Od Lisabonu do Santiaga de Compostela, Evropou vlakem na interrail 5. Část.
Z Česka jsem přejel po zemi , výhradně vlakem do Lisabonu , Přes Dánsko nebo Švédsko, teď se podíváme do poutního Santiaga de Compostela nebo ,,Portugalských Benátek" .
Cestopis z roku 2019 napsal Petr78
Vstávám velice brzy, koneckonců v srpnu je svítání už od půl páté, a autobus do Lisabonu jezdí dokonce i v noci tak ušetřím drahocený čas. Ráno je souprava regionálního spoje téměř prázdná. Později nastupuje početná skupina mladých vojáků. Průvodčí je velice v dobré a příjemné náladě i vtipkuje. V soupravě se pak dívám do mapy co jsem už projel a značím si mou cestu černým fixem. Jízdu vlakem končím ve stanici Entrocamento , kde zastavuje můj vlak IC 521, tvořený výhradně ,,béčkovými " vozy druhé třídy. Ale ve vlaku je čisto a cesta probíhá na pohodu až na povinnou rezervací s ,kterou se v této kategorii vlaků v Portugalsku musí počítat.
V Aveiru mám čas asi do oběda. Centrum města je malinké začíná u radnice odkud vede Canal do Cójo pokračuje až k náměstí až k laguně.
Barcos (místní barevná loďka) tu kdysi vozily mořské řasy, dnes vozí turisty. Proplouvají kolem skromných rybářských domků, secesních paláců, křesťanských chrámů i zajímavé moderní architektury.
Městu, které leží sedmdesát kilometrů na jih od Porta, se občas přezdívá portugalské Benátky. Ale jde spíš o nadsázku. Není tady takový labyrint kanálů jako v Itálii, stejně jako tu není jejich nepříjemný zápach. Voda také nezaplavuje centrum, protože tu její hladinu regulují propusti a železná vrata. Navíc ji pravidelně mění, takže není cítit..k Italským Benátkám se na mé cestě, ale ještě dostaneme. Okružní plavba městem na ,,bárce"
Zabere kolem 35 minut a stojí asi 40 minut k dispozici jsou pak i delší výlety.
Na začátku najdeme rybí tržnici pak i lodní křižovatku ve tvaru T, kde to sleduji z moderního železného Mostu pro chodce. Ten je zavěšený na lanech a na speciální železné konstrukci, respektive smyčce. Kruh umožňuje lidem, aby se dostali na všechny „tři“ břehy. Loďka se po projetí otočí a pokračuje zpět. Při delších výletech je možná platba třeba přes Lagunu až k takzvaným,,Salinas" ke zbytkům nánosům půdy které vytvořila laguna , úrodné zbytky půdy a je zde také restaurace a možnost ubytování.
Já zůstávám na malém náměstí s pomníkem
Memorial José Estevão Coelho Magalhães. Jelikož prší tak si ještě dávám oběd a pokračuji na místní autobusák. Dole přidávám z města i video od kanálu jak vypadá plutí loďky z břehu. městem.https://youtu.be/KbnaD-BoXBw
- Ve 12 h mi odjíždí autobus z Aveira. Tenkrát šly autobusy registrovat přes flixbus, ikdyž to byl jen jejich partner dnes už rezervační systém flixbusu toto spojení nenabízí vůbec.. A musel bych spojení řešit jinak. Samozřejmě jedou dva autobusy ze stejného nástupiště a já se první snažím nastoupit do toho druhého než mi to ,,docvakne" .
Autobus přijíždí v sedm večer do Sandiaga de Compostela Nemám tak čas na prohlídku katedrály , ale hlavní náměstí mě pohled na Katedrálu naděluje. Kromě této nejznamější katedrály, která je poutním místem mnoha poutníků z celého světa a údajně tam leží ostatky Svatého Jakuba . V Compostelu moc ,,atrakcí" není. Proto se vydávám na vlak odjíždějící zhruba za dvě hodiny od mého příjezdu. Jedná se o další typ Vysokorychlostní železnice takže je na co se těšit v příštím díle ve , kterém se podíváme do Katalánské Barcelony a možná i někam dále.
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.
No já se těšil na Portugalsko a zrovna to jsi vzal celkem okrajově .
Navrch zrovna z Aveira bych očekával vlak do Porta a odtud přes Vigo do Santiaga de Compostela než "socko" Flixbus ..
A v Santiagu jsem strávil dva dni a zdaleka vše nestihl ,tvrzení že tam nic není je fakt mimo!
No já se těšil na Portugalsko a zrovna to jsi vzal celkem okrajově .
Souhlasím .....tak je to prázdninová cesta. Asi byly myšleny spíš hlavní atrakce pro turisty ....což je katedrála ... samozřejmě že muzea atd Vela ....já musel trošku brát ohled na čas Porto mi nevyšlo s ohledem že pršelo je ale i tak škoda......jsem rád že vyšel Lisabon. Nicméně ono i do Portugalska se lítá lacno takže žádný brek někdy je třeba využít čas jinak.....Portugalsko ještě velakrát znova v rámci levných letenek protože je to Top....to Porto mě právě mrzelo že se nenatáhlo ale dovolenka je jen jedna.