Road Trip Jordanskem, aneb jak poznat a videt co nejvice za par dni.
Amman airport - Madaba - Hot Springs - Dead Sea - Wadi Al Mujib - Al Karak (Kerak) - Dana - Shobak - Petra - Wadi Rum - Aqaba - Mount Nebo - Amman aiport
Cestopis z roku 2020 napsal Daniel R
Tak jsem v zimě koukal na nejaké akční letenky, na něco co by nebylo tak daleko, ale zaroveň mimo Evropu a moje oči zabrousili na Jordánsko. Abych řekl pravdu, moc jsem o této zemi nevěděl, jen, že hlavní město je Ammán, je tam Petra a Wadi Rum a je to království a používají JOD (obrazně řečeno). Zmínil jsem se kamarádovi na pivu, slovo dalo slovo a ještě v baru jsme si koupili letenky, které i s klasickým ruksakem (nahoru) vyšli na 2500 czk. Času bylo málo a nikdo další se již nepřidal a tak jsme vyrazili ve dvou, což je na druhou stranu zase více efektívní, když máte málo dní - nedohadujete se kam pojedete, co budete dělat, atd..
Hrubý itinerář byl Petra - Wadi Rum - Dead sea..
První věc, kterou doporučuji ještě před odletem, je koupit si online Jordan Pass, který Vám poskytne vízum (samostatně stojí 40 JOD) a i vstupy do mnoha pamatkových zón - Petra, Wadi Rum, atd. - stojí od 70 do 90 JOD, je na Vašem výběru jakou variantu si vyberete - https://www.jordanpass.jo/
Další dobrý tip je stáhnout si mapy offine - google maps nebo mapy.cz - ja si stahuji obě. Hodí se to na navigaci, pokud si nekoupíte místní simku s internetem - nám přišla zbytečná (ušetřili jsme cca 500 czk) a musím říct, že bez problemů jsme s offine maps všude dojeli a internet pak máte na většině ubytování nebo kavárnách atd. v případě potřeby.
Letěli jsme obě cesty se společností Ryanair 18/1/2020 - 21/1/2020 - vše proběhlo ok, žádná velká zpoždění (cca 15 minut zpožděný přílet). Po príletu jsme šli pro víza na passport control a během pár minut jsme už byli za všemi checkpointy a šli pro zarezervované auto (přes Ryanair - Thrifty cars - cena byla nejvýhodnější - bookoval jsem den před odletem - 1700 czk/3 dny + pak doplatek Full CDW přímo u půjčovny 10 JOD/den - doporučuji nikdy nebrat pojištění u online providera, ale přímo u půjčovny a to z několika důvodů: 1) provider má vyšší ceny 2) půjčovna Vám účtuje nižší nebo nulový doplatek v případě čehokoliv - i autorizace y karty je nižší 3)pokud máte pojištění u providera, škodu platíte hned půjčovně a pak případné refundace musíte řešit přes providera a to trvá i pár měsíců a dost nervů.
Byrokracie trvala pár minut, dali jsme si výše zmíněný full CDW a chlapík nám šel ukázat auto. Nečekekali jsme zázrak za tu cenu, 5 let stara Omega, 57k najeto, trochu sjeté pneu, zvenku kosmetické vady - ale doporučuji obejít a vše zaznamenat a předejít případným dohadům při vracení. Také je dobré si vyzkoušet hned na začátku brzdy - jednou jsem měl půjčené auto a musel z kopce dobržďovat ručkou:).
Z letiště jsme jeli přes Madabu - hodně psů kolem silnic, kteří probírají bordel kolem a často skáčou a přebíhají přes cestu - tak nato si dejte pozor - hlavně při horší viditelnosti večer nebo za deště. A také hromady retardérů, které ne vždy jsou úplně vidět. V Madabě nás zaujal model MIGu na jednom z kruháčů. Pak jsme již přes hory ujížděli k Dead Sea.
Při sjezdu k Dead Sea máte možnost stavit se na Panorama Dead Sea - 2 JOD za osobu. Pak již sjedete na higway podél pobřeží. Měli jsme v plánu se zastavit v parku Wadi Al Mujib, ale v zimních měsících je většinou zavřenou kvůli počasí tak jsme udělali jen pár fotek Canyonu s řekou a jeli dál. Pokud chcete okusit Dead sea na vlastní pěst tak se stavte na Point de vue, kde můžete na jednom z mála míst úplně az k Dead sea bez větších problemů a klidně se i vykoupat. Zkuste i chuť vody, je opravdu hodně moc slaná a do vody určitě neprďte:)
Blížil se západ slunce a nám bylo jasné, že za světla už do naší pobytové destinace v Al Karaku nedorazíme. Musím říct, že cesta po tmě byl výživný zážitek - díry na silnicích, mlha, déšť a do toho místní v pohodě si pobíhající po silnicích. Takže cesta se trochu protáhla, průměrná rychlost byla kolem 50km/h. Přesto jsme dorazili do Caiwan hotelu (600 czk/pokoj bez snídaně) v Keraku kolem 20h, v klidu se ubytovali a šli okusit místní speciality a pak se nám podařilo najít i mistní liquor store a sehnat pivko - Jordánsko je klasická islamská země, kde alkohol je pouze ve speciálních obchodech a v restauracích, atd. ho mají minimálně, pouze na pár turistických místech a cena se pohybuje u piva 2,5 - 7 JOD a u vína 10 - x JOD.
Ráno vstáváme se sluncem kolem 6h a obhlížíme historické centrum města, včetně křižáckého hradu, pak již jedem přes pohoří Dana - park, který je dobrý na horskou turistiku, bohužel nemáme čas a i počasí je mizerné - mlha s deštěm - do Shobaku na jeden z největších křižáckých hradů v zemi. Samotné postavení hradu na kopci je impozantní a výhled pak z věží hradu ještě lepší.
Je kolem 10h tak pokračujeme do Petry, jednoho z hlavních cílů, do komplexu vstupujeme kolem poledne a máme něco kolem 5h, což není úplně špatné při svižnější chůzi. Kromě klasické yákladní trasy doporučuji vyjít na Ad Deir - výhledy, nádherný chrám ve skalách a udělat si výstup zelenou trasou, více náročné stoupání, na výhled z "ptačí perspektivy" na pokladnici (The Treasury).
Vše v klidu stíháme a za soumraku se vracíme a ubytováváme v Peace Way Hotel, asi 2 km od Petry - cena cca 1000 czk/pokoj včetně snídaně - pak jdeme zkusit místní jídlo, chvíli nám trvá než nacházíme alespoň trochu ne úplně turistickou knajpu - Bukhara restaurant, kde se slušně najíte kolem 6-10 JOD, záleží co a kolik si dáte.
Ráno po snídani, kolem 7h, jedeme již směr Wadi Rum, další "must see" bod naší cesty. Prijíždíme kolem 10h, vstup je na Jordan Pass, ale autem se max dostanete přes visitor centrum do Wadi Rum village. Pak již jen pěšky nebo si dát tour jeepem s beduínem. Je mnoha alternativ, vše je řízené státem, tudíž ceny jdou fixní a tourist police dbá, aby se vše dodržovalo jak má. Bereme si nejdelší tour na celý den - cca 8h - cena 80 JOD za jeep (tady se vyplatí čím víc Vás bude tím levněji, ale turistů moc nebylo a nechtělo se nám ztrácet čas čekáním jestli se někdo přidá). Provázel nás beduín co uměl slušně anglicky (Abdulah - provází kolem 30 let a má i kemp s velmi přívětivými cenami, případně mohu poskytnout kontakt, dělá i další túry po okolí), ukázal nám i hodně míst, kde jsme nenarazili na turisty, počasí bylo super - 10-15 C, slunečno, ideální na lezení po skalách. Váhali jsme jestli ubytování ve Wadi Rum nebo Aqaba, ale nakonec vyhrálo to, že jsme chtěli vidět Aqabu trochu v noci a obávali se noční teploty ve Wadi Rum, která klesala pod nulu a ve stanech by to nebylo úplně super.
V Aqabě bylo krásných 20 C, ubytovali jsme se v hotelu Cedar (cena 32 JOD/pokoj/snídaně), který byl v centru, hned vedle skvělá místní jídelna Al Muhandes, kde jsme se najedli k prasknutí za 3 JOD každý. Dali jsme sightseeing nočními ulicemi a pak jsme se vydali do místního Duty free portu, kde mají velmi příznivé ceny alkoholu i pár barů s točeným pivem - dali jsme si místní pivo Petra a nebylo špatné.
Následující den po brzké a vydatné snídani se jedeme podívat po pobřeží až k Saudské Arábii, pláže pěkné, ale v lednu ne úplně na koupání. Pak se vracíme a podél hranice s Izraelem jedem pouští, kde čas od času je pár obydlí beduínů a pravidelné strážní věže. Postupně přibývá zeleně a dostáváme se k odbočce na pohoří Dana. Jedeme asi 10km nahoru k vrcholům a kocháme se krajinou a nádhernými výhledy - pak se vracíme a pokračujeme podél celého Dead Sea po Jordan Valley Hwy směrem na Ammán, kde pak odbočujeme směr Mount Nebo a přes Makabu na letiště. Auto vracime bez problémů, rychlé a korektní jednání - nemuseli jsme ani platit 3h navíc, což jsme kvitovali.
Ohledně počasí během dne: Ammán a okolí 3-5 C, Dead Sea 18-23 C, Petra 3-12 C, Wadi Rum 5-10 C, Aqaba 17 - 22 C
Pokud to vše shrnu, viděli a stihli jsme co jsme chtěli - kromě Ammanu. Jordánsko je velmi bezpečná země a místní obyvatelé jsou velmi přátelští a snaží se vždy pomoct. Jsou hrdí na svoji zemi a celkově mě tato země velmi překvapila a zaujala. Pokud budete mít dotazy tak rád poradím co budu vědět.
Daniel R procestoval 42 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Za SIMku jste ušetřili max. 350 kaček, tolik stojí ta turistická od Umniah, kterou prodávají u východu z letiště a má v ceně i 15 minut volání do zahraničí (a ještě jsem dostal k 10GB dat další 3 zdarma... BTW mají appku v angličtině.
Dobry tip, diky;)
Dobry tip, diky;)