Neapol, Vesuv a Pompeje s kachničkou Jarynem 🐥💛
Jak jsme vydali na prodloužený víkend do Neapole a s půjčeným autem projeli celé okolí (Budget 7 000 CZK)
Cestopis z roku 2022 napsal Jaryn
Buon giorno! 🍕
Kde nejlépe nachytat sluneční bronz a prohřát kosti na zimu? Na pláži v Itálii! Tentokrát se osmělím a vyrazím hodně na jih italské botičky.. do srce italské mafie, města kontrastu a vynikající pizzy.. Neapole 🌞
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Na neapolské letiště (NAP) létá přímá linka společnosti Wizz a zpáteční letenky z Prahy se dají ukořistit za krásnou cenu 1 600 CZK/osoba pro členy Wizz klubu.. ale i pro ne-členy se tu vždy něco najde 😉 Já jsem zvolil letní srpnový termín, kdy je v jižní Itálii vedro k padnutí, moře teplé jak čůránky a turistů víc než much, ale nelituji! 😆 Neapol nabízí skvělý letní mix – pláže, odpočinek, památky, čilý městský ruch i (nenáročné) turistické výlety.. a dá se to stihnout za 3 dny 👍
I s ubytováním, půjčením auta, vstupenkami a pořádnou náloží italské pizzy a zmrzliny se pohodlně vejdu do 7 000 CZK (jako jeden účastník ze 3členné výpravy) 🤑
Harmonogram 🔦
Neapol není ideální místo pro koupání na plážích.. je třeba vydat se do jeho okolí. Já volím 30 km vzdálenou oblast Lido di Licola, kam se snadno dostanu autem a na Vesuv i Pompeje to mám do hodinky cesty 🏖️
Zařádit si ve vlnách .. Projít se Neapolí .. Vyšplhat na Vesuv .. Prošmejdit Pompeje/Herkulaneum ..
Přílet a covidová opatření 💉
Covid má asi siestu..
Doprava 🚗
Abych nebyl zbytečně svázán italskou hromadnou dopravou a dostal se všude včas, je půjčení auta rozumnou volbou.. jenže ouha! Italská doprava tady na jihu je opravdu pro zkušené pardály.. kdo troubí, ten jede! a kdo nemá off-line navigaci, ten daleko nedojede 🙂
Oproti jiným evropským i mimoevropským destinacím je půjčení auta v sezóně vcelku drahé, a i při rezervaci dostatečně předem dokáže jedno malé auto ukrojit několik tisíc korun z rozpočtu. O to hůř, když se vám cena při vyzvednutí auta v půjčovně ještě navýší o 155 EUR jako poplatek za to, že nemáte kreditní kartu, ale pouze debetní 😖 Že jsou destinace (zejména zaoceánské), které striktně vyžadují kreditní kartu, s tím zkušenost mám.. ale že se na mě nad debetní kartou rozhořčí zrovna Ital poté, co si vystojím hodinovou frontu v přelidněné a né zrovna valné půjčovně, to mě upřímně zaskočilo. A to jsem zkušená a světem protřelá kachnička! 🐥 Inu, co se dá dělat.. příště zvolím jinou půjčovnu než Sicily by Car.
Na co je ještě třeba myslet při řízení v Itálii jsou mýtnice – klasické budky se závorou při vjezdu nebo výjezdu z dálnice. Buď automatické – po vhození drobných nebo přiložení platební karty se závora sama otevře, nebo na „ruční pohon“ kdy penízky nebo kartu předám pánovi v budce a on mi zato umožní průjezd. Za mýtné se neplatí žádné závratné částky, za víkend jsem utratil jen pár eur. A nejdůležitější pravidlo? Stoupnout si do správné fronty 😃
1. den: Pláž a koupání ⛱️
Do Neapole přilétám v ranních hodinách, vyzvedávám auto a hned mířím směrem na severozápad do oblasti Lido di Licola. Mám tu rezervované ubytování na všechny 3 dny – pláž mám přímo u zobáčku a do Neapole to je jen 30 min autem. Navíc jsem sehnal krásné ubytování v apartmánu s bazénem za "lidovou" cenu.. to by se mi v Neapoli těžko podařilo.
Po peripetiích v autopůjčovně a divoké cestě po italských dálnicích skáču rovnou šipku do bazénu.. jen to zasyčí 😁 Odpočinek zahájen!
Dnes nic náročného.. jen pláž, písek, slunění se a k večeři třeba špagety s rajčaty a mozzarellou. To je blaho 😎
2. den: Vesuv a Neapol 🌋
V sobotu ráno vyrážím na Vesuv.. autem z ubytování to mám cca 50 min téměř až na vrchol. Vše jsem zařizoval předem po webu – vstupenky i parkování, a volil jsem nejdřívější ranní termín, abych se vyhnul návalu turistů a hlavně spalujícímu polednímu sluníčku. V 8:30 tedy parkuji auto na vyhrazeném parkovišti pod vrcholem Vesuvu a pěkně po svých šlapu cca 30 min do kopce k samotnému kráteru. Těch pár kilometrů se dá vyjet i nabízenými shuttle busy (zpáteční jízdenka za 3 EUR/osoba), ale ráno ještě není silnice tolik frekventovaná ani rozpálená a vzduch je svěží.
Přesně v 9:00 se otevírají turnikety a já společně s prvními ranními turisty ukazuji vstupenku a mířím k sopečnému "okruhu".. až na to, že to žádný okruh není.. jaké zklamání 🙁 Z bezpečnostních důvodů je okruh kolem dokola uzavřen a já se můžu projít jen cca 2 km tam a zpět po jedné jeho straně.. samozřejmě za bedlivého dozoru italských prodavačů suvenýrů a drobného občerstvení.. ano, i na Vesuvu!
Na celý výšlap včetně spousty fotek a svačinky na vrcholu mi bohatě stačí 4 hod. Teď nasedat, vyvětrat rozpálené auto a jedééém do Neapole 🙂
Doprava v této lokalitě připomíná obrovské mraveniště plné různých spletitých úzkých i širokých cestiček, které vás někam vezou a vy nevíte, jestli dovezou 😆 Ostříží zrak, zkušený navigátor a off-line mapy jsou obzvlášť důležité.. jinak bych měl nervy v kýblu 😅 Italové řídí hlava nehlava a mobilní signál je dost slabý, není tedy dobré spoléhat se jen na online navigaci. Ono vlastně není dobré spoléhat se pouze na mobilní navigaci vůbec.. ta vás totiž klidně zavede do přístavu pro nákladní auta a lodě, kde vás otočí vysmátí karabiniéři klepající si na čelo. Není snadné hledat parkoviště 🤷
„Kachna.. za volantem.. a shání tady parking.. 🚘🤦“
Nakonec od myšlenky velkého centrálního parkoviště v centru upouštím a zkouším jedno z těch prťavých, kdy mají místní "podnikatelé" na dvorku 3x3 metry zaparkovaných 20 aut (v několika patrech) a jen je přeskupují dle toho, jak kdo potřebuje odjet 😊 Auto předávám u vjezdu i s klíčky, vyzvedávám si lísteček a domlouvám si čas, kdy si pro něj zase přijdu.. snadné, praktické, ale doporučuji si parkoviště vybírat podle recenzí např. na Google mapách. Přeci jen jim nechávám auto i klíče, navíc někteří Italové se nezdráhají turisty za pár hodin parkování pořádně oškubat.. 3 EUR/hod jsou ok, ale čím víc je parkoviště v centru, tím vyšší je i cena (7 EUR/hod a více).
Původní plán byl obejít památky a důkladně prozkoumat město pěkně po svých.. při 38 °C ve stínu a bříšku nacpaném pizzou k prasknutí jsem přistoupil k plánu B – lehnout si pod strom a tiše trpět 🙃
Nakonec se přemáhám a alespoň na malý průzkum vyrážím.. motivuje mě návštěva místní "želatérie" a ochutnávka italské zmrzliny. Výtečná je příchuť ROL ve stejnojmenné zmrzlinárně na nábřeží, ale pravé neapolské gelato nemůže zklamat kamkoliv zabrousím 🍦 Cestou okukuji hrady Castel dell'Ovo a Castel Nuovo, Královský palác, Neapolskou katedrálu a krásné panorama města pod Vesuvem.
Samostatnou kapitolkou je pizza.. v Neapoli nelze vynechat! 🍕 Oblíbená Margherita prokazatelně pochází přímo z Neapole, kde ji pro královnu Markétu upekl místní pizzař. Na tu nejvyhlášenější ve městě se v podniku Pizzeria da Michele stojí dlouhé fronty.. a dlouhé znamená i několik desítek metrů, tedy vážně dlouhé 😆 Na to mám moc velký hlad.. kručení bříška mě vede do méně rušných křivolakých uliček, kde je jen málo denního světla, nad hlavami visí prádlo a obestírá mě pocit, že za každým rohem číhá italský mafioso 🙂 I tady se dá sehnat znamenitá pizza.. třeba v pizzerii Donna Sofia.
3. den: Pompeje a Herkulaneum 🌆
Ráno opět brzy vyrážím směr Vesuv, ale zastavím už v jeho úpatí. Čeká mě městečko Ercolano a jeho historické naleziště. Pod 20 metry lávy tu archeologové odkryli původní osídlení, které bylo v roce 79 n.l. pohřbeno sopečnou lávou z vybuchlého Vesuvu. Společně s Pompejemi, které ale nepokryla láva nýbrž sopečný prach, jde o památky vskutku unikátní a zůstal v nich dochován jedinečný pohled na život v prvním století našeho letopočtu. Procházím se uličkami tohoto městečka, kochám se výzdobou a představuji si, jak se ve zdejších lázních cachtali bohatí Římané.
Po hodinové procházce Herkulaneem přejíždím ještě do Pompejí, které je rozlohou ještě mnohem větší. I tady na mě čekají dochované ruiny, nástěnné malby a jiné odkryté poklady. Za vidění stojí určitě veliký amfiteátr, který notoricky zná každý fanoušek Pink Floyd 😉 Teplota stoupá a před sluncem není kam se schovat.. proto 2 hodinky procházky stačí, i když by se tu dalo bloumat celý den. Příjemným překvapením je, že po nalezišti jsou rozesety kašny s osvěžující pitnou vodou 🚰
Vstupenky do Pompejí vyjdou na 16 EUR/osoba, Herkulaneum pak 13 EUR/osoba. V Pompejích je toho více k vidění, v Herkulaneu je ale méně turistů a leží blíže k Neapoli. V obou případech jdou vstupenky pořídit předem online na konkrétní den/čas a první neděli v měsíci jsou obě památky přístupné zdarma, čehož jsem já ráád využil.. i tak je ale pro vstup potřeba mít koupenou vstupenku za 0 EUR. Parkování je na výběr dostatek – před oběma areály jsou velká parkoviště za různé ceny, opět doporučuji recenze na Google Maps 👍
Ciao, Bella Napoli! 👋
Tak si to shrneme..
Vykoupat se v moři ✔.. Postavit hrad z písku ✔ .. Zablbnout si ve vlnách ✔ .. Přecpat se pizzou ✔ .. Vyšplhat na Vesuv ✔ .. Projít se Neapolí ✔ .. Zatroubit si v koloně na "Stupido Italiano"✔ .. Zbaštit tolik zmrzliny, co se do mě vejde ✔ .. Prošmejdit Pompeje/Herkulaneum ✔
Seznam dovolenkových úkolů splněn, odpočinutý a nabitý novými zážitky se můžu vrátit domů 👍 Ještě zbývá na letišti vrátit auto – v nočních hodinách je parkoviště půjčoven zavřené, ale auta se vracet dají. Stačí sehnat hlídače (ideálně hlasitým troubením uprostřed noci), zaparkovat a vhodit klíče do boxíku u půjčovny.
Stejně tak neapolské letiště je přes noc zavřené a tentokrát ani hlasité troubení nijak nepomůže 😆 Vstupní dveře a odbavovací přepážky se otevřou až 2 hod před prvním letem.. bezpečnostní kontrola dokonce až 1,5 hod a za tu dobu se vytvoří dloouhá fronta nervózních turistů.. dokonce delší než na pizzu Margheritu v centru 🍕😆 Jak to ti Italové dělají, že všechno v klidu a pohodě nakonec stejně stihnou odbavit, to mi hlava nebere 😝
Důležité vědět 🤔
Ještě dovětek.. že Italové nejsou moc na pořádek, to je známý fakt. V Neapoli to platí snad trojnásobně.. opravdu všude je špína, smetí, smrad a chamraď. Když od toho odhlédnu, jde o moc fajn a příjemnou destinaci na dovolenou.. chce to mít nižší práh všímavosti na bordel a nebýt příliš přecitlivělý. Jinak si to neužijete 🤷
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.