Poznatky z cesty po Arménii
Neplánované poznámky s poznatky z cesty, které jsou spíše jen zajímavosti ze země namísto popisu cesty jako takové.
Cestopis z roku 2024 napsal libor pavlík
Tahle cesta vás zavede do srdce Kavkazu, do země s bohatou historií, úchvatnou přírodou a pohostinnými lidmi – do Arménie. Začneme objevováním jejích památek a kultury, od starobylých klášterů posazených na vrcholcích hor až po pulzující ulice Jerevanu. Postupně se ponoříme i do chutí místní kuchyně, každodenního života a nečekaných příběhů, které tahle země přináší.
Kultura
Klášter Khor Virap
Khor Virap je slavný arménský klášter, který sehrál důležitou roli v christianizaci Arménie. Podle legendy zde byl ve 3. století vězněn svatý Řehoř Osvětitel, budoucí první patriarcha Arménské apoštolské církve. Král Trdat III. ho uvrhl do hluboké jámy (khor virap znamená „hluboká jáma“), protože Řehoř šířil křesťanství, zatímco král sám byl oddaným vyznavačem pohanských bohů.
Řehoř zde měl strávit 13 let v krutých podmínkách, přežívající jen díky tajným zásobám jídla od místní vdovy. Mezitím král Trdat těžce onemocněl, údajně se proměnil v divoké zvíře a byl považován za posedlého. Až po letech mu bylo řečeno, že jediný, kdo ho může uzdravit, je právě vězněný Řehoř
Když byl Řehoř propuštěn a uzdravil krále, ten se obrátil ke křesťanství a roku 301 učinil Arménii prvním křesťanským státem na světě. Řehoř se stal prvním katolikosem a významně přispěl k šíření víry v zemi. Dnes je Khor Virap nejen poutním místem, ale i symbolem arménského křesťanství s krásným výhledem na horu Ararat.
Monastýr v Tatevu
Tatev Monastery je jedním z nejvýznamnějších duchovních a kulturních center Arménie. Sloužil jako sídlo arménských biskupů. Výhled z kláštera na hluboké kaňony a okolní hory patří k nejkrásnějším v celé Arménii.
Ve středověku se stal důležitým vzdělávacím a náboženským centrem, kde působila slavná Tatevská univerzita, vyučující teologii, filozofii a přírodní vědy.
V prostorách biskupství se nachází Kyčovanský sloup (Gavazan), tajemná a technicky fascinující konstrukce z 10. století. Tento osmimetrový sloup byl postaven na kloubovém mechanismu, což mu umožňuje mírně se naklánět a vracet do původní polohy. Jeho hlavní funkcí bylo varovat mnichy před zemětřesením nebo blížícími se vojenskými útoky, protože se při vibracích nebo otřesech viditelně pohyboval.
Poblíž kláštera se také nachází Wings of Tatev, nejdelší obousměrná lanovka na světě.
Zbytky vesnice Khndzoresk
Khndzoresk je historická vesnice na jihovýchodě Arménie, známá především svým skalním sídlištěm. Po staletí zde lidé žili v jeskynních obydlích vytesaných do měkkého vápence, což poskytovalo přirozenou ochranu před nepřáteli.
Ještě na počátku 20. století byla vesnice jedním z největších sídel v regionu, ale postupně byla opuštěna, když se obyvatelé přesunuli do modernější části na druhé straně kaňonu.
Poslední obyvatelé vesnice odtud odešli až kolem roku 1970. Podle slov místního muže, který se zde narodil a vyrostl, v takovém domě žilo mnohdy i 16 lidí.
K vesnici vede i slavný visutý most, který spojuje starý a nový Khndzoresk, byl postavený jedním z místních obyvatel v nedávných dobách.
Skalní díry nad obydlím, se využívaly především při nájezdech nepřátel, kdy díky vyvýšení poskytovaly bezpečné zázemí všem obyvatelům domu.
Alaverdi
Alaverdi je historické město v severní Arménii. Jeho historie sahá až do starověku a v okolí se nachází slavné kláštery Sanahin a Haghpat, zapsané na seznamu UNESCO.
Největšího významu dosáhlo v během sovětské éry díky svému bohatství na měděnou rudu. Po rozpadu SSSR čelilo ekonomickému úpadku.
Velká část budov postavených za budovatelské éry chátrá, protože nenašla uplatnění v nové době.
Ačkoliv se dříve budovalo ve velkém, šlo převážně o těžký průmysl nežli o občanskou vybavenost. Tomu odpovídá i stav zdejších domů.
Příroda
Hory
Příroda Arménie zahrnuje vysoké hory, hluboké kaňony, úrodné údolí i rozsáhlá jezera. Převážnou část území pokrývají pohoří sahající do nadmořských výšek až 4000 m.
Některé hory skoro připomínají naše evropské Alpy.
Granátové jablka
Granátová jablka jsou jedním ze symbolů Arménie, spojeným s plodností, věčností a štěstím. Často se používají v tradičních pokrmech, dezertech i nápojích, jako je alinapříklad šťáva nebo víno.
Kaňon řeky Debed
Kaňon řeky Debed je jedním z nejkrásnějších přírodních útvarů. Nachází se na severu země a je známý svou dramatickou krajinou s vysokými skalními stěnami a zelenými údolími.
Jezero Sevan
Jezero Sevan je největší jezero v Arménii a jedno z největších horských jezer na světě. Nachází se v nadmořské výšce přibližně 1900 m a pokrývá plochu asi 1240 km². To je přibližně 6.739 krát větší, než největší české jezero.
Jídlo & pití
Gata
Gata je jeden z nejznámějších arménských sladkých dezertů. Jde o máslové pečivo plněné sladkou náplní z mouky, másla a cukru, která se nazývá khoriz. Existují různé regionální varianty – některé jsou měkké a koláčovité, jiné připomínají vrstvené pečivo.
Khinkali
Khinkali jsou tradiční kavkazské knedlíčky plněné masem, nejčastěji hovězím nebo jehněčím, s přídavkem cibule, česneku a koření. Pocházejí z Gruzie, ale jsou oblíbené i v Arménii. Charakteristické jsou svým uzavřením do tvaru váčku se záhyby. Vaří se ve vodě nebo na páře a jí se ručně – drží se za vrchní část, která se obvykle nejí, a nejdřív se vypije šťáva uvnitř, než se sní zbytek.
Pasus dolma
Pasus dolma je arménská verze dolmy připravovaná bez masa. Náplň tvoří směs vařených luštěnin, jako jsou čočka, cizrna a fazole, doplněná rýží, cibulí a kořením. Tato směs se balí do nakládaných listů vinné révy nebo zelí. Jde o oblíbený pokrm během půstu nebo pro vegetariány a servíruje se často s jogurtovým dipem.
Chakhokhbili a polévka ze šťovíku
Chakhokhbili je gruzínské dušené jídlo, které se tradičně připravuje z kuřecího masa. Jde o aromatický a šťavnatý pokrm, který se obvykle podává s chlebem nebo rýží. My zvolili klasický lavash.
Šťovíková polévka (sorrel soup), která je oblíbená v Rusku, na Ukrajině i v Arménii. Tato polévka se obvykle vaří s bramborami, vejcem a smetanou, někdy i s masem.
Khachapuri
Khachapuri je jedno z nejslavnějších jídel kavkazské kuchyně, hlavně v Gruzii. Je to sýrový chléb, který má několik regionálních variant. Těsto je měkké a nadýchané, plněné tradičně slaným sýrem, často sulguni.
Vino z granátových jablek
Arménské víno z granátových jablek je jedním z nejzajímavějších a nejautentičtějších nápojů. Arménie, jedna z kolébek vinařství s historií sahající více než 6 000 let zpět, je známá nejen svými hroznovými víny, ale také unikátními ovocnými víny, mezi nimiž vyniká právě to z granátových jablek.
Lidé & atmosféra
Barber
Popsat všechny lidi v Arménii je nemožné. Pokusím se tedy popsat alespoň to, co jsme zažili my.
Jako všude, když člověk chce, tají se domluví. V tomto případě pan barber neuměl ani slovo anglicky a přesto jsme se domluvili na sestřihu i bez překladače.
Arménská svatba
I když lidé na arménském venkově, zejména na východě země, žijí v chudších podmínkách, svatby jsou pro ně velkou slavností. Právě v tento den se rodiny snaží ukázat v co nejlepším světle a působit co nejbohatším dojmem.
Venkov
Venkov může být pro lidi ze střední Evropy skutečným šokem. Často zde chybí základní infrastruktura, jako jsou silnice nebo kanalizace. Místní lidé nejsou zvyklí na návštěvy Evropanů, a tak jsme se občas setkávali s údivem v jejich očích, když viděli, kdo je přišel navštívit.
Holuby na Khor hoře
Při cestování se ne vždy setkáme jen s příjemnými zážitky, zvlášť když je na první pohled jasné, že jste turista. První problém se nám objevil už při návštěvě hory Khor Virap. Po zaparkování na parkovišti k nám přišel prodavač jídla a holubů s nabídkou, že si od něj můžeme koupit holuba. Tuto nabídku jsme několikrát odmítli – co bychom si přeci počali s holubem? Prodavači se to ale nelíbilo, protože přišel o kšeft, a při našem návratu na parkoviště už nebyl prodavačem holubů, ale výběrčím parkovného. I přes naši snahu předstírat, že nerozumíme anglicky ani rusky, vytáhl překladač, a už nebylo možné se vyhnout konverzaci. Naše hra, že nemáme ani peníze, ani kartu na zaplacení, také nevyšla. Nakonec jsme mu dali 500 AMD, což je asi 30 Kč, a situace se uklidnila.
Nechtěná exkurze ve vesničce Khndzoresk
Situace, kdy se lidé snaží něco získat od turistů, se opakovala několikrát a vesnice Khndzoresk nebyla výjimkou. Po příjezdu k vesnici nás před vstupem zastavil starší muž. Představil se nám přes překladač jako místní dřevorubec, který právě mířil dolů do údolí do práce, a nabídnul, že nás rád doprovodí. Tuto nabídku jsme odmítli, ale to ho nezastavilo, aby šel s námi. Po cestě nám ještě řekl, že se zde narodil a že nám může vyprávět o místním životě. Ani tuto nabídku jsme nevyužili, ale pán na to nijak nereagoval. Jak jsme se blížili k mostu, začal nám ukazovat, jak vypadaly typické jeskynní domy, a zaplavoval nás množstvím dalších informací. Když už nám sdělil všechno, co o historii věděl, nabídnul nám, že pokud se nám to líbilo, můžeme mu za to něco dát. Ve výsledku jsme byli i rádi, že nám toto historické okénko poskytl, ale mohl si o peníze říct raději na začátku.
Města
Města jsou lépe udržovaná než venkov. Často v nich najdeme vše potřebné, tak jak jsme zvyklý od nás. Nabízejí větší pracovní příležitosti a lepší infrastrukturu.
Vanadzor je třetí největší město v Arménii. Město má moderní infrastrukturu s nemocnicemi, školami a obchody, ale stále si zachovává své venkovské kouzlo.
Hlavním městem Arménie je Jerevan, je zároveň jedním z nejstarších měst na světě. Bylo založeno v roce 782 př. n. l., město nabízí hodně k vidění.
Socha představuje matku, která drží meč v jedné ruce a štít v druhé, což symbolizuje ochranu národa a jeho sílu. Je to výraz úcty k arménským ženám a matkám, které hrály důležitou roli v zachování arménské identity během těžkých historických období. Proto je tato socha nazývána jako Matka Arménie. Tato socha nahradila sochu Stalina v roce 1967.
Kaskáda je obrovská architektonická struktura, která se nachází na kopci v centru města. Tento obrovský schodišťový komplex nabízí nádherný výhled na město a na nedalekou horu Ararat. V kaskádě se nachází také moderní galerie, sochy a umělecké instalace
Modrá mešita v Jerevanu je historickou památkou, ale i stále aktivním náboženským místem pro muslimskou komunitu.
Jerevanské metro má jednu hlavní linku (červenou), která má v současnosti 10 stanic a měří přibližně 13 km. Stanice v Jerevanském metru jsou známé svou sovětskou architekturou, která zahrnuje velkorysé prostory a elegantní mozaiky či fresky. Cena jedné jízdy je 100 AMD, tedy asi 6 Kčkč.
Zajímavosti
Tyto kiosky jsou rozšířeny po celé zemi. Vznikly aby zjednodušily platební systém v zemi, kde lidé byli zvyklí platit v hotovosti. Bankovní služby a internetové platby tehdy nebyly tak rozšířené, takže nabídly rychlou a dostupnou alternativu. Tyto kiosky slouží všem Arméncům a mohou na nich vyřídit širrokou škálu věcí od placení účtů za elektrinu, plyn, internet, daně, pokuty, úvěrů, půjček. Kromě placení ale nabízí tyto terminály i komunikaci s úřadama, rezervace vstupenek a poznávacích zájezdů.
Kiosky jsou rozšířené po celé Arménii včetně i těch nejmenších vesnic, kde často nahrazují funkci například pošty.
Tyto malé fontánky, najdete téměř na každém rohu – v parcích, na náměstích i u silnic a poskytují osvěžující pitnou vodu zdarma a jsou hojně využívány místními obyvateli i turisty.
Bonusový příběh
Měsíc a půl po návratu z Arménie mi do poštovní schránky dorazily tři pozdravy v podobě pokut: jedna za parkování a dvě za překročení rychlosti. O pokutě za parkování jsem věděl a včas ji uhradil. U dvou pokut za rychlost mi však něco nesedělo – data byla nečitelná a místa přestupků zcela neznámá.
Obrátil jsem se na autopůjčovnu s dotazem, zda o tom něco nevědí, ale odpovědi jsem se nedočkal. Přešel jsem tedy k dalšímu kroku a kontaktoval arménskou policii s žádostí o upřesnění dat přestupků. Odpověď přišla brzy; byli mě upozornili, že úředním jazykem v Arménii je arménština, nikoli angličtina, a že bych se měl obrátit na ministerstvo vnitra. Už to vypadalo, že se odpovědi nedočkám, ale v poslední větě uvedli datum přestupku: 15.11.2024. Bylo jasné, že tyto pokuty nejsou moje.
Následně jsem podal odvolání na arménské ministerstvo vnitra, tentokrát v arménštině, jak se patří. Po více než týdnu čekání jsem obdržel reakci – pokuty byly uznány jako neplatné a mému odvolání bylo vyhověno!
A o co šlo? Dvě pokuty za překročení rychlosti o 25 a 33 km/h s trestem 2 500 Kč a 4 trestnými body.
Naštěstí vše dobře dopadlo.

libor pavlík procestoval 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 měsícem a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.