Reunion a Mauricius v jednom balíčku
Rád bych Vám popsal neuvěřitelnou krásu a další užitečné informace, turisty moc nedotčené, zelené perly Indického oceánu jménem Reunion a jeho severovýchodního bratříčka s nádhernými plážemi Mauricius
Cestopis z roku 2022 napsal Honza S._1
Ahoj, na jaře roku 2022 (1. polovina dubna) jsme se ženou vydali na dva ostrovy v Indickém oceánu - Reunion a Mauricius. Nejsme žádní Emilové Holubové, ale zase už jsme nějakou tu zemi sami bez průvodce projeli, a tak i zde jsme se vydali pochopitelně sami bez nějaké cestovky.
Jelikož rádi chodíme po horách, tak hlavním cílem nebyl známější Mauricius, ale naopak francouzské zámořské území, zelený Reunion. Při plánování našich túr tentokrát nebyl limitem jenom stanovený čas na daném území, ale taky fakt, že žena byla na ostrově ve druhém trimestru těhotenství. Kdo má čas a chuť a alespoň trochu znalosti francouzštiny, může do nekonečna číst o jednotlivých trecích na stránce http://www.randopitons.re . My jsme tak taky činili ve spolupráci s klasickými mapami na Seznamu, které se nám až na jednu malou chybu opět skvěle osvědčily.
Na Reunion se nejlépe dostanete přes Paříž. Přímá linka Paříž - Reunion lítá 4x denně s různými aerolinkami. Cena je stejná u všech aerolinek, takže my jsme šli do Air France z důvodu pokračování na Mauricius, ideálních časů (let přes noc) a taky z důvodu snazšího využití voucheru, kdybychom dovolenou z nějakého důvodu rušili. Letěli jsme z Prahy na letiště CDG a pak přes noc na Reunion na sever ostrova na letiště Saint - Denis.
Při příletu nás přivítalo teplo a vlhko, které podpořil končící cyklon. V rámci areálu letiště kousek od příletové haly jsme si vyzvedli, na celý pobyt předem zarezerované, téměř nové Twingo od společnosti Rent a Car. Celé půjčení a jednání s Rent a Car bylo bez problémů, byť nám nikdy nedošlo oficiální potvrzení objednávky (udělejte si screen).
Ostrov jsme objížděli dokola od severozápadu na jih a pak zpět přes východ na sever k letišti. První dvě noci jsme bydleli přes AirBnB v La Saline-Les-Bains u příjemné stejnojmenné pláže. Odsud se dá do hodinky dojet na nádhernou krátkou túru Dos-d'Âne, kde 2/3 túry koukáte na, dle nás nejhezčí oblast ostrova Cirque Mafate. Okruh je hodně oblíbený a není tak náročný, takže malé parkoviště na začátku túry je brzy plné.
Ze stejného ubytování jsme dojeli též na svítání k hoře Maido. Svítání je tu nádherné, když zrovna nejsou mraky, což nám vyšlo tak napůl. Z výhledu se dá jít poté krásná hřebenovka na Le Grande Benáre. Nám bohužel během túry přišla mlha a déšť, takže jsme na vrchol nedošli a otočili se zpět.
Druhé ubytování jsme měli v městu Saint-Pierre v Lagoon Austral, což je ideální poloha pro vyrážení na túry ve středu a východě ostrova. Sice je to pokaždé min 30 minut, ale zase to není nikde dále než 60 min. Při přejezdu na jih ostrova doporučujeme navštívit pláž Saint-Leu a Jardin de Tortures (vstup 9 €), kde vidíte spoustu želv a květin. Želvy si můžete zkusit i nakrmit. V Saint-Pierre jsou v sobotu ráno (opravdu ráno, od 6h už jsou tam místní - místní všeobecně vstávají hodně brzy) obrovské trhy, kde můžete koupit čerstvé ryby, ovoce, zeleninu, vanilku, suvenýry či živého kohouta :)
Z jihu ostrova se dá za cca 75 min dojet ke startu na túru k nejvyššímu vodopádu Francie Trou de Fer. Bohužel na místě jsme zjistili, že v srpnu 2021 došlo k sesunutí svahu u vyhlídky na tento vodopád, takže cesta k němu je zavřena. K vodopádu jsou 4 cesty, které se těsně před konce spojí. 3 z nich byly zavřeny, jedna z nich ne, takže se dá jít těsně před vyhlídku, kam se fakt nikdo nevydává. Celá oblast je obklopena famózním lesem Foret Belouve. Je to spíše prales, obzvlášť část po GR1 je dobře udržovaná (místy chodíte po lávkách, místy po měkkém podkladu), přitom ale divoká příroda je všude okolo.
Dále jsme z jihu postupně ještě udělali výlety na Dimitile, Feneteres des Makes, téměř úplně černou pláž L'Etang Salé, sopku Piton de la Fournaise a botanickou zahradu Le jardin de parfums et des épices. Z prvních dvou míst jsou výhledy do údolí Cilaos. Pláž L'Etang Salé je výborná ke koupání ve vlnách. Sopka je prostě sopka, úplně jiná krajina, ale výstup a pohled do kráteru určitě stojí za to. Botanická zahrada je se vstupným (8€/osoba), dá se zaplatit i s průvodcem, ale bohužel je výklad jen ve francouzštině, což je limitující. Pokud máte alespoň základy francouzštiny, tak se vyplatí si pár euro připlatit. Za zmínku stojí i kvůli žralokům nekoupací pláž Plage de Sable Noir s totálně černým pískem.
Poslední den na Reunionu jsme si nechali na přejezd ze Saint-Pierre zpátky k letišti. Abychom den vyplnili, tak jsme po cestě stavěli a šli ke každému možnému vodopádu. A že jich po cestě je. Hned na úvod je fantastický vodopád Grand Galet, který je hned u cesty. Ráno jsme u něj byli sami, za dvě hodiny se tam nedalo projet přes úzkou silnici, která kolem vede. Chtěli jsme pak pěšky dojít ke Cap Blanc a Cascade La Foiullée. Bohužel vodopády nejsou moc vidět nebo se po nich musí jít nějakou menší cestou, tudíž toto místo nedoporučujeme. Na východě stojí za krátkou zastávku Grand Brule, tj. ztvrdlá láva, která tekla při erupcích do moře. Po cestě jsou tyto zastávky několikrát z jednotlivých roků exploze. Z hlavní cesty je výhodné udělat k Anse de Cascades, což je v podstatě neuvěřitelně široká zelená skalní stěna s mnoha vodopády. Naživo vypadají lépe než na fotkách. Hned při cestě je kostel Notre Dame des Laves, neboli kostel, kterému se vyhnula tekoucí se láva.
Aby vodopádů nebylo málo, tak jsme si zajeli ještě na vyhlídku na impozantní vodopád Takamaka, respektive opět soustavu vodopádů a na konec cesty, jsme i s čelovkami při návratu zašli k nádhernému vodopádu Cascade Blanche, který nám při příletu znemožnil vidět cyklon. Takamaka i Cascade Blanche stojí za to. Takamaka je 2 min u parkoviště. K druhému vodopádu se musí techničtější cestou dolů a pak zase tou stejnou zpět.
VÝHODY Reunionu v souhrnu
- nádherná příroda - všude zeleno, vysoké hory, úžasné vodopády, fantastické lesy a na východě zajímavá sopečná krajina
- teplé moře a celkově příjemné klima (den 28°C, noc 25°C), kolem pobřeží pořád hezky
- velmi málo turistů
- je to EU - platí se eurem a data máte jak kdekoliv v Evropě
NEVÝHODY Reunionu v souhrnu
- v horách velmi brzy mraky (cca od 11 - 12h) a déšť Vás nesmí překvapit
- draho - není to Havaj, ale určitě dráž než v kontinentální Francii či na Korsice
- některé pláže nemají poblíž korálovou bariéru, či uměle vytvořenou kamennou zábranu, a tak se v nich nedá kvůli hrozbě žralokům koupat
MAURICIUS - pláže, pláže, pláže, bílý písek, dobré jídlo, mix kultur a trochu hezké přírody.
Přelet jsme zvládli za pomocí vrtulového letadlo v podání spolupráce Air France a Air Mauritius, prodrali se na letišti vstupní byrokracií a anitigen testem na covid (na výsledek se nečeká, asi by se vám ozvali, pokud byste byli pozitivní) a pak se pomocí agentury HolidayTaxis nechali dovést do Flic en Flac. Objednali jsme si předem sdílený autobus do resortu, co byl poblíž, ale nakonec jsme jeli sami dva v novém SUV s řidičem. Za 22 € pro oba good deal :)
Ubytování jsme měli opět přes AirBnB na Avenue du Radar u paní Pascale. Ubytko asi 150 m od moře, prostorné a poblíž jsou hned skvělé místa na jídlo - Creole Shack (mají jídlo jen v poledne a na výběr je pouze 3 jídel z denního chodu; domácí kokosová zmrzlina je ale fakt top), La Faong Zi (čínani, obří porce, skvělé jídlo) a hlavně pouliční stánek Asha&Rishi Fast Foods s lokálními specialitami (hlavně roti, které je ale vykoupení již během dopoledne). V tomto stánku jí spoustu místních. Vegan roti stojí asi 15rp.
Pláž v Flic en Flac je nádherná, nebyla vůbec přeplněná, bylo tam hodně rodin s dětmi, protože je mělká. Dalo se i šnorchlovat a vidět korály a barevné ryby. Dle nás nejhezčí pláž na západě ostrova. Jíst se dá ve food truckách, které stojí hned u pláže. Ceny jak u nás, kvalita jídla dobrá.
Ke konci pobytu jsme si opět půjčili auto. Namísto slíbeného malého auta s automatem, jsme od společnosti Ola Mauritius dostali, kvůli nehodě auta u předchozího pronajímatele starý rozhrkaný Hyundai Eon. Společnost má dobré recenze, ale my nebyli vůbec spokojeni. Auto bylo s manuálem, po vyžádání nám dali cenu jako za manuál. Ale auto byl fakt otlučený krám, kterému pískala kola. Postupem času jsme se sním sžili, ale i tak jsme byli rádi, že jsme ho vrátili. Vrácení bylo přes jinou agenturu, ale bez problémů.
Půjčení auta se ale vyplatí, neboť i Mauricius nabízí hezká místa na projetí. Za výstup stojí určitě na jihu umístěný Le Morne, ze kterého je krásný výhled na přilehlé ostrůvky a podvodní vodopád. Konec výstupu je ale technicky náročný a hodí se mít pevnou obuv. Dále na jihozápadě stojí za vidění placený areál Chamarel s barevnou lávou a vodopádem. Vodopád hezký, ale po předchozí návštěvě Reunionu vás do kolen nedostane. V okolí jsou pak i další zajímavá místa (Grand Bassin Temple, Tamarind falls, Alexandra Falls), záleží na vašem čase a chuti chodit.
Předposlední den jsme vyrazili na sever do Grand Baie na plavbu katamaránem s Wind Dancer Cruises (2400 rp/os) na ostrovy Flat Island, Gabriel Island a Gunner's Coin. Plavba je na celý den s návratem kolem 16h, cca 1,5 hodiny se jede k ostrovu Flat, kde vás vysadí na 1,5 hod na úžasnou bílou pláž, pak vás člunem dovezou zpět na katamarán na již připravený dobrý oběd, poté na hodinu přesun na Gabriel Island, který je hned naproti. U pláží plavou rejnoci či mořské želvy. Po cestě zpět katamarán zastaví u nepřístupného ostrova Gunner's Coin, kde přes půlhodiny plavete a šnorchlujete v moři a kocháte se barevnými korály, murénami, rybami atd. Výletů podobného tipu je možno najít spoustu, tato firma a posádka byla super. Pokud se na plavbu vydáte, stojí za to navštívit všechny 3 ostrovy. Když zažijete průtrž po cestě tam, poznáte, že mořská nemoc je celosvětová. My jsme byli naštěstí bez nevolnosti..Možná je to pro někoho moc turistický, ale tato plavba byla pro nás jedním z vrcholů celého Mauricia.
Poslední den už jen návštěva Port Louis a přesun na letiště. Hlavní město má hezká a zajímavá místa (Blue Penny Museum se světoznámými známkami Modrý a Oranžový Mauricius, Umbrella street , Aapravasi Ghat, park Jardin de la Compagnie), ale spíše je to hlučné, špinavé a chaotické město.
Celkově nás 18 denní úžasná dovolená vyšla na necelých 110.000 Kč, přičemž nejvíce jsme utratili za letenky (38.500 Kč), za ubytování (30.500 Kč) a půjčení auta (11.000 Kč za 12 dní). Zbytek bylo jídlo, výlety, vstupné, dárky domů, pojištění atd. Kdo chce jet low-cost může určitě ušetřit na ubytování a omezit aktivity a návštěvy muzeí atd. Na letenkách se dají ušetřit bohužel max jednotky tisíc, pokud vychytáte nějakou akci. Oba ostrovy jsou bezpečné, s teplým mořem (kolem 28°C), pokud umíte francouzsky, lépe pro vás. Mauricius angličtina jako bývalá britská kolonie samozřejmě bez problémů, na Reunionu s angličtinou jak kde, ale spíše s ní nepočítejte.
Na Reunion si určitě vezměte dobré pohorky a pláštěnku. Déšť přichází často, jelikož je ale teplo, tak pod pláštěnkou máte jen tričko a v podstatě ho ani nevnímáte a taky pak máte spoustu fotek s duhou. Ostrov nám učaroval kouzelnou přírodou, všude přítomnou zelení a celkovou pohodou. Určitě se budeme chtít sem jednou vrátit. Mauricius má fantastické pláže (nám se nejvíce líbila pláž v Flic en Flac a pak pláže na katamaránovém výletu na severní ostrovy) a zajímavou směs všech náboženství a kultur, kde nikdo nemá s nikým problém. Ostrov je ale hodně orientovaný na turisty a bohužel pro nás Evropany leží hodně daleko. Dle nás je lepší letět někam blíž, kde je možno rovněž najít bílý písek a krásné teplé moře. Jako doplněk k Reunionu, který nemá tak nádherné pláže, je ale super.
Honza S._1 procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Díky za inspirativní cestopis. Kvůli kovidovemu šílenství jsme cestu na Mauricius museli o 2,5 roku posunout, takže snad v lednu přidám i já nějaké poznatky. Ale ten první je, je auto na 10 dní (s vlastním pojištěním) je/bylo od 5.200 Kč.
Nám se Flic en Flac třeba vůbec nelíbila. Projeli jsme tam toho opravdu strašně moc, byli jsme 14 dní. Nám se nejvíc líbila pláž pod horou Le Morne. Skoro nikdo tam nebyl, nádherná voda, bez bordelu. Klid. Úplně na vrchol hory jsme nevystoupali, celou dobu tam bylo zavřeno kvůli dešťům, až poslední den otevřeli bránu a nahoře to bylo dost mokré a klouzalo, my jsme se pár metrů před vrcholem vybáli. I tak ten výstup a výhled stál za to. Port Louis opravdu chaos a ošuntělé město. My jsme ale spíš na přírodu. V Chamarel jsme byli v rhumerii a bylo to fajn. Zažili jsme výlet s blouděním v třtinovém poli - nezapomenutelné :-) Jinak všichni na Mauriciu nám přišli velmi milí, ochotně poradili, pomohli. Na celou dobu jsme měli půjčené auto, cca 11tis/14dní. Ale je to 2-3r zpět.
Děkuji za pěkný cestopis, fotky > text. Sem tam chybička, ale to se přežije :) Mám dotaz, kolik byl plánovaný rozpočet a kolik finále? Tenhle dvojboj bychom také chtěli absolvovat.
Ahoj Honzo, zpáteční letenka do jedné destinace se nevyplatila? Měla jsem za to, že by vyšlo levněji koupit zpáteční letenku třeba jen na Reunion a na Mauricius si jen zaletět na otočku? Nebo to vycházelo podobně a je lepší neplýtvat čas přesunem zpět?
Když jsme letenky kupovali, tak bylo u AirFrance úplně jedno, odkud bylo místo návratu, proto jsme přelítávali jen tam. Pokud cena není výrazně dražší, nemá smysl se vracet zpět, kupovat zpáteční letenku a ztrácet čas. I když přelet je jen pár desítek minut, s cestou na letiště atd. to stejně půl den vezme, to radši si déle užít moře ;)