Rodinný road trip po Polsku
Nevíte, kam s rodinou vyrazit během léta? Nechcete drahou dovolenou, ale chcete mnoho zážitků? Tak to jste tady správně. :-)
Cestopis z roku 2022 napsala Míša K.
Začátkem léta jsme s přítelem váhali, kam ještě vyrazit na dovolenou. V červnu jsme absolvovali stopování po Slovensku a na konci srpna jsme se chystali do Porta. Hledali jsme tedy možnosti, jak dát do kupy akční, ale přesto odpočinkovou dovolenou. Proces nám usnadnila má mladší sestra (14 let), která se tvářila, že prázdniny hodlá strávit v posteli s telefonem v ruce. Padlo tedy rozhodnutí, že ji někam musíme vytáhnout. Jelikož jsme se rozhodovali až začátkem léta a byli jsme limitováni termínem, tak akční letenky v podstatě nepřipadaly v úvahu - logickým řešením se nám pozdával road trip, ke kterému jsme zvolili blízké Polsko.
Den 1.
Na cestu jsme se vydali 31. srpna v neděli, což byl pro nás taktický krok. V Polsku bývá na většině míst v neděli zavřeno, což nám při cestování nijak zvlášť nevadilo. Kolem 8. ráno jsme vyrazili z obce kousek od Kolína směr Hradec Králové, a následně Kamienna Góra, u které se nacházela první zastávka našeho itineráře. Hlavním cílem dne se stala přírodní atraktivita Kolorowe Jeziorka, která lze doporučit i na jednodenní výlet z Prahy či severovýchodních čech. Při příjezdu se Vám nabídne několik parkovišť, po většinou na zahradách místních obyvatel, za které zaplatíte 10 zlotých. Dál už jdete lesními stezkami zadarmo. Cestou postupně prozkoumáte 4 různě barevná jezírka, přičemž to 3. je snad nejkrásnější. Cesta určitě není vhodná pro kočárky, ale s většími dětmi cestu zvládnete v klidu. K prvním 2 jezírkům dorazíte během pár minut a můžete si je prozkoumat ze všech možných úhlů. K třetímu se musíte vyškrábat na krátký, ale prudký kopec - věřte mi, že to za to ale stojí. :-) Od modrého jezírka vede lesní cesta dál na vrchol Wielka Kopa, kde se nachází jezírko 4. - pokud s sebou máte malé děti, tak výšlap zvažte, je delší, a 4. jezírko je spíše větší louže. :-) Hodně záleží, jestli chytnete období po dešti, nebo před ním, nicméně pohledy na jezírka jsou dechberoucí a za výlet stojí tak jako tak. Nebylo ani příliš mnoho lidí, zaparkovat nebyl problém, a celý okruh jsme zvládli cca za 3 hodiny.
Ve městě Bolków jsme na náměstí objevili otevřenou restauraci Arkady, kde jsme stihli pozdní oběd, a dál jsme pokračovali směr Vratislav. Tam jsme dorazili kolem páté, a ubytovali jsme se, jak se později ukázalo, na skvělém strategickém místě. Marina Apartments leží hned vedle Odry, kousek od centra, naproti je muzeum vody Hydropolis, a přes řeku na druhou stranu vratislavská zoologická zahrada. Ubytování se snídaní na dvě noci nás pro 3 lidi vyšlo na 4 677 Kč. Apartmán měl plně vybavenou kuchyňku s obývacím pokojem, kde se nacházel velký rozkládací gauč, druhá místnost byla malá, ale příjemná ložnice. Apartmány mají privátní podzemní parking, který sice stojí 39 PLN/den, ale zaparkovat v okolí apartmánů by jinak bylo náročnější. Večer jsme se vydali na procházku kolem Odry se zastávkou u Grunwaldzkého mostu. Promenáda kolem řeky je krásná, udržovaná, na večer rušná. Přímo v centru jsme si dali večeři, která nás, stejně jako všude jinde v Polsku, vyšla na naše kolem 800 - 900 stovek za všechny.
Den 2.
Druhý den jsme započali snídaní na terase hotelu Wodnik, následně jsme navštívili muzeum vody Hydropolis, které bylo hned naproti ubytování. Zlevněné vstupné nás každého vyšlo na 23 zlotých- cca 120 Kč (plné vstupné 32 zlotých/osoba, rodinné 2+2 85 zlotých). Muzeum Vás provede kompletním koloběhem vody. Zajímavostmi z vesmíru, moří, podmořských i zaoceánských objevů, moderní mořeplavby, nebo třeba ze sítě městských vodovodů je muzeum doslova napěchované. A nebojte, nudit se určitě nebudete, muzeum je interaktivní, moderní a vhodné i pro děti. Celá prohlídka nám trvala asi hodinu a půl.
Při brouzdání po internetu jsme si všimli, že 5 minut chůze od Hydropolis je lanovka, která vede přes řeku Odru. Ukázalo se, že lanovka spojuje dva kampusy vratislavské technické univerzity, ale lze se s ní svézt i bez studentské kartičky. Cenu si již přesně nepamatuji, ale víc jak 20 Kč za osobu to nebylo. Krátké zpestření programu jako vyšité! :-)
Dále jsme se uličkami vydali směrem na Szczytnicki most, přes který jsme se chystali vydat do vratislavské zoo. Oběd jsme zvolili formou fast foodu, který v Polsku stojí stejně jako u nás. Ušetřilo nám to dost času, takže značka ideál. :-) Zlevněné vstupné nás stálo 50 zlotých - cca 260 Kč, plné vstupné stojí 60 zlotých, a rodinné 2+3 195 zlotých. Hlavním lákadlem zoo je ohromné oceanárium, které Vám samotné zabere minimálně 2 hodiny. Je opravdu krásné, nové a velmi rozmanité. Narazili jsme i na ukázku cvičení lachtanů. Celá zoo je ale vkusně vystavěná a za jedno odpoledne ji pohodlně zvládnete projít i s oceanáriem.
Den jsme zakončili procházkou do centra, a navštívili jsme i známé Wrocławskie Neony, drinky drahé, ale místo příjemné. Minimálně za podívanou to stojí! :-)
Den 3.
Třetí den jsme započali výpravou do města Stare Olesno, kde jsme v místním kempu navštívili vrak letadla An-24. Cesta nám trvala necelé 2 hodinky, samotné místo působí dost opuštěně, což je rozhodně škoda, protože kemp by to byl krásný, kdyby se mu věnovalo trochu péče. Můžete se tam i vykoupat, voda vypadala čistě, nicméně nám počasí nepřálo, takže vyloženě hodnotit nemohu. :-) Na ostrůvek na jezeře vede dřevěná lávka a za ní si dojdete až přímo k samotnému letadlu. Můžete si ho obejít ze všech stran, pokud jste šikovní, tak nahlédnout i dovnitř, a strávit příjemné chvíle klidu v obklopení přírody. Mimochodem tento druh cca 60 let starého letadla stálé ve východní Evropě létá, a věřte mi, že je to tedy zážitek - o tom ale jindy... :-)
Následovala hodinová cesta do Katovic, kde jsme se při pozdním odpoledni ubytovali v Apartmenty Tespis. Za ubytko na 1 noc se snídaní jsme platili 2 117 Kč. Bydleli jsme v plnohodnotném bytě 2kk. Byl velmi prostorný, moderní a čistý. V rámci ubytování bylo zdarma parkování v hlídaných podzemních garážích. Procházka do centra města nám zabrala asi 25 minut. Nevelké centrum jsme si za odpoledne pohodlně prošli, a večeři jsme si dali v "Pizza z Pieca", a byla úžasná! :-) Centrum je menší, ale krásně opravené, s vodními prvky a krásnými uličkami.
Den 4.
Ráno jsme na odjezd úplně nespěchali, čekal nás totiž pouze přejezd do Krakova, kde jsme se stejně mohli ubytovat nejdříve kolem 14:00. Z apartmánů jsme vyráželi někdy kolem 11, a cesta nám trvala hodinu a třičtvrtě. To z toho důvodu, že mezi Katovicema a Krakovem je jedna ze zatím mála zpoplatněných dálnic, čemuž jsme se chtěli vyhnout. Nicméně okresky, po kterých jsme se vydali byly nové, široké a vše na nich bylo jasně a přehledně značeno. Ubytovaní jsme byli v Oak Tree Apartments na okraji centra, cena za apartmán byla 2 316 Kč včetně snídaně. S parkováním to zde bylo horší, ale v okolních uličkách jsme místo nakonec našli, nicméně počítejte s tím, že je parkování placené. Krakov je jinak známá klasika, centrum nelze nemilovat! :-) Tolik krásných uliček, hradeb, menších náměstí a plno nádherných kostelů - nejen to Vám centrum nabídne. Odpoledne nám uteklo doslova jako voda. :-) Pozor jen na otevírací dobu Wawelu - nám to o kousek nevyšlo a na vyhlídku na město a řeku už nás po 5. hodině nepustili, i přesto, že byla půlka léta. :-) Pokud máte rádi různé akčnější atrakce, tak na protějším břehu Wawelu vznikl malý zábavní koutek, kde můžete využít výhled ze statického horkovzdušného balónu, nebo se nechat svézt na ruském kole.
Den 5.
Náš pátý den jsme započali snad nejlepší snídaní, jakou jsme kdy měli. Pitomá míchaná vajíčka v nedalekém bistru Smakolyki, ale garantuji Vám, že ta chuť snad ani nejde popsat. Sami si vyberete, jaké suroviny do nich chcete přidat, a nelze "sáhnout" vedle. :-) Určitě sem zajděte i pokud se ubytujete jinde a budete pouze hledat místo na příjemnou a vynikající snídani!
Naše další kroky směřovaly do solných dolů Wielizcka, které jsou součástí UNESCA. Návštěva dolů byla super, ale počítejte s vysokou časovou náročností - prohlídka nám trvala 2 a půl hodiny. Absolvovali jsme prohlídku v polštině - vyšla znatelně levněji než v angličtině, a ještě byla časově dostupnější. Čekali jsme asi hodinu, prohlídka zajímavá, doplněná o různé interaktivní záležitosti. Dost se při ní nachodíte. Cenově nás to vyšlo 67 zlotých/osoba (350 Kč), plné vstupné je 77 zlotých (400 Kč) a za malé děti je to 59 zlotých (300 Kč). Při prohlídce v angličtině je zlevněný lístek za 99 zlotých (510 Kč), plnohodnotné za 109 zlotých (560 Kč). Rozdíl tedy 160 Kč na jednom lístku, a myslím, že zrovna u polštiny je to výhodná nabídka. :-) Lístky se dají koupit i předem online a prohlídku v polštině relativně obstojně zvládla i naše puberťačka. :-)
Alternativou k tomuto výletu může být dle preferencí například návštěva památníku v Osvětimi. Případně pro akční duše se nabízí i nedaleký zábavní park Energylandia. Každopádně za nás Wieliczku musíme doporučit, jen počítejte s poměrně velkými davy.
Po skončení vyčerpávající prohlídky jsme se naskládali do auta a vyjeli směr městečko Rybnik, které mělo být mezizastávkou na cestě domů. Na ubytování jsme dojeli v pozdních odpoledních hodinách. Ubytování v Apartmenty D20 bylo skvělé, soukromé parkoviště a moc milá paní majitelka. Jedna noc se snídaní nás vyšla na 2 066 Kč, a musím tedy říct, že tak krásný byt by si snad přál každý z nás! :-) Z terasy, která k apartmánu náležela jsme měli krásný výhled na centrum města.
Vzhledem k tomu, že jsme se na ubytování dostali až kolem šesté hodiny večer, vydali jsme se jen na krátkou procházku do centra. Večeři jsme měli přímo na náměstí v "Tu i Teraz przy Rynku", a jídlo bylo vynikající.
Den 6.
Poslední den dovolené jsme opět zahájili snídaní v rámci ubytování. Dále jsme zvažovali možnost koupání v přilehlém rybníce, ale nakonec jsme se rozhodli pro cestu domů. Cesta po dálnici byla pohodová a bezproblémová. :-) Nicméně paní majitelka říkala, že koupání je tam super, takže určitě tuhle možnost zvažte.
Necelý týden nám neskutečně utekl, každý den jsme měli plně nabitý program a nic bychom na tom neměnili. Dovolená nás nevyšla draho, a to i přesto, že jsme bydleli v rodinných apartmánech. Jídlo bylo navíc za super ceny i v restauracích.
Tip na závěr
Dávejte pozor na to, které silnice jsou v Polsku zpoplatněné - moc jich není, tak ať nejste potom překvapení. Plus pozor na neděle, téměř vše je o nich v Polsku zavřené - proto jsme na nedělní den volili přírodní atraktivitu. :-)
Míša K. procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Solné doly Wieliczka byli pro mě trošku zklamání - bombastický hlavní sál ,ale jinak nudné stejné chodby musím říci ,že jsem se skoro nudil (bylo to moc dlouhé).
Kraków (osobně jsem tam byl několikrát) je dost přeceňovaný a klasický turista tam má za půlden splněno ! Určitě doporučuji klasický všední den - víkendy ,svátky ,prázdniny je to tam nechutný masakr! Kousek (zajíždí tam příměstský bus - Ojców) je Ojcowski National Park velmi pěkné procházky.