One woman show v Portugalsku za 7 dní
Čtení o tom, jak se jedna holka vydala během 7 dní přes Porto, Lisabon, Sintru a Faro na výlet přes celé Portugalsko.
Cestopis z roku 2022 napsala Klaruse
V Portugalsku, konkrétně v Lisabonu, jsem byla naposled před 6 lety na mezinárodní studentské konferenci, ale i během těch pár hodin, co jsem měla možnost prozkoumat Lisabon, jsem si Portugalsko (a hlavně Pasteis de nata) zamilovala, takže když jsem se pak ve 29 letech rozhodovala, kam jet, Portugalsko byla jasná volba. Tentokrát jsem si vyhradila 7 dní, během kterých jsem si ambiciózně naplánovala navštívit 3 (nakonec 4) města od severu na jih.
Portugalci jsou moc milí lidé, kteří pomůžou, více méně se všude ve větších městech domluvíte anglicky, ne všude jde platit kartou a k mému překvapení se v Portu, Lisabonu i Faru dalo jezdit Uberem. MHD je pohodlně dostupná, berte ale na vědomí, že skoro každý spoj má zpoždění. Byla to moje první dovolená, kdy jsem jela jenom sama s kufrem a musím říct, že jsem si to moc užila - Portugalsko je vstřícná a milá země, kde se cítíte bezpečně. Největší výzvou se tak překvapivě stalo to, abych byla schopná vyfotit fotky bez hromady turistů, kterých bylo všude opravdu hodně.
Porto
"Porto je rozhodně nejhezčí město v Portugalsku" slyším často ze všech stan. Moje první kroky vedly logicky tam - do jednoho ze severněji položených měst v Portugalsku, které je proslulé známým mostem Ponte Luís I. Do Porta se dá jednoduše dostat přímým letem z Prahy (já osobně jsem letěla s easyJet), cesta trvá okolo 3,5 hodiny. V Portugalsku je o jednu hodinu méně než v Praze a platí se eurem. V Portugalsku byly v červnu 2022 povinné roušky v MHD, hodně se kontrolovalo dodržování nařízení.
Porto - doprava, ubytování
Porto mě překvapivě přivítalo deštěm, což byla začátkem června vítaná změna počasí. Po příletu jsem se vydala, vybavená informacemi o jízdném, hledat prodejmu lístků. Po delším pátrání jsem zjistila, že musím jít do turistického centra přímo na letišti (Tourism Interactive Store), kde jsem si 20 minut vystála frontu na kartičku Adante 3, která funguje jako naše Lítačka a nezohledňuje zóny a platí 72 hodin (více informací zde https://www.introducingporto.com/andante-card) - platila jsem 15 EUR, v centru nebrali karty. Kartičku musíte před každou cestou označit! Doprava do centra metrem je super jednoduchá, zorientujete se vcelku rychle. Jelikož jsem se vydala na cestu sama, ubytovala jsem se v Porto Wine Hostel, hostelu v centru města za dost přijatelnou cenu. Hotel byl průměrný, v okolí je univerzita a vedle hostelu spoustu barů, takže jestli se chcete v klidu vyspat, vyberte si lepší místo :)
Porto - co vidět a ochutnat?
Jelikož první den pršelo, rozhodla jsem se využít situace, kdy je ve městě méně turistů a prozkoumat ta nejvytíženější místa. Začala jsem procházku městem ve slavném knihkupectví Livraria Lello (díky, J.K. Rowling), do které jsem si koupila vstupenku za 5 EUR online na daný čas (tohle rozhodně doporučuju, bez toho nemáte šanci se dostat dovnitř, pokud nechcete strávit hodinu ve frontě, lístky zde: https://www.livrarialello.pt/en/...ketvoucher), lístek jsem si koupila bez priority, ale frontu jsem, asi tak trochu omylem, obešla a šla rovnou dovnitř. Vevnitř najdete spoustu lidí, kteří se fotí na schodech a blokují celý prostor, takže jsem po 5 minutách otráveně odešla. Mnohem víc mě zaujala procházka po centru (zabalte si pláštěnku s sebou, hodí se!), kdy jsem obdivovala tradiční mozaiku Azulejo na domech a rozkoukala se ve městě. Doporučuju se podívat do Mercado Ferreira Borges, zajít si nakoupit sardinky do Comur (https://www.comur.com/?lang=en) a sníst alespoň 2 Pasteis de Nata v Manteigaria.
Další den už mě přivítalo sluníčko, takže jsem vyrazila do centra už brzy ráno. Obecně vstávat brzy ráno se mi osvědčilo (i když to bytostně nenávidím!) jako jediná možná cesta jak se vyhnout obřím davům turistů v Portugalsku. Prošla jsem si centrum, které je za slunečného dne mnohem hezčí, došla jsem až k mostu Ponte Luís I a poté se vrátila na snídani do Floresta cafe (https://www.instagram.com/florestacafeporto), na které jsem náhodou narazila den předtím - krásný interirér a boží jídlo! Po snídani jsem se vydala historickou tramvají, která odjíždí ze zastávky Infante a zpáteční lístek stojí pár EUR (dá se platit cash/kartou - Adante 3 neplatí pro tuto cestu) a doveze vás na konečnou zastávku poblíž majáků. Po cestě uvidíte i Ponte da Arrábida, další slavný most, u kterého můžete vystoupit a přidat se k jedné ze skupinek a vystoupat nahoru (https://www.portobridgeclimb.com/?lang=en). Majáky Farolim de Felgueiras a Farolim da Barra do Douro jsou za mě jednoznačně nejhezčím místem v Portu, hodně tam fouká a cítíte se být na konci světa :) vedle se nachází i pláž Praia do Carneiro, která je volně přístupná, ale já jsem tam zažila akorát velké vlny. Jelikož bylo poledne, potřebovala jsem se někam schovat před sluníčkem - vybrala jsem si Igreja Monumento de São Francisco, Františkánský kostel ze 14. století, který se pyšní silně barokní výzdobou a katakombami (https://www.introducingporto.com...-francisco). Na oběd jsem se vydala do naprosto výborné restaurace Taberna Santo António, kterou rozhodně doporučuju, většinou si ale bez čekání nebo rezervace vůbec nesednete. Vytrávit jsem šla do Jardim de João Chagas, kde rostou boží stromy, připadala jsem si jak na planetě Malého prince s baobabem. Nedaleko se pak nachází kostel Igreja dos Clérigos společně s věží Torre dos Clérigos - osobně jsem si koupila lístek za 15 EUR, který obsahoval výšlap na věž (super rozhled na město) a zároveň i vstup na večerní videomapping, který byl překvapivě skvělý.
Výlet do Porta se neobejde bez návštěvy mosu Ponte Luís I, takže jsem si udělala procházku pod most s tím, že se svezu nahoru lanovkou - most je v rekonstrukci a lanovka nefunguje, takže mě čekal další z kopců (Porto i Lisabon jich mají opravdu hodně) a vyšlápla jsem směrem ke katedrále Sé do Porto, abych se dostala na slavný most Ponte Luís I. Můžete ho přejít pěšky nebo překonat metrem, osobně doporučuju čas západu slunce, kdy se budete o místo dělit s tunou turistů, ale zároveň si užijte krásný západ slunce. Na místě si sedněte, najděte pěknou vyhlídku a dejte si pivko :) Po cestě domů se rozhodně nezapomeňte stavit v Base Bar Porto! Porto je krásné město za mě, ale ještě nevím, jestli úplně to nejhezčí :)
Lisabon
Lisabon - doprava, ubytování
Do Lisabonu jsem se vydala FlixBusem, jelikož to byla nejlevnější varianta - lístek mě stál něco okolo 210 Kč. Po 3,5 hodinách jsem se ocitla na krásném nádraží Oriente, kam jedzí vlasy, busy i metro, díky tomu se můžete pohodlně pohybovat po centru města i z něj, lístek jsem si koupila celodenní za 6,45 EUR. Pokračovala jsem rovnou do ubytování We hate F Tourists (https://www.wehateftourists.com/), což je za mě jedno z nejlepších ubytování, kde jsem kdy byla, takhle dobrý personál jsem dlouho nezažila.
Lisabon - co vidět a ochutnat?
Hlad mě dovedl do Frutaria Cafe (https://www.instagram.com/frutariacafe/) a slunečné počasí mě poslalo do Belému tramvají 15E společně s další hromadou turistů. Torre de Belém, Belémská věž, je jednou z nejznámějích lokalit v Lisabonu, z centra trvá cesta přibližně 35 minut, doporučuju dojet až na zastávku Largo da Princesa a pak se vracet pěšky. Od věže jsem šla po rozpáleném pobřeží zpátky k Památníku objevitelů Padrão dos Descobrimentos, po cestě potkáte roztomilý maják Farol de Belém a typickou dlažbu ve tvaru vln. Doslova přes cestu se nachází nádherný Klášter Jeronýmitů, Mosteiro dos Jerónimos, v přední části můžete navštívit Museu de Marinha, muzeum námořnictví (milovníci lodiček a oceánů, tátové a děti jiště ocení), dokonce jsem ukecala studentské vstupné. Dál jsem nemohla vynechat asi nejslavnější místo, kde se pečou Pasteis de Nata, a to kavárnu Pastéis de Belém, určitě doporučuju vzít si koláčky s sebou a sníst si je v klidu s kafíčkem ve druhém patře Starbucks :) Jardim Botânico Tropical, botanická zahrada nacházející se pár desítek metrů od kavárny, je oáza klidu v přeplněném Belému, vstupné stálo myslím okolo 5 EUR. Poslední zastávka v Belému byla MAAT - Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (https://www.maat.pt/pt), které mě zaujalo svojí architekturou. Je odtamtud taky celkem pěkný výhled na Ponte 25 de Abril, známý červený most.
„Kdo si na místních chodnících nerozbil hubu, nebyl v Lisabonu" Adam Gebrian, Dva měsíce v Lisabonu
Než se vydáte do Lisabonu, určitě si pořiďte knížku Dva měsíce v Lisabonu od Adama Gebriana a dobrou obuv, nohy vám za to poděkují, chodníky nejsou rozhodně nejrovnější a pořád půjdete nahoru a dolů. V centru Lisabonu kromě chodníků určitě potkáte známou žlutou tramvaj, ta nejznámější má na sobě číslo 28, a pozorovat je můžete třeba v Praça Martim Moniz 39, 1150-052 Lisboa, Portugalsko. Některé tramvaje jsou bohužel polepené reklamami, takže můžete potkat i červenou tramvaj s logem Coca Cola, určitě se vyplatí počkat na tradiční žlutou. U pobřeží narazíte na Cais das Colunas, známé sloupy v moři, ke kterým vede schodiště, které se nacházejí naproti Arco da Rua Augusta, Vítěznému oblouku, u kterého můžete zachytit žlutou tramvaj. Kousek dál se nachází Růžová ulička (Pink street, R. Nova do Carvalho, 1200-370 Lisboa, Portugalsko), známá party street, kterou je lepší vidět za dne než v noci :) taky byste neměli vynechat slavný výtah Elevador de Santa Justa.
Pokud vás potká horko přes 35°C, ideálním řešením je se schovat do Oceanário de Lisboa (https://www.oceanario.pt/), lístek pro dospělého do Aquaria stojí 19 EUR, ale rozhodně je to dobrá investice, zabaví se tam děti i dospělí. Na snídani/brunch si určitě zajděte do vegetariánského bistra Manjerica (https://g.page/manjericalisboa?share), na oběd pak na nejlepší avokádový toast na světě do Augusto Lisboa (https://goo.gl/maps/h6c35LEjkitxqr3D9).
Sintra
Na výlet do Sintry jsem vyrazila z hostelu už v 6 ráno, abych stihla vlak, který odjížděl z nádraží Rossio v 7:00. Jelikož metro jezdí až od 6:30, udělala jsem si pěkný výlet přes centrum, příště bych jela Uberem :) Lístek na vlak se dá koupit na nádraží přímo v automatu a zpáteční stojí (myslím) okolo 4 EUR. V Sintře ráno všechno ještě spí, první atrakce se otevírají okolo 9:00, takže máte město celé pro sebe. Nejdřív jsem byla celkem ztracená, ale potom jsem si řekla, že "na kopci" něco být musí, tak jsem se vydala (čti vydrápala) lesem nahoru směrem k barevnému paláci Palácio Nacional da Pena. V Sintře je průměrně o několik stupňů méně než v Lisabonu, tak přibalte mikču, pokud jedete ráno. Opět doporučuju koupit lístek online na https://bilheteira.parquesdesintra.pt/home/en, už v 8:40 se tvoří fronta před vchodem, já jsem si koupila lístek jenom do zahrad, kdy i tak se můžete na palác podívat relativně zevnitř - okolo budovy, akorát vás nepustí na prohlídku přímo do paláce. Zahrady okolo paláce jsou naprosto boží! Tím, že je palác na kopci, zůstává tam ráno ještě mlha, než se vyjasní a cítíte se jako v pralese, během asi tříhodinové návštěvy jsem tam byla skoro sama, všichni zůstali okolo barevného paláce. Jelikož mě výlet do kopce trochu vyčerpal, koupila jsem si lístek na turistický autobus, což se nakonec ukázalo jako nejlepší volba a mohla jsem ranní hrdinství s výšlapem vynechat - je to klasický hop on hop off (obsluhují linky 434,435,403), ale v Sintře se opravdu hodí, doteď nechápu, jak jsou schopní tamní řidiči projet úzkými uličkami - lístek se platí buď u řidiče a nebo u prodavačů v centru (hned před východem z vlakového nádraží), a stojí 12 EUR, kartou se dá platit, pokud fungují terminály, lístek je platný 24 hodin. Nechala jsem se odvézt do centra a šla se podívat na palác Quinta da Regaleira, který je ale mnohem méně známý než studna Poço Iniciático, která se nachází v jeho zahradách.
Jelikož se mi ještě nechtělo zpátky do Lisabonu, na mapě jsem si našla, že lístek na turistický bus č.403 platí i na delší výlet, a to konkrétně k majáku doslova na konci světa, Cabo da Roca, což je nejzápadnější pevninský výběžek Portugalska a kontinentální Evropy. Po šílené, asi 30 minut dlouhé jízdě, kdy jsem si myslela, že všichni minimálně umřeme v autobuse, jsem se konečně dostala k majáku. Nejvíc mě překvapilo (vy, kdo jezdíte k oceánu, to samozřejmě víte), že tam hrozně moc fouká, byla jsem ráda, že udržím foťák v ruce. Vystoupila jsem o zastávku dřív než u majáku a prošla jsem se po okolí - za mě jedno z nejhezčích míst, kde jsem kdy byla!
Faro
Faro - doprava, ubytování
Cestu do Fara jsem absolvovala znovu FlixBusem z nádraží Oriente, platila jsem za 3,5 hodinovou jízdu autobusem okolo 360 Kč. Ubytovala jsem se v centru města (ok, městečka) ve Faroway Hostelu, který je od zastávky FlixBusu vzdálený 15 minut pěšky, dá se v pohodě dojít i s kufrem. Hostel vvypadá vybavením jako největší splácanost na světe, ale recepční, techno DJ, se o vás dobře postará, rozhodně ale nečekejte velký luxus. Ve Faru se nachází letiště - proto se nedivte, když vám každých pár minut přeletí letadlo nad hlavou, v noci si na to vzpomenete.
Faro - co vidět a (ne)ochutnat?
Faro je oproti ostatním městům malinké, ale minimálně stejně hezké, projdete ho doslova za pár minut. Okolo centra se nachází několik ostrovů, které jsou dostupné především lodí, můžete si koupit lístek u různých společností specializující se na různorodé výlety nebo "obyčejný" trajekt mezi ostrovy, který vede např. na Praia de Faro/Faro Beach, asi nejznámější pláž v okolí. Lístek na Praia de Faro stojí 3,5 EUR zpáteční a jezdí dle řádu: https://www.passeios-ria-formosa...a-de-faro/. Na pláži si můžete půjčit slunečník za 10 EUR a občerstvit se v okolí, najdete tam několik barů. Pro ty, co mají radši přírodu, doporučuji zajít kousek dál, do přírodní rezervace v okolí Ludo, na Ludo trail se rozhodně chystám příště (v okolí by měli být i plameňáci!). Další plavby jsou na vaší volbě, já jsem za 19 EUR hodinku svezla na lodi poháněné solárními panely, s cílem pozorovat ptáky - viděli jsme asi 3, ale plavba byla moc příjemná a díky solárům i tichá. Půjčit si můžete i kajaky a projet se v okolí.
PS: můžete se vydat i na plavbu s pozorováním delfínů - místní zoologové nedoporučují, delfíni se objevují velice zřídka a určitě těch XX EUR umíte využít lépe!
Ve Faru se dobře nasnídáte/dáte brunch v Chelsea , z vlastní zkušenosti moc nedoporučuju restauraci Faaron steakhouse, ale třeba jsem jenom neměla štěstí. Nezapomeňte si projít centrum, je to tam moc krásné a není překvapivě tolik přeplněné turisty! Ve Faru jsem vlastně moc času nestrávila, ale bylo pro mě příjemným překvapením. Poslední den mě čekal už jenom let s Eurowings zpátky do Prahy, doufám, že se bezo zase vrátím, protože Portugalsko, spolu jsme ještě neskončili ♥ V plánu mám se podívat ještě do Peniche, Coimbry, Lagosu nebo třeba Cascais.
Klaruse procestovala 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.
Ten začátek mi připomíná starou reklamu, když jsem se rozhodoval..., pekařina byla jasná volba. Asi si tam zaletím na portské.
Určitě zaleťte, v Porto Wine Hostelu jsem ho dokonce dostala na uvítanou :) a začátek byl záměr, hned se mi to vybavilo :D