Okruh ostrovem Brač s výstupem na Vidovu Goru (780 m n.m.)
Koupání na odlehlých pláží, stopování - cca 30 km , pěšky 40 km, historická městečka, noční život a jeden šílený výstup.
Cestopis z roku 2020 napsala Petra Vašáková
26.6. - 27. 6. 2020
Z Chebu vyjíždím v 6:34 Pendolinem do Prahy. Odlet do Splitu 12:25 a v 16:hod trajektem na Brač. Časově na jedničku. Žádné větší zádrhele. Nakoupím pár věcí k jídlu a jdu ze Supetaru směr Splitská pár kilometrů, abych našla vhodné místo na spaní. Prodírám se borovicovým lesem a právě si německý pár balí věci a odchází z pěkného místečka, který je přesně to které se mi líbí k přespání. Je krásný večer, nebe plné hvězd a já se těším že se vykoupu a zalezu do spacáku:). Pár krát jsem se vzbudila, ale noc fajn. Vstávám až v sedm a to už sluníčko pěkně hřeje. Koupačka, ranní hygiena, snídaně a hurá vpřed prvnímu dni na Brači.
Dopolední koupání v zátoce před Splitskou bylo luxusní. Ve 12 hod jsem přesně v Postiře, když odbíjí zvon místního kostelíku. Projdu si městečko, nakoupím v místním obchůdku zeleninu, chleba a pití a za městem nacházím krásné místo na plotnách, kde zahájím slunění, koupání a pořád dokola až do půl čtvrté, kdy balím a odcházím směr Lovrečina zátoka, která má být na ostrově vyhlášenou, bohužel je to podrůměrná písečno-kamenitá pláž, kde je hlava na hlavě. Jdu dál pěšinou a pak už skáču po plotnách a hledám hezké místo na spaní. Přístup k moři je obtížný, ale skaliska zajímavě. Najdu přístupnější místo a užiju si podvečerní plavání. Pak si najdu super místo k přespání. Zase neskutečně nádherná noc, teplá, klidná, plná hvězd a naproti osvětlený Omiš (podle mapy).
28.6.
Nedělní ráno a já se vzbouzím už ve 4:40, ale brzy jsem usnula, tak jsem pěkně odpočinutá. Užívám si teplo spacáku a čeká na východ slunce, které by mělo být za hodinu. V 7:40 už jsem na silnici směr městečko Pučišca, zkouším stopovat, ale skoro nic nejezdí. Tak si dám snídani ve stínu a jdu pěšky dál. V 10:40 jsem na místě. Projdu si městečko, dokoupím zásoby jídla a pití a na krásné plážičce si užívám plavání, čtení, psaní deníku a relaxu. Na konci dne se přesunu víc podél zátoky dál od města a najdu místečko na přespání, tady otravují komáři, tak se celá musím zabarikádovat:).
29.6.
Ranní plavání na krásné městské pláži a čekání na autobus, které nejel. To je teda den. Jdu tedy na stopa, ale je hrozné horko. Za chvíli dopiju zásoby vody, jestli půjdu pěšky dalších 5 kilometrů, naštěstí na dva stopy se dostávám do městečka Bol, které je úplně na druhé straně ostrova. Tady si chci užít nejen pláže a noční život (ubytuju se v malém pokoji v soukromí u příjemné paní domácí), ale je to moje základna na nejvyšší horu ostrova Vidova Gora.
30. 6. - 1.7.
lenoším na pláži na druhé straně od městečka Bol za Dominikánským klášterem a sbírám síly na zítřejší výstup:) Ráno v osm se necítím moc svěže. V noci jsem si trochu užívala noční život v krásné vinárně s výhledem na moře a vůbec se mi nechtělo jít spát:).
Cesta na vrchol nebyla sranda, nejsem žádný vrcholový sportovec, tak jsem se v tom vedru docela zapotila. Za deset 12 jsem byla nahoře! Cíl zdolán, výhledy famózní! Potřebuju vypít tak litr vody a vzpamatovat se.:). Dokonce jsem našla i kešku.
Z vrcholu jdu dál do vnitrozemí směr Supetar. Po 5 km mě vezme německá rodina s dodávkou, vyloženě mě zachránili. Už jsem se modlila, ať mě někdo vezme. Po 10 km mě vyhodili přímo u Lídlu v Supetaru. Doplnila jsem zásoby a šla hledat své ubytování v hostelu nedaleko pláže.
2.-.3.7
V hostelu, který má i kuchyňku a dvorek, kde se dá jíst a relaxovat se mi bydlelo fajn. Majitelé si stěžovali na nízkou návštěvnost, i když je sezóna, tak jsem ráda, že jsem si vybrala právě je. Jeden den plavání mi pomohl se zrelaxovat po tom předchozím výstupu. Objevila jsem pláž až za městem, takže jsem stejně nachodila spoustu kilometrů. Večer jsem si užila ruch města a další den už ráno pádila na trajekt směr Split. V 16.hod už přistávám v Praze.
Petra Vašáková procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 9 úžasných cestopisů.
Petro, moc se mi líbí tvůj způsob cestování, je to bezva!
Petro, moc se mi líbí tvůj způsob cestování, je to bezva!
Moc děkuji.
Moc děkuji.