🇬🇫 Narozeniny, Silvest a Nový rok ve Francouzské Guyaně 🇬🇫
Pár dní v kousku Evropské unie v Jižní Americe :)
Cestopis z roku 2023 napsal Michal Jakubík
Musíte všichni lítat někam po Vánocích?! Neskutečně zvyšujete poptávku, aerolinky pak ceny a já nemám následně kde lítat! Nebo tak maximálně do Francouzské Guyany, kde nikdo z Vás asi nechce…
Děkuji 😊
Loni jsme byli na Silvestra s CK na poznávačce v jižním Vietnamu, letos jsem dostal zas úkol naplánovat dovolenou sám. Ale z těch cen mě bolela hlava :D Časová flexibilita není zas taková a mám tak +- 1 den na odlet a přílet. Nakonec se mi ale povedla ulovit akce na Business letenky do Cayennu, ve Francouzské Guyaně… v Jižní Americe, kdybyste nevěděli :D Problém byl, že z Paříže… cena z okolních letišť? Dvou až trojnásobná. Odlet 26. prosince v 11 ráno z CDG. Z Krakova (naše nejbližší pořádné letiště. Ostrava je malinká a Katovice jsou spíš na chartery.) 26. prosince první letadlo přistává v Paříži dost pozdě. Na dvě samostatné letenky nereálné. No a 25.? To pro jistotu neletí přímá linka vůbec. 😊 Na výběr bylo KLM, kde už máme nějaký ten status, nebo třeba Lufthansa Group, se kterou jsme ani jednou neletěli ještě. No a pro to, že mám trošku rád letadla a aerolinky, sáhl jsem po tom druhém 😊
Cesta do Paříže
Přiletěli jsme teda k večeru a ráno jsme měli odlet v 11. Pospat bychom si klidně mohli a vyrazit i do města. V hotelu jsme měli ale pěkný bar, tak jsme si sedli tam, dostali Welcome drink na uvítaní, nějaký burger a šli spát. Jen 4 minuty chůze od hotelu byla zastávka CDGVALu, cesta na letiště zabrala ani ne 10 minut. Vycházeli jsme s 3hodinovým předstihem, že si posedíme v salónku a taaaak. Ne, neposeděli. Přes Paříž jsme letěli již několikrát, vždy v pohodě. Dnes KATASTROFA. Nic nefungovalo, žádný Francouz nefungoval pořádně (to není naposled). Asi nás zachránilo SKY PRIORITY. A to, že nemámě děcka. Klasická fronta byla neskutečná. Odlítali jsme z Terminálu 2E. A Priority fronta s dětmi nebyla o moc lepší… „Guys, y’all aren’t European passport holders?“ ptám se, abych se ujistil, že nevejdu do kratší fronty pro držitele evropský pasů. „No, we just have kids with us, unfortunately. Keep going“ odpověděl jeden z lidé stojící v nekonečné frontě. Tak jsme šli. Za námi po chvíli další. Přes zatáčku nešlo vidět rozdělení front. Do salónku jsme došli asi 10 minut před boardingem. Rychle jsme do sebe něco hodili, na hotelu jsme nesnídali, a pomalu šli na náš Gate, kde na nás čekal Boeing 777-200ER. Původně to mělo být 300ER, ale pár dní před odletem to změnili.
Cesta do Francouzské Guyany
Nastupujeme mezi prvními, samozřejmě ani tady se čas boardingu úplně nedodržel. Letenky jsem kupoval asi půl roku dopředu, sedadla nebyla v té době vůbec rozdělená – automaticky beru 01L a 02L. Usadíme se, nafotím si sedadlo pro svůj cestovatelský Instagram a pomalu si začínám vybalovat blbůstky. Během 2 minut přijde letuška se slovy „Do you speak English, sir? “ „Hello, of couse I do“ odpovídám s vidinou, že mě přišla uvítat, nebo proškolit kvůli něčemu. Asi bych si neměl nikdy sázet sportku. „Ahh, perfect, well, I do have one lady here. She doesn’t like her seat. Would you…“ „of course“ nenechám ji ani domluvit a už se balím. Bude to nějaká stará paní na vozíku, o berlích, nebo já nevím co, udělám to rád. Letuška mi na tabletu ukáže volná sedadla, ze kterých si můžu vybrat a odcházím pomalu. V tom si na mé sedadlo sedá ne zas tak stará, zmalovaná s půl metrovými pazury, škaredá černoška, která je příjemná už od pohledu. Už lituju svých činů. Nejlepší sedadlo v celém letadle vyměním za to nejhorší v Business třídě. Tím nejhorším je myšleno to, že je v druhé business kabině – chodí tudma celé letadlo skoro, plus je premium economy hned další řada. Což znamená jediné. Děcka. Nesnáším. A hned po vzletu začalo jedno řvát. Zakázat, prosím. Řvalo s krátkými přestávkami skoro celý let. Moc milé a moc příjemné. Tyhle rodiny by měly mít vyhrazené místo v posledních řadách letadla oddělené stěnou. No, došourali jsme se na konec druhé kabiny a co, naše nová sedadla jsou obsazená. Jdeme tedy za jinou letuškou, vše vysvětlíme a potupně čekáme u vchodu, než ty dva vyhodí. Nechápu, jak se tam dostali a co chtěli. Trochu nás to rozhodilo. Po několika dnech se v jedné cestovatelské skupině, kde jsem sdílel zážitek z letu, ozval jeden týpek, co seděl pár sedadel za mnou. Prý ta ženská byla samá ostuda. A prý ani sedadlo nemohla mít vybrané, protože upgradovalo do Businessu na poslední chvíli...
S Air France jsme letěli již několikrát, business mají skvělou. Tohle je ovšem doslova vnitrostátní let, turistů minimum. Minimum myslím asi 6. Včetně nás dvou. Zbytek místní. Proto sem asi dávají jedno ze svých starších letadel. Na kabině to šlo znát, ale stále lepší než některé jiné aerolinky. 😊
Chvíli po vzletu začal servis. Jídlo vždy vybírám předem. Zaručuje mi to, že mám to, co bych případně chtěl a to, že aerolinka méně plýtvá jídlem. Což při letu se mnou stejně moc nehrozí. Rád si přidám. 😊 Každopádně mou řadu, nyní sedadlo 12A, obsluhovala ta stejná letuška, která mě poprosila o změnu sedadla. S úsměvem řekla, že jsem bohužel schytal na servis ji, ale za omluvu začne se servisem od zadu. Oba se zasmějeme. Oběd u Air France obsahuje tyto chody:
- Mise en Bouche
- Předkrm
- Hlavní chod
- Slaný dezert
- Sladký dezert
- Ovoce, zmrzliny a sorbety
Všechna jídla mají všichni stejná, krom hlavního chodu, kde je na výběr ze 4 základních chodů, která víte předem přesně, co budou – kuřecí, hovězí, ryba a vegetariánské a dalších asi 10, aniž byste věděli, co přesně dostanete. Jedná o různé zdravotní (bezlepková, nízkosacharidová, bez laktózy..) a náboženské diety (halal, košer, hinduistická…).
Dnešní menu vypadalo takhle:
- Mise en Bouche:
Krémové pyré z máslové dýně, nasekaná karotka a celer, pražená dýňová semínka.
- Předkrm
Terina z foie gras, Christmas-spiced hruškové chutney, variace artyčoků a pistácie
- Hlavní chod
- Hovezí líčka konfitovaná s koprovými semínky, variace celeru
- Kuře s omáčkou kuřecí s tonka fazolkami, krémová polenta a hříbky
- Treska, omáčka z libečku a arabicy, bramborový mouse s pórkem
- Restovaný pastinák s koprovým máslem, curry a oříšky
- Slaný dezert
Sýry Crottin de Chavignol, Fourme d’Ambert a Cantal
- Sladký dezert
Kávová opera
- Ovoce, zmrzliny a sorbety
Samozřejmostí je šampaňské na uvítání a neomezené množství veškerých nápojů. Buď si řeknete posádce, nebo jako já si dojdete do kuchyňky, kde je snack bar a obsloužíte se sami. Což je pro mě rychlejší, pohodlnější a asi lepší i pro posádku, která se aspoň nají, během své pauzy a ti, kteří pracují, ať si udělají své.
Po asi 9 hodinách začínáme klesat nad amazonský prales a zanedlouho přistáváme. Cayennské letiště je malinké, kontrola žádná. Stačí ukázat přední stranu pasu, že jste z EU. Nebo kdokoliv, komu jste ten pas ukradli. :P Jen čekání na kufry zabralo neskutečně dlouho. Letatel je tady asi tak 5 denně. Dvě z Francie, jedno z Martiniku/Guadeloupu a jedno z Dominikánské republiky. Plus nějaká z místní aerolinky Air Guyane. Která lítá asi jen vnitrostátně. Ale víte čím? Let L-410! :D Škoda, že jsem se tím nepoletěl, zpětně toho lituju.
U Europcaru bereme auto a odjíždíme na ubytko. Hotely zde nejsou nejlepší, proto jsem se rozhodl výjimečně pro ubytování v soukromí. A chytl jsem jackpot. Dům disponoval 3 jednotkami, parkovacími místy a malým, ale krásným bazénkem. V lednici čekala voda a pivo a my měli teda vystaráno. 😊 Dům se nachází ve skvělé části. V obci Remire – Montjoly. V okolí zjevně bydlí kontinentální Francouzi a ne místní, takže tady bylo čisto a hezky. O zbytku Guyana se to říct zase nedá.
Remire-Montjoly
Remire – Montoly je vlastně dvojměstí o velikosti asi Českého Těšína, což z toho dělá 5. největší město v departmentu. Působí modernějším a čistším dojmem než hlavní město – Cayenne. Ale na procházky to není. Jsou tu víceméně jen obchody a nezajímavá obydlí. Ale zato jsme to měli blízko do supermarketu a tak. Restaurace jsou tady tady spíš taky dražší než ve zbytku země. Ale alespoň vypadaly lépe.
Cayenne
Cayenne je trošku zajímavější město, ale že by bylo nějak zvláštní ani ne. Koloniálních prvků tady moc není a pokud ano, tak v hodně špatném stavu. Hlavní náměstí Palmiste je vcelku o ničem, místní katedrála taky. A celkově to tady připomíná Český Těšín. Hlavně vietnamskými a čínskými obchodníky. Místní obyvatele bych asi rozdělil takhle. Bohatí bílí Franouzi, kteří zde tráví důchod, nebo tady lítají na dovolenou na své chalupy. 😊 Asiati, kteří zde makají a vydělávají peníze a pak ten zbytek. Asi 80 % obyvatel. Trh zde funguje jen nějaké dny v týdnu, obchodů místních minimum a restaurace téměř žádné. Pokud zde je restaurace, kde to vypadá relativně obstojně, tak je čínská, asijská, singapurská, francouzská, indická, egyptská, nebo mekáč. Mekáč si v cizích zemích dávám na aklimatizaci, aby se má střeva nelekla hned. Paradoxně to byla jediná restaurace, kterou má střeva tady nezvládla. :D Zbytek byl v pohodě, i když třeba nevypadala nejvábněji. Kreolskou restauraci jsme viděli jednu. Jednu jedinou. Ta teda vypadalo luxusně, ale vždy vypadala zavřeně. A vlastně ještě jednu, která místní ale spíš jen napadobovala a jednalo se spíš o moderní fúzi různých kuchyní. Ne s úplným ohledem na místní zvyky. Ale to jen hádám. Každopádně mi tam moc nechutnalo. Street foodu tady bylo minimum.
Je zde několik malých přírodních rezervací, kde ale krom palem a ne moc hustého pralesa nic není. To byste museli hlouběji do vnitrozemí. Kvůli tomu jsme tady úplně nejeli. Chtěli jsme víc klídek.
Celkově to město nemá čím nadchnout. Alenu nutně ani neurazí.
Kourou
Asi hodinku pozvolným tempem od Cayenne leží Kourou. 4. největší město Francouzské Guyany, která je známé vesmírným střediskem Evropské kosmické agentury. Asi nejdůležitější atrakce departmentu a atrakce, na kterou jsem se nejvíce těšil. Od začátku listopadu jsem psal několik e-mailů. Prvně místní cestovní kanceláři, následně přímo do střediska. Nikdo nikdy neodpověděl. Až tady mi bylo sděleno, že většina turisticky zajímavých míst je během Vánoc a až do 5. ledna zavřených. Včetně Ďábelských ostrovů, které mě ovšem tak nemrzely jako vesmírné středisko. Kdyby aspoň odepsali na ten e-mail…
Jinak město opět o ničem, opět víceméně zahraniční restaurace a čínské obchůdky. Zajímavé zde bylo pouze pozorování těch poloobojživelných ryb. Víte, které mám na mysli, ne? Nepovedlo se mi dohledat, jak se jmenují. Každopádně zde zabíraly celé pobřeží, před lidmi hned plavaly pryč, ale z dálky víc jak dva metry šly pozorovat. Chvíli se na to koukat dalo. 😊
Oceán byl zde i v okolí Kourou úplně jako kafe. Nejen teplotou. Barvu mělo taky podobnou. Což mě odrazovalo od plávání zde. Oceán byl docela poklidný, ale kvůli té barvě jsem se moc daleko neodvážil. Neviděl jsem, na co šlapu, co plave kolem mě, a to není pro mě. Na plážích se válelo mnoho mrtvých ryb a vyplavených medúz a úplně bych se nějaké dotknou nechtěl, i když asi většina z nich je v pohodě, ale mé srdce by to nedalo. :D
Cestou z Cayenne do Kourou je místní guyanská zoo. Spíš je to park v deštném pralese, zvířat tady není moc, klece a výběhy jsou od sebe docela daleko a snad polovina trasy je vedena pouze přes prales bez ničeho. A rychlá procházka přes zoo klidně zabere ty dvě hodinky. Rozhodně doporučuji, ne že by zvířata byla nějak speciální, i když se jedná o ohrožené druhy tady, ale osobně nevidím rozdíl mezi těmi, co jsou v českých zoo, ale celkový zážitek byl super. Jen pokud chcete využit mosty přes prales, tak se oblíkněte jako do pralesa, a ne jako do zoo jako já...
Vstup:
- 🎟️18 USD
O něco dál je ještě Botanická zahrada v Macouria (Guiana Botanical Garden), ale ta byla taky během naší návštěvy zavřená a na netu se mi k tomu špatně hledá.
Jelikož jsme nevychytali čas, to zajímavé jsme projeli za dva dny, zbytek jsme věnovali odpočinku na pláži a u bazénu. Občas jsme zavítali do města do restaurace, ale nic spešl. Zato ta příroda byla krásná, nádherná. Nám to bohatě stačilo na koukání. Do vzdálenějších oblastí se nám už nechtělo. Poznávaček jsme letos měli víc než dost, takže jsme nakonec byli rádi, že jsme v místě, kde moc turistů není a máme klid.
French Guiana Dump
Cesta domů
Zpátky jsme letěli stejným letadlem, které dělá kolečko Paříž – Cayenne – Martinik/Guadeloupe. Zážitek už byl horší. Salónek zde je doslova lednička, dva druhy pečiva, dva druhy sýrů a hektolitry tvrdého. Hrozné. Posádka došla s nosánkem nahoru půl hodiny pozdě, nástup do letadla měl skoro 40 minut zpoždění víceméně zbytečně. Výběr jídla už nevím, neobtěžovali se ani rozdát menu. Dostali ho jen ti, co si neobjednali předem. Celkově byla posádka nepříjemná. Večeře byla šup šup. Ani pořádně nevím, co jsem jedl. Na snídani byla „Eggs or continental breakfast “. Po tom, co mi steward ukázal ubohou kontinentální snídani, jsem se rozhodl pro vejce, která zrovna moc nemusím. S nimi přišel i jogurt, mango a další maličkosti. Co jsem tak pochopil, tak údajná kontinentální snídaně bylo to stejné, ale místo vajec pytlíček cereálií. 😊 Lovely. Celkově byl ten let hlavně kvůli posádce slabší, to se mi u Air France stalo ale naštěstí poprvé. Zatím jsem byl spokojen vždy, jak v businessu, premium economy, tak economy. Díky menu z prvního letu, které jsem si vzal s sebou, teď vím, co přesně jsem jedl. U tohoto letu jsem nevěděl, co jsem jedl a stále pořádně nevím.
Já měl tohle. Nebylo to dobré... tuhé maso a plod chlebovníku měl nechutnou texturu a zvláštní chuť.
💡 Postřehy
🌊 Oceán 🌊
- Při pevnině je hnědý. Asi naplaveniny z řek atd. Nevím. Na ostrovech nevím, nebyli jsme.
- Na přelomu roku měl stabilně okolo 30 °C.
- Problém jsou ale pláže, je jich tady spousta, písečné, jílovité, s mnoha balvany, bez nich. Problém je, že nejsou ale moc čisté. Buď přírodní materiál – kmeny, rostliny, hadí ovoce, manga, kokosy, ryby, medúzy… You name it. Některé pláže byly u oceánu čistší, ale hned za pláží klasický místní bordel. Tím myslím mimo plasty a oblečení třeba i skleněné láhve, v tom lepším případě. Častokrát i střepy. A nemyslím si, že to tady přináší oceán podle toho, jak vypadá zbytek země.
📶 Mobilní služby 📶
- Doteď nevím, jak to tady přesně je. Jeli jsme dva. Jeden s T-mobilem a jeden s Vodafonem. Vodafone tady fungoval. Po chvíli volání do ČR, ale nakonec služby spustili. A můj T-Mobile? Nic. Volal jsem několikrát a oni mi to ani nezvedli. Jako nevím, kolik Čechů tady bylo předtím, ale tohle snad měli mít odšéfované. Každopádně Vodafone nakonec fungoval po celou zbývající dobu – volání, sms i data jako v Česku. Sice signál slabší, ale dalo se to. T-Mobile? Vedle toho, že mě ignorovali, tak služby se po celý pobyt nespustily. Neměl jsem jedinou čárku. Ale uvítací SMS přišla…
Takže pokud máte Vodafone, jste asi v cajku, ten Vás alespoň nebude ignorovat.
🗺️ Vstupní podmínky 🗺️
- Dle MZV ČR lze na území Francouzské Guyana, jakožto zámořském území Francie, tedy Evropské unie, ale Schengenu, cestovat na občanský průkaz. Francouze jsem tak cestovat viděl. Takže to jde, ale MZV ČR doporučuje mít s sebou cestovní pas. Jste přeci jen v kačí řiti, kde skoro nic nelítá. Existuje tedy možnost, že byste byli nuceni přeletět třeba do Brazílie, nebo jiné země. Z důvodu katastrofy, nepokojů, nebo čehokoliv.
💉 Očkování
- Povinná je žlutá zimnice (vakcína vyjde asi na 1 750 Kč a pokud nemáte mezinárodní očkovací průkaz, tak ten vyjde na 100 Kč, plus třeba mé infekční oddělení si účtuje 300 Kč za konzultaci. BTW – informace k destinaci a nemocech vyhledávají na Googlu. Kéž by to umělo více lidí v Česku. Na žlutou zimnici je potřeba se očkovat minimálně 10 dní před odletem.
- Dále jsou různá doporučená očkování jako jsou klasiky žloutenky a břišní tyfus, ale to si zjistíte sami, nebo poradí lékař. Já osobně mám teda zimnici, klasická česká očkování, žloutenky a břišní tyfus pro jistotu.
- Doporučují se antimalarika. 🦟 Včera jsme se vrátili a necítím se úplně stopro, tak kdo ví, co za breberky jsem si dovezl. 😊 Vše ale řešit s lékařem. (* chvíli po návratu jsem si poležel, nějaké paraleny a během týdne jsem byl v poho. Ale mohlo to být cokoliv. Třeba i jen únava těla.)
💸 Ceny 💸
- Extrém. Průměrná mzda tady je asi 33 tisíc korun hrubého měsíčně (v ČR podle ČSÚ cca 43 tisíc korun)
- Šampaňské se tady sice dalo sehnat od 16,90 €, ale podle aplikace ty ceny jsou i v ČR, jen ne asi v kamenných prodejnách, kde je výběr max 5 druhů šampaňského, Tady jich je třeba 50. Francie...
Pokud jsme byli v obchodě, většinou jsme nakupovali to nejlevnější. Ceny jsem porovnával v den nákupu s rohlíkem.
- 🥝 Kiwi 32 Kč kus x Česko 13,90 Kč
- 🥛 Plnotučné mléko to v kartónu 51 Kč litr x 24,90 Kč (I když to to v Česku stojí možná i méně, 24,90 je čerstvé, v Guyaně bylo to pasterizované, nebo se tomu říká. Bez ledničky.
- 🥚 Vejce 6 ks 75 Kč x 44,90 Kč
- 🥤 Coca-Cola a jiné limonády (vše +- podobně) 2l 88 Kč x 48,90 Kč
- 🍏 Jablka 96 Kč x 44,90 Kč kg
- 🍐 Hrušky 115 Kč x 59,90 Kč kg
- 🥭 Mango 121 Kč kg x 159,90 Kč kg
- Nejlevnější bílý jogurt 8x125 g 121 Kč x nejdražší Activia 8x 120 g 134,90 kč (nenašel jsem levnější alternativu)
Pak tady byly potraviny, které jsem neporovnával. Nejlevnější bageta 🥖 asi 0,80 €, chléb 🍞 3,75 € (ale kentus, takový penam. Normální spíš 5 €) a na další bych se musel podívat na účet, ale vždy jsme platili neskutečné pálky. Ceny v restauracích minimálně dvojnásobné oproti Česku. Někdy i více. Ale kvalita značně nižší.
Závěr
Pokud bychom nechtěli vůbec poznávačku, ale jen se vyvalit na moře, tak asi ideálka. Standardy jsou tady nižší, ale příroda je tady nádherná a pokud najdete správnou pláž, tak i u moře to jde. Ale jinak tato destinace nemá moc co nabídnout. Ideálka na důchod. 😊Ale pro mě jednou a stačilo. Vrátili jsme se včera. Nyní je jedna hodina ráno. takže předevčírem :D Mám trošičku Jet Leg a necítím se úplně nejlépe, takže semtam může být někde nějaká chybka. Hlavně editor na psání článků tady je totální katastrofa, takže úpravy se dělají hrozně, ale časem se to pokusím poupravovat. :)
Naše ubytování
🏨 Ubytování Paříž 🏨 https://www.booking.com/hotel/fr...aid=304142
🏨 Ubytování Remire-Montjoly 🏨 https://www.booking.com/hotel/gf...aid=304142
Nebo kontaktujte přímo majitele na Whatsappu: +33 7 61 71 06 10
Doprava sem
✈️ Kdo léta do Francouzské Guyana ✈️
Z Paříže CDG: Air France (Asi aerolinka, se kterou byste sem letěli. Na jedné letence s přestupem z každého většího letiště v okolí)
Z Paříže Orly: Air Caraïbes (Jednu letenku koupíte pouze na lety z Paříže a jižní Evropy + Švýcarsko)
Místní dopravce: Air Guyane (pouze vnitrostátní lety)
PS: Měchýřovka Portugalská
Tak už asi vím, čeho jsem se toho dotkl... Měchýřovka Portugalská. Dle wikipedie je její požáhadní extrémně nebezpečné. Nic mě nebolí. Takže asi cajk. Plavání teda asi v tom hnědém oceánu nedoporučuju. Viděl jsem tam dvě. :) Není to medúza, ale polypovec. https://en.wikipedia.org/wiki/Po...n_o%27_war
Michal Jakubík procestoval 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 7 úžasných cestopisů.
S tím sedadlem jsi to dobře prokoučoval, mít takové místo, tak se ho držím zuby nehty, přece tě to vůbec nemusí zajímat jestli má někdo problém. To ať si vyřídí palubní personál s ní a ne s prvním mladým člověkem, který si zaplatil sedadlo v obch. třídě. Já bych ji hnal svinským krokem hned :-D Jo a jsem rád, že se najde konečně město a k tomu ještě hlavní, které může soutěžit s mým rodným městem o největší zapadákov :-D
Ozivil jsi mi vzpominku na navstevu Francouzske Guyany dokonce uz pred 13-ti roky. Ten cas leti ...
Pro tuto silvestrovskou dovolenou jste tedy zvolili zhruba 8 dni v tento destinaci. To bych povazoval za dost kratky cas pro vylet za ocean, avsak kdyz i jednim ze superlativu bylo uzivani si business class u Air France, tak to samozrejme chapu.
Voda v oceanu na plazi v Montjoly je asi kalna porad. Rozhodne to bylo na koupani lepsi na Motylkovych Ostrovech Spasy (Îles du Salut). Byla tam bujna tropicka vegetace, kolonialni stavby, hrbituvek, atd. Prave jsem ani netusil, ze by se nazyvaly Dabelskymi ostrovy. Tak jsem se kouknul a zjistil, ze je to jen jeden ze tri ostrovu tohoto souostrovi: Dabelsky ostrov (Île du Diable). Dalsi jsou Ostrov Svateho Josefa (Île Saint-Joseph) a Kralovsky ostrov (Île Royale), kde jsme tenkrat prespali. V Kourou jsme se po vstupu do tamniho Kosmodromu vubec nepidili, takze netusim, jestli je nejaka prohlidka vubec mozna. Spis to vypada ze ne. Ve vzpominkach utkvela jen levna noc na hamace kdesi v Kourou.
Dale jsme to tenkrat natahli az na zapad do Saint-Laurent-du-Maroni, coz je take historicke misto. Byval tam tranzitni tabor pro trestance. Odtamtud lze i bez viza preplout reku Maroni do surinamskeho pohranicniho mestecka Albina. Pokud by ovsem nekdo chtel pokracovat do udajne pestreho Paramariba, tak uz by to asi pri pripadne policejni kontrole mohlo dopadnout buhvijak.
Jinak samozrejme prakticky cestopis o pobytu a par lokalitach v tomto zapadlem francouzskem departmentu, okorenen skvelym relaxem v Air France biz. Nekdy priste treba dojde i na La Première ...
"Děcka. Nesnáším. A hned po vzletu začalo jedno řvát. Zakázat, prosím. Řvalo s krátkými přestávkami skoro celý let. Moc milé a moc příjemné. Tyhle rodiny by měly mít vyhrazené místo v posledních řadách letadla oddělené stěnou."
Dál už jsem radši ani nečetla.
Dál už jsem radši ani nečetla.
Nečtěte, nikdo vám to nenutí. Ovšem aerolinky toto začínají více a více prosazovat. :)
Chápu, že to dokáže cestu dost znepříjemnit, nicméně Vaše podání mi přišlo tak trochu přes čáru. Přece jen i zde na fóru je dost lidí, kteří s dětmi cestují, takže trocha slušnosti by neuškodila. Mimochodem o zakoupení nějakých kvalitních sluchátek jste neuvažoval?
Ještě takové malé zamyšlení: nedávno jsme absolvovali let,na kterém opilý muž obtěžoval svým chováním minimálně polovinu cestujících. Nemělo by se tedy prosadit něco podobného i pro ty, co během letu pijí alkohol?
Ne, snad jen pro ty, kteří obtěžují ostatní, a těch je minimum. Ostatně takoví bývají vykázáni z letadla, případně si je přebírá policie. Je na posádce, jak si s nimi dokáže nebo nedokáže poradit.
1) Vlastním Airpody Max. Nehodlám je na sobě ale mít 12 hodin v kuse kvůli jiným lidem.
2) Ale posádka by neměla dovolit, aby lidé pili více, než zvládnou. Je to dost závažný důvod, aby letadlo divertovalo. Navíc spousta aerolinek alkohol nepodává a je na palubě zakázán.
1) v tom případě to asi budete muset vydržet, než aerolinky prosadí výše uvedené
2) Pan si na tajnacku otevřel láhev zakoupenou na letišti. ke konci letu jsme viděli, že za ctyrhodinovy let zvládl půlku. Necinnost posádky nás docela prekvapovala
Pokud nebyl opilý, neporušoval přepravní podmínky a nedělal hluk, tak co by měli dělat? Půlka flašky u statného chlapa s dobrým odbourváváním může znamenat 00 nic. pokud obtěžoval, proč jste nevstala a nediskutovala to s cabin crew? Já něco nahlásím, posádka hned jedná.
Myslím, že půl flašky tvrdého alkoholu už něco udělá i se statným chlapem, a taky že udělala. Posádce jsme nic nehlasili, viděli to sami. Takže když se posádka k ničemu neměla, tak si to s ním vyridil manžel a měli jsme klid aspoň my.