Paříž a Londýn na jeden zátah.
Cestopis z roku 2024 napsal Marek_24
Prolog
Byť jsem byl v Paříži i Londýně nesčetněkrát, lákalo mě spojit prohlídku těchto dvou, pro mě krásných měst, v jednom výletu. A protože oba s přítelkyní milujeme vlaky, řešení dopravy mezi Paříží a Londýnem bylo jednoduché.
Středa 15.5.2024
Ráno vstáváme kolem šesté a protože Ív nezvládne snídat, tak se hladoví ještě pobalíme a kolem 6:45 nás vyzvedává Ív kolegyně kousek od domu v Jesenici u Prahy. Cesta na letiště až na drobnou kolonu za tunely ubíhá celkem dobře. Na letišti jsme kolem 7:30. Moje drahá polovička stále neví kam letíme. Procházíme bezpečnostní kontrolou (Marek nechává ve svém batohu džus, který je kontrolou odhalen a musíme ho tedy vypít na ex). Vyfotíme se u Gate D2 Bukurešť a poté Mari odhaluje pravdu o cílové destinaci. Dáváme si malou snídani z vlastních zásob. Po snídani je zahájen boarding. Nastupujeme do letadla společnosti Vueling a odlétáme téměř na čas. Let probíhá klidně, dáváme si malé občerstvení na povzbuzení (lahvičku sektu).
V Paříži na ORLY přistáváme s drobným asi 15 minutovým předstihem. Na letišti si jdeme vyzvednout odbavený kufr a zjišťujeme že má ulomené jedno kolečko a je dole prasklý. Jdeme na Baggage claim, kde zadáváme do terminálu všechny parametry kufru a fotíme ho. Po proceduře reklamace jdeme pěšky na tramvaj T7, která nás má odvézt do města. Cestou ještě kupujeme dvě jízdenky. Tramvaj nás odváží na svoji konečnou, kde přestupujeme na metro a s dvěma přestupy se dostáváme na hotel.
Na hotelu, kousek od stanice metra Convention, jsme přibližně ve 13:30. Ubytováváme v krásném romantickém pokoji v 5. patře s výhledem na ulici. Po krátkém odpočinku vyrážíme vstříc novým dobrodružstvím. Sedáme na metro a jedeme směr Montmartre, vystupujeme na stanici Abbesses a jdeme pěšky skrz parčík až přímo k Bazilice Sacré-Coeur. Cestou míjíme pár Heloumyfriendů. Uděláme pár fotek na Instagram a skrz davy turistů se rveme dovnitř. Nádherný interiér katedrály nás uchvacuje, bližší informace o katedrále si nacházíme na Wikipedii. Cestou z katedrály jdeme okolo její zvonice, kterou oba vidíme poprvé. Jdeme přes náměstí umělců dolů směrem k Moulin Rouge a cestou míjíme ještě malý větrný mlýn přistavený k restauraci. Zastavujeme se v supermarketu pro naše první francouzské jídlo a to bagetu a kozí sýr. Dáváme si romantický oběd na lavičce u Moulin Rouge a po obědě se vydáváme na krátkou procházku po ulici plnou obchodů s erotickým zbožím a kabaretů.
Kousek od stanice metra Pigalle se spouští prudký liják a my se utíkáme ukrýt. Poté se rozhodujeme, že nám to již nestačilo, sedáme na naše zelené metro a jedeme zpět směr hotel. Po výstupu z metra hledáme ještě chvíli obchod, abychom si nakoupili večeři, po drobném bloudění nacházíme obchod Monoprix, kde si kupujeme bagetu, sýr z kravského mléka, typický francouzský salám, láhev vína, Oranginu a brambůrky. Kolem 20:00 se dostáváme zpátky na hotel. Ív nějak není dobře a tak si jdeme na malou chvilku lehnout, po půl hodině spánku si dáváme lehkou večeři. Usínáme kolem 23:00.
Čtvrtek 16.5.2024
Vstáváme kolem sedmé. Z hotelu vycházíme přibližně v 8:15 a jdeme na metro. Z metra vystupujeme ve spodní části Martových polí a jdeme pěšky k Tour Eiffel. Vstupenky jsme si koupili v předstihu přes web. Téměř pod Eiffelovkou si dáváme snídani, máme salám, sýr a bagetu. Kousek před 9:30 přicházíme k Eiffelovce. Po bezpečnostní kontrole nastupujeme do výtahu a vyjíždíme do druhého patra. Zde se nezdržujeme nastupujeme do druhého výtahu a jedeme až na vrchol. Ív napadne, že bychom mohli výstup nahoru oslavit originálně a kupujeme si dvě skleničky Champagne. Rozhlížíme se na všechny strany a snažíme se poznat známé pamětihodnosti. Champagne nám trochu pomáhá. A kdybychom náhodou nějakou stavbu identifikovali špatně, bude nám to asi jedno. Celkem tu strávíme více než dvě a půl hodiny. Zastavujeme se ještě totiž ve druhém a prvním patře, kde si dáváme malý oběd z vlastních zásob.
Od Eiffelovy věže jdeme pěšky přes most přes Seinu na Trocadero. Děláme pár kýčovitých fotek a sedáme na metro a jedeme do čtvrti La Defence. Tady nás zase trochu chytá hlad a tak v místním supermarketu doplňujeme zásoby, které redukujeme na schodech pod La grande Arche. Po jídle se vydáváme směrem do centra. Mariho napadne půjčit si kola, ale pokus o vypůjčení skonči nezdarem a krátkou zacházkou. Jdeme tedy na metro a jedeme k Vítěznému oblouku. Zde se procházíme, fotíme a pak pokračujeme po Champs Elyssees nejdříve k Obelisku a pak skrz Tuileriské zahrady až do Louvre. V Louvre testujeme kvalitu WC a po nezbytném focení se ještě vydáváme na Ille de la Cite ke katedrále Notre Dam. Katedrála je téměř opravena, ale nevíme kdy bude skutečně otevřena.
Nasedáme na metro a jedeme zpět na hotel. U stanice metra, kousek od hotelu, si dáváme v rychlém občerstvení French toast a kebab. Po večeři a lahvi vína usínáme okolo 23. hodiny.
Pátek 17.5.2024
Ráno vstáváme kolem sedmé, ani nesnídáme a kolem třičtvrtě na 8 vycházíme z hotelu na stanici metra. Jedeme metrem na Gare du Nord, ale Ív zatím jen asi tuší, kam pojedeme. Hlavně čím. Přicházíme na hlavní nástupiště a já jí ukazuju TGV a říkám že tím nepojedeme, otáčím se a ukazuji na britskou vlajku v čele nástupiště. Ív má velkou radost. Jdeme se zařadit do fronty na celní a pasovou kontrolu. Procházíme bez větších problémů a máme cca hodinu čas, takže snídáme zásoby z předchozího dne. Máme sýr, paštiku a bagetu.
Vlak odjíždí v 10:11, sedíme v první vagónu, z celkového počtu přibližně 18 vagónů. Rozjíždíme se a po chvíli dosahujeme rychlosti kolem 300 km/h. Po asi hodině a půl jízdy se rozhodneme, že se půjdeme podívat do jídelního vozu, kde si dáváme kávu. Právě v okamžiku kdy ji popíjíme vyjíždíme do tunelu u Calais. Jízda skrz tunel je trochu pomalejší, odhadem kolem 80 km/h. Projíždíme ho přibližně 20 minut. Do Londýna už nám zbývá jen opravdu kousek.
Na nádraží Saint Pancrase v Londýně přijíždíme v 11:36. Vracíme metro karty, které mám z předchozí návštěvy Londýna a získáváme pár drobných. Ubytování máme mít v klidné čtvrti, kam jedeme nadzemkou. Vystupujeme na stanici Clapham Junction, pak jdeme pěšky asi 20 minut a stále nemůžeme najít naše ubytování. Postupně klepeme na dvoje dveře, bohužel vždy neúspěšně. Poprvé nám otevírá sympatická slečna, ale bohužel není ochotná nás ubytovat a radí nám abychom se šli podívat za malý viadukt. Za viaduktem žádná čísla, která by odpovídala našemu ubytování nejsou a tak se vracíme zpět a zkoušíme znovu ve stejné ulici tentokrát jiný dům. Sympatický Angličan nám vysvětluje, že opravdu u něj bydlet nemůžeme a posílá nás znovu za viadukt. Za viaduktem je nízký dvoupatrový bytový dům, ve kterém dle fotografií z Bookingu hledáme správný apartmán. Po jeho nalezení se snažíme zadat kód do kódového zámku, ale ten nelze otevřít. Zvoníme tak na zvonek a otevírá nám nesympatický mladý muž a poté co mu sdělujeme, že máme v tomto místě rezervaci na tři noci nás v uvozovkách slušně vyhazuje. Snažíme se tedy kontaktovat majitele ubytování přes telefon ale bezúspěšně. Voláme na Booking, kde se nám omlouvají, snaží se kontaktovat majitele a po chvíli nám sdělují že ubytování není dostupné. Nabízí nám náhradní alternativy a my si jednu z nich vybíráme a to Canary Wharf na druhé straně Londýna. Jedná se o starší typ hotelu v moderní čtvrti s 12 podlažím. Je o něco dražší než původní ubytování, ale Booking se zaručuje že nám rozdíl dorovná. Cestu k hotelu zvládáme asi za hodinu, na recepci příjemná slečna nám nabízí výměnu pokoje s výhledem na kanál, což odmítáme.
Protože je teprve kolem páté hodiny odpoledne, rozhodujeme se, že půjdeme na výlet do Greenwich parku. Jedeme dvě stanice nadzemní dráhou, která zastavuje u severní strany parku. Jdeme skrz park a přibližně během 30 minut se dostáváme na vrchol. Fotíme observatoř, prohlížíme si nultý poledník a poté scházíme dolů druhou stranou parku. Jdeme kolem zrekonstruované plachetnice CuttySark a poté podchodem pod Temží. Protože máme ještě dost energie sedáme na metro a jedeme do centra. Vystupujeme na stanici Monument a jdeme pěšky přes London Bridge a podél nábřeží přichází obcházíme Tower. Uděláme malý nákup v Tescu a vracíme se zpátky na hotel. Usínáme kolem 11. večer.
Sobota 18.5.2024
Vstáváme kolem 9:00. Protože počasí nevypadá nic moc, rozhodujeme se, že půjdeme do muzea, volba padne na British Museum. K muzeu přijíždíme přibližně v 10:00. Před muzeem obrovská fronta i pro ty co mají zakoupené vstupenky v předprodeji. Obcházíme celou budovu, kde nacházíme vstup pro ty co vstupenky nemají a čekáme přibližně dalších 30 minut. V muzeu si podle mapy procházíme nejdůležitější expozice a strávíme zde přibližně tři hodiny.
Fotíme se ještě před muzeem a pak sedáme na metro a jedeme dvě stanice na Baker Street, protože máme zarezervováno prohlídku od 14:30 v muzeu Maddame Tussauds. Před muzeem si za rohem dáváme oběd z vlastních zásob na schodech jednoho rodinného domu. V muzeu trávíme asi dvě a půl hodiny. Je to tu úžasné, fotíme snad každou celebritu. Pak sedáme na metro a jedeme na stanici Piccadilly Circus. Z náměstí se jdeme podívat na Leicester Square a potom skrz Čínskou čtvrť až ke Covent Garden.
Hledáme někde tradiční britské Fish and Chips, ale bohužel se nám nedaří. Google nám napovídá a nakonec skončíme v Hobson Fish and Chips. Užíváme si jídlo a dáváme si k němu výborný cider. Pořádně najedený jdeme přes Trafalgarské náměstí až k Westminster Abbey. Po nutných 58 selfie sedáme na metro a jedeme zpět na hotel. U hotelu ještě nakupujeme v Tesco něco na večeři. Spát jdeme přibližně ve 23:00.
Neděle 19.5.2024
Vstáváme kolem 8:00. Dáváme si snídani a poté kolem 10:30 vyrážíme do centra a vystupujeme na stanici Marble Arch. Ív byl dovolen Primark, kde jsme koupili Marimu dvě hezká trička a Ív pantofle. Poté se vydáváme pěšky přes Hyde Park, zastavujeme se na Speakers Corner. Procházíme po východní straně parku až k Queen Elizabeth Gate, kde si sedáme a dáváme svačinu ve stínu pod stromy. Pokračujeme dál skrz Wellingtonův oblouk, alejí platanů k bráně u Buckingham Palace. Uděláme pár selfie, ale král má zrovna pravděpodobně jiné povinnosti a na čaj o páté nás nezve. Nicméně jsme se už potkali den před tím (v Maddame Tussauds). Pokračujeme skrz St. James park kolem kachen, volavek a jiného ptactva přes Blue Bridge. Tady si dáváme zmrzlinu, smetanovou s čoko tyčkou :-P.
Po chvilce odpočinku na lavičce se vydáváme dál k Westminster Abbey. Čteme si o historii na Wiki a vydáváme se na druhou stranu řeky okolo BigBen. Na druhé straně mostu se otáčíme a fotíme si Westminsterský palác. Potom jdeme k London Eye, kde potkáváme stánek s Fish and chips, které jsme den před tím marně hledali. Protože máme na 15:45 domluvenou prohlídku na Sky garden (Ív o tom neví), trochu spěcháme.
Přecházíme přes Hungeford bridge a sedáme na metro na Embankment a jedeme pět stanic na Monument, kde vystupujeme. Ke Sky garden přicházíme skoro na čas. Zde začíná naše malé dobrodružství. Nejdřív stojíme ve frontě s lístky, abychom se dozvěděli, že máme rezervaci na druhý den (Mari to věděl, ale myslel, že nám to projde). Poté si stoupneme do fronty bez rezervace a čekáme, zda na nás vyjde řada. Po chvíli čekání se dozvídáme, že pro dnešek se už bez rezervace nepouští. Mari nabízí naši rezervaci na druhý den nějakým Indům, kteří nám na oplátku kupují kávu, džus a vodu, přesto, že jsme za to nic nechtěli. Usedáme na lavičku a přemýšlíme, co dál. Přichází Ind, kterému Mari věnoval lístky na pondělí a vrací nám je s tím, že nás tam pustí. Znovu tedy jdeme ke vstupu a Mari vysvětluje, že nám přebukovali let a zítra už se tam nedostaneme. Znovu nás posílají do fronty s tím, že nás dnes pustí. Kávu necháváme dole a čekáme frontu. Nakonec se dovnitř dostaneme. Ze Skygarden máme úžasný výhled na celý Londýn. Po hodině a pár selfie si dáváme svačinu a darované pití a poté se vracíme dolů.
Pak pokračujeme pěšky k Tower a procházíme se po nábřeží (objevujeme další Fish and chips). Na chvíli usedáme na lavičku a kocháme se výhledem. V 18:30 oznamují uzavření nábřeží a tak se jdeme se projít dál po nábřeží a sejdeme k řece, kde je spousta mušlí. Potom se rozhodneme, že na hotel pojedeme lodí. Abychom toho viděli co nejvíc, tak nejvzdálenější zastávka je London Eye. Hned na začátku cesty zkoušíme další Fish and chips, tentokrát u polské obsluhy malého stánku na London Bridge. Procházíme Borrow Market a dál klikatými uličkami po levém nábřeží Temže. Cesta nám trvá cca 30 min. Jen tak tak stíháme poslední loď Uber, která nás po řece zaveze až do Canary Wharf. Kousek od mola je naše oblíbené Tesco express a tak si nakupujeme poslední zásoby. Na hotel dorazíme ve 21:30. Jdeme spát cca ve 23:00.
Pondělí 20.5.2024
Vstáváme kolem 7:30. Mari udělá snídani a svačinu na cestu (chléb s máslem a paštikou, rajčata, sladké bulky s čokoládou, džus pomeranč/mango a vodu). Pobalíme se, mírně poklidíme pokoj a vyrážíme směr metro Elizabeth Line. Je to nově postavené rychlostní metro, která nás s jedním přestupem doveze na vlakové nádraží St.Pancras.
Zde nastupujeme v 10:15 do expresu směr letiště Luton.
Vlak jede skoro celou cestu rychlostí kolem 150 km/h. Jsme na místě za cca 20 min. 10:37 jsme na stanici Luton Parkaway. Tady nasedáme na "lanovku" DART směr letiště, která jezdí přibližně každé 4 minuty a jízdné je v ceně jízdenky na vlak. Na letišti u přepážky odbavíme Ív zavazadlo. Potom vypijeme zbylý džus a sníme svačinu. Procházíme bezpečnostní kontrolou, která byla tentokrát fakt dost dlouhá. Ke gate přicházíme, když už začíná nástup do letadla.
V Praze přistáváme s mírným předstihem, procházíme celní a pasovou kontrolou a vyzvedáváme kufr. Zároveň přijíždí domluvený odvoz a jedeme zpátky "domů" do Jesenice. Celý výlet slavnostně zakončujeme v místní Bille, kde si kupujeme chipsy a colu na večení hokej, který se nakonec vůbec nehraje.
Rozpočet
Letenka Londýn - PRG 2 413 Kč
Sedadla + zavazadlo 1 915 Kč
Celkem 36 813 Kč
Epilog
Výlet se povedl přesně podle našeho očekávání. Mimo drobné problémy s ubytováním v Londýně šlo vše podle plánu. Doufám, že jste si tento malý výlet užili s námi.
Marek_24 procestoval 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.