Persie v sovětském balení
Cestopis z roku 2024 napsal Batuzkar.com
Cestování v postsovětských republik mě baví a užívám si to. Vždy si říkám, že bych mohl vyrazit i někam jinam a nakonec vždy skončím v postsovětském prostoru. Tentokrát ze všech někdejších svazových republik zvítězil Uzbekistán, do kterého jsem se přesunul letecky z ázerbájdžánského Baku, kde jsem trávil předchozích 10 dní. Přistál jsem v Urgenči, kde jsem i přečkal noc a dopoledne se pak maršrutkou přesunul do nádherné Khivy.
Khiva
Vznik Khivy se datuje k 6. století, ovšem většina staveb, které dnes jezdí obdivovat turisté je mnohem mladšího data. To ovšem místu nikterak neubírá na atraktivitě. V 17. - 19. století byla Khiva společně s Bukharou centrem obchodu s otroky a právě otroci v té době pracovali i na výstavbě opevněného centra města Itchan Kala. Symbolem města je minaret Kalta Minor, který doslova znamená krátký minaret. Vysoký je 29 metrů, ovšem projektován byl na více než dvojnásobnou výšku. Po zabití tehdejšího vládce města však byla jeho stavba zastavena. Přestože minaret své plánované výšky nikdy nedosáhl, stal se jedinečným symbolem města a stěží si v dnešní době představit Khivu bez něj.
Aralské jezero
Aralské jezero, nazývané pro svou velikost i mořem ještě před několika desítkami let poskytovalo obživu tisícům lidí. Z přístavů Aralsk a Mujnak vyrážely flotily rybářských lodí a vracely se naplněné rybami. Dnes stejné lodě můžete vidět ležet v písku a rezavět tam, kde dříve bylo mořské dno. Na vině je ekologická katastrofa způsobená sovětskou snahou o pěstování bavlny v poušti. Na zavlažování bavlníkových plantáží totiž byla využita voda z řek Amurdarji a Syrdarji, které jezero tisíce let napájely. Důsledkem toho jezero začalo vysychat. Dnes je v něm jen 10% původního obsahu vody a zbylá voda je navíc znečištěná a otrávená chemikáliemi z hnojiv z plantáží.
Do Mojnaku můžete dorazit autobusem, nebo autem. Do někdejšího přístavního města vede rozbitá cesta a autem to z Khivy trvá zhruba 5 hodin. Po vyčerpávající cestě můžete navštívit malé muzeum, nebo sejít k pohřebišti rybářských lodí. Kdo by se chtěl vydat až k břehům jezera, musí si zajistit auta 4x4, které tam zvědavce vozí.
Tashkent
Hlavní město Uzbekistánu, Taškent bylo během své dlouhé historie ovládáno několika národy, mnohokrát bylo zničeno a znovu vystaveno. Naposledy v roce 1966, kdy byla velká část města srovnána se zemí ničivým zemětřesením. Bylo však opět znovu postaveno. Právě obnova města vtiskla Taškentu typický sovětský vzhled. Důkazem budiž třeba hotel Uzbekistan, který byl v této době postaven a stal se jedním ze symbolů a dominant města.
V Taškentu jsou velmi oblíbené centra plovu, Besh Qozon. Plov je národní jídlo, jehož základem je rýže a maso. Další přísady se liší dle druhu plovu, kterých je údajně kolem 200. Centrum plovu je vlastně restaurace, kde si plov můžete koupit a sníst, ale hlavně nahlédnout pod ruce mistrům kluchařům, kteří ho denně připravují.
Samarkand
Samarkand patřil s Bukharou a Khivou mezi nejvýznamnější města na Hedvábné stezce. Město ovládl Alexandr Veliký i Čingischán a básnil o něm cestovatel a obchodník Marco Polo. Dnes je Samarkand druhým největším městem v Uzbekistánu s velkým množstvím zachovalých památek a staveb. Nejznámějším místem je zřejmě náměstí Registan, tvořené třemi madrasami, nebo majestátní mešita Bibi Chanym.
V Samarkandu lze najít i výraznou českou stopu. Pivovar Pulsar, který byl vystaven za pomocí českých projektantů a sládků byl prvním pivovarem v celé Střední Asii. Pivovar je vybaven českou technologií a vaří dle české receptury. Ačkoliv pivní lahev Pulsar etiketou připomíná Plzeňský Prazdroj, chuťově jsem takovou podobnost nenašel. Nedá se ale říct, že by pivo chutnalo špatně, to vůbec ne.
Pokračování
Pokračování, fotky, mapy, odkazy zde: https://www.batuzkar.com/uzbekistan/
Batuzkar.com procestoval 43 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Skvělé, zítra tam odlétám, bohužel stíhám jen za 10 dnů Taškent, Samarkand, Bucharu a zbytek tvých navštívených míst jsem vyměnil za Dušanbe, věřím že se mi bude líbit a snad se tam budu mít možnost podívat příště. Dva přelety a jeden Afrosiob. V Taškentu spím právě v hotelu Uzbekistan, 40$ za noc s dobrou snídaní mi přijde jako ještě přijatelná částka za retro hotel v sovětském stylu, taková ubytka cíleně v těchto zemích vyhledávám.
Nechal sis někde dělat na hotelech registraci a při opuštění Uzbekistánu ty papíry někdo chtěl vidět?
Ahoj, registraci jsem si dělal všude, ale nakonec ji nikdo nechtěl vidět. Ale nikdy nevíš, ta pokuta údajně není úplně malá, kdyby to náhodou někdo chtěl. Nic to nestojí a je to hned hotové.
V Tádžiku mi nefungovala Master Card, pouze Visa a pouze v některých bankomatech. Tak abys nebyl nepříjemně překvapen.
Dušanbe i Tádžik zůstaly za mým očekáváním, snad Tobě osud přihraje do cesty zajímavější zážitky.
Já jen že u recenzí některých hotelů píšou, že za registraci vybírají pár dolarů navíc. Nejsem náročný, líbil se mi Kazachstán, Kyrgyzstán, Azer, Arménie i Gruzie, hory i města, když není co dělat a je nejhůř tak chodím za pár šupů do místních Zoo.
Dík, ať se daří.
Dík, ať se daří.
Nikde jsem za tu registraci nic neplatil, ani se na to nikdo netvářil nějak blbě, nebo nechápavě.
Ale jo, je dobré to vidět. Třeba to budeš mít fajn, každá cesta je jiná.
Ale jo, je dobré to vidět. Třeba to budeš mít fajn, každá cesta je jiná.
U mě registraci chtěli na letišti při odletu vidět, takže pozor na to. Nikdy jsem za ni nic navíc nedával, někde mi ji poslali na whatsup
Vrátil jsem se ve středu, registraci po mě nikdo nechtěl. Ani na pozemním přechodu do Tádžikistánu, ani na letišti v Samarkandu. Taky jsem za to neplatil a posílali mi to na Whatsapp.
Takže právě jsem se také vrátil z Uzbekistánu, absolvoval jsem letecky dvě cesty ven, a sice do Dušanbe a podruhé do Varšavy a registraci na letišti v Taškentu nikdo vidět nechtěl, jen výstupní razítko a nazdar.
Jinak registrace jako taková je malá ani ne A5 a hotel ji automaticky nedělá, jen na požádání při check out.