Paříž březen 2024
Cestopis z roku 2024 napsala Jana _38
Narozeninová Paříž
Dětem jsem letos k jejich jarním narozeninám věnovala výlet do Paříže. Mladší si to dlouho přál a o Eiffelovce snil. Letěli jsme společností Transavia. Bydlení na 3 noci přes Airbnb. Dopředu jsem koupila vstupenky do Versailles (byla jsem před více než 30lety jen v zahradách a tentokrát jsem chtěla vidět i palác uvnitř) a na věž. Po městě jsme se pohybovali pěšky a MHD. Lístek v metru stojí 2,15E. Na lístek lze kombinovat přestupy v rámci metra nebo kombinaci autobusů a tramvají. Nelze kombinovat metro a tramvaj na 1 lístek. Automaty na lístky jsou většinou jen v metru, tak si nakupte třeba do zásoby. Zvýhodněné jednodenní jízdenky se nám nevyplatily. Vlak do Versailles nás stál tuším 4,5E/1jízda/os.
První den jsme se šli podívat na Notre Dame, ještě ho opravují, ale i tak je to krása a do Lucemburských zahrad, pak hledat ubytko.
Druhý den jsme jeli do Versailles. Díky vstupence zakoupené předem na konkrétní čas jsme stáli frontu asi jen 10min. Zahrady jsou přístupné zdarma, můžete prohlídnout i před prohlídkou paláce pokud máte dost času, nebo jen na kraj pokud máte do prohlídky času míň. Palác je uvnitř gigantický, venku to asi ani tak nevynikne. Naši kluci byli po hodině šourání v takovém množství lidí už unavení a po zrcadlovém sále jsme to vzdali. Prohlédli jsme všechny komnaty, ale vlastně jsou to pak už jen opakující se výjevy. Místnost, křeslo nebo pohovka a mraky obrazů. Zdobení krásné, ale ty davy lidí a čekání na vstup a posun fronty do další místnosti je ubíjející. Pak jsme šli do zahrad. Svítilo slunce, ale hodně foukalo. I tak jsou zahrady překrásné. Lze půjčit kolo, golfové autíčko, jet vláčkem, půjčit si loďku (v tom větru ale pádlování náročné). My se prošli. Po cestě jsme si dali kávu a něco sladkého k tomu.
Třetí den jsme se vydali na Eiffelovku - po událostech v Moskvě se rapidně zvýšily kontroly u vstupu na věž. Díky vstupence koupené předem jsme opět čekali max 15min. Pak následoval turniket, 1 rtg, úplně vysypat batoh, další rtg a turniket. Vystoupali jsme pěšky do druhého patra. Myslím, že to úplně stačí, výhled je nádherný. Těch schodů :-) Pak jsme jeli MHD na Montmartre - malebné uličky, kavárna U dvou mlýnů z Amélie (jedna z nejhnusnějších kaváren co tam jsou, dovnitř jsem pouze nahlédla a skoro nikdo tam nebyl, asi i kvůli špatným recenzím), Sacre Coeur, Vítězný oblouk, Louvre (jen venku), Pompidou atd.
A poslední den kouknout na Sorbonnu, k domu, kde žil JPB, do jeho oblíbené kavárny, k Soše Svobody a na letiště.
Na letiště jsme jeli metrem s 2 přestupy a autobusem. Vyjde to asi 4x levněji než vlak přímo na letiště a o tolik delší to není. Na letišti Orly nejsou za pásovou kontrolou žádné obchody se suvenýry, celkově jsou terminály hůře značené, chaoticky a u brány 21 a 22 B je zoufale málo místa na čekání. Víc než polovina cestujících sedí na zemi, tak s tím počítejte. Počasí nám vyšlo typicky jarní, první den přeháňky, druhý den chladněji, vítr a polojasno, další den jasno a slunce, třetí den velmi slabé přeháňky a polojasno.
Jana _38 procestovala 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Jižní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 6 úžasných cestopisů.