🇰🇿 Překvapivě skvělý Kazachstán 🇰🇿
O poznávací dovolené v Kazachstánu, o Turkish Airlines a taky Air Astana a SCAT.
Cestopis z roku 2024 napsal Michal Jakubík
📓 Úvod a plánování
Přelom června a července je pro nás znamením dovolené někam daleko. Letos jsme neměli v plánu letět dva, ale čtyři. Dva v businessu, dva v economy. No, když je častokrát akční business, tak naopak economy jsou, ehm, drahé. Tady to nebyla výjimka. Ale vzal jsem prostě ty lety, které vyšly na business lety nejlevněji pro náš termín a ty economy jsem nějak… obrečel. V životě bych tolik za economy letenky nedal, ale co už.
Nakonec to teda vyhrál Kazachstán. S Turkish Airlines. Alternativou byla Lufthansa, ale tou jsme letěli posledně a u Turkishe byl dlouhý přestup v Istanbulu, takže vlastně 2v1, jelikož v Turecku jsme ještě mimo letiště nebyl. Turkishem už jsem letěl. Jak economy, premium economy, tak i jejich nádherným Businessem na palubě Boeing 787. To byl luxus.
Tady? Tady to bylo trochu komplikovanější. Chci původně odlet z Varšavy, nebo Vídně, protože od tama lítá Airbus A330 Turkishe, ale kvůli času (opět…) letíme z Krakova.
Není moc co řešit. Standardně lítá A320, nebo 737 se starou kabinou. Ok.
Omyl. Koupím letenky a zpáteční let přehodí z A320 na A319…
Tj. žádná business sedadla. Jen prostřední sedadlo je prázdné. Ne že by to byl velký deal na ty dvě hodiny, ale… většina z Vás snad chápe, i když vím, že se najdou takoví, co ne.
A hlavní problém byl u letů Istanbul – Astana. Přes zimu je operován 737. Tím, čím jsme letěli z Krakova. Během sezóny je ale tato linka obsluhována A330-300. No jo! Ale Turkish má téměř 50 A330-300 v pěti, ano v pěti různých provedeních. A ty rozdíly jsou takové, že jedno letadlo má plně polohovatelné sedadlo a letadlo stojící na letišti vedle má to sedadlo sklápěcí. Kvůli tomu si business jako platit nechceš…
Chvíli mi to teda trvalo, než jsem zjistil, že poletíme tím lepším business (byl jsem si jistý tak na 95 % :D), ale pořád jsem měl v hlavě, že můžeme letět totálním shitem.
V tomhle je Turkish jeden z nejhorším, co se velkých aerolinek týče. Milion letadel a bambilion různých kabin. Jako vyznat se v tom je někdy fakt peklo. A podobně jako Qatar rád ta letadla různě mění, byť ne tak často.
Po několika, ehm, týdnech rozmýšlení teda letenky kupuji a vrhám se na plánování. A vyšlo to teda nějak takhle.
🏙️ Krakov
Krakov známe, letěli jsme odsud naposledy minulý měsíc. 😊 A před třemi měsíci taky. A v zimě taky… no vlastně od nikud jinud nelítáme. Změna bude na podzim. To vyhrály Katovice. Od tama jsem letěl jen jednou. Konečně změna. 😊
Každopádně parkování stále stejné. Pokud si zpětně vzpomenu, dám sem link. Pokud tady není, tak sorry, mám děravou hlavu. Třicítka na krku, lepší už to nebude.
Check in, stojím u priority odbavení a na dálku diriguju děcka stojící v economy, aby check in zvládly taky. Zvládly.
Salónek nic moc, ale je v ceně. Najíme se, napijeme ale ne moc, protože Turkish servíruje občerstvení jak v Businessu, tak v economy. Lufthanso, uč se.
Jinak vstup do salónku vyjde na 200 PLN, pokud máte Revolut, tam je vstup za krásných 525 Kč. Za tisícovku to nestojí. Za pětikilo už jo.
S Businessem jde mnoho služeb, ale o tom jsem psal už několikrát. Rozepisovat se opět nebudu. Stejně píšu prý až moc zdlouhavě. Prioritní odbavení, prioritní kontrola, prioritní nástup atd, atd.
✈️ Krakov - Istanbul
TK 1272
Boeing 737-800
9:35 – 12:48
Nastupujeme a ejhle! Překvapení! Nová business kabina, nebo… novější. Existují i novější, ale jak to má Turkish jsem už psal. Čekají na nás teda pohodlná široká, kožená sedadla, popravdě ne moc příjemné letušky a taky drinčíííííky. Těch bude u Turků hodně… Standardně mají na výběr nějakou malinu, typickou blízkovýchodní kombinaci citrónu s matou, pomeranč, vodu a pokud se nepletu, tak i nějaké to víno bylo.
Na výběr je následně během letu z mnoha a mnoha nealkoholických, alkoholických i teplých nápojů.
Vzhledem k tomu, že jsme odlítali kolem 9. hodiny, je nám servírovaná snídaně.
Menu
Salát z čerstvého ovoce
Uzené hovězí kaşar s bílým sýrem, rajčaty, okurkou, marinovanými olivami, domácí fíkovou marmeládou a máslem
Omeleta s Cottage sýrem
Nebo
Tradiční turecké Gözleme s vaječinou a špenátem
Domácí banánová palačinka
výběr pečiva
Omeletu si udělám doma a palačinku taky. Beru tedy to Gözleme. A mňam. Už to jsou nějaké dva měsíce a zase se mi sbíhají sliny. Jako jo, slaná palačinka se špenátem, ale takovéhle snídaně já můžu. 😊
🏙️ Istanbul
Po asi dvou hodinách tedy přistáváme. Popojíždění po letišti nám zabralo půl hodiny… nejdelší v našich životech. A ještě nás vykopli na bus… to trochu zamrzelo.
Každopádně jak jsem psal. Dlouhý přestup. Proto vyhrál Turkish. Při dlouhém přestupu u Turkish Airlines máte nárok na hotel (pokud neexistuje alternativa kratšího přestupu, třeba i vyprodaná), (u economy nad 12 hodin přestupu, v businessu nad 9 hodin, pokud se nepletu). Doletěli jsme kolem 13., let do Astany letí v 01:50. Potřebujeme hotel? Ne. Hodil by se? Ano. Jdeme se zeptat. Informace jsou naproti pasových kontrol. Nemůžete snad přehlídnout. Hoši sice nebyli nejrychlejší, ale byli aspoň ochotní a milí. Po pár minutách nám sdělují, že bohužel hotel není, my cajk, jelikož o kufry se nestaráme a jdeme jen s batohy, tak natěšení jdeme do města. Jak jinak, než metrem!
Původně jsem chtěl Istanbul zakomponovat do tohoto cestopisu, ale nakonec jej sepíšu asi zvlášť trochu podrobněji a sem přidám zpětně link. 😊
Istanbul je kousek a Turkishem nejspíš v dohledné době poletíme znova. Bereme taxík, pojedeme na letiště. Raději pár hodin předem na letišti a v klidu v salónku, jak po tmě v cizím městě.
Dear Michal...
Vystoupíme, vejdeme do letiště a chceme si to rovnou směřovat na kontrolu. Kufry jsou v tranzitu. Minutu po tom, co jsme vešli na letiště – bum. E-mail!
Dear
MICHAL JAKUBIK
In order to help you manage your time more effectively, we would like to inform you that your flight TK356 from ISTANBUL, ISTANBUL Airport (IST) to ASTANA, Astana International Airport Airport (NQZ) on June 27, 2024, will have a delay of 4hr. 10min. due to technical reasons. The estimated departure time is 05:55.
„No kurva do píči! “ Na to jinak reagovat nešlo. Je devět večer. Letět jsme měli za čtyři hodiny. Ne za svítání. No prostě nemohli dát vědět alespoň o hodinu dříve. Ne. Letiště, bum, email.
Tak pokurvujeme, popíčujeme. Uklidníme se. Vyřídíme si hotel.
„Oh, yeah, sure! We have hotel available!“ Ulevilo se mi. Osprchujeme se, lehneme, odpočineme… Než mi řekli, že hotel je v centru města, doprava tam trvá přes hodinu a že z hotelu se odjíždí 3 hodiny do odletu…
Co nám zbývá. Kašlem na to. Máme business, salónek je v ceně osprchujeme se tam. Na informacích dají vstupenku do salónku i děckám. Alespoň v to doufám. Business salónek Turkish Airlines na letišti IST je dostupný jen pro cestující business třídy. Vstup koupit nejde.
Nedali. Hodinu jsme to řešili. Přehazovali si nás jak horký brambor. Na přepážce economy nám řekli, že ano. Ale že my letíme businessem, tak ať to vyřešíme na přepážce priority, že tam to bude rychlejší. Po pár minutách nás pošlou za vedoucím help desku economy.
„Jojojo, tohle Vám řekl kolega vedle? Tak já se podívám… a jejda. Mě končí směna. Za chvíli dojde kolegyně“
Nová kolegyně:
„Nic nebude. Kdo Vám to řekl? To není pravda. To nejde…“
Tak se otočíme a jdeme na Help Desk na druhou stranu letiště. Opět víceméně podobné. Ano. Ne. Vedle. Počkejte. Poslednímu týpkovi jsem řekl, že je ochotný a velice schopný a že si budu stěžovat. Že si nás hodinu přehazují z jedné přepážky na druhou a nikdo nám není schopný pomoct. Přitom vše, co chceme je pouze vstupenka do business salónku pro dva, abychom byli celou noc spolu, a ne každý na jiné straně letiště a že jeden nám to slibuje, druhý nás vyfuckuje.
Personál Turkish Airlines na letišti IST (hlavní letiště dopravce a jejich chlouba…) byl velice ježiš, jak to říct slušně. No chápete. Kdyby tam nebyli, tak jsme na tom stejně. Hloupí, neochotní, neschopní.
Máme dvě možnosti. Buď si koupíme 4 vstupy do nějakého místního salónku a dva vstupy do jednoho z nejlepších salónků na světe necháme propadnout, nebo koupíme jen dva a rozdělíme se na dvě skupiny a budeme každý na druhé straně letiště. Bereme první možnost.
Horší noc jsem dlouho neměl. Utrpení klidnila alespoň sprcha, která je součástí salónku. V co jsme doufali se nenaplnilo. Zpoždění se nezkrátilo, čekali jsme opravdu celou noc bez spánku.
✈️ Istanbul - Astana
TK 356
5:55 – 12:49
Na palubě mě čeká potěšení. Plně polohovatelná sedadla. 😊Sedadla jsou typická starší, pro slabší aerolinky, jako je Air India, či Ethiopian Airlines, ale taktéž je mají i Turkish, nebo celá širokotrupá flotila LOTu má tato sedadla. Od roku 2026 budou mít letadla LOTu sedadla ale nová. Aerolinky jsou za tato sedadla hejtována. Neodpovídají standardům roku 2024, ale roku 2010. Já jsem jeden z nich. Tenhle typ mi vůbec nesedí a nelíbí se mi. Ale alespoň jsou pohodlná.
Tak opět welcome drink, přivítání. Na sedadle čekal jen jeden malý polštářek. Deka je na požádání. Amenity kit byl rozdávám letuškami. Taky slabší, ale základní účel splní.
Tentokrát bylo na snídání na výběr z tohoto menu:
Čerstvý ovocný salát
Uzená krůta s hovězím, sýrem a olivami
Domácí pomazánka z chilli papriček, Acuka – tradiční pomazánka z paprik
Menemen
Tradiční míchaná vajíčka s rajčaty a paprikami
Nebo
Wrap s pastrami, špenátem, vejci, batáty a rajčaty s čedarovou omáčkou
Nebo zemlbába
Mangovo-kokosová miska
Jídlo bylo ucházející, ale rozhodně ne nejlepší v businessu, čímž se Turkish chlubí.
🏙️ Astana 1. den
Na letišti v Astaně vyřídíme simky. Stojí pár korun a fungovaly bez problémů. Pokusím se přidat ceník, pokud nezapomenu.
Dojedeme na hotel, totálně mrtví, ubytujeme se a jdeme spát.
Na večer se jdeme ještě najít do místního nákupního centra. Ve food courtu se rozhodujeme mezi KFC, fejkovým ukradnutým mekáčem, itálií, čínou, nebo kazašskou kuchyní. Bereme kazašskou. 😊
Dáváme si pivo, manty. A mňam! Možná to bylo z koně, nebo jiného miláčka, ale já jedl i psa, takže mi to nevadí. Celý den kvůli Turkish Airlines zkažený, tak prostě to nějak přejdeme. Stane se, pomalu to z nás vyprchává.
Na recepci jsme ještě požádali o late check-out, protože nám letadlo letí až v 19 hodin. Slečna bez váhání spustila, že jsme dojeli o den později, tak nám automaticky posunula celý pobyt o den. Moc milá paní. Přitom to není ani hotel. Spíše nevím…. Střednědobé ubytování. Vzal jsem ho jen kvůli tomu, že byl levný, v centru města a k tomu v mrakodrapu. :D
🏙️ Astana 2. den
Vstáváme tak, jak se nám zachce a vyrážíme směr město. Teda, nákupní centrum. Chceme jíst. Já prostě zkouším stejné věci na různých místech. Metro, supermarkety, Coca-Coly, Pepsi, knížky Harryho Pottera si beru dom :D a taky mekáč! No, ten tady nemají. Ukradli ho podobně jako Russové, a tedy mají parodii na to. Nabídka je víceméně stejná. Je levnější, porce jsou o něco málo větší, ale kvalita působí nižším standardem a obsluha neskutečně pomalá. Nevím, zda si přilepšili. Stále jsme docela rozlámání, tak se nepřetěžujeme. Projdeme si město a jdeme směr Bajtěrek. Máme to kousek. Procházíme centrum Astany a vrací mě to do mých mladých středoškolských let, kdy jsem studoval cestovní ruch v Havířově. Mezi těmito dvěma městy nevidím rozdíl… Široké bulváry, mramor, sorela, ani jedno město nemá tramvaj… :D takový větší Havířov.
Bajtěrek
V Bajtěreku se necháme vyvézt nahoru na vyhlídku. Budova je stará 22 let, před 7 lety byla rekonstruována. Vypadá ale, že byla postavěna před 50 let. Alespoň z blízka. Zrezlé, neudržované. Údržba hodná mentality podobných zemí. Škoda, s tímto nešvarem se zjevně potýká celý Kazachstán.
🎟️ Vstupné
🎫 Dospělý: 2000 KZT
🎫 Student: 1500 KZT
Kazašské národní muzeum
Opět jsme měli štěstí na počasí a betonová výstavba tomu dvakrát taky nepomohla. 35 °C ve stínu, na obloze ani mráček. Přesunuli jsme se tedy do Kazašské národního muzea. Zvenku budova pěkná, zajímavá. Zblízka opět šly vidět špatně udělané detaily. Co se exponátů týče, ty byly slabší. Nic extra. Zajímavostí je vystavený obraz Da Vinciho La Bella Principessa. Jako milovníka muzeí mě tohle dvakrát moc nezaujalo. Ale stojí pár korun a je v blízkosti dalších zajímavých míst. I kdybyste tomu měli obětovat 20 minut, tak proč ne.
🎟️ Vstupné
🎫 Dospělý: 1700 KZT
🎫Student: 1000 KZT
Mešita sultána Hazrata
Kousek od muzea je taky mešita sultána Hazrata. Z venku budova krásná. Věřím, že by se mi líbila i zevnitř, ale asi měli nějaký svátek, nebo něco. Takové množství lidí se jen tak nevidí. Raději jsme to přeskočili. Mešit jsme již viděli dost a v Kazachstánu jich taky není málo.
Kvůli vedrům další věci vzdáváme, do Astany se ještě dostaneme. Jdeme se najít a stejně nás čeká cesta na letiště…
✈️ Astana - Almaty
Air Astana
KC 996
Boeing 767-300
19:46 – 21:49
Samozřejmě jsme nemohli vynechat největší město Kazachstánu – Almaty. Samozřejmě jsme se mohli přepravit kde čím, aerolinek, která spojují tato dvě města, je vícero. Samozřejmě i levnější. Ale. Ale. To bych nebyl já, abych si nezjistil, že v Kazachstánu lítá vnitrostátně jedno širokotrupé letadlo, a to přesně mezi těmito městy. Pokud by to nelítalo mezi Astanou a Almaty, tak se stejně dopravím do toho města, odkud by to letělo… Nepočítáme-li tedy lety jako je třeba Lufthansa., která ovšem nemá práva pro vnitrostátní přepravu a jedná se pouze o prodloužení linky.
Jedná se tedy o Air Astanu, kterou jsem chtěl hooodně dlouho vyzkoušet. Pro lety z Evropy do Asie je ale jedna z dražších možností, tak se mi to alespoň povedlo tady a byl jsem nadšený. A samozřejmě rovnou musím vyzkoušet business, že… Vešlo se mi to do rozpočtu, tak co by ne.
Sapar Lounge
Jedinou nevýhodou v Astaně je to, že se nyní rekonstruuje salónek, takže jsme si museli zakoupit jiný a ten byl teda hrozný. Malinký. 5 stolů? Jídlo jak na nějaké špatné nádražce. Pokud byste byli na tomto letišti, za tento salónek peníze neutrácejte. Ani hodnotu těch 525 Kč to nemá.
Let byl teda krátký, trval jen dvě hodiny, ale jelikož se jedná o letadlo na dálkové trasy, které obsluhuje Thajsko a podobně, tak je vybaveno plně polohovatelnými sedadly a nádherným osvětlením, které bylo většinou času laděno do modra a před přistáním do takové krásné růžovo fialové barvy.
Před startem nám byl nabídnut welcome drink a byla rozdána menu, která po objednání jídla letušky sbíraly, ale já jej ukradl. :D (čti – slušně se zeptal, zda si jej můžu nechat.) Taktéž nechyběl ani refreshing towel. Letušky byly naprosto skvělé, nechyběl ručník na osvěžení a vůbec to nepůsobilo jako dvouhodinový let, že by něco ošidili, ale vše bylo tak, jak to bývá i na dálkách. Jedna výjimka by se teda našla. Nenabídli amenity kit. Ale s přimhouřeným okem jim to odpustím 😊
🏙️ Almaty
Než jsme se vymotali z ne moc pěkného letiště a dojeli na hotel, bylo po půlnoci. Zítra jsme měli objednaný organizovaný výlet s místní cestovkou. Odjezd v šest ráno. Tour guide mi v letadle napsal dokonce vyzvednutí v 5:40… celý den na výletě a ani se nevyspíme.
Samozřejmě jsem s tím počítal. Bohužel jiný den ten výlet nešel. Teda až o 4 dny později, kdy už budeme pryč. Jen letadlo mělo menší zpoždění.
Objednával jsem klasicky přes booking. Nikdy jsem problém s němi neměl. Odkaz bude dole.
🏙️ Almaty 1. den
Výlet do pohoří Ťan-šan
Nakonec nás vyzvedli až po šesté ráno, takže jsme zbytečně čekali půl hodiny, jelikož v dodávce s námi jel jeden pár Indů a druhý pár Indů s dítětem, kteří brali ohled jen na sebe… Jednoduše nebyli schopni dodržet čas vyzvednutí. Po cestě jsme nabrali ještě Skota. Ten byl teda taky příjemný…ale k večeru už se uklidnil a spřátelili jsme se trochu.
Čekala nás dlouhá cesta do pohoří Ťan-šan. Cestou jsme se ještě stavili u nějakého vymletého kaňonu, ale dodnes nevím, který to byl… Prvně nás čekala asi 4hodinová jízda do města Saty. Jeli jsme v minibusu. Cesta úplně v pohodě. Trpím na bolesti zad ze sedavé práce, ale zvládl jsem to úplně na pohodu.
V Saty jsme vystoupili. Udělali lulu a přesedli do nějakého sovětského tereňáku. Starší ročníky asi budou vědět název. Prý je to ikona. Já to auto neznám. Ah, tak jsem dohledal název – UAZ-452, pokud by někoho zajímalo. A hodně nezpevněnou cestou, hodně rychle a hodně mladý kluk, který se ale hodně nevěnoval řízená nás vyvezl po nejrůznějších serpentinách po úpatí kopců poblíž jezera Kolsaj. To asi budete znát. To ikonické modré, tyrkysové jezero s mrtvými stromy. Fotky, co jsou na googlu nelžou a nejsou nejspíše vůbec upravované. V reálu to vypadá úplně, ale úplně stejně. Cesta trochu náročná. Výsledek skvělý.
Po fotkách jsme se vydali stejnou cestou zpět do města Saty na oběd. Hostili nás místní bábušky a jídlo, jak si představuju za Československa. Opět jsme měli plněné knedlíčky – manty. Moc dobré. Čaj, voda, kompoty a takové ty máslové sušenky z devadesátek, či začátku milénia, které jsem neměl tak 20 let. Jídlo bylo moc dobré, až skvělé a k neuvěření, že i toto bylo v ceně již tak levného výletu.
Pokračujeme směr další známé jezero Kaindy. Které je o dva kopce vedle. Podle fotek nám cesta trvala hoďku, takže relativně kousek. Výhledy krásné, moc příjemné prostředí. Daleko lehčí se sem dostat oproti jezeru Kolsaj, ale má to jiný vibe. Jak ta cesta sem, tak samotné jezero. Byť vypadají podobně, tak každé je úplně v jiném prostředí.
Tady se ale Indové s dítětem ukázali, jak jsou sebestřední. Neberou telefony, nereagují na esemesky a zatímco my je hledáme a sháníme je, protože nejsou na domluveném místě v domluvený čas, tak oni si sedí v teple, zatímco my mokneme. To bylo kraválu později v autě…
Naší další a poslední zastávkou byl kaňón Charyn. Čaryňský kaňón, nebo tak nějak v češtině. To si už nikdo z nás neužíval. Pršelo, foukalo, my byli unavení, druzí Indové a Skot, se kterými jsme se seznámili a sedli si, taky a k tomu jsme byli promoklí od jezera Kaindy. Dali jsme si polívku, koně a přemýšleli o tom, jak dáme 4 hodiny cestu zpátky, když jsme celí mokří a k tomu v té zimě… No ne moc veselé zakončení jinak skvělého dne.
Jinak dole dám odkaz na výlet. Můžu vřele doporučit. Na vlastní pěst se Vám tohle jen tak nepodaří bez znalosti místního prostředí a nejspíš Vás to vyjde dráž.
🏙️ Almaty 2. den
Konaev, Tamgaly a Almaty
Další den jsme totálně mrtví. Unavení, bez nálady po tom, co se včera stalo.
Svítí ale sluníčko a máme domluvené auto na jeden den. Kdybychom věděli, že i na dálky je levnější uber, tak ho nebereme. Ale na druhou stranu máme volnost.
Jedeme na sever do města Konaev k rekreační nádrži. Žádná sláva, ale pro místí plně dostačující. Zrelaxujeme, vyčistíme si zde hlavu a zchladíme se od horka, dáme fajn oběd.
Po pláži se ještě rozhodujeme pro krátký výlet do Tamgaly na petroglyfy zapsané na seznamu UNESCO. Už jsme tam téměř byli, ale ze slunečného počasí se lusknutím prstu stala taková bouřka, která téměř házela autem, jelikož planina je zda naprosto rovná bez sebemenšího kopečku a k tomu končila zpevněná silnice, že jsme to se sakra velkým strachem otočili a ujížděli pryč do bezpečí. V pustině bychom uváznout fakt nechtěli. Semtam nějaké auto projelo, ale provoz byl fakt řídký.
Vracíme auto, bereme ubera a jdeme jíst. Je zde česká restaurace. Českij dvoj. Jedeme tam.
No, není. Krachla. Místo toho zde funguje jiná, ale nemůžu si vzpomenout na název. Jednoduše jiná restaurace západoevropského stylu. Dáme pivo, ústřice, stroganoff a další. Velice jsme si pochutnali. Takže jsme nakonec byli velice potěšeni. Sice česká hospoda by byla lepší, ale co se dá dělat. Pokud byste byli v Almaty, tak doporučuji zde dojít. Na Google Mapách restauraci naleznete pod názvem Českij dvor, byť ta tady již nějaký pátek není. Název nové restaurace mi tam chybí. Ahhh, už jsem to našel. Na talířích mají napsáno Café Leffe, tak se to asi bude jmenovat Café Leffe. 😊
🏙️ Almaty 3. den
Velké almatinské jezero
Následující den se po probuzení domlouváme, že zajedeme do Velké almatinské jezero do hor. Objednáváme uber a vydáváme se na cestu. Jako ono to není daleko, ale cesta zabere pěkně dlouho.
V půlce kopce nás vyhodí z auta před závorou, domluvíme se, že na nás chvíli počká, že mu to zaplatíme a jdeme nahoru. Byl zákaz vjezdu, tak předpokládáme, že to bude kousek.
Zastaví nás týpek s elektrickými koloběžkami. Zeptáme se na cenu, zaujalo nás to a tak se jen zeptáme, za jak dlouho budeme na koloběžce u jezera. „No, tak snad za hodinu…“. A teď si říkáme, kde to sakra jsme, když to je stále tak daleko. Signál tady samozřejmě není, abychom se podívali na mapy.
Začíná pršet, co budeme sakra dělat?
No a z ničeho nic přijde týpek, který vidí zmatené turisty a nabídne nám odvoz.
Za 10 000 〒 nás zavede k zaparkovanému autu opodál a jen tím autem jsme jeli asi takových 40 minut nahoru a další půl hodiny dolů. Ono to je jen 30 km od centra Almaty, ale výlet na půl dne. Dále je kousek od jezera ještě ťan-šanská observatoř, ale vzhledem k tomu, že pršelo a byla pěkná zima, tak jsme udělali pár fotek a rychle pryč.
Šymbulak
Další zastávkou byl pro nás stadion Medeu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Medeu
Kousek pod stadionem je první zastávka lanovky. Nadmořská výška méně jak 1 700 m. n. m.
Lanovka je dlouhá 4 500 metrů a vyveze Vás do výšky 3 200 metrů.
🎟️ Cena lanovky
🎫 Dospělý: 3500 KZT
🎫 Student: 2500 KZT
Čeká Vás několik přestupů. Pamatuju si dva. Na tom prvním Vás čeká několik horských chat s občerstvením, dokonce i pekárna, nebo spíš rozpekárna Paul. V jedné z nich jsme si dali skvělé jídlo, něco na zahřátí a čeká nás ještě chvíli jízdy výše.
Vřele doporučuju. Půl denní výlet naprosto skvělý. V zimě, pokud lyžujete, tak i na dýl.
Pro nás ale stále pršelo, teploty byly dost nízké a vítr v 3 km taky není nepříjemnější.
Teďkom jako koukám na fotky a cesta z první stanice na předposlední nám zabrala včetně jídla 3 hodiny, páni. Než jsme sjeli dolů, tak přes čtyři. Vyjeli jsme 12:28 a dole jsme byli 16:38. Bylo to teda delší, Než si pamatuju. Každopádně sotva jsme dojeli dolů, přestalo pršet, modrá obloha, naprosto dokonalé počasí… nějak se mi ty dva dny nepoštěsťuje.
🏙️ Almaty
Užili jsme si to i tak. Bohužel jsme na další dva dny byli trochu nemocní, ale nic velkého. Necháme se odvézt na ubytování, bereme kontakt na řidiče, osprchujeme se, převlikneme se, trochu si odpočineme a stále máme čas vyrazit do města. Mám vyhlídnutou luxusní restauraci SANDYQ – bohužel je téměř nutná rezervace a já to nikde nezaregistroval. Bohužel jsme došli a měli plno. Můžeme dojít zítra na oběd. Bohužel. Mávneme nad tím rukou, projdeme se a sedneme tam, kde nás to zaujme. Tato část města se mi líbí. Působí to evropsky, zároveň ale taky s nádechem Asie. Čistá, vzdušná část města v okolí této restaurace.
Procházíme bulvár Gogol, restaurací bambilion. Tady si dojděte, vybere si každý. My si vybrali korejskou. Ať nejíme tu kazašskou furt. Překvapivě mi kazašská kuchyně velice chutnala, ale dost se to opakuje.
Vedle je korejský obchod, tam toho nakoupíme fakt hodně a ještě se stavíme do nákupáku pro nějaké maličkosti na večer, já si k tomu vyzvednu Wendy’s, jelikož jsem to ještě nikdy neměl.
🏙️ Almaty 4. den
Další den máme ještě čas dopoledne, letadlo nám letí až po 16. hodině.
Napíšeme řidiče, ten nás vyzvedne, hodí do centra a my ještě máme pár hodin na Almaty.
První, co musím udělat je metro… Almatské metro je malinké, má jen jednu linku. Mně ale bohatě stačí se svézt jednu zastávku. Jízdenky jsou tady formou žetonů. Jeden žeton, jedna jízda.
Jízda stojí 80 KZT.
Projdeme si město, navštívíme Katedrálu nanebevzetí páně a máme ještě pár desítek minut, že nás vyzvedne taxikář, tak se podíváme na zelený bazaar. Jak v Turecku, samý fejk, kvalita bídná. Doufal jsem v něco víc autentického.
Letiště Almaty
Taxikář nás vyhodí přímo před terminálem a jdeme do Prime Class Lounge.
Předem jsme si ověřil dostupnost na telefonu a za poplatek cca 1 000 Kč dostanete: základní nabídku občerstvení. Nějaké jídlo a nápoje. Nic extra, spíše slabší, ale dá se. Dále ale taktéž máte v ceně prioritní security check, který se provádí před vstupem do salónku, prioritní odbavení, které je přímo v salónku. Jakmile se Váš let bude chystat na boarding, tak Vás vyzvedne jeden ze zaměstnanců a odvede Vás přímo k letadlu. Jako neber to za ty prachy.
✈️ Almaty - Aktau
SCAT Airlines
DV 731
Boeing 737-800
16:13 – 19:36
Stevardka nás odvedla přímo ke gate ve chvíli, kdy začal boarding. Nyní nás čeká trochu delší tří a půl hodinový let se Scat Airlines. Jedna z horších kazašských dopravců. Alespoň co se recenzí týče, ale sám jsem to chtěl vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že let je trochu delší, beru sedadla u exitu. Místa máme více než dost, navíc sedíme v řadě jen dva. Jako trochu jsem se letu obával. Ne že ne. Ale dopravce mě velice mile překvapil. Já je beru jako nízkonákladovku. Dostali jsme zdarma vodu. Což je jako milé. Celá posádka byla velice milá. A za pár korun jsme si koupili občerstvení. Pro 4 lidi za nápoje, bagety a nějaké drobnosti jsme zaplatili lehce přes pětikilo. Jakože wau. Tatranka, či čokoláda stála 200 KZT, Twix, Bounty, nebo Snickers 800 KZT, voda 500 KZT, Coca-Cola 1000 KZT, Red-bull 1500 KZT, obložená bageta 2800 KZT. Menu s houskou a teplým nápojem 3000 KZT.
Vypůjčím si rezenci od zaletsi.cz
„SCAT je spíše podprůměrná aerolinka s častými zpožděními, staršími letadly a úzkými a nepohodlnými sedadly. Na palubě chybí obrazovky s filmy nebo seriály. Potěší vás naopak občerstvení podávané zdarma i na krátkých letech. Hlavní výhodou této aerolinky jsou nízké ceny, a to především na vnitrostátních linkách.“
Jedné, s čím můžu souhlasit je info a zpoždění. Podle statistik píše krátká zpoždění a o nízkých cenách.
My jsme letěli 737-800, spíše starší letadla této aerolinky, byť mají i starší. Ale zároveň mají i mnohem novější. Třeba 737-MAX8 staré pouze rok. To naše bylo úplně v pohodě. Mám sto kilo, nejsem žádný drobek a na šířku si stěžovat nemůžu. Klasické místo na nohy hodnotit nemůžu, u exitu mi přišlo nadprůměrné. Sedala bohatě polstrovaná. Občerstvení během letu za pár korun a teda i chuťově dobré. Žádné šizení.
A nevím, na co by mi byla zábavní obrazovka, když mám mobil, nebo třeba knížku. Případně spolucestujícího. Osobně nebudu mít obrazovku a zaplatím polovinu ceny, než abych platil víc jak dvojnásob za podobně dlouho cestu s Delta Airlines s nechutným jídlem a obrazovkou z roku 2010.
Za mě naopak poměrně slušná aerolinka. Ale beru to tak, že se jedná o nízkonákladovku, a tak se k tomu i stavím.
A jen pro zajímavost Scat Airlines spojuje i Prahu s Astanou. Nedávno byly nejlevnější zpáteční letenky za cenu 9 990 Kč, což jako je super cena za takovou dálku a k tomu přímý let.
🏙️ Aktau
Výstup z letadla byl teda zajímavý. S Air Astana zjevně lítá střední a vyšší vrstva kazašské společnosti. Se Scatem naopak ta nižší. Což o to, že ti lidi, sorry not sorry, páchli. Zakrývat to Gucci tričkem, Airpody Maxy a dalšími fejky mi hlava doteď nebere.
V Aktau jsem vybral nějaký 4* hotel u moře. Těsně před odletem ale zlevnil Dostyk Business Hotel, který mě zaujal designem. A za mě mohu jen doporučit. Hotel něco málo přes kilometr od pláže, v pohodě se to dá dojít.
Jinak Aktau nic moc. Chtěl jsem do výletu zakomponovat moře. Zároveň v Kazachstánu lítá ještě jedno dálkové letadlo. Airbus A321LR. A i přesto, že se jedná o úzkotrupé letadlo, tak má kabinu pro klasické dálkové lety, včetně plně polohovatelných sedadel. A lítá mezi Aktau a Astanou. Jednou obden, pokud se nemýlím. Další možnou destinací by bylo Atyrau, ale z toho bych neměl chtěný letecký zážitek.
Město zase připomíná Havířov, Karvinou, Orlovou a další podobná města, takže na poznávání nic moc. Moře bylo rozporuplné. Jeden den těžce nechutné, druhý den na pohodu. Tak asi záleží, jak se komu poštěstí. Na plážovou dovolenou bych ale Aktau nedoporučoval. O Kaspickém moři to ale říct nemůžu. Je velice složité, co se hydrologie týče a velmi rozmanité, takž je možné, že v Atyrau by bylo naopak luxusní, ale to posoudit nemůžu a ani jsem to hlouběji nezkoumal.
✈️ Aktau - Astana
Air Astana
KC 314
Airbus 321LR
13:09 – 15:39
Při plánování letenek jsem měl možnost zakoupit multi-city Krakov – Astana/ Almaty – Krakov. To bych se ale připravil o jeden vnitrostátní přelet, a to jsem nechtěl právě kvůli další skvělé možnosti od Air Astana.
Jak jsem již psal, jedná se o úzkotrupé letadlo na vetší vzdálenosti. Lítá do Bangkoku, Pekingu, Na Maledivy a podobně.
Sedadla, servis a vše bylo podobné letu z Astany do Almaty. Zásadní rozdíl nebyl. A ještě bych dodal, že výběr sedadel je zdarma, krom throne seat. Zatímco sedadla na 767 jsou uspořádána 1-2-1, tak na A321LR jo jedna řada 2-2 a druhá řada 1-1 s takzvanými throne seat – trůnní sedadla. Za menší poplatek dostanete více soukromí, více místa kolem sebe, více úložných prostor, zatímco vás spolucestující může sedě vedle vás přes uličku, takže kontakt neztratíte. Bylo mi ovšem vytknuto, že tato sedadla mají málo prostoru na nohy. Já osobně to teda nijak nepociťoval. Ale mně osobně úzká místa nevadí, a naopak mi jsou více sympatická. Například nový styl business třídy oproti tomu starému – otevřenému.
Dnešní menu se skládalo z těchto chodů:
Předkrm
Salát
Různorodé saláty s pečenou červenou řepou a vlašskými ořechy servírované s čerstvým sýrem a čerstvou zeleninou.
Hlavní chod
Hoisin kachní prso s udon nudlemi a zeleninou
Nebo
Hovězí pilaf s křepelčím vajíčkem a salátek achuchuk
Nebo
Zapečené špenátové cannelloni s čerstvým sýrem a tomatovou omáčkou concasse
Dezert
Cheesecake s omáčkou z lesních plodů
Jídlo bylo vynikající. Delikátní. Jedno z nejlepších, které jsem v letadle měl. A ta porce toho dezertu? Uuuuh.
Opět – servis, jídlo a celkový zážitek byl super. Air Astana osobně hodnotím velice, velice pozitivně.
Astana
Čeká nás poslední celý den v Kazachstánu a jsme opět v Astaně. Již teď jsme velice spokojeni a poslední den máme velice volný. Začínáme u Velké modré mešity. Je fakt velká a fakt modrá.
Vstup samozřejmě zdarma, všichni zde byli vstřícní a hodní. Byli jsme oblečení ležérně. Delší kraťasy, zahalená ramena, tak nějak normálně, jak bych šel do města.
Při vstupu to ale nikomu nevadilo a kdyby ano, mají tady nějaké hábity k zapůjčení zdarma.
Celá mešita mi připomínala spíše nějaký moderní palác. Je obrovská, ale není tak zdobná jak jiné mešity. Je laděna více do moderna, méně okázalá. Minimalistická rozhodně není, ale přibližuje se to tomu. Sám bych to svým ne architektonickým jazykem nazval moderní kazašskou architekturou. Ornamenty, styly, textury a barvy, které se jednoduše objevují u moderních budou i jiných designů. Působí to opravdu dobrým dojmem. Moderním, čistým, přesto promyšleným.
Muzeum moderní energie
Kousek od mešity je areál Expa, ve kterém proběhla světová výstava roku 2017. Areál velký, ale jde vidět, že ho využívají. Velké budovy vypadají, že jsou ubývány nějakými úřady, zatímco velká kruhová budova je domovem muzea moderní energie. Neleží to ladem a je to udržované. Tak jak to má být. Po prvních dnech v Kazachstánu jsem netušil, že to tak tady jde.
Muzeum má vstupní poplatek pár korun a nachází se v 7 podlažích, kde každé podlaží má svou tématiku. V prvním podlaží nechybí ani virtuální realita. Muzeum je celkově lahodné oku, ale nic zásadního člověku nedá a nepřinese. Ale pokud máte malé děti, dostatečně se tady vyblbnou.
Po Expu jdeme se vydali na oběd do Mega Silk Way nápupního centra. Zajdeme do Abu Dhabi Plaza, nejvyšší budovy v Kazachstánu. Zavřeno. Tak Khan Satyr. Projdeme si nákupák, dáme kávu, já se uspokojím nákupem knih Harryho Pottera. Jak v kazaštině, tak ruštině a přibalím i nelegální fan fiction.
Večeři jsme si dali v hotelu Ritz-Carlton v jejich restauraci Өzen. Krapek dražší, ale opravdu skvělá. Na mě teda až moc posh se servisem, který je over-the-top, zatímco na tebe koukají prostitutky srkající martini čekající na nějakého ubohého zoufalého chlapa. Jako zajímavá kombinace, kterou bych nečekal. Tady je ale možné kde co.
Kazachstán souhrn
Za těch 10 dní, teda vlastně devět, si myslím, že jsme toho viděli dost a byl jsem s náplní výletu spokojen na 90 %. Přidal bych něco? Jistě. Ale prodlužovat jsem to moc nemohl. Poměrně k délce pobytu spoko.
Kazachstán jsem vybral pro to, že vyšel velice výhodně na business letenky. Ty economy nebyly výhodné ani trochu…
Na rovinu očekávání jsem neměl vysoká. Nějaká ano, vysoká rozhodně ne. Možná pro to jsem byl tak překvapen. S Kazachstánem i Kazachy jsem byl velice spokojen. Ne že by mě to tady nutně lákalo letět zítra znova, mít ale příležitost v následujících letech, nebránil bych se tomu.
Pokud si najdete levné letenky a třeba ideálně ty přímé lety pod 10k, tak máte možnost zažít super poznávací dovolenou za skvělé peníze. S tím, že pár dní zpět byly zpáteční letenky z Bratislavy s Pegasus Airlines za 5 390 Kč. Jídlo je tady poměrně levné, ubytování taky, letenky taky, vlakem se dopravíte ještě levněji, to stejné se dá číst o hromadných tours organizovaných místní cestovkou. Tady máte výlet za pětikilo. Ty dražší za patnáct set. Celodenní. Příroda nádherná, lidí féroví a slušní. S angličtinou pokulhávají, ale zase příležitost pro starší ročníky, které pamatují ruštinu ze školy. Má angličtina a němčina mi zde byly málo platné.
Poslední velkou cestu jsem měl na jaře v Keni, tak mě ani trochu nezaujala. Naopak. A ta očekávání jsem měl vysoká a realita byla hrozná. Taky že jsem za to tady dostal slušný hejt, protože jsem dostatečně nevychvaloval zloděje a další.
Kazachstán pravý opak. Skvěle překvapil. 100 % doporučuji. Jestli jsem v cestopise někde psal nějaké nedostatky, tak to jsou takové maličkosti, které můžou nastat asi klidně i v rodné zemi. Na celkovém dojmu to nijak neubralo.
✈️ Astana - Istanbul
TK 356
10:36 – 13:35
Cestu zpět máme stejnou, jako cestu sem. Stejná trasa, stejné letadlo. Podává se opět snídaně. Byla chutná. Moc dobrá. Nějaká tortilla s kuřecím masem. Posléze midflight snack, který byl ale těžce nechutný.
Menu jsem někde zašantročil, takže nejsem schopen říct, co to bylo.
V Istanbulu nás již čeká kratší asi 5hodinový přestup. Takže klasika salónek, sprcha, relax.
✈️ Istabul - Krakov
TK 1273
18:17 – 19:19
Na tomto úseku jsme měli mít původně Airbus A320, ten ale byl změněn na Airbus A319, takže nás místo business sedadel čekalo vyblokované prostřední sedadlo. Servis ani nic jiného se nemění, pouze sedadla.
Menu
Předkrm
Variace uzeného lososa a krevet s celerovým salátkem
Köpoğlu – pomazánka z pečeného lilku
Hlavní chod
Grilované kuře na citrónu a rozmarýnu
S černými olivami, cherry rajčátky, špenátem, parmezánem a pečenými brambory
Filé z mečouna
Grilovaná zelenina, pomáslované brambory a opečené papriky
Domácí riccotové cappellacci
s bolognese omáčkou z čočky beluga
Dezert
Výběr sýrů
Domácí eclair
Tady to jídlo bylo fakt super. Chutné, mecoučn je prostě něco, co si doma jen tak neudělám, a dokonce i letušky byly příjemné :D
Tipy
Kde jsme byli ubytovaní?
Astana
Bon Mary Hotel
Za ty prachy a polohu super. Chyběla mi pouze klima.
Absolute hotel
Rozhodně nedoporučuju. Prostě ne. Daleko od centra, hnusný, neochotný personál bez znalosti angličtiny.
Almaty
Resident hotel Almaty
Já byl spokojen. Sice dál od centra, ale za super peníze a prostě takový typický penzion. Poměrně pěkný, čistý, nechybí klimatizace. Lámanou angličtinou jsem se domluvil.
Aktau
Dostyk Business Hotel
Tak tenhle doporučuju všemi 10. Krásný stylový hotel. Moderní, krásné pokoje, super cena, docházková vzdálenost k pláži. Velice milý, ochotná a angličtiny znalý personál.
SIM
My měli Beeline. Na letišti a během pár minut aktivováno. Cenově pár korun.
Osobně nemám dobrou zkušenost s Airalo, téměř vždy beru místní fyzickou sim. Výjimkou je třeba delší přestup v Istanbulu. Kde mi tolik neva, že mám 3G a 10 minut nemám žádný signál. U týdenní cesty si to úplně dovolit nemůžu.
Pokud si pamatuji správně, všichni jsme měli simku za 9 990 〒. To je asi 450 korun. Nevybavuju si jediný problém vyjma hor.
Pro porovnání Airalo nenabízí neomezená data a 20 GB u nich stojí 750 kč. Takže jsou dražší a dle mého i horší, co se pokrytí týče.
Doprava do Kazachstánu
Samozřejmě se budu bavit o té letecké, byť by asi někdo dokázal dojet i vlakem, či autem.
Nejjednodušší a poměrně i výhodné je využité přímé linky Praha – Astana, jak jsem psal výše. Je to pohodlné? Na 8 hodin asi ne, ale zvládnout by se to jistě dalo. Já zvládl 9 hodin v Deltě, nemyslím si, že SCAT je o moc horší popravdě.
Dalšími alternativami je Turkish Airlines, či Azerbaijan Airlines se kterými se cesta rozpůlí na dvě části. Alternativami je ještě flydubai nebo Lufthansa, kde směřování trasy je trochu mimo a zbytečně prodlužuje cestu.
A pokud byste chtěli nějakou tu tisícovku ušetřit a nevadí vám letět jen s batohem – Pegasus. Akci má snad několikrát za rok.
Doprava v Kazachstánu
Vlaky v Kazachstánu, byť je mám taky rád, tak jsem z časových důvodů nevyzkoušel, byť je tady taky možnost. Ale popravdě , ty letenky jsou tady za pár stovek, takže ušetřené 4 stovky a ztráta 10 hodiny na velké vzdálenosti nemá smysl, takže doporučuju pouzé krátké vzdálenosti, nebo využít Uber, který je hodně levný a řidiči jsou moc fajn. Navíc dáte vydělat soukromníkovi.
Co se týče dopravy letecké, tak ta mě taktéž překvapila, na jaké je úrovni. Samozřejmě business Air Astany je skvělý, ale i economy dostala chválu. SCAT Airlines taky mile překvapili a vůbec bych se jich na krátské vzdálenosti neštítil.
Další aerolinky jako Qazaq Air, či Fly Arystan jsem bohužel z časových důvodů neměl možnost vyzkoušet. Ale nejhůře hodnocený dopravce je právě SCAT, takže nejspíše i tak super.
Jednosměrné letenky se dají v pohodě sehnat za stovky korun. U Air Astana můžete využít upgrade do businessu formou biddingu.
Půjčení auta asi nedoporučuju. Doprava je chaotičtější, méně přehledná, silnice nemusí být vždy v dobrém stavu, ale většinou teda byly. A k tomu Uber je tady neskutečně levný. Nestresujte se řízením a dejte vydělat místnímu. Win win.
Studenti
Jo a pokud Vám je do 26 let a studujete, nezapomeňte si ISIC. Viceméně všude máte vstup téměř za polovinu.
Nic dalšího mě momentálně asi nenapadá.
Kdybyste měli jakýkoliv dotaz, ptejte se a pokud budu vědět, zodpovím 😊
Michal Jakubík procestoval 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 7 úžasných cestopisů.
to jsi měl ještě dobré, představ si noc na Lutonu , plného smradlavých, chrchlajících a válejících se Rumunů a Moldavanů a hajzly zechcane jak ve starém vestibulu v Havířově
Ale já v Havířově strávil své mládí! Na to já jsem zvyklý! Tak to bych se na Lutonu cítil jak doma. :3 :D Třinec, Těšín, Karviná, Orlová, Havířov. Jedno město jako druhé. teď vím, že k tomu můžu počítat i Luton. :D
Žádali jste o kompenzaci za ten zpožděný let do Almaty?
Žádali jste o kompenzaci za ten zpožděný let do Almaty?
Ještě ne. Ale rozhodně to mám v plánu. :) Tolik peněz si ujít nenechám.
Ještě ne. Ale rozhodně to mám v plánu. :) Tolik peněz si ujít nenechám.
Je takovej příjemnej benefit od revolutu, že když si zaplatíte kartu premium za 180kč na měsíc, tak je tam v ceně plno pojištěních na cestu a HLAVNĚ za zpozdeny let od 2 hodin pak je vstup do salonku zdarma. Mně se to zatim stalo jen na letistich kde nebyl salonek )) ale tohle by byl super případ :D hned po dovce to predplatny zrušim a je to ;)
Po přečtení jsem si živě vybavil místa, která jsem navštívil, a přineslo mi to krásné vzpomínky, děkuji.
To nedám... nešlo by to nějak zestručnit?
To nedám... nešlo by to nějak zestručnit?
Jsem si vědom toho, že je to delší, ale zkuste přeskakovat věci, co Vás nezaujmou. :)
Mám vše popsáno kapitolami, aby se to dalo právě lehčeji a rychleji přeskakovat. :) Plus to vizuálně ještě prodlužují mezery, které tady na blogu neumím moc formátovat. Tahám to zde z Wordu a pak to tady úplně nesedí a ještě si s tím musím hrát.
Tomu okolí "bulváru" Gogol v Almaty místní říkají Zalatoj kvadrat (Zlatý čtverec). Opravdu vysoká penetrace restaurací a slušných podniků (včetně pub). Mohu vřele doporučit, byl jsem v únoru letošního roku....
Do Aktau a okolia sa chystame prave z Bratislavy o dva tyzdne a mame aj planovany prelete FlyArystan do Kutaisi. Verim, ze to bude ok, kedze tento mesiac rekonstruuju pristavaciu drahu. Dik za tip na Dostyk hotel