Perla Polska
Gdaňsk na prodloužený víkend
Cestopis z roku 2024 napsala Šárka Skrbková
Gdaňsk je jedno z nejstarších a největších polských měst, ležící na řekách Visle a Motławě na břehu Baltského moře u Gdaňského zálivu. Přístavní město je plné historie, světských i církevních památek a architektury. Najdete tady největší ZOO v Polsku, námořní muzeum, pláže i maják.
Co vidět:
Westerplatte – pomník, místo, kde začala druhá světová válka, 1. září 1939, když Německo napadlo Polsko
Muzeum 2. světové války – mimo jiné i zajímavá budova
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie - druhý největší cihlový kostel na světě, kostel je opravdu velký, po 400 schodech vás čeká výhled na město (vyhlídka je malá, a musíte stát na špičkách, abyste něco viděli)
Hlavní radnice, z jejíž vyhlídky uvidíte Gdaňsk jako na dlani, je zde zvonkohra, kterou uslyšíte každou hodinu
Nejstarší kladkový jeřáb v Evropě (Żuraw), který je součástí Námořního muzea
Nábřeží Motlawy – nádherná procházka, restaurace, jeden otáčecí a jeden zvedací most, mosty se zvedají 2x do hodiny
Zlatá Brána - renesanční brána zdobená zlatem a erbem Gdaňsku je dokonalým příkladem bohatství a významu města v minulosti.
Neptunova fontána na náměstí, kousek je i červův zub dle legendy vám 5-ti vteřinový pohled na něj přinese štěstí, Artušův dům
Evropské centrum Solidarity – interaktivní muzeum
Neonový nápis Gdansk
Ruské kolo – jízda stojí 300 Kč a trvá 15 minut
Ostrov Olowianka
Dlugi Targ – dlouhé náměstí, centrum, barevné baráčky s mnoha restauracemi
Katadrála Oliwa – mimo centrum
Velký mlýn – na okraji historického centra, vodní mlýn
Křivý dům – trochu dále, u obchodního centra, dle statistik 5. nejfotografovanější místo ve městě
Atrakce – plavba lodí
Co ochutnat za jídlo – plněné knedlíky, wafle, polévka z červené řepy, bramborové placky, mořské plody
Suvenýry – typické jsou šperky a kameny z Jantaru, který se zde ve velkém těží. Vzhledem k velkému přístavu najdete hromadu suvenýru v námořnickém duchu
Letíme v sobotu brzo ráno, takže let trošku prospíme. Doprava do centra se nám trochu nepovede. Nastoupíme na vlak, a místo abychom přestoupily do Gdansk Glowny, jedeme do Gdynia Glowny. Po chvíli si uvědomíme omyl, vystoupíme na další zastávce a vracíme se zpět a už přestupujeme správně. Člověk procestuje svět a pak zabloudí za barákem. Hned první okamžiky ve městě nám vezmou dech. Procházíme město a doslova nám padá brada. Jeto jak v pohádce. Tolik nádherných baráčků, vše zachovalé, kouzelné. Za celé dva dny máme pocit, že chodíme ve středověku a strašně se nám městečko líbí. Město má i krásnou hallowenskou výzdobu. K obědu volíme burger a plněné knedlíčky, Janča si šmakuje nad výborným pivem. Nejvíce času trávíme kolem přístavu, kde je i vyhlídkové kolo, kdy jízdu si můžete užít celých 17 minut (Jana to stopovala). Uťapkané zajdeme na drink. A večer zakončíme v kouzelné italské restauraci.
Druhý den nás vítá zamračené počasí, a tak vybíráme kam zajdeme na snídani, nakonec zvolíme cukrárnu Słodko Słono Gdańsk (https://www.instagram.com/slodko...nsk/?hl=cs), kde mají kouzelné zákusky, croasanty a vynikající snídaně. Razíme busem číslo 106 k památníku Westerplatze. Procházíme promenádu kolem pláže, nebudu vám lhát - na koupání to opravdu nebylo. Obcházíme staré bunkry, památník obětem 2. sv. války. Po návratu zpět, jdeme ke kostelu a na vyhlídku. Vyšlapeme si 400 schodů a kocháme se výhledem na město z výšky. V kostelech tu jsou moderní, pokud chcete přispět na opravu, stačí vám k tomu platební karta. Skočíme do místní restaurace, kde je sice pomalá obsluha, ale dle Jany vynikající rybí polévka. Jedna věc, co nás zaráží – ve spoustě restaurací mají čaj za 29-32 PL, tedy cca 180 Kč, nepřišly jsme na to, co je na něm tak zvláštního.
Další vyhlášenou restauraci je Chleb i Wino (https://chlebiwino.eu/). Celé dva dny pozorujeme, jaká je tam fronta (mají několik poboček). Máme štěstí, ráno je tam volno, a tak zaplujeme na snídani. Za 49 PL dostaneme džus, kávu/čaj a jednu ze 4 variant snídaně. Všechny vypadají kouzelně. Já volím vafle s vejci, avokádem a lososem, Jana má omeletu s bruschetou a klobáskami. Nemůžeme se nabažit těch uliček, a tak stále couráme a obdivujeme fasády nádherných baráčků. Hledáme na náměstí čertův zub, prý nám přinese štěstí. A trošku se usmíváme nad místním tanečníkem, kdy tak 75 letý děda trsá na náměstí. Zavítáme do naší pekárna na zákusek, který na nás mrkal už od včera, mňam. Trochu lituji, že jsem si do letadla nekoupila i ten pistáciový. Autobusem číslo 210 se vracíme na letiště. Jízdenku zaplatíte v autobusem platební kartou. Celý pobyt jsme platily kartou, pouze pohled a 1x záchod jsme musely zaplatit v hotovosti.
Původně jsem chtěla do Gdaňsku dojet na skútru, ale je to štreka, takže jsem nakonec ráda, že jsme tam letěly. Hledáte-li destinaci pro romantický víkend v páru nebo holčičí víkend off, Gdaňsk mohu pouze doporučit.
Naše letenka byla 26.10. 7:30 – 8:45, odlet v sobotu a návrat v pondělí (svátek), tedy netřeba žádnou dovolenou, brzký budíček 5:55 – 7:15 Praha. Letenku nám posunuli na odpoledne, což nám dalo půl den ve městě a nemusely jsme brzo vstávat. Díky Ryanair, první změna letu, kterou jsem opravdu uvítala. Ve městě jsme tedy měly necelé 3 dny a 2 noci.
Z letiště se dostanete autobusem č. 210 cesta trvá zhruba 50 minut, jízdenka stojí 3,20 PLN nebo vlakem, kde budete muset 1x přestoupit.
Na konci října počasí má krásných 14 stupňů a slunečno. Zataženo jsme měli pouze jedno ráno, ale naštěstí se to rozfoukalo.
Rozpočet – letenku sežene od 700 Kč do 2500 Kč.
Ubytování – 600 Kč osoba/noc sólo pokoj. Pokud Vám nevadí sdílený pokoj nebo koupelna, lze to i levněji. Naše ubytko 1217 Kč, 2 noci osoba, hostel v centru, dobré hodnocení, Moon Hostel Gdansk, dvojlůžkový pokoj s koupelnou, hodnocení 8,1. Ideální poloha, přejdete řeknu a hned jste v centru
My jsme to pojaly trochu jako gurmánský víkend, takže jsme chodily na snídani, oběd i večeři, zákusek po večeři nebo drinky a to i do lepších restauracích. Jídla se pohybovala cenově 300 -500 Kč. Ochutnávaly místní kávu, pivo, víno, koktejly, svařák – prostě si víkend užily se vším všudy :D
Tak nějak jsem si dala dohromady svoje statistiky za tenhle rok. Prolítala jsem 45 tis. Vloni to bylo jenom 34 tis. Ale co, peníze budou, my nebudeme :D
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.
A jízdenka na autobus nestojí 3,20 PLZ, ale 4,80 PLZ.
A jízdenka na autobus nestojí 3,20 PLZ, ale 4,80 PLZ.
Myslím, že jste v neděli ráno v Chleb i Wino seděly kousek ode mne ;-)
Myslím, že jste v neděli ráno v Chleb i Wino seděly kousek ode mne ;-)
jé, tak to je krásná náhoda :D Já si teda pamatuji jen 4 slečny, co seděly vedle protože měly trošku napíchané rty :D A co snídaně? Chutnala? :D
Z cestovni rubriky tedy ke Gdansku a okoli.
Gdansk (Danzig) je opravdu krasny, at uz je perlou nebo jantarovym sperkem Polska (i kdyz jeho centrum muselo byt po bombardovani znovu vystaveno).
Zajimala me jeho uvedana poloha na rekach. Zatimco Motlawa proteka primo centrem pod jerabem, siroka Visla trochu dale vychodneji a k centru se snad priblizuje pouze Mrtva Visla.
Vy jste byly na podzim, ale zajiste v lete si lze jizne od centra v klubu nadsencu pujcit kajak a proplout si historicke centrum po Motlawe i s padlem v ruce. Mozna to muze byt tipem pro priste ...
A jeste k tomu rozpoctu, kdy letenku sezeneme od 700 Kc do 2500 Kc. Budiz, i kdyz pri pouziti kouzelneho kodu od baltskeho rybozraveho by sly poridit oba lety treba i do 500 Kc (ne zrovna pro Prazaky, ale pro nekoho jineho napriklad vyhodne jako PRG-GDN, GDN-KRK).
Z cestovni rubriky tedy ke Gdansku a okoli.
No a co ti provedl ten teplej kamarád, že jsi ho nechala doma?
No a co ti provedl ten teplej kamarád, že jsi ho nechala doma?
za 1) Tonda není teplej
za 2) Nic ti do toho není
za 3) Přestaň komentovat moje cestopisy - pokud se to nebude týkat cestování.
za 4) doporučuji návštěvu psychologa a sexuologa, myslím že 50 letý chlap, co se vydává za ženu a umí psát jen o chlastu nebo sexuální narážky, to vážně potřebuje.
Pěkný den :D
za 1) Tonda není teplej
za 2) Nic ti do toho není
za 3) Přestaň komentovat moje cestopisy - pokud se to nebude týkat cestování.
Pěkný den :D
Není teplej? Ale vypadá tak. Za to se stydět nemusí.
Myslím, že jsi příliš úzkoprsá a horší, jak ta Kuchařová na toho Brzobohatýho.
Já u těch specialistů už byla. Povídám jim: "jsem asi nějaká divná, denně vypiju butylku tvrdýho a mám pořád chuť někoho ojet". A oni mi řekli, že jsou na tom úplně stejně...
Není teplej? Ale vypadá tak. Za to se stydět nemusí.
Myslím, že jsi příliš úzkoprsá a horší, jak ta Kuchařová na toho Brzobohatýho.
Já si nejsem úplně jistý, zda je vhodné, aby tady zjevně obezní a afektované děvče mistrovalo ostatní a propagovalo tady konzumaci nezdravých a vysoce kalorických zákusků a tučných pokrmů.
Doporučuji tedy návštěvu obezitologa a dietologa.
Chce tak více pohybu a méně cukru.
Doporučuji tedy návštěvu obezitologa a dietologa.
Chce tak více pohybu a méně cukru.
Čím to, že si tě Džejárova opilá manželka tak zalíbila? 😁
Čím to, že si tě Džejárova opilá manželka tak zalíbila? 😁