Porto a Lisabon na otočku
Prodloužený víkend v největších městech Portugalska.
Cestopis z roku 2022 napsal Štěpán R.
Nová linka Praha-Porto od EasyJetu, nešlo odolat. Zajistit letenky a jede se.
Po cca 3 hodinách jsme okolo 14:30 přistáli na letišti v Portu. Do centra jsme zvolili cestu metrem (linka E). Letiště je přehledné, takže žádné komplikace s přesunem na zastávku. Jen pozor, metro nejede v podzemí, ale normálně po povrchu. Není to tedy úplně tak metro, spíše tramvaj. Málokdy zajede do podzemí.
Do centra je potřeba zakoupit jízdenku Z4 za 2€ + kartu Andante za 0,60€. Po 2 dnech jsme zjistili, že to není jako v Madridu, že na jednu kartu mohou cestovat 2 osoby, takže první den jeden z nás cestoval neúmyslně načerno :)
Cestování metrem po Portu je snadné. Přestupy na ostatní linky metra probíhají vesměs na jednom a tom samém nástupišti.
Po ubytování jsme vyrazili na první část poznávání města. Na celodenní procházky je zde potřeba trochu kondice, kopce jsou zde opravdu výživné :)
Za návštěvu stojí nádraží São Bento s více než 20.000 tradičními ozdobnými kachlíky Azulejos, příjemné posezení u katedrály Sé do Porto, v sousedství je hned Episkopální palác. Odtud už je to jen kousek na most Ponte Luís I., přes který se dostanete na druhý břeh řeky Douro do městečka Vila Nova de Gaia. Z mostu jsou opravdu krásné výhledy.
Vila Nova de Gaia je pověstná svými vinnými sklepy. Na každém kroku zde najdete možnost posezení a ochutnání Portského vína.
Na celý druhý den jsme se přesunuli vlakem ze stanice Campanhã do Lisabonu. Cesta trvá cca 3,5 hodiny. Doporučuji zakoupit jízdenky online s dostatečným předstihem. Ušetříte tím tak hromadu eur, jízdenky jsou až o polovinu levnější. Celková cena za zpáteční jízdenku pro 1 osobu na trase Porto-Lisabon-Porto byla cca 940,- Kč (+ jedna cesta v 1. třídě).
Lisabon je srovnatelný s Portem. Na procházky je zde potřeba trochu kondice, opět výživné kopce. Z vlakové stanice Santa Apolónia se dostanete do centra pěšky za cca 10-15 minut. Ideální start je na Praça do Comércio. Odtud ať se vydáte jakýmkoliv směrem, pokaždé na něco zajímavého narazíte. Nechyběla ani jízda v tradiční žluté tramvaji po městě.
Máme před sebou třetí den. Z centra Porta jsme se vydali metrem linky A na pobřeží. Procházku jsme zahájili na Praia de Matosinhos. Po pláži se vydejte směrem na Praia da Luz. Cestou narazíte na zříceninu Castelo do Queijo (vstup 0,5€).
Přes pláž Praia da Luz se dostanete až k pevnosti a majáku São João da Foz.
Cestu zpět nám poměrně dost zkomplikovala příprava na Rally de Portugal, která se zde jela následující den. Způsobilo to zrušení autobusů, změny tras a časů odjezdů. Nakonec nás zachránila historická tramvaj, která nás dovezla do centra. Následovala zastávka v zahradách Palácio de Cristal, kde byla otevřená sportovní hala se stánky a především studeným tankovým pivem.
Neplánové zdržení, takže projít zbytek památek, ochutnat francesinhu a odpadnout.
Ani v Portu, ani v Lisabonu jsme nestihli projít/navštívit vše. Je zde se potřeba zdržet o něco déle, než jsme byli my.
Každopádně i tak to byly příjemné zastávky. O něco více se mi líbilo Porto, ale je to věc názoru, doma jsme se na tomto neshodli :)
Takže obrigado!
Oi
Štěpán R. procestoval 12 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Cestopis s fotkami vyvolal nostalgii (saudade) po příjemných místech Portugalska. Také bych doporučoval více času (i dnů) na obě města, vlastně na více měst. A zřejmě vypadla část o návratu z Lisabonu do Porta na pláž Matosinhos.
Díky za upozornění :) Lisabon jsme dali jen jako celodenní výlet, takže ještě večer následoval přesun vlakem zpět do Porta