Roadtrip po západu USA
Joshua Tree, Grand Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, Canyonlands, Arches, Bryce Canyon, Zion, Las Vegas, Death Valley, Sequoia, Yosemite, San Francisco, Los Angeles
Cestopis z roku 2024 napsala tereza_mik
Cestu na západ USA jsme začali plánovat už v říjnu 2023, kdy jsme přemluvili naše cestovatelské parťáky, aby se vydali s námi, nejen kvůli tomu, že bude větší sranda, ale i se společně podělíme o náklady a budeme mít víc řidičů. Termín jsme měli stanoven poměrně striktně – musí to být o letních prázdninách, protože část z nás jsou učitelé. Odjezd jsme směřovali tedy hned na začátek července, abychom to rovnou napasovali na státní svátek. Tím, že jsme tedy měli jasně daný termín, letenky jsme koupili rovnou v říjnu. Na letní termíny stejně nebývají slevové akce, a tedy nebylo moc na co čekat. Volili jsme za nás pohodlnější variantu, a to letět bez přestupu z Mnichova. Zpáteční letenka do Los Angeles s Lufthansou vycházela na 15 397 Kč / osoba. Naše představa byla vidět toho co nejvíce, ale na druhou stranu se úplně neusedět v autě. Nechtěli jsme stanovat, protože se nám to zdálo logisticky složitější, tahat výbavu na spaní. Na hotely nejsme nároční, ale nechtěli jsme samozřejmě ani nic se štěnicemi. No a poslední podmínkou také bylo, abychom na tuto cestu nevyčerpali veškeré úspory :) Tedy naplánovat naší cestu tak, aby odpovídala těmto kritériím vyžadovalo poměrně hodně plánování. Chtěli jsme mít vše dopředu zabookované, abychom věděli, kam jaký den dojedeme, a mohli si naplánovat i místa, kde budeme jíst či nakupovat. Začátkem ledna jsem tedy sestavila itinerář, zamluvila ubytování a auto v půjčovně Alamo, během června jsme zaplatili ESTA, naplánovali jednotlivé výlety, a ve čtvrtek 27.6. jsme konečně plni očekávání stáli na letišti v Mnichově.
Náš itinerář ve zkratce:
- 16. den - Malibu, Los Angeles
- 17. den - Los Angeles
- 18. den - Los Angeles a odlet domů
Čtvrtek 27.6. - odlet a přesun do Palm Springs
Odlétáme s hodinovým zpožděním, let trvající skoro 12 hodin by se dal přežít, kdyby v letadle nebyla tak strašná zima, kdy nám nestačí ani bundy, šátky a deky. Úplně vymrzlí přistáváme v LA, kde skoro dvě hodiny čekáme na imigračním. Úředník je ale milý, vtipkuje s námi a během 2 minut je vše vyřízeno. Pak jedeme shuttle busem do půjčovny Alamo, kde máme zabookované auto - mid SUV. Vše jde vyřídit přes aplikaci, takže jen nahráváme foto řidičáku a pasu, platíme (37 276 Kč / 18 dní), a s vygenerovaným kódem jdeme k pracovníkovi půjčovny, který nám ukáže řadu aut, ze kterých si můžeme vybrat. Naše volba padla na Hyundai Tucson, který má jak velmi prostorný kufr, tak hlavně hodně místa vzadu, takže budeme mít všichni pohodlí. Při výjezdu z půjčovny si jen pracovník zaeviduje, jaké auto jsme si vybrali, a my se můžeme vydat po 6proudé silnici do Palm Springs. Hned vjíždíme do kolony a místo plánovaných 2 hodin na cestě trávíme o hodinu více. Po cestě zastavujeme ve Walmart, kde jsme jako v Jiříkově vidění z toho neskutečného výběru (a i některých cen). V USA jsme už sice všichni byli, ale pouze v New Yorku, kde jsme do takto velkého supermarketu nezavítali. Kolem půlnoci úplně vyčerpaní přijíždíme k hotelu Courtyard by Marriott Palm Springs (4 130 Kč / noc pro čtyři).
Pátek 28. 6.
Nemůžeme spát, takže vstáváme před budíkem, snídáme ze zásob z Walmart, neužijeme si ani hotelového bazénu, protože otevírá až v 10:00, a vyrážíme směr Joshua Tree National Park. Po cestě poprvé tankujeme, není to ale sranda, protože na první benzince nám říkají, že musíme mít členskou kartičku, jinak nenatankujeme. Jedeme teda na jinou benzinku, kde je stejný problém, ale zaměstnanec nám půjčil svoji kartu. Tankuje se tak, že se nejdřív vloží platební karta, benzinka si na ní zablokuje určitý finanční obnos, a až pak se tankuje. Na základě natankovaných galonů se strhne výsledná částka. Cesta je oproti včerejšku klidnější, a když sjíždíme z dálnice, už nepotkáme prakticky žádné auto.
Projíždíme parkem, nejdřív zastavujeme u Cholla Cactus Garden, kde je ale strašně včel, tak se tam moc dlouho nezdržujeme. Pak jdeme 3 km Skull Rock Hike, kdy i přesto, že je teprve 10 hodin ráno, dost se pečeme, jaké je vedro. Dále zastavujeme u Key’s View, kde je vidět Coachella Valley, a na závěr návštěvy parku jdeme cca 2 km okruh Barker Dam Nature Trail. Při výjezdu z parku kupujeme za 80 dolarů America The Beautiful Pass, který nám pak bude platit na většině míst.
Pak nás čeká 3hodinový přejezd do města Oatman, kde chodí volně osli a vypadá to tam jako z westernu. Je ukrutné vedro, 44 stupňů, a sice fouká, ale tak teplý vítr, že máte pocit, jako kdyby na vás někdo foukal fénem. Jsme teda rádi, že jedeme autem a nemusíme nikde chodit. Na obědovečeři zastavujeme na Route 66 v typickém dineru - Mr D'z Route 66 Diner, kde to vypadá jako ve filmech. Jídlo nebylo nic moc, milkshake byl nechutně sladký, zkoušíme i jejich "pivo", což je žvýkačková cola, do které si lidé od okolních stolů míchali vanilkovou zmrzlinu a šlehačku... Všechno je tak mastný, že až do druhého rána nemáme na jídlo ani pomyšlení. Ještě se fotíme u nápisu Route 66 a jedeme do motelu Historic Route 66 Motel Seligman (2 044 Kč / noc pro čtyři). O žádné kráse mluvit nemůžeme, ale pokoj je čistý a postele jsou moc pohodlné.
Sobota 29.6. - Grand Canyon a Horseshoe Bend
Dneska nás čeká Grand Canyon! Volíme jižní stranu, protože to máme víc po cestě. Jelikož se po parku nesmí jezdit autem, parkujeme na prvním parkovišti a jdeme se kouknout na výhled, který je prostě wow! Na fotkách to vůbec nevyzní, všechno působí mnohem menší, když stojíte nahoře a koukáte na dno kaňonu, je to prostě neskutečný. Shuttle busem pak jedeme na vyhlídky Desert View Watchtower, Grandview Point, Mather Point, Yavapai Point a Powell Point. Z každé strany je trochu jiný pohled, přesto ale vidíme jen opravdový zlomek z celého kaňonu. Jinak do NP platí pass, a shuttly jezdíte zadarmo.
Následuje přesun do města Page, kde se jdeme kouknout na Glen Canyon Dam Overlook, ubytováváme se v hotelu Country Inn & Suites by Radisson Page (2 304 Kč / noc pro čtyři) a na západ slunce jdeme na Horseshoe Bend. Platí se zde "parkování" aneb vstupné 10 USD na auto, je jedno, kolik je v něm lidí. Jdeme v davu cca 1 km na výhled, který ale stojí opravdu za to. Večeříme v Taco Bell, kde se dá koupit za fajn peníze poměrně "zdravé" jídlo v podobě burrito bowl či zeleninového salátu.
Neděle 30.6. - Antelope Canyon X a Monument Valley
Opět se budíme před budíkem, poprvé máme snídani v hotelu. Výběr je docela fajn - vajíčka, cornflakes, toasty, wafle. Co je akorát strašné - kompletně všechno se jí z plastů. Obecně mám pocit, že tolik odpadu, kolik jsme vyprodukovali za necelé tři týdny v USA, nevyprodukujeme v ČR ani za rok....
Naší dnešní první zastávkou je Antelope Canyon X. Do něj jsme kupovali lístky už v únoru, původně jsme chtěli do více známého Upper Antelope Canyon, ale už koncem února bylo na tento termín prakticky vyprodáno (volno bylo až večer, což se nám nehodilo do itineráře). Zcela náhodou tedy narazím na poměrně nedávno otevřený Antelope Canyon X, který je také krásný, a ještě ke všemu levnější. Vstupenka stála 58 USD na osobu, což není málo, ale za tu krásu to stálo. Kaňon patří indiánskému kmenu Navajo, je přístupný pouze s průvodcem, také kvůli tomu, že tam jsou často povodně, které jsou hodně prudké a zatopí celý kaňon. Díky tomu ale kaňon vypadá tak, jak vypadá - nádherné, vymleté skály, které tvoří různé spirály. Prohlídka trvá hodinu a půl, včetně jízdy terénním autem ke kaňonu.
Následuje 2 hodinový přesun, kdy opouštíme Arizonu a překračujeme hranice Utahu (pozor, je tady o hodinu víc!), zastavujeme na oběd v Panda Express, a přijíždíme k Monument Valley. Bohužel, kvůli povodním nejde vjet přímo do valley, dá se koupit pouze tour s průvodcem, ale za 100 dolarů na osobu. Takže koukáme jen z dálky na různé monumenty, a hodnotíme to tak, že ve výsledku ani nepotřebujeme být přímo u toho, protože z dálky je na to hezký pohled. Do parku jinak neplatí pass, my ale neplatíme nic, díky tomu, že vlastně není skoro nic přístupné. Poslední naší zastávkou je Forrest Gump Point, kde Forrest ukončil svůj běh, a je z něj také právě pohled na Monument Valley. Do hotelu Arch Canyon Inn Blanding (2 982 Kč / noc pro čtyři) jedeme ještě hodinku, v hotelu jsme úplně sami (až v noci přijeli další nocležníci), je přímo u silnice, nepůsobí moc čistě ani věrohodně, a děláme si srandu, že v noci si možná někdo přijde pro naše orgány. Je ještě poměrně brzy, vyrážíme tedy do "centra města", kde je úplně mrtvo, jediné místo, kde se dá něco koupit je benzinka. Obecně v Utahu nenarazíte tak často na obchody či fastfoodové řetězce. A sehnat alkohol je zde skoro nemožné.
Pondělí 1.7. - Canyonlands
Ráno jedeme dvě hodiny do Canyonlands. Tady bych ráda podotkla, že kdybychom jeli tuto trasu znovu, předešlý den bychom si radši poseděli déle v autě, a přespali bychom někde blíže Canyonlands.
Do Canyonlands přijíždíme až kolem 9, je už trochu problém zaparkovat a začíná být vedro. Naší první zastávkou je Mesa Arch, ke kterému jdeme cca 1 km. Sedáme do auta a přesouváme se na další výhled, kde jdeme 3,25 km dlouhý Grand View Point Overlook, odkud jsou zase jiné pohledy na druhou stranu kaňonu. Další zastávkou je Green River Point, kde je pohled na řeku. Je zase strašné horko, tak volíme poslední, 2,35 km dlouhý trek Upheavel Dome, kde to trochu vypadá jako na sopce. Ve stínu je 32 stupňů, a je to dost do kopce, žádný med.
V žádném ze zatím navštívených parků nebyla vůbec možnost koupě občerstvení, ale mají alespoň vybudované piknikové přístřešky, kde se dá posvačit z vlastních zásob. Dáváme si oběd v podobě trhaného kuřete z pytlíku, ještě se chvilku kocháme pohledy, a přesouváme se na hotel River Canyon Lodge Moab (3 682 Kč / noc pro čtyři), ve kterém je i bazén, u kterého čerpáme síly na další dny. Večeříme ve Wendy's, což později hodnotíme jako nejhorší fastfood, nakupujeme v předraženém supermarketu (protože tady není Walmart ani Target) a zase jdeme brzy spát, abychom zvládli brzké ranní vstávání.
Úterý 2.7. - Arches
Rychlo snídaně na pokoji a hurá do Arches. Už dva měsíce předem jsme museli rezervovat časový slot, ve kterém je nám povolen vjezd do parku - musíme tam být mezi 7-8. Opět sem platí pass, platili jsme pouze 2 USD za rezervaci.
Jako první nás čeká vyhlídka na Delicate Arch, a pak pokračujeme autem na parkoviště k Devil's Garden, kde jdeme 9 km trek kolem různých "oblouků". Skoro tam není žádný stín a je to teda fakt náročné. Musí se jít bohužel stejnou cestou zpět, na což si ale pomalu zvykáme, protože to tak je skoro všude. Výhledy jsou ale parádní, jde se po velkých skálách a je pořád na co koukat. Pak už sedáme zase do auta, jedeme k vyhlídce na Balanced Rock, a dále parkujeme a jdeme na dva menší treky - k Windows Arch a Double Arch. Naší poslední zastávkou je Park Avenue, kde jsou další skvělé výhledy. V Arches bylo obecně o hodně více lidí než v jiných NP, nepodceňte tedy určitě rezervaci slotu pro vjezd, ale i přes to množství lidí je to nádherné místo.
Následuje 4hodinový přejezd, kdy po cestě zastavujeme v Burger Kingu na kupodivu skvělý burger, a kolem 7 večer přijíždíme do ubytování The Riverside Ranch Motel and RV Park Southern (2 664 Kč / noc pro čtyři), který se nachází v nadmořské výšce 2000 metrů a je tam příjemný vzduch, díky čemuž můžeme poprvé spát bez klimatizace s otevřeným oknem, což si po skoro týdnu fakt užíváme!
Středa 3.7. - Bryce Canyon
Z ranče jedeme 30 minut do Bryce Canyon, kam opět platí pass. Jezdí tady zadarmo shuttle busy, protože autem se tady pohybovat nesmí. Parkujeme u Sunset Point a jdeme pěšky na Sunrise Point, a dále Queen Garden a Navajo Trail - sestupuje se dolů do kaňonu, obklopují nás nádherné pískovcové útvary, je tam relativně stín a je to prostě krásný. Pak bereme shuttle bus a odvezeme se k Bryce Point, odkud jdeme krátký trek k Inspiration Point. Park vidíme hezky z vrchu, a zase je to trošku jinačí než první výhledy. I přesto, že jsme ve 2 500 metrech, je tady přes 30 stupňů. Po pikniku sedáme do auta a jedeme ještě scenic drive na přírodní most z pískovců.
Pak nás čeká 2,5 hodiny dlouhá cesta do Hurricanne, kde spíme v hotelu Days Inn by Wyndham Hurricane/Zion National Park Area (2 418 Kč / noc pro čtyři). Přijíždíme už kolem 3, je neskutečné vedro, jedeme tedy za "kulturním" zážitkem, aneb do Walmartu na pořádné americké nákupy potravin. Jsme stále fascinování dlouhými uličkami plné chipsů, snídaňových cereálií, obrovskými lednicemi s galony mléka či ledových čajů, i milionu připravených věcí, od naškrábané mrkve, oddělených bílků a žloutků, připravených omelet, až po nazdobené dorty. Večeříme opět v Taco Bell, a vyčerpaní vedrem (kdy i v 8 večer bylo 39 stupňů) jdeme na kutě.
Čtvrtek 4.7. - Zion a Las Vegas
Po šílené noci, kdy se budíme vedrem, protože klimatizace vůbec nezvládá, si dáváme snídani jako přes kopírák - v každém hotelu je snídaně kompletně stejná, včetně značek cereálií, opět se jí jen z plastu, a vyrážíme do národního parku Zion. Po cestě vidíme v městečku, kterým projíždíme, snad každých 50 metrů americkou vlajku. Dneska je totiž Den nezávislosti. I vzhledem k tomu, že je svátek, tak u vjezdu do parku je fronta aut a asi to bude dneska, co se množství lidí týče, dost masakr. Je 8 ráno a zase šílené vedro - jdeme na Watchman trail, kde vidíme hezké údolí, kde jsou kromě červených skal i zelené stromy. Pak nasedáme na shuttle bus, kterým jedeme ke konci kaňonu, odkud se chodí slavný trek The Narrows - je to trek, kdy se prakticky celou dobu jde řekou. My to tedy nejdeme, protože nemáme výbavu (ta by šla půjčit), ale ani moc chuť brodit se vodou. Když vidíme, kolik lidí tam jde, ještě o to míň je nám to líto. Jdeme alespoň chvilku kolem řeky, a jelikož nás čekají 3 hodiny cesty do Vegas, vyrážíme.
Příjezd do Las Vegas je velkolepý – 6 proudá dálnice, chaos, v dálce gigantické hotely, které jsou postaveny ve stylu měst - New York, Benátky, Paříž, Egypt...prostě blázinec. Ubytováváme se - máme apartmánový hotel The Carriage House (9 918 Kč / dvě noci pro čtyři), který je kousek od Stripu, ale není v něm kasino, takže je tam klid. Součástí je i bazén, který bodne, vzhledem k tomu, že je 46 stupňů.... válíme se chvilku na pokoji, protože nemáme sílu jít do toho horka. Kolem 6 se vzchopíme, jdeme nejdříve na jídlo do Panda Express ,a poté se vydáváme po Stripu k hotelu Paris, Bellagio, kde je slavná svítící a hrající fontána, a do Caesar Palace. Dneska jen pozorujeme ruch v kasinech, zítra to rozjedeme. Všude je plno lidí, brzo jsme z toho tedy otráveni a radši jdeme zavčasu spát.
Pátek 5.7. - Las Vegas
Konečně můžeme dlouho spát! Pak si dáváme ranní plavání v bazénu a obecně máme odpočinkový den.
Kluci můžou konečně kouknout na fotbal (hrálo se Euro) a my holky jdeme nakupovat do North Premium Outlet, kde zjisťujeme, že oblečení se vůbec nevyplatí, naopak kabelky jsou za skvělé ceny. Nakupovat vydržíme až do pozdního odpoledne, kluci pak za námi přijíždějí na obědovečeři. Jdeme do Shake Shack na hamburgery a hranolky, a konstatujeme, že to zatím byl asi nejlepší burger. Pak ještě jedeme do Targetu a Walmartu na nákup potravin. Jelikož máme v hotelu kuchyňku, kupujeme těstoviny a děláme si italskou véču, příjemná změna. Dáváme si ještě bazén, upravujeme se a hurá opět do centra Vegas!
Tentokrát jdeme k hotelu New York, kde nechybí ani Socha svobody, mrakodrapy či Brooklyn Bridge, a hlavně je tam kasino, kde strkám svůj první dolar do automatu. Z dolaru je najednou jen 0,36. Jdeme zkusit ruletu, kde opět nic nevyhráváme, a po pár dalších pokusech se smiřujeme s tím, že tady nezbohatneme. Jdeme ještě k hotelu Paris, Bellagio a Caesars, celý město je prostě jeden velkej bizár, všechno svítí a vše je tady prostě možný. Kolem 11 jdeme spát, sice ne s milionem dolarů na účtě, ale s radostí, že jsme tohle město viděli.
Sobota 6.7. - Death Valley
Dneska nás čeká nejdelší přejezd - 480 mil z Las Vegas přes Death Valley do Lemon Cove. Údolí smrti nás vítá 47 stupni ve stínu, a během projíždění přes něj nám teploměr ukazuje i 51 stupňů. Vždycky teda jen vyskočíme z auta, vyfotíme a totálně mokrý zase usedáme do klimatizovaného auta. Je tam pusto prázdno, auto potkáme tak jednou za půl hodinu. Postupně děláme zastávky na Zabriskie Point, Badwater Basin, Artists Palette a Mesquite Flat Dunes. Vše je vyprahlé, ale přesto různě barevné, a moc hezké. Určitě to řadíme k místům, co je fajn vidět. Pak pokračujeme v naší dlouhé cestě a jedeme 4 hodiny do Bakersfield, kde si dáváme v Chick-fil-A super kuřecí sendvič, kupujeme nějaké jídlo ve Walmart, a jedeme ještě další hodinu a půl do ubytka. Tentokrát máme zarezervovaný byt v Lemon Cove (3 084 Kč / noc pro čtyři) První chybkou je, že se tam vůbec nemůžeme dostat, protože přístupový kód na dveře nefunguje. Zkoušíme tedy volat hostiteli, ale není dostupný, tak běháme kolem domku, a narážíme na paní, které se označí jako "uklízečka tohoto ubytování" a fakt nám odemkne. Druhou, a podstatnější chybou je, že nefunguje klimatizace a my tedy umíráme v noci horkem.... Jelikož jsme strašně usezení, jdeme se ještě projít k nedalekému jezeru Kaweah.
Neděle 7.7. - Sequoia a Kings Canyon
Opět brzké vstávání a jedeme do Sequoia National Park, kde opět platí pass. Přijíždíme moc brzy, a nejezdí ještě shuttle busy, takže musíme půl hoďky čekat, a pak jedeme k Moro Rock, na kterou vede 280 schodů, je tam pěkný výhled do okolí, ale už teď plno lidí. Pak jdeme (zbytečně) 2,5 km po louce, kde nejsou ale žádné sekvoje. Takže pak zas jedeme shuttlem, tentokrát k General Sherman, největšímu sekvoji. Pak jedeme hodinu do Kings Canyon, kde jsou také sekvoje, a hlavně už taková víc horská příroda. Trochu to tam prochodíme, zajedeme ještě ke Grizzly waterfall a jedeme přes Fresno, kde nakupujeme a dáváme si véču. Tentokrát v In n Out, kde mají fakt výborný a levný burgery i hranolky, ale taky je tam pořádná fronta. Nákup opět ve Walmart, a už ve tmě přijíždíme do Oakhurst, kde máme přes airbnb objednanou chatku (5 718 Kč / dvě noci pro čtyři osoby), která nepůsobí moc čistě, ale dvě noci tady snad nějak přežijeme.
Pondělí 8.7. - Yosemite
Opět brzy vstáváme, abychom se vyhli davům v NP Yosemite, kam máme zhruba 1,5 hodinovou cestu. I sem platí pass, ale musíte si předem udělat rezervaci za 2 USD, která vás bude opravňovat k vjezdu 3 dny po sobě. Parkujeme u návštěvnického centra (může se tady sice jezdit autem, ale není moc kde zaparkovat, proto se doporučují shuttle busy). Nejdříve jdeme Cook´s Meadow Loop, který má cca 2 km, kdy se jde krásnou loučkou k vodopádům - je vidět jak Lower tak Upper Yosemite Fall, a zacházíme ještě pod El Capitan. Pak jdeme cca 6 km Mirror Lake Trail kde je ale úplně minimum vody, což je pro nás ale výhodný, protože se můžeme přes vodu dostat na druhý břeh, a nemusíme teda jít stejnou cestou zpět, což tak mělo původně být. Vzhledem k velkému vedru pak už sedáme do auta, dáváme si kafe ve Starbucks (jo, přímo v parku), jedeme na vyhlídku Tunnel a Valley view a následně cca 40 minut autem na Glacier Point - výhled na celý park hezky z vrchu. Jsou tam fakt skvělé pohledy a stojí to za tu cestu. Na druhou stranu v parku není moc možností na turistiku - buď to jsou jen takové krátké tůrky, nebo naopak 20 a více kilometrové celodenní příšernosti. Kolem 6 přijíždíme domů, pozorujeme srnku, co nám chodí před chatkou, dáváme si těstoviny z pytlíku a jdeme poměrně brzy spát, protože už na nás vážně hodně doléhá únava z dlouhých přejezdů i neskutečného horka.
Úterý 9.7. - San Francisco
Jelikož jsme mysleli, že tenhle den ještě pojedeme na chvilku do Yosemite, ale včera jsme stihli vidět vše, co jsme chtěli, déle spíme, v klidu snídáme i balíme a voláme do Čech. Pak vyrážíme na 3,5 hodinovou cestu do San Francisca. Po cestě zastavujeme na jídlo v Modesto - tentokrát opět v Panda Express, prodavač nám ještě dává 20% slevu, pokud se zaregistrujeme do jejich věrnostního programu, tak toho samozřejmě využíváme. San Francisco nás vítá 17 stupni (po 40 docela šok), a hlavně mlhou. Je fakt šedivo a smutno. Ubytováváme se v airbnb, které je v klidnější a prý bezpečné čtvrti města (8 018 Kč / dvě noci pro čtyři). Pozdní odpoledne trávíme v centru, kam jsme dojeli autem, ale zasekli jsme se zase ve strašné koloně...Procházíme Pier 39, kde mají být lachtani, ale asi i na ně je zima. Strašně fouká a je fakt sychravo. Za hodinu parkování platíme 10 USD... Následuje zastávka na Lombard street, což je nejklikatější ulice, jede se fakt cik cak, škoda, že to není moc možné vyfotit. San Francisco je hodně členité, pořád se jezdí z kopce a do kopce. Pak jedeme na nákup do Whole Foods, kupujeme pečené kuře a jedeme domu, protože je mlha a zima.
Středa 10.7. - San Francisco
Další den v SF máme v plánu moderní kostel - Cathedral of Saint Mary of the Assumption a vyhlídku na Painted Ladies. Potom procházíme downtown, kde je Chinatown, finanční čtvrť a jezdí tam slavná tramvaj typická pro San Francisco. Jenom za vyvezení do kopce chtějí ale 8 USD, takže opět šlapeme. Oběd se opět odehrál v Panda Express, jdeme do pár obchodů, kupujeme Levi's, protože to se tady opravdu vyplatí, a pokračujeme na Twin Peeks, kde je výhled na celé město, kromě slavného mostu, který je neustále v mlze, i přesto, že je jinak krásně modro a slunečno. Stejně se jdeme kouknout na Baker Beach, odkud má být dobrý pohled na most, ovšem vidíme jen jednu "nohu" zahalenou do mlhy.
Přesouváme se k Museum of Fine Arts, které si prohlížíme z venku, a hlavně na parkovišti obdivujeme Tesly, kterých je v SF fakt strašně moc, také zkoumáme autonomní auta, která tady jezdí ve velkém, slouží jako taxi a je to fakt divný, když kolem vás jede auto, kde nesedí řidič. S mostem se to fakt zoufalé i k večeru, protože je stále v mlze. Jdeme si teda koupit mražené pizzy a jedeme si je domů upéct. Domlouváme se, že mostu dáme ještě jednu šanci, dáváme si budík na 5 a doufáme, že třeba při východu slunce nebude taková mlha...
Čtvrtek 11.7. - Silicon Valley, Monterey
5:00 budíček, půl hodiny cesta k mostu, mlha jako blázen, máme prostě smůlu, takže zase půl hodiny zpátky, snídaně, balíme a razíme do Silicon Valley. Neplánovaně po cestě zastavujeme na Standfordské univerzitě a procházíme hezky udržovaný kampus. Pak následuje návštěva Google, projdeme si obchod, kavárnu, vezmeme si google kola a projedeme se ještě celým areálem. Je to tam fakt skvěle udržovaný a čistý. Přesun na oběd na burgery do In n Out, a následuje zastávka v Apple. Minimalistická, čistá architektura, vše krásně prosklené, kolem jsou vysázené stromy, fakt moc hezké. Mají tam maketu celého areálu, na kterou když namíříme tablet, tak se nám to ukáže v reálu. Taky je tam kavárna, kde do kafe kreslí jabka, takže to chci samozřejmě taky. Z terasy je vidět alespoň kousíček Applu Parku.
Pak popojedeme do Monterey, kde se natáčel můj oblíbenej seriál Sedmilhářky, procházíme molo a koukáme po zaparkovaných loďkách. Pokračujeme po pacifické dálnici k Bixby Bridge, ale na ty mosty máme obecně smůlu, a místo hezkého mostu mezi dvěma skálami, s mořem a hezkou zelenou trávou vidíme mlhu. Máme jet ještě do Big Sur a na vodopády, ale kvůli té mlze to prostě nemá smysl. Následuje tedy 3 hodinová cesta do Masterpiece Hotel Mooro bay (4 240 Kč / noc pro čtyři), kam přijíždíme až v 9 večer, je strašná zima, mlha, dáváme si na véču poslední rybičky ze zásoby a jdeme spát před posledním přesunem, kdy cílem nám už bude Los Angeles.
Pátek 12.7. - Los Angeles
Poslední hotelová snídaně, další dny si jí musíme obstarávat už sami. Opět stejný výběr jako v jiných hotelech - cornflakes, toasty, wafle co si sami uděláte. Je opět mlha, takže skála, kvůli které jsme tady spali není vidět. Už to snad ani radši nekomentuju... jedeme teda hned do Los Angeles, kdy po cestě chceme zastavit v Santa Barbara a Malibu, ale hádejte co? Moře není vidět, protože mlha. Zastavujeme v Taco Bell, obědváme a potom pokračujeme dál do Los Angeles, které nás vítá pořádnou kolonou, takže na hotel přijíždíme až kolem půl 4. Bydlíme v USC Hotel (9 246 Kč / dvě noci pro čtyři), který je součástí kampusu univerzity, má kryté parkování a okolí působí poměrně bezpečně.
Naší první zastávkou je Beverly Hills - domy tam jsou opravdu nádherné a mají krásně upravené zahrady. Jdeme se projít na Rodeo Drive do asi nejdražšího obchodu s potravinami, co existuje (Erewhon), zboží tam mají teda krásně vyskládaný, ale nic si tam nekupujeme. Následně jedeme do Hollywoodu, překvapuje nás, jak moc je v kopcích a jak klikaté uličky tam jsou. Fotíme nápis a na západ slunce vyjíždíme k Griffith Observatory. Škoda, že je zase trochu mlha a není tak hezky vidět na celé město. Kolem půl 9 dojedeme do Popeyes, kde si dáváme fakt hodně hnusný jídlo a zase padáme únavou.
Sobota 13.7. - Los Angeles
Jsme v Americe přes 2 týdny a ještě pořád jsme nebyli v IHOP a to se musí napravit! Takže si dáváme pořádnou americkou palačinkovou snídani. Lívance s borůvkama, šlehačkou, k tomu čaj a horkou čokoládu opět se šlehačkou. Prostě příšerná kalorická bomba, ale všechno je dost dobrý a chutná to poprvé jako reálný jídlo a ne jako polotovary nebo práškový wafle. Jo, řekla bych, že už máme hodně zničené chutě :)
Přemisťujeme se asi 30 minut autem k The Getty - muzeu, které založil jeden z nejbohatších Američanů, který vlastnil ropný závod. Je to obrovský areál několika budov s velikánskou zahradou, vše zasazeno do svahu nad LA. Je i zajímavé to, že auto musíme nechat na parkovišti, a pak nás lanovka podobná té petřínské, vyveze do svahu, kde se muzeum nachází. Jinak se tam dostat nedá. Jsou tam fakt skvělé výhledy na město i šestiproudou dálnici, po které jsme přijeli. Mají tam i velké sbírky obrazů včetně van Gogha, ale shodli jsme se, že jsme neletěli přes oceán, abychom koukali na evropské obrazy :)
Takže spíš procházíme areál, jedeme lanovkou dolů, snažíme se zaplatit parkoviště (25 USD, vstup do muzea se neplatí), ale nechce to vzít naši kartu, přijde zaměstnanec, otevře závoru a hned je trochu ušetřeno. Přemisťujeme se na pláž Santa Monica, kde si připadáme jako v Pobřežní hlídce. Chceme ještě na Venice Beach, ale zase padá mlha, nejde nikde zaparkovat, takže jen zastavujeme u kanálů, které jsou pro tuhle část typické, a jedeme do Targetu na poslední nákup potravin, kdy kupujeme i nějaké americké sladkosti, ale je to fakt dost drahý. Pak se přesouváme na chodník slávy, kde jdeme nejdřív do Marshalls, hrabárny oblečení a dalších věcí. Po nákupech je už tma, vydáváme se na chodník slávy, chodíme po hvězdách různých slavných osobností, večeříme v Taco Bell a pak jedeme opět kolonou půl hodiny na hotel (kolony jsou v LA v jakoukoliv denní dobu a řidič tu prý stráví 150 hodin ročně v kolonách), a do půlnoci různě přebalujeme kufry.
Neděle 14.7. - poslední den v USA
Poslední ráno v USA, poslední bagel s banánem na pokoji, kufry necháváme na hotelu, ať v autě zbytečně neprovokují zloděje a bezdomovce, a jedeme do centra LA, kde jsou mrakodrapy, koncertní sál Walt Disney, kolem je hezky upravená zeleň. Pak jdeme do čtvrti Little Tokyo, kde teda nic není, kromě japonského obchodu, což je prostě návrat do našeho milovaného Japonska, jsme šťastní, že vidíme pro nás známá pitíčka a jiné japonské potraviny. Pak máme ještě čas a už nevíme, co vidět, takže jedeme opět do Marshalls, vyhrabeme tam toho fakt hodně, všechno za parádní ceny, stojíme frontu na pokladnu, najednou začne něco strašně smrdět, zahlásí, že musí evakuovat celou prodejnu, ať tam všechny věci položíme a rychle odejdeme, a máme po výhodných nákupech a pěkných věcech... Ach jo, ale hlavně že se nic nestalo. Jedeme pak na poslední burgery do Shake Shack, a když o 45 minut později jedeme kolem toho obchodu, je tam 6 hasičských aut, a asi tam teda fakt něco hořelo. Pak už jen na hotel vyzvednout kufry. Natankujeme, jedeme na letiště vrátit auto, je to tam jak na běžícím pásu, během chvilky přijelo asi 20 aut, zaměstnanec jen rychle zkoukne stav auta, vytiskne potvrzení o vrácení a je to. Půjčovnu Alamo tedy moc doporučujeme! Shuttle nás pak doveze na terminál, odbavení i kontrola proběhne v pořádku, a s 1,5 h zpožděním odlétáme z LA. Cesta z Mnichova do Prahy je pak dost náročná, protože stojíme v kolonách a jsme hodně unavení, ale pro cestování se musí trochu trpět.
Za celý náš pobyt jsme najezdili 5920 km, nachodili 183 km, viděli nádhernou přírodu i zajímavá města, a ještě dlouho budeme na tento roadtrip vzpomínat.
Určitě bych doporučila vyjet mimo letní prázdniny, s horkem jsme počítali, ale bylo únavnější, než jsme si vůbec dokázali představit. Vstávali jsme proto hodně brzy ráno, abychom si dopoledne prošli místa, která jsme chtěli vidět, a v tom největším horku jsme byli v autě a přesouvali se dál.
Co se týče jídla, nechtěli jsme za něj zbytečně utrácet, protože nám moc nedává smysl platit za něco, co si můžeme dát i u nás několikanásobně levněji. Rádi ochutnáme nějaké speciality a za ně si i rádi zaplatíme, ale tady nás tak nějak nic nepřesvědčilo, abychom zkoušeli. Stravovali jsme se tedy převážně tak, že snídani jsme měli z vlastních zásob / na hotelu, oběd jsme měli opět z vlastních zásob a na večeři jsme šli do nějakého fastfoodu. I tak jsme za jídlo utratili dost peněz, a opravdu se nekonal žádný gurmánský zážitek. Ve Walmart či Target se dá nakoupit plno předpřipravených věcí, které si pak můžete dát během výletu, všechno je ale buď strašně sladký nebo slaný. Já jako bezlepkář (který naštěstí nemusí řešit kontaminaci) jsem si nějaké potraviny dovezla už z ČR, což byl dobrý tah, protože obecně zdravé jídlo je v USA strašně předražené... Ve fastfoodech nebyl problém domluvit se na tom, že burger mi dají bez housky, hodně jsme jedli mexické a čínské jídlo, kde také není problém. Díky tomu, že jsme jeli ve čtyřech jsme ušetřili jak za auto, tak za benzín. Leč se nejednalo o nejlevnější dovolenou, nelitujeme jediného dolaru a všem moc doporučujeme také vyrazit.
Celkové náklady na jednu osobu byly 71 209 Kč, níže podrobněji.
- letenka Mnichov - Los Angeles - Mnichov - 15 397 Kč
- ubytování - 15 112 Kč
- půjčení auta - 9 319 Kč
- benzín - 2 979 Kč
- jídlo - 17 802 Kč
- vstupy, kafíčka, ESTA, přikoupení kufru, dolary v hotovosti - 10 600 Kč
- plus samozřejmě nákupy v outletech :)
tereza_mik procestovala 41 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Amerika podražila, připomnělo mi to můj měsíční roadtrip po západu USA a 12.000 km. Tehdy byl USD za 17 Kč, spala jsem v motelech, fastfoody tam byly levnější než u nás a grilované kuře ve Walmartu bylo za 5 USD.
Krásny cestopis a parádna dovolenka.
Škoda, že ste nemohli cestovať na jar, v máji je počasie lepšie a je menej turistov.
Americké fastfoody majú niečo do seba, ale na gurmánsky zážitok je treba ísť na steak do steakhousu, aj keď je pravda, že peňaženku to zabolí.
Krásny cestopis a parádna dovolenka.
no ,, Západ USA- parky dávám každoročně ( cca 8x za posledních 12 let, teď jsem se vrátil 28/10 po 22 denním tripu) v říjnu, stabilní klima, asi budu muset napsat road trip. Tady je to celkem dobře napsaný, ale těch vychytávek by se tam dalo přidat daleko víc...