První dovolená s mrňousem: chorvatský Pag a okolí
Tip na low cost dovolenou u moře plnou výletů a zážitků, které budou bavit vás i nejmladší členy vaší výpravy.
Cestopis z roku 2022 napsala Karolans
Ještě před pár lety jsem se jako průvodce toulala Balkánem a lovila low cost letenky kam se dalo. Pohodlí a velká zavazadla nebyly nic pro mě. A pak střih: cestování ustoupilo covidu, miminku a nákladné rekonstrukci domu. Co si počít po dvou letech, kdy toulavé boty svrbí jako nikdy, a jediné, co rodinný rozpočet a dítě v období vzdoru unese, je obligátní dovolená v Chorvatsku? Je to jednodušší, než jsem myslela: spolknout trudnomyslnost a předsudky a udělat si to hezký! Deset dní na Pagu plné výletů a legrace dopadlo nad očekávání a k „nudné znouzecnosti“ mělo opravdu daleko. Tady je malá inspirace.
Základna v poklidné Povljaně
Pátý největší ostrov Chorvatska má podobu protáhlé nudličky o délce zhruba 60 km. K nejznámějším letoviskům patří stejnojmenné historické městečko Pag a severně položené město Novalja proslulé bujarým nočním životem. My jsme zvolili klidnou variantu, a to vesnici Povljana v jižní části ostrova. Důvod č. 1: pozvolná písečná pláž, kde se vyžije náš dvouleťák. Důvod č. 2: poloha, která nabízí širokou škálu půldenních výletů, které se nevylučují s poledním spánkem našeho dvouleťáka (pro klid všech).
Ukázalo se, že naše volba byla terno. Nepřeplněná a nadmíru příjemná pláž Perilo s křišťálovou vodou a dopoledním stínem, byla skvělou základnou. A když jsme měli chuť na změnu, zašli jsme si na nedalekou kamínkovou pláž Malý či Velký Dubrovník. Krom toho jsme každý den podnikli výlet na místo, které bylo vzdálené do 50 minut autem.
Dubové lesy a tisícileté olivovníky
Při příjezdu na Pag jsme si říkali: co je tohle proboha za pustinu? Porost tu je minimální, kam oko dohlédne jen kamenitá křovinatá krajina předělená kamennými zídkami na pastviny pro ovce. Zas taková nuda to ale není. Cestou na sever jsme postupně objevili zarostlé mokřady, dubové lesy i rozsáhlé olivové háje.
A jaké jsou naše tipy na příjemnou procházku? Přírodní rezervací Dubrava-Hanzina prochází krátká naučná stezka, na níž vás obklopují duby pýřité zkroucené do pozoruhodných tvarů. Nechybí tu překrásné výhledy na moře a pergola, která přímo vybízí k pikniku, aniž byste se uvařili v žáru poledního slunce.
V olivovém háji na poloostrově Lun stinné stezky nenajdete, ale i tak byste toto místo neměli minout. Je to největší olivový háj v celém Chorvatsku s desítkami tisíc olivovníků, které se tu kdysi samy vysemenily. V ranních či podvečerních hodinách tu můžete strávit příjemnou hodinku a za doprovodu cikádího orchestru se pokochat až 2000 let starými stromy. S trochou drncání zvládne kamenité cestičky i kočárek.
Pláže písečné i kamínkové
I kdybyste objevovali Pag dlouhé měsíce, mohli byste každý den navštívit jinou pláž. Výhodou tohoto ostrova je oproti jiným částem Chorvatska dostatek písečných pláží, kde se vaše děti mohou pohodlně batolit. Kromě Povljany se nám líbila jedna taková ve městě Pag – dle očekávání dost plná, ale z pláže si můžete odskočit rovnou do stínu historických uliček. Na větší děti tu čeká tobogánový ráj.
Jako kontrast pak působí malinká a o to více půvabná pláž Kukurina u městečka Potočnica. Společnost vám bude dělat jen pár obyvatel luxusnějších apartmánových domů nad touto malebnou zátokou.
Naše srdce ale nakonec překvapivě zůstalo na pláži kamínkové. Našli jsme ji u vesnice Bošana v malé zátoce ohraničené oblými útesy, které jako by nás přenesly na Seychely. Tisíce drobných hladkých oblázků, úžasně čistá voda, dostatek stínu v odpoledních hodinách a díky dlouhému schodišti také omezené množství dalších návštěvníků. Tento klenot se jmenuje Rozin Bok.
Výlety na pevninu
Když nám Pag začal být malý, vydali jsme se poznávat chorvatskou historii a nasát příjemnou atmosféru do městeček na pevninu. Prvním výletem byl Zadar. Strávíte tu příjemné odpoledne – pokocháte se památkami v čele s byzantským chrámem svatého Donáta a katedrály sv. Anastázie, dáte si něco dobrého k jídlu, necháte ratolesti objevovat zákoutí uliček nebo si pohrát na hřišti s výhledem na projíždějící lodě, a jako bonbónek na závěr se zaposloucháte do tónů Mořských varhan, které rozezní vlny narážející na píšťaly zabudované v nábřeží. Když se zdržíte do setmění, užijete si k tomu světelné efekty solární instalace Pozdrav slunci.
Další město, které jsme objevili, byl Nin. Historické centrum ohraničené středověkými hradbami není velké a působí malebný dojmem. Jeho prohlídka a zastávka na zmrzlinu vám zabere maximálně dvě hodinky. Následně se můžete dojet smočit do Ninské laguny. Mělké moře a „jezírka“ plná drobných lasturek poslouží jako perfektní brouzdaliště pro mrňata. Dospělé plavce zdejší pláže asi neohromí, ale zato si tu můžete bezplatně dopřát zábal černým peloidním bahnem, který pomáhá na řadu kožních i kloubních neduhů (pozor, malé děti mohou černí „bubáci“ trochu poděsit :D).
Výčet výletů z Pagu by mohl pokračovat dál a dál. Pro milovníky přírody a rodiče dětí, které už to zvládnou bez kočárku, doporučujeme návštěvu Malé Paklenice, z Vinnetoua známých skalnatých útvarů Tulove Grede nebo kaňon krasové řeky Zrmanja s vodopádem, pod kterým se můžete vykoupat - to jsou všechno místa, která najdete na itineráři zájezdu, kde mě za jiných okolností můžete potkat jako průvodce. :) (http://www.mundo.cz/zajezd/chorv...odni-parky)
Talíř plný chutí
Co by to bylo za cestování bez ochutnávání místních dobrot? Chorvatská kuchyně (http://www.mundo.cz/chorvatsko/kuchyne) není tak signifikantní jako třeba italská nebo řecká, ale stejně jako ony těží z darů Středozemního moře. I nejmladší člen naší výpravy si užíval častý přísun čerstvých grilovaných ryb. Krom toho mají své místo na jídelníčku různé masové talíře, pizza a těstoviny na sto způsobů. Na Pagu také umí připravit skvělé jehněčí, je ale dobré si předem zjistit kde, neboť je to záležitost spíše místních kolib než restaurací na promenádách v letoviscích. Na každém rohu vás láká stánek plný šťavnatého ovoce a zeleniny, které poslouží jako skvělá svačinka na pláži.
Co ale stojí za to vyzdvihnout, je výborný paški sir, mnohými považovaný za nejlepší sýr Chorvatska. Specifickou chuť mu dodávají bylinky posolené mořskou vodou (tu přináší na pevninu silný vítr bura), které spásají místní ovce. Na jeho prodej vás upozorní cedule všude možně po ostrově, nebo se můžete zastavit v mlékárně Gligora ve vesnici Kolan, jejíž sýr získává ta nejlepší ocenění. Ale pozor, u sýru zde rozhodně neskončíte a nejspíš budete odcházet s taškou naditou olivami, voňavými klobáskami, olivovými oleji, fíkovými placičkami a další spoustou místních delikates.
P. S. Pag očima dvouleťáka
A jak by dovolenou na Pagu hodnotil náš chlapeček? Řekla bych, že více než kladně. Moře ho oslnilo natolik, že se do konce týdne začal sám potápět a nechal se nadnášet vodou za pomoci rukávků. Vystačil si s jedním kyblíkem a lopatkou, protože vlny mu sem tam vyplavily něco zajímavého, jako třeba malou panenku nebo sepiovou kost. Moc ho bavilo běhat v historických uličkách, ochutnávat zmrzlinu, zkoumat, co kde cvrká a bimbá a vztekal se za celou dobu snad jen jednou. Takže poselství na závěr: maminky, nebojte se toho. Chorvatskem třeba začnete a nakopne vás to k tomu, že příští cestu už podniknete v cestovatelském stylu, který je vám blízký. Já už si to dovedu představit zase o něco líp. :)
Karolans procestovala 31 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.