Reportáž ze zápasu gambijské ligy
Jak vypadá návštěva zápasu nejvyšší fotbalové ligy v Gambii? Inu, zážitek je to veliký a na následujících řádcích se vám ho pokusím co nejlépe zprostředkovat.
Cestopis z roku 2024 napsal adamvas69
Dobrodružství začíná už před samotným zápasem. Schválně si zkuste najít rozpis příštího kola gambijské ligy a k němu informace o tom, na kterém stadionu se který zápas hraje. Jestli se vám to podařilo, tak jste lepší než já, je to totiž v podstatě nemožné. Stadionů je tu výrazně méně než klubů, a tak na některých má domácí hřiště více týmů. Aby to bylo ještě složitější, tak to obvykle neodpovídá domácímu hřišti uvedenému u klubu na Wikipedii. Nezbylo mi tedy než týmy obepsat na sociálních sítích a zeptat se jich, kde budou toto kolo hrát. Lokaci jsem nakonec zjistil u 4 z 5 zápasů kola, což je solidní skóre.
Většina zápasů se hraje v největším městě, jehož název si našinec snadno zapamatuje, je to totiž Serekunda. Mimochodem i místní týmy mají zajímavá jména, mým favoritem je tým Better Tomorrow, ale za zmínku stojí i jména jako Fortune, Armed Forces, Real Banjul nebo FC Steve Biko. Z logistických důvodů volím zápas právě FC Steve Biko proti Marimoo, který se má hrát na Bakau mini stadium.
Lokaci bychom tedy měli, taxikář už čeká před hotelem, a tak můžeme vyrazit. Že mě nečeká úplný Camp Nou se dá vytušit už z toho, že na mapě je stadion označen jen malou tečkou. Další indicií je příjezdová cesta ke stadionu, která by byla solidní výzvou i pro leckterý tank. Po nějakých 20 minutách jízdy se však konečně ocitám v místním fotbalovém svatostánku a jdu k pánovi, který prodává vstupenky. Jelikož se jedná o nejvyšší ligu a dá se očekávat světový fotbal, tak vstupné stojí celých 20 gambijských dalasi, což je přibližně 7 Kč. Za dalších 20 dalasi vyfasujete plastovou židli, kterou si můžete umístit na tribunu. Slovo tribuna je možná silný výraz, jedná se o staveniště budovy ve které jsou šatny týmů a na jejíž střeše stojí či sedí fanoušci. Ti jsou však rozeseti v celém širokém okolí a sedí všude možně, některé děti celý zápas stráví například zavěšené na plotu za brankou. Za tou se celý zápas pase stádo ovcí, zřejmě ani ony o tu dnešní slávu nechtějí přijít. Nad hřištěm pak krouží několik velkých dravců, kteří nejspíš čekají na prvního odpadnuvšího hráče. Vzhledem k pekelné teplotě 36 stupňů ve stínu jsou jejich vyhlídky celkem nadějné. Zápas od začátku příliš krásy nenabízí, na vině je i stav místního pažitu. Narozdíl od většiny zdejších plácků je tady alespoň trávník, ale množství nerovností činí přihrávku po zemi v podstatě nemožnou. V lepším případě se z ní stane přihrávka skákavá, v tom horším pak rovnou vysoký centr. První poločas branku nepřinesl a tak tu máme přestávku, kterou u nás běžně hladový a žíznivý fanoušek využívá k cestě pro pivo a klobásu.
Obojí by tu hledal marně. K pití dostanete jen vodu, ale u jídla je nabídka mnohem zajímavější. První variantou je oloupaný pomeranč za férových 10 dalasi (3,5 Kč), za stejnou cenu si potom můžete koupit i malý igelitový sáček se zvláštním žlutohnědým obsahem. Jedná se o zmrzlinu z plodů baobabu a je výborná. Sladká, chutí připomíná banán s jemnou kyselinkou. Samozřejmě riskujete, že na její chuť budete vzpomínat ještě dlouho po zápase až se vaše střeva budou vypořádávat s následky vaší touhy po osvěžení, ale u mě se to nakonec obešlo i bez této dohry.
Diváků na tento svátek fotbalu v nejmenší africké zemi dorazilo pouhých 150 až 200. Kvantitu bohužel nedohnali ani zápalem ve fandění, protože se žádné organizované fandění ani nekonalo. Žádný chorál ani bubny, jen občas individuální výkřiky, v tomto ohledu jsem si od zápasu sliboval určitě více. Ani hráči na hřišti kvalitu oproti první půli příliš nezvedli a tak jsme viděli jedinou bezbrankovou remízu v celém kole, což je určitě škoda. Na druhou stranu ještě žádný bezbrankový zápas v mém životě pro mě ještě nebyl takovým zážitkem.
P.S. Dovětek pro FK Pardubice. Hráče #12 z FC Steve Biko podepsat dřív než to udělá Real Madrid!
adamvas69 procestoval(a) 39 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 1 rokem a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.
Super cestopis!!!
Možná by v FC Steve Biko měli draftovat někoho z tribuny Sever, úspěch chorea by byl dozajista zaručen.
Super cestopis!!!
Ahoj Adame, tak to jsi mě fakt pobavil. Hlavně tím, ze jsem rad, že je nás víc takových bláznů co jdou v Africe na fotbal👋⚽️🤣. Byl jsem takhle v Serekundě v prosinci 22, když se hrálo MS v Kataru, na dvou mačích a oproti tobě mě překvapilo, že tam bylo nejmíň 500 lidí a kotle fanoušků v dresech a s bubny. Fandili hudbou a tancování a bylo to neskutečný. Zašel jsem i na tzv. Národní sradion rozšířenou zdí😃
V prosinci 23 jsem takhle navštívil 4 zápasy v Pobřeží Slonoviny.
Podnikáš víc takových tripů? Když tak se ozvi, třeba jen na pokec✌️🌎
V prosinci 23 jsem takhle navštívil 4 zápasy v Pobřeží Slonoviny.
Podnikáš víc takových tripů? Když tak se ozvi, třeba jen na pokec✌️🌎
Kafíno, kdy bude další cestopis? Třeba ze zmiňovaného Pobřeží slonoviny?
Kafíno, kdy bude další cestopis? Třeba ze zmiňovaného Pobřeží slonoviny?
Ahoj Azul, možná bych si neskromně pomyslel, že se Ti po mě stýská a nebo, že něco z toho co jsem sepsal, se Ti líbilo😃😜
Nicméně na psaní už nemám kapacitu. Začal jsem jezdit po ČR s přednáškami o mém způsobu cestování. Tak určitě přijď! Rád Tě uvidím✌️🌎
Kafíno, já se přidávám k Azul, tvoje cestopisy tady patří k těm nejlepším, vždycky si je ráda přečtu (a to přestože nejsem fotbalový nadšenec).
Álo, já nemám zas tolik kapesníků😜 To bych ani nečekal, že se tolika( 2) lidem líbilo😋 V současnosti to fakt nedám, ale přijď na přednášku, tam je to i obrazem✌️🌎
Jinak moc díky🥰
Jinak moc díky🥰
Hezký! není Afrika, jako Afrika, připojuji snímek z utkání v Maspalomas. Politicky vlastně Evropská unie, takže místní Pelta určitě pošéfoval dotace a umělý povrch... (jsem laik, ale myslim že zrovna na Kanárech by měli trávu zelenou celoročně bez nějakejch větších snah...) + Neznám detaily korona-opatření, ale všimněte si, jak si hráči i rozhodčí) pečlivě zakrývají rouškami brady. Za 15 let tuhle fotku z r. 2020 nepochopí vůbec nikdo....
Jednou jsme byli na Gran Canarii a zrovna v Maspalomas je poušť s dunami, takže tam se asi pažit bez zavlažování neobejde. Suchý jih.
A ještě ke Gambii. Škoda, že král neumožní si zahrát na MacCarthy Square přímo v Banjulu. Tamní pitch slouží jen pro ceremonie a kriket.