Podzimní výlet 2021 na Maltu
Zpáteční letenka od Wizz byla za 480,- Kč z Vídně. Nebylo co řešit, prodlouženej víkend na Maltě.
Cestopis z roku 2021 napsal Jaromír Volavý
Malta je takové malé souostroví pod Sicílií s bohatou historií a nádhernou přírodou.. Jsou to vlastně 3 ostrovy. Malta, Gozo a Comino. Před několika lety jsem si Maltu a Gozo projel na kole i když jsem pak nakonec skončil s trombózou lýtka po návratu v nemocnici. Zpáteční letenka tentokráte byla tak atraktivní (18 E), že jsem neodolal a musel se tam vrátit. V době Covidu a v podzimním čase to byl opravdu úspěšný počin. Ráno, ve středu se Studentem do Vídně a odpoledne, hned z letiště Malta na význačnou turistickou atrakci Blue Grotto. Je to kousek od letiště, přibližně 20 min autobusem, který zastavuje přímo u vyhlídky.
Cestování po Maltě je naprosto jednoduché. Hned po přistání si v příletové hale zakoupíte kartičku na autobus za 15 E na 12 jízd autobusem. Jedna jízda je na 2h a můžete i přestupovat. Kartička platí jak na ostrově Malta, tak i na Gozo. Plánování trasy a jednotlivé přestupy za vás vyřeší aplikace na mobilu https://www.publictransport.com....ip-planner . Cesty na Gozo a Comino jsou uskutečňovány trajektem ze dvou různých míst Cirkewwy a od různých společností.
Po prohlídce Blue Grotta a ubytování v Sliemě se dá ještě stihnout pobřežní promenáda s městskými kamenými plážemi. První den tedy vyšel na výbornou.
Druhý den byly hlášeny deště a tak jsme šli na prohlídku Valetty. Pro lepší zážitek jsme zvolili cestu ze Sliemy do Valetty přívozem. Občasné přehánňky a silný vítr nás ovšem zahnal do podpalubí. Za prudkého lijáku jsme přistáli s přívozem na nábřeží a po silnici se proti nám valila úplná řeka. Počasí tento den bylo opravdu nevyzpytatelné, ovšem na prohlídku pamětihodností takřka ideální. Zamířili jsme rovnou ke katedrále Svatého Jana. Skromný exteriér a impozantní interier, tak by se dal nazvat zážitek z této veleznámé katedrály. Najdeme zde světové unikáty středověkého umění s díly mistra Caravaggia a mistrovské řemeslné provedení každého detailu výzdoby katedrály. Po procházce podzimní Valettou jsme se chtěli opět vrátit do Sliemy přívozem, ale k našemu překvapení jeho provoz byl dočasně zrušen díky obrovským vlnám. Vrátili jsme se tedy a prošli Valettou až k autobusovému nádraží. Po příjezdu do Sliemy jsme pozorovali, jak se obrovské vlny tříští o pobřežní skály promenády.
Na pátek bylo hlášeno pěkné počasí a tak jsme vyrazili na výlet na ostrov Gozo. Brzo ráno autobusem k trajektu a jedeme se podívat k další přírodní atrakci. U vesničky Dwejra se nachází malebné útesové pobřeží, kde ještě nedávno stálo do moře pověstné Azurové okno. I když tam již to okno není, stále je co vidět. Po včerejší noční bouři bylo však moře ještě s velkými vlnami a vanul poměrně silný vítr. I tak to byl silný zážitek krunovaný koupáním v blízkém Inland sea. Na oběd jsme si zajeli na nejznámnější pláž Ramla bay, kde jsme si vyšlápli strmou cestou k nedaleké jeskyni.
V sobotu se již počasí uklidnilo, silný vítr ochabnul a na obloze občas mráček. Plán zněl jasně. Návštěva třetího ostrova Comino a koupačka v Modré laguně. Ještě před návštěvou Comina jsme brzo ráno navštívili vesničku Pepka námořníka, což je pozůstatek kulis ze stejnojmeného filmu z minulého století. Je to taková legrační atrakce pro turisty, nedaleko od trajektu. Na ostrov Comino jezdí více soukromých společností a my jsme zvolili odjezd hned vedle trajektu na Gozo. Čluny jezdí každou chvíli a jízdenky se prodávají hned u vstupu na molo. Součástí jízdy člunem bývá jízda kolem malebného pobřeží Comina a nakonec přistání v cílové stanici Blue Lagon. Období Covidu, hluboko po sezóně a v Blue Lagon hlava na hlavě. Nedovedu si představit, jak to tam musí vypadat v plné sezóně. Prošli jsme se, po odpoledním válení v Blue Lagon, k nedaleké strážní věži a než jsme se nadáli, byl čas k odjezdu nazpět do Cirkewwy. Zbývalo ještě trochu času do tmy a tak jsme ještě navštívili nejkrásnější město Malty, starodávnou Mdinu. Je to středověké město obehnané vysokými hradbami, plné romantických uliček.
Neděle, jako poslední půlden jsme věnovali opět památkám. Brzy ráno vyrážíme do města Mosta a navštěvujeme třetí největší rotundu na světě, známou pod jménem Santa Marija Assunta. Zdrželi jsme se jen půl hodiny a pokračujeme do Tarxienu k prohlídce vykopávek z nejzazší historie Malty, sahající až 3500 let před naším letopočtem. Odsud je to již pouhá čtvrthodina na letiště autobusem. Pěkně prožitej prodlouženej víkend na Maltě.
Jaromír Volavý procestoval 73 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 21 úžasných cestopisů.
Stručný informativní cestopis a krásné fotky. Jenom se zeptám - v neděli jste to všechno stihli autobusem? Jestli ano, tak palec nahoru ta výborné plánování.
Z tebe by jsme si, Jaromíre, měli vzít všichni příklad!!!
Na Maltu se teď dívám díky povinému kOČKOVÁNÍ dost skepticky, ale díky tvému cestopisu jsem zase zavzpomínala jen na to hezké. Snad se zase svět stabilizuje - přestane být jen černobílý a začne zase svítit jako duha a i já si zase na Maltu zajedu na skleničku vína na Pepkovu farmu!
Kam to bude dál?
Z tebe by jsme si, Jaromíre, měli vzít všichni příklad!!!
Kam to bude dál?
Možná ty by sis z něj měla vzít příklad, ne? Jarda je očkovanej, kupoval si lístky na autobusy i na trajekt.
Děkuji za radu, vím, žeto se mnou myslíš dobře, nicméně já nejsem ohrožené skupina ;) Věřím, že i na Maltě zase přijde doba, kdy si budeš moct koupit lístek na trajekt nebo do autobusu a bude ti k tomu stačit jen chuť použít tento dopravní prostředek a peníze na lístek :)
To nevíš, dokud to nedostaneš.
Byl jsem na Maltě v říjnu, hlavně na potápěni, a bylo to super.
To nevíš, dokud to nedostaneš.
Byl jsem na Maltě v říjnu, hlavně na potápěni, a bylo to super.
Nechci se poustet do diskusi na tema Covid a ockovani (na to mame Mikire a jeho ockovaci bratrstvo), ale obavam se, vzhledem k poslednimu vyvoji, ze bez ockovani se stejne nikdo do letadla na dlouho dobu nepodiva..
Malta je asi jedine misto na svete, co si vzpominam, kde jsem jel linkovym autobusem (maj to fakt dobre zmaknuty) - jeste jsem kdysi ve 3 rano cekal v Camdenu v Londyne na autobus, ale po tom, co neprijel asi 3ti co mel jet, sem se s nejakou cernou partickou slozil na taxik do centra :)))
I my jsme letěli stejnými lety a bydleli ve Sliemě :-). Malta super. Malým bonusem navíc byly při letu zpět díky dobré viditelnosti krásné výhledy na ostrov Vulcano s jeho sopkou.
Díky za stručný, výstižný a inspirativní cestopis! :-) Letíme na Maltu v pondělí, tak se dovolím pro jistotu zeptat, zda jste si vystačil s tím jejich formulářem, do kterého se mj. nahrává i očkovací certifikát? Předem díky za odpověď! :