Odpočinek na severovýchodním pobřeží Sicílie
Cesta po severovýchodní Sicílii nás zavede na místa, kde příroda vytváří úchvatnou podívanou.
Cestopis z roku 2024 napsala von_solfronk
Vítejte na cestě po severovýchodním pobřeží Sicílie. Největším ostrově ve Středozemním moři, který je známý svou bohatou historií, okouzlující kulturou a nádhernými přírodními scenériemi. Během pobytu objevíme starověká města, malebné vesničky, dechberoucí pláže a vychutnáme si lahodnou místní kuchyni.
1. den - Přejezd z letiště do přímořského městečka Giardini Naxos
Vincenzo Bellini Catania Airport
Po příletu do Catanie se posilníme na cestu sicilskými arancini s masovým ragù. Sicilské arancini jsou tradiční sicilské pokrmy, které jsou oblíbené pro svou chutnost a sytost. Jedná se o smažené rýžové koule plněné různými náplněmi, které odrážejí regionální variace a osobní preference.
Z letiště se do přímořského městečka dopravíme pohodlně autobusem. Jízdenky zakoupíme na zastávce před letištěm, lze je také koupit on-line a u řidiče.
Hellenia Yachting Hotel Giardini Naxos
Ubytujeme se v malebném letovisku Giardini Naxos v hotelu s výhledem na azurové vody Jónského moře. Užijeme si relaxaci na soukromé pláži, u bazénu a ve wellness, kde můžeme zapomenout na stres a vychutnat si klid a pohodu. Projdeme se kouzelnými uličkami, objevíme místní kavárny a nasajeme autentickou atmosféru tohoto půvabného městečka. Den zakončíme večerní procházkou podél pobřeží, kde si poslechneme zvuk vln narážejících na břeh a necháme se okouzlit kouzlem sicilského večera.
2. den - Prohlídka archeologického parku v Giardini Naxos a výhled na malebné pobřeží města Taormina
Archeologický park v Giardini Naxos
Vydáme se na prohlídku archeologického parku v Giardini Naxos, kde na nás čeká cesta zpět v čase do dob antického Řecka. Objevíme ruiny řeckého osídlení na Sicílii, kde se před více než dvěma tisíci lety usadili osadníci. Projdeme se mezi starověkými chrámy, obytnými domy a dalšími památkami, které odhalují bohatou historii a kulturu této oblasti. Informativní tabule a vystavené artefakty nám přiblíží každodenní život starověkých obyvatel a jejich zvyky. Tento archeologický park je skutečným klenotem Giardini Naxos, který by neměl chybět na žádném cestovatelském seznamu.
Porto di Giardini Naxos
Zastavíme se na molu přístavu v Giardini Naxos a necháme se okouzlit výhledem na malebné město Taormina, které se tyčí na svazích nad mořem. Naskytne se nám panoramatický pohled na terasovitě rozložené domy, starobylé památky a bujnou zeleň, která město obklopuje. Tento výhled je skutečnou pastvou pro oči a zážitkem, který nás inspiruje k dalšímu objevování kouzelné Sicílie.
3. den - Parco dell' Alcantara, přejezd vlakem do Messiny a ochutnávka místního piva
Parco dell' Alcantara
Procházka podél malebného pobřeží nás zavede k jednomu z přírodních skvostů Sicílie - Parco dell' Alcantara. Zde se setkáme s jedinečným místem, kde se řeka Alcantara vlévá do moře a vytváří úchvatnou scenérii, která nás ohromí svou krásou. U soutoku řeky a moře, můžeme obdivovat harmonii přírody a naslouchat uklidňujícímu zvuku vody. Parco dell' Alcantara je ideálním místem pro milovníky přírody, fotografy a všechny, kdo hledají chvíli odpočinku v nádherném přírodním prostředí.
Do Messiny se vydáme pro změnu vlakem. Jízdenky na vlak je možné také zakoupit online a nebo přímo na nádrží v automatu. Před jízdou je nutné je ještě ve vedlejším automatu označit.
Na nádraží navigace často ukazuje trasu přes Via Milano, tato ulice je však slepá. Na nástupiště je nutno obejít přes Via Ex. Nazionale Chianchitta.
Messina
Ponoříme se do pulzujícího života města Messina, kde na nás čeká dynamická atmosféra sicilského městského ruchu. Projdeme se rušnými ulicemi, obdivujeme historické budovy a nasáváme energii města, které se pyšní bohatou historií a kulturou. Z Messiny se nám naskytne jedinečný výhled na pevninskou Itálii. Zastavíme se na pobřeží a vychutnáváme si pohled na úžinu, kde se Sicílie a Kalábrie téměř dotýkají. Tento výhled nám připomene blízkost kontinentální Evropy a propojenost kultur, které zde po staletí spolu koexistují.
4. den - Snídaně v rušné Messině a přejezd autobusem do centra historické Taorminy
Začneme den snídaní v srdci rušné Messiny, kde si vychutnáme čerstvé sicilské pečivo, aromatickou kávu a další místní dobroty v jedné z tradičních kaváren. Užijme si ranní atmosféru města, pozorujme místní obyvatele a turisty, jak se připravují na nový den.
Po snídani nás čeká pohodlný přejezd autobusem do centra historické Taorminy. Během cesty se můžeme těšit na nádherné výhledy na sicilskou krajinu, která nás postupně připraví na kouzlo, které na nás v Taormině čeká.
Taormina
Taormina nás okamžitě ohromí svou malebností a historickým kouzlem. Na vyhlídce se před námi otevře úchvatný výhled na Isola Bella, malý ostrov známý jako "Perla Jónského moře", která je spojena s pevninou úzkým pásmem písku. Tento pohled nám doslova vezme dech svou krásou a klidem, který z něj vyzařuje. Isola Bella, chráněná přírodní rezervace, je rájem pro milovníky přírody a podmořského života. Z výšky můžeme obdivovat její bujnou vegetaci a malebné pláže, které lákají ke koupání a potápění. Tento výhled je jen začátkem toho, co Taormina nabízí.
Mazzarò
Z historického centra Taorminy se můžeme dostat přímo na pobřeží po schodech, které nás provedou klikatými uličkami a nabízejí nádherné výhledy na moře a nebo můžeme využít také lanovku.
5. den - Procházka po ostrově a káva s úchvatným výhledem na moře
Isola Bella
Pláž Isola Bella je skutečným sicilským pokladem, známá svým křišťálově čistým mořem a malebným okolím. Toto místo je ideální pro relaxaci a objevování přírodních krás. Vydáme se na průzkum tohoto malebného ostrova, po písčitých stezkách a objevujeme jeho tajemná zákoutí, která nás přenesou do jiného světa. Po procházce si dopřejeme odpočinek v jedné z plážových kaváren, kde si vychutnáme kávu a sklenku vína. S šálkem kávy a výhledem na azurové moře, zažijeme nezapomenutelné chvíle pohody a klidu. Isola Bella je místem, které nás očaruje svou přirozenou krásou a atmosférou.
6. den - Prohlídka města, jeho okouzlujících zahrad a návštěva antického řeckého divadla
Villa Comunale di Taormina
Krásně upravená veřejná zahrada plná květin a výhledů na moře, které se nám naskytnou z různých míst v zahradě. Skvělé místo pro odpočinek a fotografování. Procházka úzkými uličkami mezi kvetoucími rostlinami a stinnými stromy nám přinese pocit pohody a uvolnění. Tento klidný kout Taorminy nás osvěží a naplní novou energií.
Teatro Antico di Taormina
Prohlédneme si antické řecké divadlo, které je jedno z nejlépe zachovaných na světě. Užijeme si nádherný výhled na Etnu a Jónské moře. Toto historické místo stále hostí kulturní a hudební události.
7. den - Rozloučení s krásami Sicílie a odjezd na letiště
Belvedere di via pirandello
Nastal čas rozloučit se s krásami Sicílie. Po poslední procházce a posledním pohledu na úchvatné scenérie tohoto ostrova je čas na odjezd na letiště.
Vincenzo Bellini Catania Airport
Odjezd autobusem na letiště a odlet domů.
Cesta po severovýchodní Sicílii byla plná nezapomenutelných zážitků a krásných míst. Z rušné Catanie do klidného Giardini Naxos s malebnými výhledy na pobřeží Taorminy a historickým archeologickým parkem. Následně živá Messina, městský ruch a panoramatický výhled na pevninu. Historická Taormina okouzlí svými klidnými zahradami a starověkým řeckým divadlem, odkud je dechberoucí výhled na moře.

von_solfronk procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.