Řím
tak trochu jiný cestopis
Cestopis z roku 2019 napsala Šárka Skrbková
Řím, Roma
Římané nemilovali Řím, protože byl velký. Byl velký, protože ho milovali. Všechny cesty vedou do Říma. Vidět Řím a zemřít. To je jen několik citátů věnovaných Římu, a tak když jsem se rozhodovala, kde budu studovat, moje volba byla celkem jasná, Itálie poblíž Říma. Toto krásné město bylo od mojí univerzity vzdálené 100 kilometrů, a tak za jeden semestr jsem jej navštívila hned několikrát. Tak na začátek trocha historie. Řím byl od 4. do 1. století př. n. l. mocné impérium. Kdo chce, zbytek textu si jistě vyhledá na internetu, teď se spíš podíváme na to, co stojí v Římě za návštěvu.
Hlavní památkou je Koloseum, které jsem určitě nemohla vynechat. Překvapilo mě, že kolem Kolosea vede celkem rušná silnice, což trochu tu atmosféru velkolepé historické budovy ruší. Koloseum určitě stojí za návštěvu, pokud jste student, můžete v Římě na studentském vstupné ušetřit nemalý obnos. Procházet se po místech, kde se kdysi odehrávaly bitvy na život a na smrt, kde gladiátoři čekali, zda je publikum nechá žít či potrestá smrtí, byl pozoruhodný zážitek. Koloseum mohlo navštívit až 70 000 diváků. Císař Titus tu uspořádal krvavé zápasy, které trvaly celých 100 dní. Doporučuji si ke Koloseu udělat vycházku i večer, kdy je nádherně osvětlené a v období Vánoc je zde nádherně vyzdobený vánoční stromeček.
Kousek od Kolosea naleznete Forrum Romanum a Foro di Traiano neboli srdce antického Říma. Jsou to pozůstatky starých chrámů. Určitě zahlédnete několik opuštěných koček, které se rády vyhřívají na starodávných kamenech. Řím je posetý opuštěnými kočkami, Římané kočky prostě milují. Jako suvenýr si můžete odvést i kalendáře nebo obrazy, kde kočky pózují na historických místech.
Dalším významným místem je Vatikán. Nejmenší stát ve státě. Skládá se ze Svatopetrského náměstí, baziliky a zahrad. Symbolem papeže jsou překřížené klíče, které najdete jako keře vystřižené v zahradách. Návštěva baziliky stojí za to, vstup je zdarma, pozor ovšem v létě, je třeba mít zakrytá ramena a kolena, tak jako skoro ve všech kostelích v Římě. Nejlépe investované peníze bylo 5 euro utracených za vstup na baziliku. Vyjdete sice trochu schodů, ale za tu námahu ten kouzelný výhled rozhodně stojí. Pokud chcete navštívit Sixtinskou kapli, je třeba mít předem rezervaci. Ale můžete též využít poslední neděli v měsíci, kdy je vstupné zdarma, jen se obrňte pevnými nervy, protože času ve frontě strávíte opravdu hodně, tak zda Vám to za to stojí. Celý Vatikán hlídá Švýcarská garda v historických oblecích, až Vám budou cukat koutky při pohledu mladíka v modru-žlutém pruhovaném oděvu, nenechte se zmást, tito chlapci jsou jedni z nejlépe vycvičených na světě a stát se členem Švýcarské gardy je opravdu čest.
Kousek od Vatikánu se nachází Andělský hrad (tajemné místo úkrytu Iluminátu z románu Dana Browna, ke kterému se ještě vrátíme). Během léta se zde konají trhy a hrají pouliční umělci, máte krásný výhled na baziliku a zároveň si můžete udělat krásnou procházku podél řeky Tibery.
Fontána di Trevi. Pro mě rozhodně jedno z nejkrásnějších míst v Římě. Za návštěvu stojí jak během dne, tak během noci, kdy je krásně osvětlená. V jejím okolí se dá koupit snad ta nejlepší pizza a zmrzlina v celém Římě. Jedna pověst praví, že kdo hodí do fontány minci, tak se do Říma ještě vrátí. Jiná legenda je přívětivější pro dívky, ta říká, že pokud do fontány hodíte dvě mince, zamiluje se do vás Ital a pokud hodíte mince tři, tak si toho Itala rovnou vezmete. No rozhodně to stojí za pokus, ne? :)
Další překrásnou fontánou je Fontána čtyř řek na piazza Navonna. Impozantní fontána, kterou vytvořil Bernini v roce 1651. Dříve sloužilo náměstí jako tržiště, dnes se tam scházejí umělci. Pokud si chcete přivést jako suvenýr portrét, určitě si vyberte některého z umělců na tomto náměstí či poblíž Španělských schodů. Cena se pohybuje cca kolem 40 EUR.
Španělské schody doporučuji navštívit během letních měsíců, kdy zde naleznete krásně rozkvetlé květiny. Pod schody se nachází jedna z nejdražších nákupních zón v Římě, takže pokud si chcete koupit novou kabelkou od Louis Vuitton nebo botičky Jimmy Choo, rozhodně tuto ulici nevynechejte. Ale doporučuji si ji projít, i když nechcete zruinovat svoji peněženku, je to malebná ulička s překrásnými výlohami.
Další místo, které mě nadchlo, byl Pantheon. Úžasný „kostel“ s dírou ve střeše, tudíž tam při dešti trochu naprší. Pokud ale budete mít štěstí jako já, můžete si poslechnout koncert zdarma. V této budově je přímo vynikající akustika. Po levé straně se nachází malebný kostelík, v průvodcích na něj odkaz často nenajdete, za prohlídku určitě stojí. Má krásnou dřevěnou výzdobu a strop, kde budete mít pocit, že koukáte přímo na hvězdy. Další ne často zmiňovaným místem jsou Ústa pravdy. Jedná se o sochu, jak je z názvu patrné, s otevřenými ústy. Manželé tam vodili manželky, aby přísahaly, že nebyly nevěrné. Legenda přetrvala do dnešního dne, pokud lžete, socha vám ruku ukousne. Proto si rozmyslete, zda to chce riskovat kvůli fotce, ale místo určitě nevynechejte. Nachází se asi 15 minut chůze od Kolosea.
Památník Viktora Emanuella II. nemají Římané příliš v oblibě, proto ho často hanlivě nazývají svatební dort. Výhled z této budovy je ovšem dechberoucí. Kousek najdete další kostel (Řím je posetý kostely, prý je jich víc než 100) a malou sochu Romuse a Remuses s vlčicí. Originál této sochy najdete v muzeu.
Já také nevynechala ostrov Isola Tibera. Pokud si chcete vychutnat Řím se vším všudy, sedněte si do malebné kavárny a objednejte si výborné capuccino a croasant. Kuřáky asi zklamu, v Itálii se ve většině restauracích striktně nekouří. Užijete si i nákupy módy, Itálie je módou proslulá, pozor si ovšem dejte na siestu, přes poledne je většina krámů zavřená. Kupte si i víno, italské víno je dobré a levné. Rovněž si zjistěte státní svátky v době návštěvy, všechny krámy mají zavřeno. Co ovšem potěší především dívky, Italové milují ženy a nestydí se dívkám lichotit, určitě vám zvednou sebevědomí. Přesto buďte pozorní na projíždějící skútry, k Itálii to prostě patří. V Itálii se bez problémů domluvíte anglicky, obzvláště s mladší generací. Přesto je slušné naučit se aspoň pozdravit, poděkovat a rozloučit se v italštině. Buon giorno, grazie, arrivederci …
Andělé a démoni
Kdo má rád dobrodružné knihy Dana Browna, určitě by neměl vynechat knihu/film Andělé a démoni před odjezdem do Říma. Poté si můžete udělat vyhlídkovou cestu po filmových místech. Bohužel Vás ale zklamu. Mnoho scén z filmu Andělé a démoni se natáčelo ve filmových studiích v Los Angeles. Fontána čtyř řek je hluboká cca po kolena, a tudíž by zloduch měl problém zde utopit profesora Langdona. Vnitřek Baziliky svatého Petra byl také točen ve filmovém studiu. Vatikán nedal souhlas s natáčením. Ale třeba zmíněný vatikánský archiv je skutečný, a však jako běžný smrtelník máte malou pravděpodobnost, že ho budete moci navštívit.
Bleší trh poblíž Porta Portese se koná každou neděli a je několik kilometrů dlouhý. Pokud se Vám něco líbí, kupte to hned, určitě nepočítejte, že si to pořídíte cestou zpátky, protože bude mít problém dojít až na konec. Já si zde pořídila barevný rolák za 2 EURA, který je doteď jedním z mých nejoblíbenějších.
Muzea a zahrady. Pro milovníky kultury máme Řím nespočet zajímavých míst. Villa Borghese je rozhodně jedním z nich. Je zde několik muzeí a překrásný velký park. Dalším netradičním místem k návštěvě je pyramida, kterou si nechal postavit pán jako hrobku.
Pokud se rozhodnete navštívit Řím v únoru, určitě nevynechejte karneval. Lidé v maskách prochází ulicemi a tančí. Atmosféra Vás určitě nadchne.
Zaujal Vás Řím? A jak se tam dostat? Pokud nechcete jet přes cestovní kancelář, i naprostý začátečník v cestování si zvládne dovolenou či prodloužený víkend zařídit sám. Autobusem se tam dostanete se Student Agency několikrát do týdně a ceny se pohybuju okolo 1600 Kč, ale strávíte několik hodin sezením v autobuse. Takže bych se přikláněla v letadlu. Běžná cena zpáteční letenky se pohybuje kolem 3 tisíc Kč, ale pokud budete hlídat akce, dá se do Říma pořídit i zpáteční letenka například za 500 Kč. Já jsem jednou měla štěstí na akci a do Říma jsem letěla za 129 korun (jednosměrná letenka), víc peněz zaplatím i za cestu do Prahy. Rozhodně doporučuji společnost Wizzair, kde se dají sehnat opravdu levné letenky nejen do Říma.
Na co si dát v Římě pozor? Určitě tak jako v každém městě na kapsáře a podle mě i pouliční prodavače. Jednou jsem navštívila Řím, když mírně poprchávalo, deštník jsem s sebou měla, ale nechtěla jsem ho vytahovat. Asi 20 prodavačů mi deštník nabízelo, ze začátku jsem odmítala slušně, ke konci už jsem byla trošku protivnější. Poslední prodavač to schytal za ty všechny předchozí, kdy jsem téměř řvala: „Ne. Já si opravdu deštník koupit nechci.“ Abych měla od nich klid, vytáhla jsem svůj deštník a tady se projevila originalita prodejců, další mě oslovil: „Vidím, že máte deštník, ale nechtěla byste radši pláštěnku?“ :-D
Procestovala jsem desítky měst ve všech možných státech a Řím patří mezi mé nejoblíbenější a vždy se tam ráda vracím, proto věřím, že toto město okouzlí i Vás. P.S. : pro jistotu jsem si návrat do Říma u Fontány di Trevi pojistila J
Ráda píšu cestopisy, abych inspirovala k cestovaní i ostatní a ukázala, že strach je jenom v jejich hlavě. Cestování nikdy nebylo snadnější, najít si letenku, ubytování a vyrazit za dobrodružství. Před 2 roky jsem vyrazila na svoje největší dobrodružství po Jižní Americe, o němž jsem napsala cestopis, který můžete nyní podpořit v předprodeji. Moc děkuji.
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Hezké shrnutí, i když užitečné hlavně pro ty, kdo do Říma míří poprvé. Pokud to hlavní už znáte nebo máte víc času, doporučuju zamířit do čtvrti za řekou (Trastevere), úplně jinou čtvrtičku Quartiere Coppede nebo levnější antickou památku Caracallovy lázně. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně skončíte v hotelu u hlavního nádraží, stojí za zvážení i výlet do zahrad vily Este v Tivoli nebo směrem k moři do Ostie. Městská hromadná doprava je tu levná a pokud vám nebude stačit metro, fungují tu dobře i informace o dopravě z Google maps.