Realita na Realu Madrid
Chceš zažít na fotbale divadelní atmosféru ? Jdi na Real Madrid aneb bez chytrého mobilu tam nelez ..
Cestopis z roku 2023 napsal lma
Ve zdejším průvodci o Madridu najdete tuto zmínku :
„ Fotbal není v Madridu jen sportovní událostí. Je to svátek a elektrizující atmosféra na stadionu pro 80.000 lidí nabije naprosto každého. “
Tak to na nějakou elektrizující atmosféru rovnou zapomeňte ! Jako zachytil jsem ,že fotbal v Barceloně či na Realu je spíše divadlo a z části i turistická atrakce ,ale tohle předčilo všechna černá očekávání .. Minulý týden jsem navštívil ligové utkání Real Madrid vs Espanyol Barcelona (3:1) a ač byl plný stadión 60 000 hlav (stadión Santiágo Bernabéu je aktuálně v rekonstrukci a kapacita je snížená) ,tak atmosféra byla jedna velká bída ! Chorály ,vlajky na tyčích ,choreografie či snad dokonce pyrotechnika - na Realu zapomeňte !
Real Madrid nemá ani pořádný kotel respektive hrstka nadšenců se fandit snaží ,ale je to kapka v moři .. Místy bylo na stadiónu takové ticho ,že byli slyšet pokyny z laviček a křik hráčů na hřišti. Po většinu zápasu byl byl více slyšet sektor Espanyolu (cca 200 - 250 lidí). Ani když dal Real branku nebyl to žádný výbuch nadšení (když jsem byl třeba v Portu ,kde bylo 50 000 lidí tak při brance to byl gejzír nadšení ,že se stadión otřásal v základech) ,tady se nic takového nakonalo ..
Zhruba 10 minut před koncem se tisíce lidí zvedlo a mířili na metro po skončení žádná děkovačka
(na rozdíl od hostů) pouze 5 hráčů Realu symbolicky zatleskalo.
Zaujalo mě ,že dost fanoušků v mém okolí v domácích dresech v průběhu zápasu vybalilo svačiny ..
Dovolím si tvrdit ,že tak 20% diváku byli turisté (selfíčka jela jedno za druhým ..).
Další raritou je ,že na Real pokud koupíte vstupenku online ,tak musíte mít chytrý telefon a stáhnout si aplikaci pro zobrazení - tištěná není možná. Já který patřím mezi tu hrstku co chytrý telefon nevlastní jsem si ho musel vypůjčit .
Takže závěrečné shrnutí : na Realu možná uvidíte dobrý fotbal před plným hledištěm ,ale atmosféra nulová (mě to dá se říci nudilo a za těch 55 euro to určitě nestálo !). Samozřejmě možná když přijede FC Barcelona či v zápasech LM to může vypadat jinak ,ale celkově je fotbal je na Realu spíše divadlo !
lma procestoval 35 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 11 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.