Po památkách Kutné Hory
Cestopis z roku 2021 napsal cikarijo
Klidné nedělní ráno. Počasí tak akorát na nějaký menší výlet, žádné Alpy, v pondělí ráno se musí být na značkách. Po menší domluvě se shodujeme na výletu do Kutné Hory, do města s mnoha kostely, památnými domy ale hlavně s úžasnou architekturou. Kdo si Kutnou Horu prošel, tak mi dá za pravdu, že tohle město je na seznamu UNESCO právem.
Tradičně jedeme vlakem a i když vyjíždíme o něco později(asi kolem 8 ranní), v 9 už si to vykračujeme z vlakového nádrží směrem do centra. Jen pro upřesnění, nádrží tady mají dvě Kutná Hora a Kutná hora město. My si zvolili klasické nádrží a odtud je to do centra asi 3km.Trasu jsme neplánovali takže uvidíme co po cestě uvidíme:)
Jako první potkáváme Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie (hned kousek za nádražím), který si ale necháváme nakonec z důvodu konání nedělní ranní mše.
O kousek dál je otevřený kostel v jakési hlavní ulici, kde se z cedule umístěné venku dozvídáme že jde o kostel Nejsvětějšího srdce Páně projektovaného stavitelem Fridrichem Bedřichem Ohmannem v letech 1898-1901. Ke kostelu náleží také malá udržovaná zahrádka a po vejití dovnitř kostela, člověk zjišťuje, že stavba nepatří sice k největším, ale i tak má rozhodně co nabídnout.
Z kostela se vydáváme ulicí směrem nahoru a z rozcestníků si vybíráme Morový sloup na náměstí, který provedl podle návrhu Giovaniho Santini, sochař F. Bauguta. A kdo má rád historii jako bonus si může prohlédnout dům naproti kašně, který byl v držení několika významných osobností.
Od morového sloupu se vydáváme k Chrámu Sv. Barbory, ke kterému přicházíme ze směru od Zahrad Jezuitských kolejí.
Chrám byl založen roku 1338 jako hornický a je zasvěcen patronce havířů Sv. Barboře. Svůj podíl na stavbě mají nelepší umělci své doby (Matěj Rejsek, Parléřovská huť, Josef Mocker a jiní). Chrám je zapsán na seznamu UNESCO a jeho prohlídka opravdu stojí za to. Nám zabrala něco přes hodinu, nebylo kam spěchat a měli jsme i štěstí, že jsme se nemuseli prodírat zástupem lidí:) Chrám je poměrně rozlehlá stavba a tudíž si každý najde něco co ho zaujme a kde rád postojí a užasle hledí na dílo které nám tu zůstalo. K chrámu patří také kaple Božího těla, ale tam už bylo lidí podstatně více a místa podstatně méně na náš vkus a tudíž jsme vynechali. Po prohlídce jsme si dopřáli kávu a také výhledy od chrámu směrem na Kostel Sv. Jakuba (byl bohužel v opravě) a také na skalní reliéf Jaroslava Vrchlického na druhé straně, který je vytesán do skály.
Po přestávce pokračujeme ulicí Barborská, kde nás zaujme nenápadné Muzeum knihtisku. Oč nenápadnější je to budova, o to úžasnější byl zážitek. Rozhodně doporučujeme všem knihomolům a zájemcům o toto téma.
My měli štěstí, že jsme byli sami, takže jsme si vše v klidu a pohodě mohli pročíst, osahat a vyzkoušet. Muzeum nabízí takové stroje jako např. nožní lis, sázecí stroje a další. Pokud Vás tohle téma zajímá určitě vřele doporučujeme.(WC pro návštěvníky je grátis:)
Předposlední zastávkou našeho poznávání Kutné Hory je Mincovna neboli Vlašský dvůr. Kousek od vchodu stojí socha T. G. Masaryka a část budovy slouží také jako radnice.
Za krále Václava II. byl Vlašský dvůr centrální mincovnou Českého království a ve 14. století se zde začíná razit pražský groš. Na výběr je zde z několika prohlídkových okruhů, nás zaujal okruh s názvem Pověsti a musím se přiznat, že takhle úžasný zážitek jsme opravdu dlouho nezažili. Okruh je spíše pro rodiny s dětmi, ale myslím že i dospělák si tam přijde na své:) Okruh je bez průvodce a pověsti jsou opravdu velice dobře zpracované a zasazené do kulis. K tomu skvělá projekce a super hudba, která dotváří atmosféru tajemna.
Ještě se chci zmínit o pomníku K.H. Borovského, který stojí na protější straně od radnice a kousek dál směrem nahoru po silnici najdete tzv. Dům u Tří Králů, kde jsou vyobrazeni tři panovníci kteří se nejvíce zasadili o rozkvět Kutné Hory- Václav II. Václav IV. a Vladislav II. Jagelonský
Tak, a je zde čas na poslední památku a tou je již v úvodu zmiňovaná Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Jana Křtitele.
Lístek na tuto prohlídku je nutné si zakoupit v infocentru na adrese :Zámecká 279 a je to vlastně hned naproti katedrále. Dá se také kombinovat jak pro návštěvu katedrály, tak také pro návštěvu Kostnice, takže záleží jen na Vás jakou variantu si vyberete.
Focení je zákázáno, ale třeba budete mít štěstí jako my, a obsluha přimhouří oči pokud to bude samozřejmě bez blesku!
Na místě dnešní katedrály stával románský chrám založený v roce 1142, který byl ovšem zničen ve 13. století. Kolem roku 1320 byla dokončena přestavba na gotický, ale i ten je během husitských válek zničen a nakonec je v 18. století přestavěn ve stylu barokní gotiky. Katedrála sama o sobě je celkem rozlehlá, bohatě vybavená. Přístupné je i horní patro, kde zrovna probíhala výstava fotografií z Kutné Hory a okolí a pohled dolů také stojí za to. Vzhledem k tomu že si katedrálu procházíte sami a svým tempem, záleží pouze na Vás kde a na jak dlouho se zastavíte. V současné době je v majetku továrny Philip Morris a je také zapsány na seznamu UNESCO a to od roku 1995.
Je čas se pomalu vrátit domů, takže z kostela vyrážíme na vlakové nádraží, kde akorát chytáme zpáteční vlak a domů dorážíme kolem 17 h, naprosto spokojeni a se spoustou úžasných zážitků.
Snad jen ještě pro info :V chrámu Sv. Barbory se dá platit i kartou, vstupné pro dva dospělé nás vyšlo na 320Kč 180Kč nás vyšla prohlídka ve Vlašském Dvoře, 100Kč nás vyšla samostatná vstupenka na katedrálu a rovněž za 100Kč jsme se podívali do knihtiskařského muzea.
Suma sumárum jsme na vstupném za 700 Kč což je pro dva lidi myslím ještě docela dobré.:)
cikarijo procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 lety a napsal(a) pro tebe 6 úžasných cestopisů.