Po stopách prvního letu Českých aerolinií
České aerolinie 11.1.2019 ukončili provoz své historicky nejstarší linky mezi Prahou a Bratislavou. Vydal jsem se s ní rozloučit.
Cestopis z roku 2019 napsal David Eiselt
Trocha historie z letectví
Po konci První světové války je Evropa doslova zaplavena vycvičenými piloty a stroji, jež neměli praktického využití a i díky zničeným železnicím a silnicím přichází ke slovu idea letecké dopravy.
Pouhý rok po ukončení války vzniká první letecká společnost na světě, a to nizozemské královské aerolinie KLM. Krátce na to 6. října 1923 se i v té naší hrdé československé kotlině začínají psát dějiny civilního letectví. Po kolumbijské Aviance, australském Qantasu a ruském Aeroflotu jsou jako pátou nejstarší leteckou společností založeny Československé státní aerolinie.
Historicky první let Československých aerolinií se uskutečnil 29. října 1923 na 321 kilometrů dlouhé trase z Prahy do Bratislavy letounem Aero A–14 (Brandenburg), který pilotoval šéfpilot Karel Brabenec.
Dlouhých 95 let propojovala letadla dnes už Českých aerolinií Prahu a Bratislavu. Letecká linka přečkala i Druhou světovou válku i okupaci Sovětskými vojsky, aby mohl být provoz obnoven. Co však nepřežila, byl prodej státních aerolinií do rukou Smart Wings a čínských investorů. Soudný den 11.1.2019 byl určen k zániku této jedné z nejstarších dopravních linek na světě.
Zpráva o ukončení provozu pro mne byla povelem k nákupu letenky a zapsání si tak do leteckého deníčku poslední let první linky ČSA.
Vzhledem k víkendové cestě do norského Osla se nemohu účastnit toho úplně posledního letu pod označením OK 0965, ale poletím předposledním spojem ve středu 9. ledna s označením OK 0967 na prodloužené lince z Košic. Cena letenky pár dní před odletem byla 1 727 Kč, což při porovnání s cenou 1. třídy ve vlaku Českých drah za 1 180 Kč zní jako směšná suma, ale klientela co by linku držela při životě tu holt chybí.
Vyjíždím do Bratislavy
Do poslední chvíle jsem neměl stanoven itinerář. Věděl jsem, že v Bratislavě přespávat nebudu, ale zároveň jsem nevěděl, jak moc dlouho tu chci pobýt. Nakonec jsem i kvůli panujícímu počasí zvolil zlatou střední variantu a zakoupil jízdenku na vlak s odjezdem z Pražského hlavního nádraží v 11:20 s plánovaným příjezdem na Bratislava Hlavná stanica v 15:12.
S nákupem jízdenek jsem si připravil i plánovaný itinerář toho, co bych chtěl vidět a měl snad i stihnout. Vypadal nějak takto: z nádraží zajít do Muzea dopravy, následně přes Slavín a Bratislavský hrad k vyhlídce zvané UFO a poté se skrze staré centrum pomalu přesunout k zastávce autobusu 61 jedoucího na letiště. Samozřejmě vše přizpůsobím aktuálním povětrnostním a především sněhovým podmínkám na místě.
Na nástupiště 3 pražského Hlavního nádraží dorazím akorát zavčasu. Přijíždí žlutý vlak Regiojet a já se mohu rovnou usadit. Pro cestu si vybírám třídu Relax se samostatným sedadlem.
U výběru sedaček na plánku při koupi jízdenky jsem chvíli důmal, co bude po směru jízdy, až jsem si nakonec vybral. A vybral jsem samozřejmě špatně. Naštěstí je vlak téměř prázdný a po domluvě se stevardkou se přesazuji na čtyřsedadlo, které disponuje o mnoho komfortnějším stolkem. Otevírám počítač a začínám se věnovat práci.
Kýžený relax se bohužel na českých kolejích nekoná. Vlak drncá a celou dobu je trochu nervózní. V duchu jsem ale rád, že vůbec jedeme. Po D1 bych měl nahnáno, aby náhodou nenapadlo 10 cm sněhu.
Po čtyřech hodinách dojíždím do Bratislavy a rovnou z nádraží peláším ulicí dolů do Muzea dopravy. To je umístěné ve dvou starých nádražních budovách, proto mi přesun zabere zhruba 3 minutky, během kterých si i stíhám koupit jízdenku na MHD, kterou využiji později večer při cestě na letiště.
Z venku muzea už se vyskytuje pár exponátů, které se pro svou velikost do budov nevešly. Vstupné platím 4 €, ale babča chce další 2 € za foťák. No dobrá, neodmlouvám a tasím kartu. Prý neberou karty. Chvíli na sebe nevěřícně koukáme, ale pár drobných po kapsách mám a měním je za vstupenku.
Muzeum je malé a exponáty také nijak nevyniká. Sekce s nádražním vybavením plynule přechází na venku stojící lokomotivy, podél nichž se dostanete do druhé budovy s automobily a částí věnované nestálé expozici. Aktuálně je tu výstava modelů lodí ku stoletému výročí československého rejdařství.
Co mě ale absolutně zarazilo, tak tím byl pravý americký chopper od Orange County Chopper vedené Paulem Teutulem seniorem a jeho synem Pauliem. Znáte je z dokumentu „Americký chopper“ od Discovery Channel vysílaného i na českých televizích. Má Česko taky svůj vlastní chopper?
Opouštím muzeum a je mi hned jasné, že dnes toho už moc neuvidím. Padá déšť se sněhem, a to já nerad.
Mířím proto rovnou do restaurace Slovak Pub na kterou jsem dostal doporučení a teď ji mohou doporučit i já. Příjemné posezení s autentickou dekoraci a jídlo taktéž ušlo. Ochutnávám domácí zelňačku a jehněčí s haluškami.
Po vydatném jídle vycházím ven, kde tou dobou už sice neprší ani nesněží, ale za to je úplná tma. Projdu si alespoň kousek z centra a uvidím, jak dál.
Zaráží mě, že tu nikdo není. Ulice i náměstí jsou prázdné, a to je teprve 17 hodin odpoledne. Jak to tady vypadá po večerníčku?
Samozřejmě musím udělat fotku té nejdivnější, ale nejfotografovanější sochy na celém Slovensku – bronzového Čumila lezoucího z kanálu od Viktora Hulíka.
Nějak mě to procházení za tmy nebaví, proto zapadám do dalšího doporučovaného podniku Urban House. Celkem fajn moderní hypsterská kavárna s barem. Usedám k dřevěné lavici, otevírám počítač a věnuji se aktivitám společných s cestováním ve světě internetu.
Přesouvám se na letiště
Čas rychle utíká a při pohledu na hodinky lehce zpanikařím. Měl bych už vyrazit. Platím a tramvají se přemístím k nejbližší zastávce autobusu číslo 61 jedoucího na letiště Bratislava M.R. Stefanika.
Nakonec dorazím s předstihem v 20:05. Jdu rovnou k odbavení pro fyzickou památku z cesty, kterou není nic jiného než papírový palubní lístek. U odbavení překvapivě žádná fronta.
Během jízdy v autobuse jsem na letovém radaru kontroloval stav našeho letu. Aktuálně máme hodinu zpoždění a vzhledem k délce pobytu na letišti to nevypadá, že by posádka se sekyrou plánovala cokoliv dělat. Na letištní tabuli o zpoždění ani vidu, ani slechu.
Procházím security a mířím za ukazateli do nového letištního salónku Mastercard Caproni Lounge.
Vstup zdarma sem mají všichni držitelé platebních karet Mastercard World a World Elite vydaných jak na Slovensku, tak i v Česku.
Salónek odpovídá provozu i velikosti samotného letiště. Na délku má sotva 15 metrů a v součtu necelých 50 míst k sezení.
Při příchodu tu jsem jediným hostem. Do deseti minut ale přichází další dva cestující, čímž byla návštěvnost pro dnešní večer navršena. Celkem mě to překvapuje. Před vstupem k bezpečnostní kontrole na salónek upozorňuje obrovská cedule a zdůrazňuje bezplatný vstup i k zcela běžně vydávané kartě MC World.
Na druhou stranu jakmile se sem lidi naučí chodit, tento benefit z kapacitních důvodů omezí, stejně jako tomu bylo v Praze.
Samotná poloha salónku není ničím úchvatná, nachází se směrem k veřejné části, takže místo na letištní plochu zíráte na check–in a model letadla visícího v terminálu.
K občerstvení tu je pár sladkých croisantů i plněných se sýrem či šunkou. Alkoholické nápoje, slazené nápoje z postmixu, kávovar a klasicky pár pramenitých vod. Přes den prý bývá občerstvení bohatší, snad i s teplým jídlem a polévkou, ale takové štěstí jsem už neměl.
Upřímně se mi salónek líbí. Na lowcostové letiště nadmíru splňuje požadavky a v Praze by se mohli učit...
Salónek zavírá v 21:30, což měl být i původně plánovaný odlet letu OK 967, ale stále máme letadlo v Košicích. Přesouvám se tedy k odletové bráně a čekám na pokyn k nástupu, který přichází přesně jednu hodinu po předpokládaném odletu, tedy v 22:30.
S nástupem do letadla si není třeba lámat hlavu. Provoz večer je už nulový a tak naší skupinku 14 lidí vypouští bez asistence přes letištní plochu přímo k letadlu typu ATR–72 s registrační značkou OK–GFR. Tento letoun bohužel není v barvách Českých aerolinií, ale povinně v barvách aliance Sky Team. Cítím se proto trochu ošizen.
Usedám na sedadlo 7A a za ruchu rotující vrtule se loučím s Bratislavou. Vrtule postupně nabírá na otáčkách až se odlepíme od mokré vzletové dráhy a postupně mizíme někde vysoko v oblacích.
Let utíká pomalu. Sice se letí jen jednu hodinu, přesněji 51 minut, ale venku je tma a oblačnost, proto není vůbec nic vidět.
Blížíme se na přistání a problikávající navigační stroboskopy osvětlují vločky sněhu, které při naší rychlosti vypadají jako sněhová vánice, ačkoliv po přistání se změní v jemné chumelení. Jak by pravil Dan, byla to totální sněhová kalamita...
Je načase se rozloučit. Ne se samotnou linkou, která nás doprovázela od počátku československé civilní letecké dopravy, ale především s Českými aeroliniemi...
David Eiselt procestoval 49 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 12 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Vstup s MC World od ČS je za 18 euro , vyzkoušeno 9.1.
Vstup s MC World od ČS je za 18 euro , vyzkoušeno 9.1.
Děkuji za cestopis. Nyní vím, že do Bratislavy nemá smysl jet.
Děkuji za cestopis. Nyní vím, že do Bratislavy nemá smysl jet.
Csa pry konci v dubnu sem slysel z letistnich zdroju - vsechny linky pry prebiraji smartwings.. Nicmene nevim jestli je to 100% pravda..
Nevidím za tím žádný ekonomický důvod. Pochopil a kvitoval bych opačný přístup, kdy zničíš shit brand SW a přesuneš všechny lety pod ČSA.
Ja myslim ze to tak je Dave - ze organizacne rozpusti zbytek CSA a SmartShit bude operovat veskere linky.. takze OK logo zustane ale ceka nas (teda spis Vas, ja s nima nelitam) servis ala Biman Banglades :))) jinak ja byl covece tenhle tyden vlakem v Blave utery/streda, akorat sem misto Regiojetu jel SK drahama ;)
Davide, pisete, ze se loucite nejen s linkou, ale i CSA. Uz Vam s nema dosla trpelivost? :)
Nikoliv, ČSA už prostě neexistuje. Jsou pod vládou mistrů z Travel Service a po mnohaleté zkušenosti s nimi vím, že je ámen s jakýmikoliv morálními hodnotami, které u firmy ještě přežívaly :)
Ja to proletel vcera :-) Udelal jsem to uplne stejne jako ty :D Akorat letelo OK-GFQ, takze v barvach CSA, i s logem Smartwings bohuzel nad dvermi :/
Jak už jsem psal ve fóru, na MC World (Style) od Raiffky se do salónku v BTS dostaneš jedině za 15 euro. Toto mají opravdu velmi nešťastně ošetřené.
Pěknej článek..
Pěknej článek..