Pohodové Vánoce na Lanzarote
Minulé Vánoce jsem se rozhodl prožít právě na tomto španělském ostrově, který mě dlouho lákal. Když se naskytla možnost levných letenek, dokonce přes svátky, tak jsem vyrazil i s rodinou.
Cestopis z roku 2018 napsal Marek Sourak
„Vánoce na Lanzarote? Ses posral, ne? Dyť tam bude zima...“
Taková byla první reakce, když jsem doma navrhl, že díky levným letenkám v Berlíně, se trochu můžeme ohřát u Atlantiku. Nakonec tedy jsem všechny u nás doma přemluvil, ale zase těžké to nebylo, když letenky stály 60 eur :)
Den D - Odlet máme s Ryanem až v 19 hodin, takže se můžeme na jednu stranu hezky vyspat a v klidu dojet do Berlína na parking, ale zase nesmí být žádné zpoždění, jelikož půjčovna aut na Lanzarote měla jen do půlnoci. No po třech hodinách jízdy dojíždíme na Parking P3, který je u nového letiště Brandenburg, kousek před Schönefeldem. Od něj jezdí slušná kyvadlová doprava zdarma až před terminál. Naštěstí letíme na čas, a auto jsem stihl půjčit doslova za 10 minut 12 :-) Je to slušný Citroen C'Elysee, docela hezky vypadá i jezdí. Rozhodně doporučuji Autoreisen, neplatíte žádný deposit ani kreditku. Já pro jistotu vzal ještě jejich pojištění navíc (2 eura/den). Na první noc volíme ubytko v hlavním městě Arrecife, což je řadový dům na předměstí, s klíčky ve schránce. Na jednu noc úplně postačující.
Den 2. - Ráno se vzbudíme kolem desáté, bundy z domova házíme do kufru a už je ani nevytáhneme. Je nějakých 20 stupňů, příjemná změna oproti Čechám. Vyjíždíme po hlavní silnici LZ-1 na sever k profklálým Jameos del Agua. Což je takový hezký komplex, ve kterém César Marinque spojil původní jeskyně ( v jedné z nich je jezírko se vzácnými bílými ráčky) a umělou zahradu s bazénkem s azurovou vodou. Byť je to snad nejznámější atrakce na Lanzarote (po NP Timanfaya), tak vstup stojí příjemných 10 eur. Pak jsme se přesunuli do druhého ubytování, tentokrát hotelu s vyhřívaným bazénem v Puerto del Carmen a s all-inclusive. Chtěli jsme to pojmout více "ležérně" a fakt si odpočinout. Takže jsme si říkali, proč si to na tři dny nezpříjemnit takovým "válením".
Den 3. - 5. Další den nás čekalo další profláklé turistické místo, a to národní park Timanfaya. K němu vede moc hezká silnice, jen na posledním úseku už jsou docela nepříjemné serpentiny. Platí se už při vjezdu do parku, klasických 10 eur. V samotném parku se dá procházet jen na parkovišti u restaurace El Diablo. Do samotného parku vás odveze autobus (8 eur) a všechno si můžete vyfotit právě z něj. Neumím moc dobře popisovat slovy jedné turistky: "šutry a nějaký ty gejzíry", a tak nechám za sebe mluvit fotky :D Ale byl to moc hezký výlet, na Lanzarote určitě must see. Zbylé dny jsme trávili "zevlováním", popíjením sangrie a procházkami kolem Puerto del Carmen.
Den 5. - 8. Je 23. prosince, den před Štědrým dnem. Teplota je příjemných 24 stupňů Celsia a my se stěhujeme do posledního ubytka, do vilky kousek od Playa Blanca. Nebyla to žádná láce, 3k za noc. Ale, když jsou ty Vánoce, tak jsme se chtěli trochu rozšoupnout. Domek byl moc hezký, potěšila i zahrada (jak jinak než s umělou trávou) a k ní bazén. Taky jsme si museli nakoupit, tak padla volba na velkou Mercadonu kousek od Puerto del Carmen. Musím říct, že poslední ubytko bylo úplně nejlepší. Tři ložnice, dvě koupelny, velký obývák, tak to mám rád :) Jen škoda, že nebyl bazén vyhřívaný, ale to bychom se pohybovali zas v jiné cenové kategorii. Kousek máme Playa Mujeres, pláž je asi 15 min pěšky, sice přes kameny a kopec, ale co, když už tam jsme. Vede tam i prašná cesta pro auta, na ní zas hrozí nebezpečí píchnutí, tak mi přišly vlastní nohy jako ten nejlepší dopravní prostředek. Bohužel zatím nemůžu nalézt fotky z tohoto výletu, pak zkusím ještě dohledat a přidám :-)
„To tak rychle uteklo. A kdy nás sem vezmeš příště, nebo na Fuerte? “
Musím říct, že se celému osazenstvu Lanzarote zalíbilo. Rozhodně se sem ještě vrátíme - a více akčněji. Třeba prozkoumáme sever ostrova, který toho má taky tolik, co nabídnout. Poslední osmý den jsme se cestou na letiště stavili v městečku Playa Quemada, které nabízí mýtickou pláž s černým pískem. A i spoustu obnažených důchodkyň z Německa... A právě ty samé důchodkyně se pak taky přesunuly na letiště, v letadle seděli jen o pár řad za námi. Holt letíme do východního Německa :-) V Berlíně dosedáme s Easyjetem na čas, kolem desáté večer. Nechce se mi řídit přes noc. A tak volíme hotel Erdinger, který je kousek od letiště. Zatáhnu 80 éček i se snídaní a všichni usnou spánkem spravedlivých. Příště napíšu pár odstavců z Madeiry a Porta :-)
Marek Sourak procestoval 31 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 3 úžasné cestopisy.