Polsko autem září 2021
Historické památky, dobré jídlo, pití a to vše za hubičku .
Cestopis z roku 2021 napsala Mona _3
První zastávkou byla Nowa Ruda (cca 310 km / 4:30 h), kde jsme se ubytovali v Dwór Górny – panském domě (Panský dům /Horní zámek/ nechal postavit v roce 1598 Bernhard von Stillfried (1567-1637)) – malé městečko, které je blízko Sovích Hor a zámku Ksiaz – proto jsme volili jen jednu noc (cena cca 1.300 Kč se snídaní).
Druhý den jsme vyrazili na Soví Horu (parkoviště je přímo pod stezkou – je placené cca 120 Kč na celý den), výšlap začal od Karczmy Pod Sowami (zde si můžete dát cestou zpátky oběd) cesta nahoru byla cca 3 km (celkem 6 km) terén nezpevněný – doporučuji turistickou obuv.
Odpoledne jsme jeli na zámek Ksiaz (největší zámek Dolního Slezska a třetí v Polsku), tento zámek si naplánujte na celý den, my měli jen pár hodin, takže jsme nevyužili žádnou prohlídku, což byla škoda (rádi se sem vrátíme a prohlédneme si ho). Pozor v sezóně nebo ve svátek je tam milión lidí a čeká se na parkoviště pár minut (je také placené cca 120 Kč na celý den).
V podvečer jsme dorazili do Wroclawi (od zámku je jen 80 km / 1:30 h), zde jsme se ubytovali v apartmentu Dream4You Apartaments s placeným parkováním (pokud jedete autem, tak se nezapomínejte koukat na apartmenty s parkovištěm, vyplatí se, hlavně když jste blízko centra – za toto ubytování byla cena na dvě noci cca 2.100 Kč bez jídla + 400 Kč parkovné). Vratislav je krásné městečko s velkou historií jako je např. staré náměstí, solné náměstí, katedrála sv. Jana Křtitele, Most Penitent, tržiště, anonymní chodci a stovky bronzových trpaslíků, kteří jsou naprosto všude, sedí na okenních parapetech, zapalují lampy, napodobují různá řemesla atd. Reálně vstoupili do dějin města v 80. letech 20. století, v období Polské lidové republiky. Trpaslík se stal jakýmsi fiktivním disidentem.
Co se týče jídla, určitě doporučuji Konspiru a Umami Dumpling & Pasta Bar a na dobrou kávu kavárnu Literatka.
Další destinací naší cesty byla Lodz (cca 230 km / 3 h), kde jsme se ubytovali v City Center Piotrkowska Apartmentu – cena za dvě noci cca 1.900 Kč bez jídla. Výhodou ubytování bylo parkování ve dvoře bez poplatku. Ubytování bylo přímo na hlavní pěší zóně Piotrkowska, kde je turistický ruch s restauracemi, bary a obchody. Musím říci, že Lodz bylo za mě nejslabší město naší cesty, co stálo za návštěvu nebo prohlídku, byla naše ulice Piotrkowska a na ni několik katedrál, bronzové sochy, Manufaktura což je nově zrekonstruovaná část obchodního, rekreačního a kulturního centra, pouliční umění (kresby na domech) a možná muzeum umění (zde jsme nebyli). Tady jsem se spíše stravovali ve fastfood – nenarazili jsme na nic co bych doporučila, možná tak dobré pivo v Bierhalle restauraci.
Naší čtvrtou destinací byla Varšava (cca 140 km / 2 h), která je krásná a veliká a proto se vyplatí aspoň na tři noci. Byli jsme ubytovaní v Old Praga Apartmentu – cena za tři noci cca 4.800 Kč bez jídla.
Parkování bylo u paneláku – apartment byl v prvním patře a směrem k hlavní silnici, takže nic moc klid.
Varšava je hlavní a největší město v Polsku, kde je spousta krásných míst a historie. Zde se připravte, že prošlapete střevíce, tak doporučuji pohodlnou obuv (my jsme nachodili skoro 15 km denně).
Za prohlídku určitě stojí královský hrad s královskou cestou, městské hradby s barbakánem, náměstí starého města, palác kultury a vědy, řeka Visla s kavárnami, muzeum varšavského povstání, bronzové sochy, národní stadion, prezidentský palác, velké divadlo atd.
Je zde spousta restaurací a barů, což pro labužníky jako jsme my, byl ráj :).
Tipy na restaurace: jedna z prvních byla Zdrowa Krowa – steaky – Burgery – saláty (my měli 6 malých degustačních hamburgerů, které byly výborné a už vůbec ne malé), další výbornou typicky polskou restaurací byla Gospoda Kwiaty Polskie – mají výborný bigos a žurek.
Ve Varšave jsou skvělé food markety jako je Hala Gwardii a Hala Koszyki.
Pátá destinace naší cesty byla Poznaň (310 km / 3 h), zde jsme se ubytovali za mě v nejhezčím apartmentu naší dovolené a to v Bliss Apartments Sydney – cena na dvě noci cca 2.180 Kč bez jídla – ubytování bylo v malé uličce hned vedle římskokatolické baziliky (Basilica of Our Lady of Perpetual Help, Mary Magdalene and St. Stanislaus) a pár metrů od starého náměstí, kde mají kozí orloj, který je aktivní jen ve 12:00 a to pouhých 5 minut.
Poznaň bylo jedno z nejhezčích měst na naší cestě.
Historické domy a uličky plné kaváren, restaurací a malých obchůdků nás opravdu bavili.
I tady byly výborné restaurace a jedna z nich se jmenovala Pierogarnia Stary Mlyn, kde dělají snad nejlepší žurek a pirohy na různé způsoby .
Naší poslední destinací byla Jelení Hora (270 km / 3:30 h), kde jsme byli ubytovaní u centra města v Apartmentech EDK – cena za dvě noci cca 1.800 Kč bez jídla a bezplatném parkování na nádvoří. Stačila by klidně jedna noc 😊.
Jelení Hora je malé městečko s podloubím vedoucí okolo celého Radničního náměstí s Vojanovskou baštou, Kaplí sv. Anny a hradní brány věže, ze které se můžete kochat panoramaty Krkonoš a okolí.
Na náměstí jsme si dali asijské jídlo v restauraci Ratusz 48, které bylo výborné.
Polsko doporučuji a to nejen, že má krásnou historii a přírodu, ale je za našimi humny a cenově přijatelné.
Za tuto dovolenou jsme utratili ve dvou cca 45.000 Kč, je to celková částka včetně ubytování, benzínu (asi 1700 km), dálničních poplatků, cestovního pojištění, suvenýrů a jídla (dvakrát denně jsme jedli v restauracích, byli v několika barech a kavárnách - dopřávali jsme si 😊)
Určitě se do Polska ještě podíváme a to na Balt 😊
Mona _3 procestovala 11 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Zobrazit profil1 komentář
Inu dopřávali, dopřávali, jen co je pravda. Pročpak ovšem ne, vždyť žijeme jen jednou.
Taky si myslím, že z průmyslové Łódźe se toho moc dalšího vykouzlit nedá, i když na té hlavní pěší zóně se snaží. Poznań působí celkem sympaticky, i když vzhledem k velikosti města patří její centrum k těm menším. Z polských velkoměst lze samozřejmě doporučit i bývalé polské hlavní město Krakov, jež strčí Varšavu historicky hravě do kapsy. Taktéž i bývalé české město Vratislav v současnosti s více než 600.000 obyvateli je perlou Slezska. Snad bych ještě doplnil Vratislavskou univerzitu, Tumský ostrov a Raclavickou Panorámu. Městečko Jelení Hora bych také rád někdy poznal na chvíli a použil jej jako východisko do polských Krkonoš.