NEW YORK A VÝCHODNÍ POBŘEŽÍ PRO ZAČÁTEČNÍKY
Našlapaných 14 dnů, týden v NYC a týden na cestách po východním pobřeží
Cestopis z roku 2017 napsal Marek Podzemný
Vážení cestovatelé
Rozhodnul jsem se také s Vámi podělit o svůj CESTOVNÍ ITINERÁŘ, který jsem si vytvořil pro cestu do USA v roce 2017. Některé drobnosti už nemusí být extra aktuální ( hlavně ceny ), ale základní nápad zůstává. Byl to náš první velký výlet za velkou louži, který jsme si sami poskládali a všechno klaplo na 100%. Nejedná se o klasický cestopis, ale spíše o návod, co lze navštívit.
Cestu jsme absolvovali na přelomu dubna a května 2017 a níže uvedený ITINERÁŘ jsme skoro beze zbytku dodrželi. Cestovali jsme ve čtyřech, takže například u zapůjčení auta to bylo fajn.
Z uvedeného itineráře jsme neabsolvovali pouze Vyhlídkový let nad Manhattanem, hokejové play off s New York Rangers ( ceny začínaly na 800 USD a to bylo už fakt dost) a výlet do zábavního parku SIX FLAGS, který jsme nahradili dalším dnem ve Philadelphii . Ve Philly jsme tak navíc absolvovali úžasnou prohlídku muzea na bitevní lodi NEW JERSEY , která byla za 2.světové války vlajkovou lodí tichomořského loďstva USA ,dále prohlídkou mořského akvária ADVENTURE AQUARIUM a užili jsme si naprosto skvělý Franklinův Institut s multimediální zábavou i poučným muzeem.
Itinerář pracuje s veřejnými zdroji a užitečnými odkazy a část textů je převzata z internetu. Doufám, že mě autoři nebudou kamenovat, pokud tam najdou i své úryvky. I jim patří dík.
Dopředu jsme si zajistili samozřejmě letenky, City Pass NY, pronájem auta ( původně to měl být Hyundai Santa Fe, ale protože ho neměli ve chvíli odběru k dispozici, prosadili jsme si za stejnou cenu pořádného amerického mastodonta FORD Expedition ) a ubytování v NY. Všechno ostatní jsme řešili na místě. Ubytování objednat v průběhu dne přes Hotels.com ( v USA používanější než Booking.com ) nebyl žádný problém. Doporučuji při příjezdu koupit si SIM kartu s dobrým datovým tarifem. Usnadní Vám to život, nestojí to moc peněz a při rezervaci hotelu můžete uvést své americké číslo, které často na portálech požadují jako povinné. A samozřejmě trvalý přístup ke Googlu je vždycky fajn. Neztratíte se.
Věděli jsme, že po pár dnech v New Yorku budeme chtít cestovat a rozhodovali jsme se mezi výletem k Niagarským vodopádům, nebo cestou na jih podél pobřeží. Obojí za týden nešlo stihnout a proto jsme zvolili druhou variantu. A nelitovali jsme.
NEW YORK - WASHINGTON D.C. - NP SHENANDOAH - ANNAPOLIS - PHILADELPHIA - NEW YORK
- 1. den - ST 26.4.2017 :
Odlet z Krakov ( 10:50 ) - Berlín ( 12:10 ) let AB8203, odlet z Berlín ( 13:00 ) - přílet do NEW YORKU ( 15:45 ) let AB7248, imigrační pohovor ( http://chcidoameriky.cz/imigracn...sne-projit ),transfer z letiště do hotelu - vlakem JFK AirTrain ( 5$ +1$ za kartu MetroCard ), http://chcidoameriky.cz/jak-se-d...-new-yorku , přestoupit na metro stanice Jamaica Station/Archer Avenue/Sutphin Boulevard - trasa metra E,J,Z směr Oueens a severní/střední Manhattan, my pojedeme Air Train do Ozorie Park / Lefferts Boulevard, přestup na metro A. Volba při cestě do Brooklynu nebo na jih Manhattanu, metro jezdí Nonstop , koupit 7 denní jízdenku Unlimited Ride MetroCard za 31$ ( jinak jednotlivá jízdenka přestupní na 2 hodiny stojí 3$ ) , ubytování v CLUB QUARTERS HOTEL WORLD TRADE CENTER, 140 Washington Street, Lower Manhattan.
- 2. den - ČT 27.4.2017 :
K prohlídkám New Yorku si zakoupíme NY City Pass s platností 9 dnů za cenu 116$. New York City Pass zahrnuje následující vstupy: Empire State Building, American Museum of Natural History, Metropolitní muzeum umění, Top of the Rock nebo Guggenheimovo muzeum, plavba k Soše Svobody a na Ellis Island nebo okružní plavba kolem Manhattanu, 9/11 Památník a Muzeum nebo Námořní, letecké a vesmírné muzeum Intrepid.
- První den prohlídky začneme v srdci Manhattanu, v Midtownu, který je ohraničen 14. ulicí a Central Parkem. Poprvé spatříme záři neonů ohlašující, že jsme v centru, a to na TIMES SQUARE, které je srdcem divadelní čtvrti. Spatříme dlouhé řady lidí dychtivých po zlevněných lístcích na některé z úžasných představení na Broadwayi. Dále povedou naše kroky k BRYANT PARKU, k jednomu z nejúžasnějších parků ve městě. Po 6. Avenue budeme procházet mezi mrakodrapy velkých korporací, zastavíme se u RADIO CITY MUSIC HALL, vrcholu luxusu 30. let, a prohlédneme si ROCKEFFELEROVO CENTRUM. Prohlídka pokračuje na honosnou ulici 5. Avenue, která oplývá místními butiky a obchodními domy s cenami za hranicí možností většiny lidí, nicméně nás to nemusí odrazovat, protože nám ulice poskytne možnost nahlédnout do gotické katedrály ST PATRICK’ CATHEDRAL z roku 1888 a ještě než dojdeme ke slavnému hotelu Plaza a k přepychovému domovu Ivanky Trump v Trump Tower, kam musíme nahlédnout, zvědavost nás zavede k MUZEU MODERNÍHO UMĚNÍ (MoMa), které nabízí nejucelenější přehled umění 19. a 20. st....zvážíme návštěvu. V MoMa nalezneme slavná díla Van Gogha, Cézanna či Muncha, ale také přehlídku architektury, moderního designu a fotografie. Po prohlídce budeme jistě plní dojmů a vydáme se jen pár metrů na Park Avenue, která je jakousi „sestrou“ slavnější Páté Avenue. Zde nás ohromí mezi mrakodrapy se krčící byzantský kostel ST BARTHOLOMEW’S CHURCH a hned vedle masivní budova hotelu Waldorf Astoria. Dnešní nabitý den zakončíme na nádraží, ale ne na ledajakém, nýbrž na GRAND CENTRAL STATION, kde se šálkem kávy v ruce budeme chvíli pozorovat nekonečný proud cestujících z ochozů, ze kterých je perfektní výhled na celou halu. Nesmíme ještě opomenout CHRYSLER BUILDING, jednu z nejkrásnějších staveb na Manhattanu, která se nachází hned vedle nádraží. Poté se již odebereme do hotelu, kde budeme odpočívat nebo se ještě toulat po okolí.
- 3. den - PÁ 28.4.2017 :
Následuje dopolední výhled z vyhlídky TOP OF THE ROCK na střeše Rockeffelerova centra, která je pro mnohé ještě úchvatnější než výhled z Empire State Building. Pokračujeme v prohlídce Manhattanu, zamíříme na náměstí UNION SQUARE, ze kterého směrem na sever vede tzv. Ladies‘ Mile s množstvím obchodů a butiků. Na 20. ulici se zastavíme před budovou č. 28, která je rodným domem prezidenta Theodora Roosevelta, o pár bloků dál nás ohromí elegantní stavba FLATIRON BUILDING stojící na trojúhelníkové parcele a pro svůj špičatý tvar je často nazývána „žehlička“. Metrem se přesuneme o pár ulic na sever do GARMENT DISTRICTU, kterému vévodí slavná budova Empire State Building. My si ji však necháme na večer a zamíříme na HERALD SQUARE s největším obchodním domem na světě Macy’s, kde se dají najít levné designérské kousky za předpokladu, že budete chvilku hledat. Zde si dáme volno na nákupy či vyfocení slavné MADISON SQUARE GARDEN, kudy projde denně několik milionů cestujících a kde sídlí hokejový tým Rangers nebo basketbalové týmy Knicks a Liberty. Můžeme se vrátit na hotel, kde si odpočineme, abychom načerpali síly na večerní návrat na Manhattan, kde nás bude čekat neopakovatelný výhled z 86. patra EMPIRE STATE BUILDING.
- 4. den - SO 29.4.2017 :
Po snídani vyrazíme na místo s nejúžasnějším panoramatem na světě, do Downtownu, jehož hlavním lákadlem je trajekt, který nás proveze okolo Ostrova svobody. Již z dálky nás ohromí symbol amerického snu, SOCHA LADY LIBERTY s pochodní v jedné ruce a s kamennou deskou v ruce druhé. Kousek odtud leží ELLIS ISLAND s Muzeem emigrace, kde byla dříve imigrační stanice, první zastávka přistěhovalců do Ameriky. Ještě před polednem se přesuneme do FINANCIAL DISTRICTU s původními křivolakými uličkami a starými kostely. Na WALL STREET navštívíme Federal Hall National Memorial, kde byl George Washington vyhlášen prezidentem, budeme pozorovat finančníky pobíhající kolem Newyorské burzy a také se podíváme do parku Bowling Green, kde Peter Minuit odkoupil od Indiánů celý ostrov za 25 dolarů a který střeží bronzová socha býka zvaná Charging Bull. A nyní se dostáváme k místu, které nás velice zajímá, k WORLD TRADE CENTRU, kterému vévodí nová věž Freedom Tower a další čtyři mrakodrapy. Na památku teroristického útoku z 11. září 2001 zde byl postaven památník 9/11 Memorial. Z nejfotografovanějšího mostu přes East River, z BROOKLYNSKÉHO MOSTU, je krásný výhled na historickou čtvrť South Street Seaport na východní straně Downtownu, kde nyní kotví několik renovovaných lodí a plachetnic. Po překonání mostu se ocitneme ve čtvrti DUMBO v Brooklynu, kde si odpočineme v parku mezi Brooklynským a Manhattanským mostem. Až si užijeme trochu klidu a nabereme síly, vrátíme se zpět k CIVIC CENTRU, kde se nachází radnice a nejstarší mrakodrap Spojených států z r. 1913 - Woolworth Building. Po celodenním putování Downtownem zamíříme do trochu jiného světa, kterým prochází ústřední ulice Mott Street, a to do ČÍNSKÉ ČTVRTI, kde se můžeme zastavit v čajovně nebo v některé z asi 150 restaurací, kde ochutnáme pravé kantonské dim sum v obležení několika desítek místních přátelských obyvatel.
- 5. den - NE 30.4.2017:
Snídaně, můžeme se vydat na prohlídku některých muzeí v oblasti Museum Mile na Upper East Side. Volba pravděpodobně padne na přírodopisné AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY, které stojí na protější straně Central Parku v Upper West Side, a kde si, mimo jiné, můžeme prohlédnout i několik exponátů z ČR. Dále si můžeme užít okružní plavbu lodí kolem Manhattanu či plavbu na ostrov STATEN ISLAND, při které budem míjet Sochu Svobody. Měli bychom zkusit vyhlídkový let vrtulníkem nad Manhattanem ( cca 200 $ / 15 minut http://chcidoameriky.cz/vyhlidko...new-yorkem ), údajně jeden z nejlepších zážitků z New Yorku. Večer bychom mohli u zajít na zápas New York Rangers, New York Knicks či New York Yankees ( od 120 do 250$ ). V době našeho pobytu budou mít všechny soutěže po základní části a bude začínat PlayOff. Průměrná cena vstupenky na zápasy NHL je 235 $ u zápasů New York Rangers a 74 $ u New York Islanders. Vstupenky na NBA stojí průměrně 129 $ (New York Knicks) a třeba na baseballovou MLB 50 $.Ušetřit za vstupenky na NHL, NBA nebo MLS můžeme, když se vyhneme oficiální distribuci. Třeba na webu TickPick.com se dají koupit obvykle levnější lístky od fanoušků, kteří se buď zápasu nemohou zúčastnit, nebo si koupili permanentku a chytře ji rozprodávají ( http://chcidoameriky.cz/v-americ...pit-listky
- 6. den - PO 1.5.2017 :
NEW YORK, prohlídka toho co jsme nestihnuli, nebo kde se chceme vrátit. Jelikož je máj, je potřeba zajít do Central Parku a najít rozkvetlou třešeň...... Taky je potřeba vyzkoušet místní veřejná kola k zapůjčení a projet se Central Parkem a podél západního pobřeží Manhattanu až do Battery Parku.
- 7.den - ÚT 2.5.2017 :
Dopoledne si zajistíme půjčení auta ( http://chcidoameriky.cz/pujceni-...zkusenosti ) a vyrazíme do současného hlavního města USA – WASHINGTONU, kde nalezneme stovky historických atrakcí. Vzdálenost je cca 384 km, cesta je 4:15 hod čisté jízdy. My navštívíme ty nejvýznamnější, zejména v oblasti travnatého náměstí MALL. Jakmile se ubytujeme, vydáme se na ARLINGTONSKÝ NÁRODNÍ HŘBITOV a zároveň se ocitneme v jiném státě, ve Virginii. Na tomto místě posledního odpočinku hoří věčný plamen u hrobu prezidenta Johna F. Kennedyho. Metrem se přesuneme do centrální oblasti MALLU a vydáme se na procházku k BÍLÉMU DOMU ( http://chcidoameriky.cz/bily-dum...avstevniky ), k PAMÁTNÍKU VOJÁKŮM VIETNAMSKÉ VÁLKY připomínajícímu 60 000 amerických vojáků, kteří zemřeli ve válce ve Vietnamu. Dojdeme až k řece Potomac, na jejímž břehu stojí LINCOLNŮV PAMÁTNÍK postavený na počest muže, který ukončil otrokářství v USA. Hned vedle stojí PAMÁTNÍK VOJÁKŮM KOREJSKÉ VÁLKY. V případě dostatku času se nabízí ještě procházka kolem jezírka TIDAL BASIN s JEFFERSONOVÝM PAMÁTNÍKEM. Ubytování v okolí Washingtonu D.C.
- 8. den - ST 3.5.2017 :
Dnešní ráno strávíme prohlídkou KAPITOLU ( http://chcidoameriky.cz/kapitol-...ngtonu-d-c ), který je sídlem Kongresu a Nejvyššího soudu. Prohlídka nás zavede do několika historických místností včetně krypty. V protější Knihovně Kongresu je uschováno na 130 milionů knih a je tak největší knihovnou na světě. V rámci její prohlídky můžeme zavítat také do Thomas Jefferson Building, kde se nachází několik originálů významných listin, např. příprava proslovu Martina Luthera Kinga ml. Po tomto zážitku se budeme věnovat prohlídce jednoho z nejlepších muzeí Smithsonianského institutu a pro mnohé možná i největší atrakci celého Washingtonu - NÁRODNÍ MUZEUM LETECTVÍ A KOSMONAUTIKY ( https://airandspace.si.edu/ ). Prohlédneme si zde nezaměnitelná díla, např. ručně vyrobené letadlo bratří Wrightových z r. 1903, letadlo Charlese Lindbergha, které jako první přeletělo Atlantický oceán v r. 1927 apod. Po prohlídce muzea se přesuneme k WASHINGTONOVĚ PAMÁTNÍKŮ - památník je věnován prvnímu prezidentovi Spojených států, Georgi Washingtonovi. Následuje přejezd směrem k Národnímu parku Shenandoah. Vzdálenost je cca 180 km a doba čisté jízdy 2:20 hod. Ubytování v okolí Národního parku.
- 9.den - ČT 4.5.2017 :
Dnes nás čeká prohlídka NP SHENANDOAH ( http://chcidoameriky.cz/narodni-...avstevniky ) Shenandoah je národní park ve státě Virginie na východě USA. Nepatří mezi nejznámější, ale do Washingtonu D. C. je to kousek ( 163 km a cca 2:40 hod čisté jízdy ) Leží v pohoří Blue Ridge Mountains. Od severu na jih se park táhne 169 kilometrů, na šířku neměří ani čtvrtinu. Národní park Shenandoah ( https://www.nps.gov/shen/index.htm ) získal název podle stejnojmenné řeky, která ohraničuje jeho západní část, východní hranici tvoří pro změnu pohoří Virginia Piedmont. Rozlohou se pak řadí mezi ty středně velké – s 805,5 kilometry čtverečními dosahuje zhruba dvojnásobné rozlohy Prahy. Nejvyšším bodem parku je s 1 235 metry hora Hawksbill Mountain. Výchozím bodem našeho putování po parku bude vždycky 169 kilometrů dlouhá silnice Skyline Drive, která se jako jediná táhne od severu až na jih. Maximální rychlost je 35 mil/hod ( 54 km/hod ). Poplatek bude 25$ za auto vč.všech osob v něm jedoucích. Jestliže bychom projeli celou cestu bez zastávky, zabere nám to zhruba 3 hodiny. Ale to by byla škoda, vždyť jen v blízkosti silnice je na pětasedmdesát zastávek se skvělými výhledy. Důležitá místa podél silnice jsou označena ukazateli. Rozdíl v teplotách během dne může být až 6 °C.
- Bližší informace můžeme získat v info centrech :
• Dickey Ridge Visitor Center – leží na míli 4,6, otevřeno je denně od 9:00 až do 17:00.
• Byrd Visitor Center – leží na 51. míli, přes léto je v provozu denně, v zimě tehdy, je-li sjízdná silnice Skyline Drive.
- V celém národním parku Shenandoah je přes 800 km stezek, z nichž 100 km náleží populární Appalačské stezce. My si vybereme pro turistiku pravděpodobně jednu z následujících stezek.
• Old Rag - Nejpopulárnější stezka v parku, měří 11,5 km, převýšení je 765 metrů a zvládneme ji za 6 hodin. Dlouhá trasa nám nabídne skvělé výhledy na park i různorodý terén včetně lesů nebo skal.
• Stony Man - Kratší trasa (2,5 km a 1,5 hodiny chůze) s možná ještě krásnějším výhledem, zdoláte při ní vrchol hory Stony Man Mountain v nadmořské výšce 1 222 metrů. Začátek trasy je na míii 41,7 silnice Skyline Drive
• Vodopády Dark Hollow Falls - Oblíbeným místem v parku jsou vodopády Dark Hollow Falls, 2,3 km dlouhá cesta k nim začíná na míli 50,7 silnice Skyline Drive. K vodopádům půjdete dobrou hodinu a půl.
- Po turistice přejedeme na ubytování v okolí Národního parku.
- 10.den - PÁ 5.5.2017 :
Odjezd do ANNAPOLIS– které díky architektonickému stylu, historii a přímořskému rázu patří k nejhezčím městečkům v USA. Vzdálenost je cca 240 km a doba čisté jízdy 3 hod. Annapolis je hlavní město státu Maryland, ležící na břehu zátoky Chesapeake 50 km východně od Washingtonu. Rozkládá se na celkové ploše 19,7 km² a má 36 217 obyvatel (k r. 2004). Nachází se zde Námořní akademie Spojených států amerických. Mezi kadety elitní školy patří američtí prezidenti, kapitáni jaderných ponorek, astronauti či příslušníci komand SEALS. Od listopadu 1783 do srpna 1784 ve zdejším Maryland State House zasedal Kongres Konfederace, takže Annapolis bylo de facto hlavním městem USA.Má přezdívku „plachtařská“ nebo „rejdařská metropole“.
- Následuje přejezd velkolepého mostu/tunelu CHESAPEAKE BAY BRIDGE, jenž se klene nad zátokou Chesapeake Bay a cesta směrem do Philadelphie. Vzdálenost do Philadelphie je cca 210 km a doba čisté jízdy 2:15 hod.Ubytování najdeme někde na předměstí Philadelphie.
- 11.den - SO 6.5.2017 :
Prohlídka původního hlavního města USA – PHILADELPHIE a kde byla podepsána Deklarace nezávislosti. Dopolední prohlídka INDEPENDENCE HALL a Zvonu nezávislosti LIBERTY BELL se svou slavnou prasklinou, o které je veden nejeden příběh. Poté si budete moci prohlédnout ještě další budovy v oblasti národního parku Independence Hall, např. National Constitution Center - muzeum věnované nejznámějším dokumentů národa, zejména Deklaraci nezávislosti, v muzeu také stojí 42 bronzových soch signatářů Deklarace atd. nebo se můžeme vydat na slavné Rockyho schody před Muzeem umění. Prohlídka Philadelphie by nebyla kompletní, pokud bychom neochutnali slavný Philly cheesesteak, na který si dojdeme do jedné z restaurací v městském centru, kde si zároveň prohlédneme barokní radnicí a 11 metrů vysokou Pennovou sochou. Odpoledne odjezd na ubytování směr New Jersey. Do parku Six Flags je vzdálenost cca 88 km a hodina jízdy.
- 12. den - NE 7.5.2017 :
Zábavní park SIX FLAGS GREAT ADVENTURE v New Jersey ( http://chcidoameriky.cz/zabavni-...new-jersey , ofic.stránky : https://www.sixflags.com/greatadventure ). V areálu parku se nachází nepřeberné množství atrakcí od horských drah a safari po vodní park. Desítky různorodých atrakcí jsou uzpůsobené všem věkovým kategoriím i milovníkům té pravé adrenalinové jízdy. Pro celé rodiny jsou nachystána ruská kola, horolezecká stěna nebo divoké peřeje mnohem divočejší, než si myslíte. Horských drah je v parku víc než deset – od dřevěných po ocelové, od pomalých po rychlé. Pokud rádi jezdíte vzhůru nohama a máte rádi ohnivé efekty doprovázené tématickou hudbou a mlhou, BIZARRO je pro vás to pravé. Nejdivočejší jízdu slibuje KINGDA KA – jednu z nejdelších, nejvyšších a nejrychlejších horských drah na světě. Nepřeháním. Dráha zrychlí z nuly na 205 km/h za pouhých 3,5 vteřiny.Hladinu adrenalinu nám nezvýší jen horské dráhy. Akčnější než Chuck Norris ve svých nejlepších letech je třeba SLINGSHOT. Ano, s prakem to má hodně společného. Jste stejným způsobem vystřeleni do výšky 67 metrů. Opačným směrem můžete skočit na atrakci DARE DEVIL DIVE. V průběhu 47 metrů hlubokého pádu budete atakovat rychlost 100 km/h.
- Až projdeme všechny atrakce parku (což se během jednoho dne téměř nedá stihnout), můžeme si zarelaxovat v přilehlém safari se slony, žirafami, klokany, lvi a nosorožci. Park můžeme projet vlastním autem, přičemž očekávejme návštěvu některého z exotických zvířat doslova pár metrů od našeho vozidla. Jednodenní vstupné při zakoupení přímo na místě vyjde dospělého na 66,99 $. Vstupenky si můžeme objednat přes internet a ušetřit. Před nákupem lístku online se vyplatí chvíli hledat slevové kupóny (Six Flags promo codes), díky kterým máme šanci ušetřit až desítky dolarů. V ceně vstupenek je zahrnuto vstupné na všechny atrakce a představení! Ubytování najdeme někde na předměstí New Jersey.
- 13. den - PO 8.5.2017 : Přejezd zpět do New Yorku. Vzdálenost je cca 140 km a 2 hod jízdy na letiště JFK. Odlet z New York ( 17:30 ) - do Berlín ( 07:20 9.5.2017 ) let AB7249
- 14. den - ÚT 9.5.2017 : Odlet z Berlína ( 09:25 ) - přílet Praha ( 10:25 ) let AB8242. Přesun na Hlavní nádraží , odjezd SC509 Pendolino ( 13:37 ) - příjezd Ostrava Svinov ( 16:30 )
HRUBÁ REKAPITULACE CENY NA OSOBU ( viz.výše uvedený itinerář )
- Letenka 8 170,- Kč
- Půjčení auta + spotřeba ( 550+150 / 4 os. ) 175,- USD
- Vstup do zábavního parku Six Flags 70,- USD
- Metro New York ( týdenní ) 32,- USD
- Strava celý pobyt ( 14 dnů x 40$ ) 560,- USD
- --------------------------------------------------------------------------------------
- Mezisoučet 2 488,- USD
- 10% rezerva a drobná útrata 240,- USD
- SOUČET cca. 2 730,- USD
- CELKEM ( i s letenkou při kurzu 25 Kč/$ ) 76 420,- Kč
VÝŠE UVEDENÁ FINANČNÍ ROZVAHA SE NAKONEC NEPOTVRDILA. VE SKUTEČNOSTI JSME SE V POHODĚ VLEZLI POD 60 000,- KČ NA HLAVU.
Cestu lze samozřejmě absolvovat výrazně levněji, nebo také utratit více. Je to vždy o osobních preferencích a možnostech. Rozdíl v cenách ubytování je obrovský, takže pokud zvolíte hotel v Quenns nebo Brooklynu, vyjde podstatně levněji než na Manhattanu. To platí i o výběru pronájmu auta apod.
ZÁVĚR : STÁLO TO ZA TO ! TAK VYRAZTE NA CESTY TAKY .
MAREK
Marek Podzemný procestoval 38 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 4 úžasné cestopisy.