Roadtrip Portugalsko 1.část
Lisabon, Sintra
Cestopis z roku 2019 napsal Jiří Fleischmann
Koncem roku 2018 jsme přemýšleli kam vyrazíme na jaře na dovolenou a padla volba na Portugalsko. Chtěli jsme skloubit trochu historie země, poznat další hlavní město a hlavně máme rádi přírodu a víno. Samozřejmě pár dní u moře nesmělo chybět. První tři dny jsme pobyli v Lisabonu a okolí a poté s vypůjčeným autem jsme vyrazili na roadtrip po Portugalsku. Portugalsko je nejzápadnější stát kontinentální Evropy a je o 17 % větší než Česká republika. Počet obyvatel je srovnatelný s ČR (cca 10.3 milionu). Jediným sousedem Portugalska je Španělsko a zbytek hranic tvoří Atlantský oceán. Hlavní město je Lisabon a tam naše malé dobrodružství právě začalo.
1-2. den - Lisabon
Brzo ráno odlétáme z Prahy a po téměř 3 a půl hodinách přistáváme v Lisabonu. Na letišti nasedáme do metra a s jedním přestupem vystupujeme na stanici Intendente. Po pár krocích dorazíme na naše první ubytování v rámci této dovolená a máme štěstí, že nás ubytovávají ihned. Po menším odpočinku, očistě a občerstvení vyrážíme poznávat krásy Lisabonu. První kroky nás vedou na vyhlídku Miradouro da Senhora do Monte kterou máme "za barákem", ale vede k ní x desítek schodů. které nám poslouží jako dobrá rozcvička. Z vyhlídky je nádherný pohled na velkou část Lisabonu. Několik minut zde trávíme kocháním se a užíváme první momenty v nové zemi. Poté pokračujeme na další vyhlídku Miradouro da Graça, kde navštěvujeme první z mnoha klášterů Convento de Nossa Senhora da Graça a zde poprvé obdivujeme nádherné mozaiky z azulejo. Dále pokrčujeme kolem kostela Igreja de São Vicente de Fora, kde za ním narazíme na bleší trh Mercado de Santa Clara. Trh probíhá pouze v sobotu a úterý a tak máme štěstí, že zrovna dnes je sobota. Procházíme trh několik desítek minut a člověk kolikrát žasne, co se zde dá pořídit. V místním parku si nachvíli odpočineme, dáme si na posilnění kávu a relaxujeme za zvuku místního pouličního umělce. Poté si vydáme k hlavnímu cíli dnešního dne a to je hrad Castelo de S. Jorge. Procházíme kolem kostela Panteão Nacional, uzkými uličky se pomalu dostáváme poblíž k hradu, kde poprvé ochutnáváme portské víno a Pastel de bacalhau (rybí "koblížek" plněný kozím sýrem) V areálu hradu trávíme přes hodinu času, opět se kocháme nádhernými výhledy všemi směry na město (krásně jdou vidět všechny místa, které jsme dnes navštívili) a prolézáme hradby. Dále jdeme úzkými uličkami čtvrti Alfami, kde by člověk mohl jen bloudit, kochat se a nasávat atmosféru téhle čtvrti, ke známe katedrále Sé de Lisboa a po chvíli dorazíme až na náměstí Praça do Comércio. Zde nás trochu odradí neustálá nabídka různých drog. Značně unavení z brzkého stávání, letu a celodenního couraní zamíříme na ubytovaní a jdeme přes vyhlídku kde začal dnes náš den Miradouro da Senhora do Monte. Zde si vychutnáváme západ slunce nad Lisabonem a portugalské pivo Sagres.
Druhý den začínáme nákupem snídaně v místním krámku a pekárně. Po snídani jdeme na náměstíčko, odkud jezdí tramvaj číslo 15 a vyrážíme směr Belém. Po cca 30 minutách vystupujeme a jdeme hned k Torre de Belém a i přes brzký příchod je tu dost velká fronta, která navíc moc neodsýpá. Do věže pouští omezené množství návštěvníků, tak čekáme cca půl hodiny, než se dostaneme dovnitř. V útrobách chvíli trvá, než se dostaneme úplně nahoru, protože úzké schodiště je regulované semaforem, aby se lidé nestřetli na schodišti. Nahoře je hezký výhled na celé nábřeží a hlavně na dominantu most Ponte 25 de Abril (který je kopií sanfranciského mostu Golden Gate), na který z druhého břehu hledí obrovská socha Ježíše Krista. Po prozkoumání celé věže jdeme podél břehu k památníku mořeplavců Padrão dos Descobrimentos a odtud přes silnici k Mosteiro dos Jerónimos, kde zavítáme pouze do přilehlé kaple, kde má náhrobek známý mořeplavec Vasco de Gama. Po té už míříme pro nás k nejlepší "atrakci" čtvrti Belému a to je místní známa výrobna tradičního portugalského "koláčku" Pastéis de nata. Antiga Confeitaria de Belém je originální výrobna této pochutiny a pouze zde se za přísných tajných podmínek každý den vyrábí ty pravé Pastéis de Belém. Před výrobnou stojí několikametrová fronta což nás na první pohled trochu vystraší, ale naštěstí čekáme jen pár minut a neseme si ven několik sladkých koláčků. V přilehlém parku na chvíli relaxujeme, vychutnáváme tuto dobrotu (hlavně já). Po snězení všech kusů nasedáme do autobusu a jedeme směr náměstí Praça do Comércio. Zde je nám opět nabízeno několik druhů drog, tak bereme nohy na ramena a vycházíme skrz vítězný oblouk Arco da Rua Augusta pryč. Omrkneme známý výtah Santa Justa, rozbořený klášter Convento do Carmo, funikularem (zubačkou) vyjedeme na vyhlídku Colina de São Roque a poté se vydáme zpět na ubytování. Cestou se stavíme ještě podívat na vlakové nádraží, odkud zítra pojedeme na výlet a opět si vychutnáme západ slunce na naší oblíbené vyhlídce s jednou lahví portugalského vína.
3.den - Sintra
Na dnešní den je v plánu návštěva města Sintra, který leží cca 25km od Lisabonu. Sintra bývá označováno jako pohádkové město a je i s přilehlou oblastí zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Je zde mnoho lákadel k vidění a my od prvního okamžiku co jsme se rozhodli jet do Portugalska chtěli vidět "studnu" v areálu Quinta da Regaleira. Krátce po 9 hodině ranní vystupujeme z vlaku v Sintře a hned se "rozběhneme" k tomuto areálu. Trochu nás překvapí počasí, kdy místo sluníčka je obloha zatažená a celkem chladno. Naštěstí cesta vede do kopce (o zahřátí máme postaráno) a krátce před 10 hodinou čekáme s několika lidmi na otevření areálu. Přesně v deset otvírá správce bránu, mezi prvními kupujeme vstupenky, rychle se orientujeme v přidaném plánku a vyrážíme rychlým krokem (chvílemi i klusem) ke studni. Po pár minutách ji nacházíme a povedlo se, asi 30 sekund jí máme jen pro sebe :) Naštěstí další návštěvníci si ji rychle prohlédnou a jdou ihned dolů a mi po chvíli jsme tu opět sami ( aspoň pár minut). Studna má až mystickou atmosféru, nikdy nesloužila jako vodní zdroj, ale byla využívána pro ceremoniální účely s iniciačními rituály. Podél studny vede 27 metrové točité schodiště s několika malými plošinami. Vzdálenost plošin v kombinaci s počtem schodů odpovídá tarotové mystice a na dně se nachází rosekruciánský kříž. Po několika minutách a pár povinných fotografií sejdeme na dno studny, odkud vede spleť podzemních chodem. Jedna chodba vede k menší podobné studně, další chodby do různých jeskyní, k jezírkům ,které můžete po kamenech přeskákat atd. V celém areálu trávíme překvapivě až několik hodin, prolézáme ho skrz na skrz. Před dominantou tohoto areálu, extravagantním palácem Quinta da Regaleira, posvačíme dobroty a nabereme trochu sil před výstupem k asi největší památce Sintry Palácio Nacional da Pena. Tento palác je jednou z největších romantických staveb 19. století ve světě. Cesta k němu je dost krkolomná s velkým převýšením. Chvíli jdeme po cestách v lese, chvíli po silnici až dorazíme na vyhlídkové místo, odkud jde vidět zmiňovaný palác Pena a zároveň další zdejší památka hrad Castelo dos Mouros. Po chvíli dorazíme k bráně do areálu Palácio Nacional da Pena, občerstvíme se místní kávou, koupíme vstupenky (pouze do parku a na hradby paláce) a vyrazíme zase do kopce. Součástí areálu je i obrovský park, s různými jezírky atd. My jdeme ihned k paláci a každým krokem přibývá více lidí, až se začne tvořit fronta několik desítek, spíše stovek metrů!!! Ve frontě nečekáme a až pak zjistíme, že fronta je na vstup do interiéru paláce. Palác je nádherný, kýčovitě barevný a s tím množstvím lidí je to až bizarní pohled. Vydáme se po chvíli lesem (parkem) dál, kde je místo s křížem a měl by tam být výhled na palác. Uděláme zde pár fotek (pořádně fouká tak se tu moc nezdržujeme) a pomalu jdeme dolů. Máme před sebou poslední cíl dnešního dne, zmiňovaný hrad Castelo dos Mouros. Hrad je nejstarší architektonickou stavbu okolí, vystavený byl již v 8. století. Z hradu se naskýtá nádherný výhled do okolní krajiny národního parku Sintra-Cascais. Nachází se kousek lesní cestou od paláce, po pár minutách platíme vstupné a jdeme obejít hradby dokola. Kocháme se výhledy na všechny strany, vystoupáme na nejvyšší bod hradeb, odkud by měl být vidět krásně Palácio Nacional da Pena. Bohužel se začínají honit mraky a palác se v nich schovává :( Značně unavení sejdeme k vlakovému nádraží a jedeme zpět do Lisabonu. Na Sintru jsme se moc těšili při plánování a naprosto splnila naše očekávání. Opravdu se dá říct, že je to pohádkové městečko! Zítra brzo ráno jedeme na letiště, půjčíme si zde automobil a vyrážíme poznat další krásy Portugalska.
Jiří Fleischmann procestoval 11 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Portugalsko je moje oblíbená destinace, ale Sintru jsem ještě nestihl. Je čas poohlížet se po letenkách :-).
Na Sintru jsme se moc těšili a vůbec nás nezklamala, právě naopak. Nachodili jsme spousta kilometrů, ale stálo to za to!! My zase pokukujeme už po letenkách do Porta :))
Tip na vylepšení cestopisu: popište prosím ty fotky, ze kterých není patrné, o co se jedná - tj. která stavba/místo atd. na nich je. Když ale popíšete všechny, tím líp.
Děkuji moc za připomínku.
Děkuji moc za připomínku.