturu a kolosální velikost, očekávání splnila do puntíku 👌 Jde o svatostánek, kam je třeba náležitě se obléknout a respektovat místní tradice.. plus si udělat předem rezervaci místa na konkrétní den a čas, vstupné je zdarma. Ideální je hned první ranní termín před tím, než se mešita zaplní dalšími zvědavci 😉
Až k návštěvnickému centru (skleněné kupole na parkovišti) jezdí přímý autobus z centra města. V centru, pod povrchem parkoviště, je ukryté slušně velké nákupní centrum včetně kavárny Starbucks a občerstvení McDonald's.. ano, i tady 🙄 Po předložení QR kódu s rezervací a kontrole, zda je zahalené vše, co zahalené být má.. jsme se dlouhatánským podzemním tunelem pěšky dostali až přímo před mešitu. Prohlídka zabere slabou hodinku, záleží na množství nafocených záběrů 📷 A pozor v celé mešitě je přesně vymezeno, kde se fotit může a kde ne.. naštěstí to bylo vždy tam, kde jsme se sami už chystali foťák automaticky vytahovat 😉
Dubaj 🏙️
Do Dubaje jsme přijeli lehce po poledni, cesta trvala příjemné dvě hodinky a autobus č. 100 nás vysadil v samotném centru Dubaje. No příjemné.. když si odmyslím, že celou polovinu času jsem trapně křížil nohy a vzýval všechny kachní bohy za větší močový měchýř! 🙈 Před odjezdem jsem do sebe totiž bez rozmyslu naklopil hrnek arabského čaje Karak s mlékem a lahodným kořením, který jsme dostali od místního drobného živnostníka jako milé gesto, když jsme si u něj nutně potřebovali rozměnit drobné do jízdenkového automatu.. proklatě! 😰 Naštěstí celou mou čůrací peripetii opět vyřešil párek přátelských Arabů postávajících na autobusovém nádraží, kam jsme "za pět minut dvanáct" dorazili, když mě navigovali a téměř jako eskorta doprovodili na nejbližší veřejné toalety.. jestli slyšeli i žlutý "karakový" vodopád nevím, ale můj následný úlevný úsměv i lehký krok byl vševypovídající 😊 A musím podotknout, že přátelská nátura místních obyvatel a dostupnost zářivě čistých a bezplatných veřejných toalet mi po celou dobu dovolené vyrážela dech 🥳
Na hotel jsme to z nádraží měli tři zastávky metrem a po odložení bagáže jsme tak rovnou mohli pokračovat v objevování moderního "arabského světa" 🏙️ Naše první kroky samozřejmě vedly ke komplexu The Dubai Mall.. nákupnímu centru stojícímu u paty mrakodrapu Burj Khalifa. Pohled na něj je opravdu majestátní, ať ve dne nebo v noci 🌇
Abychom si vychutnali jeho panorama, zaplatili jsme si vstup na vyhlídku Sky Views Observatory v protilehlé budově. Kromě unikátního výhledu a prosklené podlahy ve výšce cca 220 m nad zemí, jsme se nechali zlákat i na celoskleněnou skluzavku z 53. do 52. patra 🌌 Při západu sluníčka, s výhledem na Dubaj, nezapomenutelný zážitek 👍
Odtud obligátní návštěva dubajské fontány (The Dubai Fountain), přilehlé promenády a světelné show (Burj Khalifa Light Show).. za neustálé přítomnosti tisíců lidí, nic pro jedince trpící agorafobií 🤕 A šup nahoru.. 125. patro nejvyšší budovy světa! Naštěstí výtahem 😅
Po dlouhé rozvaze jsme zvolili večerní návštěvu Burj Khalify a užili si tak výhled na barevně zářící město 🌆 Jednak tam bylo méně lidí, cena byla o pár set korun nižší a noční vyhlídky, ty se nám nikdy neomrzí ✨ V úvahu přicházela také návštěva ještě vyšších pater, za ještě více peněz, nám ale výška 456 metrů nad zemí bohatě stačila! I tak jsme se ocitli v nejvyšší výšce, co jsme na zemi kdy stáli. Já jsem kachnička, jíž hrouda nohy víže.. hrdobci! 😁
Následující den jsme věnovali extravagantnímu muzeu budoucnosti (Museum of the Future), palmovému ostrovu Palm Jumeirah a luxusní přístavní čtvrti Dubai Marina.. dalším ze symbolů exkluzivního života v Dubaji 🌴 Mezi top zážitky jednoznačně patří vyhlídková plošina The View at the Palm umístěná na střeše nákupního centra Nakheel Mall uprostřed palmového ostrova. Celou palmičku, přístav i město jsme měli jako na dlani.. 🤲 Podobně jsme si užili i projížďku jednokolejkou na konec ostrova a zpět, západ slunce pláži Jumeirah (s dost nešikovně zastavěným výhledem na siluetu Burj Al Arab) a večerní procházku po luxusně osvícené promenádě Dubai Marina 🌟 Tady se žije na vysoké noze..
Přesně podle itineráře nám poslední den dovolené zbýval na návštěvu poslední vyhlídky - tzv. dubajského rámu (Dubai Frame), rozkošné květinové zahrady Miracle Garden a tropického skleníku The Green Planet Dubai 🦜 Vše rozhodně stojící za vidění..
Zbývalo jen vyzvednout batohy v hotelu, nakoupit svačinu na cestu a vyrazit na letiště 🛫 Protože je Dubaj celkem drahá destinace co se jídla týče (dokonce významně dražší než Abú Dhabí) zvolili jsme pro nákup svačiny příhodnou benzinku stojící pár minut od letiště v průmyslové zóně města.. ne, že bychom to plánovali 😁 Ale nakoupili jsme si bagety, sušenky i suvenýry pro rodinu a kamarády za zlomek ceny, než v centru nebo na letišti. A ještě jsme udělali radost postaršímu Číňánkovi, který tam pracoval.. myslím, že z nás měl větší tržbu než kdybychom při jejich cenách benzínu natankovali plnou 😂
A co jsme jedli? 😋
Překvapivě.. fast food 😬 V Dubaji nic jiného za dobrou cenu sehnat nešlo, i když se daly vybrat varianty indického či čínského rychlého občerstvení a ne pouze zprofanované pizzy a hamburgery 🍔 V Abú Dhabí to bylo o poznání lepší, protože výtečné lokální jídlo šlo sehnat v jakémkoliv restauračním obchůdku, který jsme na ulici potkali.. a talíř plný nudlí s gyrosem za 80 CZK? No těma bych se utloukl! 🍜
Velkou výhodou a sondou do arabské kuchyně byly bohaté snídaně na hotelu.. pořádná sytá jídla, která by za normálních okolností stačila i k obědu 🍲 A baklava.. a chalva.. a rýžový kheer.. samé mňaminy!
إلى اللقاء 👳 ila al-liqa'
Čas se naplnil.. letiště a opětovné prokazování platnosti našich pasů, šestihodinový šlofík v letadle, oblékání min. padesáti vrstev oblečení (doslova všeho, co jsme měli s sebou) při čekání na noční autobus ve vídeňském nevlídném počasí, další šlofík na cestě do Prahy, zalomený krk ze šlofíku v autobusu, naplnění bříšek snídaňovým koblížkem na nádraží a jsme doma 🙃
Upřímně? Bylo to krátké.. celé 4 dny by se daly strávit jen v jednom z obou měst. Abú Dhabí i Dubaj byly velmi příjemným překvapením a nabízí dovolenou protkanou pozitivní atmosférou, přátelskými lidmi a neskutečným detailem pro pořádek (klidně bych si troufl jíst ze země).. v tom mají 5 hvězdiček ⭐ Jen těm dubajčanům proboha někdo vysvětlete, že nástup a výstup z metra nemusí vypadat jako boj o přežití, ale dá se efektivně zorganizovat, nechám-li první cestující vystoupit! Neee, že by to neměli všude nakreslené a ještě to ve špičce nevyřvávali v amplionech.. 🤷 Místní prostě jenom zarytě vzdorují! 😆😆
A kdy mám vlastně narozeniny já?! 🐤
Takže jako dovolenková i narozeninová destinace ideální 👍 Jen ta kulturní vložka a návštěva starého města trochu haprovala.. tak příště 😉
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.
Skvělé!!! Moc užitečné informace. Děkuji
Skvělé!!! Moc užitečné informace. Děkuji