Roadtrip po západe USA kde a ako ušetriť
Je veľa blogov a cestopisov o tejto téme. Ja som to teda skúsil poňať trošku inak. Spísal som, čo by som teraz spravil inak, načom by som vedel ušetriť.
Cestopis z roku 2022 napsal johny258
Začiatkom marca sme absolvovali klasický roadtrip po západe USA. Prileteli sme do Los Angeles. Hneď po prílete sme udali smer San Francisco, cesta po pobreží Pacifiku. Zo SF sa išlo do Death Valley, ďalej do Zionu, Monument Valley, Grand Canyon. Odtiaľ do Las Vegas a z Vegas sa išlo do LA, kde sme zakončili náš trip.
Itinerár si každý vie spraviť sám, prípadne na nete ich je viac ako dosť.
Čo teda by som spravil inak?
Poďme teda pekne po poriadku a postupne. Predpokladajme, že letenky už máme booknuté. Čo ďalej?
SIM karta - vec, s ktorou treba rátať. Naozaj budete internet potrebovať dosť často, lebo sa vždy nájde nejaký zádrhel, ktorý bude treba riešiť. Za mňa odporúčam Prepaid SIM od T-Mobilu. Kúpite ju na nemeckom Amazone. Naša 15 dňová stála 42€. Ak idete na dlhšie, tak priamo v T-Mobile v USA viete kúpiť mesačnú za 50 dolárov plus daň (cca. 3 doláre plus minus). Výhoda tej z Amazonu je, že nemusíte strácať čas po prílete hľadaním pobočky. Objednáte ju dopredu domov a vy dojdete do Ameriky na hotové.
Auto - Toto bude na dlhšie písanie. Ako sa tu dá ušetriť? No klasicky si pozrite autá na porovnávačoch. Potom si ich pozrite na oficiálnych stránkach požičovní. Aspoň budete mať obraz o cenách, aké sa pohybujú v danej lokalite a čase. Teraz ako by som to odporúčal urobiť? Zoberme si napr. požičovnňu Budget. Ideme na oficiálne stránky. Nájdeme si kategóriu auta. Vyberieme. Potom nám to ponúka rôzne poistenia. Všetky ignorujeme a bookneme auto.
Keď je auto objednané, choďte na stránku worldwideinsure.com, zadajte miesto, dátum cesty a ďalšie údaje, ktoré od vás vyžadujú a vyberte si Deluxe poistenie. Malo by to fungovať tak, že ak doneste auto poškodené alebo sa niečo stane, zablokujú vám depozit, ktorý si na začiatku prenájmu autorizovali. Dajú vám nejaké dokumenty o tom, čo sa stalo, koľko si stiahli a prečo. Tie vy potom naskenujete do worldwideinsure.com a oni by vám to mali preplatiť. Niesom si síce na sto percent istý, či to takto funguje aj v realite a či budete na 100% chránený, ale určite s tým už niekto má skúsenosť, tak mi kľudne dajte vedieť do komentárov, či to takto ide okabátiť a ušetriť na požičaní auta. Pretože tie poistky celkovú cenu dosť navýšia.
Ďalšia vec načo sa zamerať je aké auto si vybrať. Tu som aj ja nadával, pretože pri bookingu sme si vybrali Jeep s objemom motora 2,5L, ale reálne sme dostali Toyotu 4 Runner so štvorlitrovým 6-valcom. Komu to niečo hovorí, ten vie, že takéto autíčko čo to spapká. Keď sme sadli do toho svietila tam priemerná spotreba 15,2L na 100km. Skoro som sa rozplakal, keď som to uvidel :). Reči typu "noačo, šak v USA je lacný benzín" sú v tejto dobe už neaktuálne. V LA bol problém nájsť benzínku s cenou benzínu pod 1,60 dolára na liter po prepočte. Preto by som si už teraz radšej priplatil za nejaký hybrid. Podla mňa sa to viac oplatí, ako klasické benzínové auto, ktoré žere aj trávu popri ceste. My sme spravili vyše 4300km na našom tripe a tankovali sme plnú nádrž každý jeden deň.
Alternatíva číslo 1 je Turo. Na jednej strane je super, že presne viete, aké auto si idete požičať. Na druhej strane, vyberáte z troch typov poistení. To najvyššie je v rovnakej výške ako cena prenájmu, tým pádom sa cena nájmu zdvojnásobí. Treba si to prerátať. Je tam ale ďalšia negatívna vec tá, že ak sa pokazí motor alebo prevodovka, nato sa poistenie nevzťahuje. Neviem ale, ako sa to v realite rieši. Či to má vtedy platiť zákaznik alebo prenajímateľ. Lebo asi nechcete platiť za pokazenú prevodovku na nejakom Mustangu napríklad. Takže ja by som TURO vynechal.
Alternatíva 2, ktorú som objavil priamo v Amerike je aplikácia LYFT a ich požičanie auta. Tie ceny sa dosť menia podľa času objednania. Čo som pozeral ja, vyšlo to fakt dosť výhodne. Pokiaľ by aj tam fungovalo worldwideinsure na poistenie, a teda nemusíte si tam priplácať za drahé poistenia, určite by som riešil auto cez Lyft. Dočítal som sa, že oni prenajímajú iba hybridy, takže o to lepšie pre vašu peňaženku. Kto má skúsenosti s požičaním auta od Lyft, určite napíšte do komentu, zaujíma ma, ako to funguje a či sa to oplatí.
Toll transpondér - to je tá krabička, ktorú vám ponúkajú pri požičaní auta. Akože budete mať zaplatené mýto a nemusíte sa o nič starať. Wau. Stojí to asi 14 dolárov na deň a je to zbytočné jak semafor na parkovisku. Ak už pôjdete po platenej dialnici, prípadne moste, zaplatíte si to tam, alebo dodatočne. Nám sa to oplatiloz celého tripu asi raz na Golden Gate. Aj to si myslím, že keby si to zaplatíme priamo tam, tak je to lacnejšie.
Parkovanie - Parkoviská hlavne vo veľkých mestách sú celkom drahé. Nie je problém zaplatiť za hodinu parkovania aj 20 dolárov. Preto to treba nejako vyšpekulovať. Napr. vo Vegas na Stripe odporúčam zaparkovať v nejakom hoteli. My sme tuším parkovali v hoteli Treasure Island zadarmo. Ak vás odchytia povedzte, že idete do kasína. Ak budú chcieť peniaze za parkovné, otočte to a skúste iný hotel. Je ich tam dosť a veľa z nich nekontrolujú. Ináč platí, že do Vegas je lepšie ísť cez týždeň. Vtedy je to tak minimálne o polovicu lacnejšie. Nečudujte sa keď zaplatíte pobytovú taxu 20 dolárov na osobu/noc. Dane sú tam extrémne. Ďalší moj travelhack na parkovanie v LA napr. na Santa Monice alebo Venice beach odporúčam nájsť si nejaké potraviny (napr. Vons) a zaparkovať na ich parkovisku zadarmo. K pláži už prejdete peši.
Posledná vec, čo sa týka auta je nájsť pumpy, kde budete tankovať. V tomto pomôže stránka gasbuddy.com. Treba si len dopredu navrhnúť cestu, a keď sa vám bude míňať palivo, na google maps si nájdete, cez ktoré mestá budete prechádzať a na stránke gasbuddy si viete pozrieť, aká je cena v konkrétnych benzínkach. Veľmi dobrá vec. Viete natom ušetriť nemalé sumičky.
Jedlo - Kde sa lacno najesť? Jasné, najlacnejšie vychádzajú fastfoody Mekáč a In n Out. Ja odporúčam Panda Express. Podla mňa to nieje až tak hrozný fastfood a majú jednoduchý spôsob výberu, pričom si jedlá viete rôzne kombinovať. Jedlo dávajú do uzatváratelnej misky, takže ak to aj nezjete, môžte si to pohodlne zobrať so sebou a dojesť na moteli.
Potraviny - Nákupy raňajok, vody a pod. odporúčam riešiť buď vo Wallmarte alebo Safeway. V LA napr. je alternatíva Vons. Je to také americké Tesco a výhoda je v tom, že tak jak u nás Tesco aj oni majú club cart. Pre držitelov sú niektoré (asi polovica) potraviny lacnejšie. Zľavy sú rôzne, ale napríklad Captain Morgan - pre obyčajných ľudí 20 dolárov, pre členov 13. To už stojí za zváženie. Kartu si vybavíte pri prvom nákupe. Myslím, že tam treba zadať tel. číslo. Použite to z americkej SIM karty.
Motely - Ak budete robiť roadtrip, asi nebudete mať zajednané všetky hotely dopredu. My sme to zajednávali v priebehu cesty. Ale je dobré si naplánovať cestu aspoň deň dopredu a vtedy aj bookovať motel. To znamená, že dnes si booknete motel na zajtra večer. Viete tak ušetriť okolo 15% z ceny. Platí, že ak idete štyria a nevadí vám spať v jednej izbe, stačí vám jedna izba. Postele sú naozaj veľké v tých moteloch a bez problémov sa dvaja vyspíte na jednej. Tým ušetríte ešte viac, no na úkor súkromia.
Doprava v LA
Pokiaľ ste doleteli do LA na letisko LAX a máte celkom čas, ušetriť viete na ceste do centra v prípade, že neberiete auto priamo na letisku. Z terminálu treba zobrať shuttle na stanicu Aviation/LAX. Odtiaľ už ide metro. Jednosmerná cesta stojí 1,75 dolára (nesmie presiahnuť 2 hodiny, čo v LA neni problém presiahnuť) a dostanete sa takmer kdekoľvek. Ďalej ale neodporúčam príliš cestovať po LA metrom. Je to jeden velký hnus. Tolko bezdomovcov a feťákov pokope som v živote nevidel. Okrem toho, cesta trvá veľmi dlho, pretože LA je fakt obrovské mesto. Napríklad nám cesta z Universal Studia na Long beach trvala metrom vyše dvoch hodín. Na jednu dve cesty je to ok, ale ak sa plánujete pohybovať viac po meste, radšej si zoberte auto, prípadne Uber/Lyft.
Záver
Ako vidíte, najviac sa dá asi ušetriť natom aute. Predsa v ňom strávite veľmi veľa času, preto je potrebné dobre si premyslieť aké auto zoberiete, od koho a s akými poisteniami. Budem rád, ak mi napíšete vaše skúsenosti ohľadom výberu auta a poistení do komentov.
johny258 procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 2 lety a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.
Auta jsou průšvih teď všude. A je otázka, jestli se to vůbec zlepší. S cenou teď nikdo nebude mít potřebu jít dolů a já se bojím chvíle, kdy budou fleety pouze z elektromobilů.
Za mě ubytko bookovat klidně až v daný den. To už vím, kam plus mínus večer dojedu a ceny jsou o hodně lepší. Jinak nouzově se dá v pohodě přespat v autě, ale záleží na počtu osob. Las Vegas už je promořený hotelama s resort fee, pozor některé vyhledávače to do ceny nezahrnují a pak budete překvapeni na recepci.
Nemám s tím zkušenost, ale cestou po NP asi většinou moc motelů poblíž NP není a v sezóně mohou být plné a v některých městech může být těžší najít něco levnějšího o víkendu.
Asi některé poznámky někomu pomůžou, ale hlavně se dá ušetřit nepůjčováním si terénního auta, když na tento itinerář (a drtivou většinu jiných itinerářů) není třeba, i kdyby dali objednaný typ. V Death Valley jste asi nejeli na Racetrack a v Monument Valley se to sice asi hodilo, ale za ty navýšené náklady za celou dobu to oproti nutnosti krátké projížďky s místními indiány (při půjčení běžného auta) nestojí. Terénní auto si půjč v Austrálii, kde se občas opravdu využije (nebo v Africe).
Další možnost úspor je za ubytování pro lidi nevyžadující komfort, kteří rádi tráví co nejvíc času v přírodě (výhodou je pak max. flexibilita). Stačí si vzít na spaní (nebo levně koupit v USA) stan, karimatku, spacák (případně i něco na vaření, což ušetří další peníze, restaurace ani nemusí být k dispozici) nebo spát v autě (třeba v SUV po sklopení zadních sedadel, pokud cestují max. 2, jak jsem to dělal v Austrálii). Spát se dá v kempech v NP nebo zdarma v National Forests, které bývají u NP. Já jsem nespal ani jednou v motelu či hotelu za 2,5 měsíce cestování po USA (bez Aljašky a Havaje, ale ani tam ne), jen ve městech v hostelech, ale to bylo zase bez auta (kromě Las Vegas).
Tak opravdu vše jde vyřešit spaním v autě, při 1-2 osobách, z NP vždy vyjet ven a sem tam nějaký motel s kupóny po cestě, takto jsem tam fungoval déle než 5 týdnů několikrát po sobě. Ale začínám být skeptický, nezávisle na době půjčení (nezáleží na tom jestli květen nebo září 2022) se auto nižší kategorie na týden v LA nebo Vegas pohybuje kolem 20.000 Kč. Takže poprvé v životě si tam auto nepujcim, byl jsem zvyklý na minimálně Corollu, horší Cruze nebo vyšší za 4000 týdně s plnou pojistkou, po dvou týdnech vyměnit za jiné auto, protože po velkém nájezdu začaly svítit servisní kontrolky... ty časy jsou asi definitivně pryč.
O terénne auto ani mne nešlo. Išlo hlavne o to, že sme cestovali štyria a teda bolo treba niekde dať 4 velké kufre. Nato bolo nutné auto s velkým kufrom. Skôr ma zaujíma to čo som písal, že či je možné požičať auto úplne bez ich poistiek a dorobiť poistenia na worldwideinsure. Máte s tým niekto skusenosť?
Jsou i jiné úspornější typy aut, kam se vejdou 4 kufry.
Úplně bez pojistek ne, protože WWI je pojištění spoluúčasti. Navíc v USA není povinné ručení automaticky spojené s autem jako v Evropě a WWI by to nenahradilo. Turo není klasická půjčovna, takže WWI nelze použít. Na Lyft se zeptej mailem na WWI. Mají auta od Sixt, tak to možná jde, ale jen jako pojištění spoluúčasti tj. nějaké základní havarijní pojištění být musí.
Jsou i jiné úspornější typy aut, kam se vejdou 4 kufry.